Steve Luciano / AP
MODERN FOOTBALL

Τι είναι το ημιαυτόματο οφσάιντ που θα δούμε στο Μουντιάλ του Κατάρ

Η νέα τεχνολογία πρόκειται να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο.

Ο τελικός του Super Cup 2022 ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Άιντραχτ Φρανκφούρτης δεν πρόκειται να μείνει στην ιστορία για την τρομερή μπάλα που παίχτηκε. Η κάτοχος του Champions League κέρδισε εκείνη του Europa League με σκορ 2-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι και πρόσθεσε ένα ακόμη κύπελλο στη μακρά τροπαιοθήκη της.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, όμως, ενδέχεται να μείνει στην ιστορία για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Κι αυτός είναι πώς για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών τελικών χρησιμοποιήθηκε το ημιαυτόματο οφσάιντ, το οποίο αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το ποδόσφαιρο.

Η εν λόγω τεχνολογία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί επίσης και στο ερχόμενο Μουντιάλ του Κατάρ, το οποίο θα διοργανωθεί για πρώτη φορά εν μέσω χειμώνα. Πώς λειτουργεί, όμως, το ημιαυτόματο οφσάιντ και πώς αναμένεται να μεταβάλλει το άθλημα;

Τι είναι το ημιαυτόματο οφσάιντ

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Σε κάθε γήπεδο στο οποίο θα εφαρμοστεί το ημιαυτόματο οφσάιντ, θα εγκατασταθούν 12 κάμερες υψηλής ανάλυσης, στις οροφές των κερκίδων. Κάθε μία από αυτές θα παρακολουθεί 29 σημεία του σώματος κάθε παίκτη, 50 φορές το δευτερόλεπτο, υπολογίζοντας με απόλυτη ακρίβεια τη θέση που βρίσκεται στο γήπεδο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, ακόμη και οι μπάλες που θα χρησιμοποιούνται στους αγώνες θα είναι εξοπλισμένες με έναν ειδικό εσωτερικό αισθητήρα που θα στέλνει σήμα σχετικά με τη θέση τους, πεντακόσιες φορές το δευτερόλεπτο. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η εικόνα από τη λειτουργία του συστήματος θα μεταδίδεται στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου, προς ενημέρωση των θεατών.

Μια τεχνολογία που φέρνει την επανάσταση

«Το νέο σύστημα θα μας επιτρέψει να αξιολογούμε τις καταστάσεις οφσάιντ γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια» δήλωσε ο Roberto Rosetti, επικεφαλής διαιτητών στην UEFA. «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το παιχνίδι και να έχουμε πια πιο αξιόπιστες και συνεπείς αποφάσεις».

Η ανακοίνωση του λανσαρίσματος του ημιαυτόματου οφσάιντ έχει προκαλέσει, ωστόσο, ήδη αρκετές αντιδράσεις με αρκετούς χρήστες του Twitter να επισημαίνουν πως υπάρχουν αρκετές αποφάσεις που είναι στη διακριτική ευχέρεια του διαιτητή.

Όπως επισημαίνει, όμως, ο επικεφαλής των διαιτητών της UEFA, η τεχνολογία είναι τόσο «έξυπνη» που θα δίνει πάντοτε αξιόπιστα αποτελέσματα, ακόμη κι αν η φάση είναι οριακή.