AP Photo/Tom Nouvian
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού είναι βγαλμένο από το μέλλον

Η βιωσιμότητα είναι το κλειδί, αλλά και η πολυτέλεια δεν απουσιάζει για τους 14 χιλιάδες αθλητές που θα φιλοξενηθούν στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού.

Όταν το Παρίσι φιλοξένησε για τελευταία φορά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από ακριβώς 100 χρόνια, οι διοργανωτές ήταν τόσο πρόθυμοι να συγκεντρώσουν τους αθλητές κάτω από την ίδια στέγη που έχτισαν το πρώτο Ολυμπιακό Χωριό. Η επιθυμία του Pierre de Coubertin να δει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη γενέτειρά του και η προσήλωσή του στο αρχαίο Ολυμπιακό πνεύμα με την παραμονή των αθλητών σε έναν ενιαίο χώρο για εβδομάδες πριν τους αγώνες ήταν στο μυαλό του και έγιναν πράξη για πρώτη φορά το 1924.

Τότε, το Ολυμπιακό Χωριό ήταν σπαρτιάτικο, αποτελούμενο από επιπλωμένες ξύλινες καλύβες, και ισοπεδώθηκε λίγο αργότερα. Έναν αιώνα αργότερα, οι Αγώνες επιστρέφουν στην Πόλη του Φωτός, αλλά οι Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δημιουργήσει κάτι εντελώς διαφορετικό αυτή τη φορά. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να κάνουν το Παρίσι 2024 τους «πιο υπεύθυνους και βιώσιμους αγώνες στην ιστορία», χτίζουν κάτι που προορίζεται να διαρκέσει.

«Αυτό το χωριό σχεδιάστηκε ως μια γειτονιά που θα έχει ζωή και μετά», δήλωσε στη σελίδα των Αγώνων η Georgina Grenon, η διευθύντρια βιωσιμότητας του Παρισιού 2024.

«Το Παρίσι 2024 το νοικιάζει για λίγους μήνες». Μόλις ολοκληρωθούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στις 8 Σεπτεμβρίου, το χωριό -το οποίο περιλαμβάνει 82 κτίρια- θα μετατραπεί σε χώρους γραφείων για 6.000 εργαζόμενους και σε διαμερίσματα για τη στέγαση άλλων 6.000 ανθρώπων.

Το Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό Χωριό θα στεγάσει συνολικά περισσότερους από 23 χιλιάδες αθλητές κατά τη διάρκεια των Αγώνων  και έχει σχεδιαστεί για να παραμείνει ένα τοπόσημο για τους κατοίκους του Seine Saint Denis.

Στοιχεία και αριθμοί για το Ολυμπιακό Χωριό

AP Photo/Tom Nouvian

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα μπορούσε να αφήσει τους αθλητές εκτός των πλάνων του νέου Ολυμπιακού Χωριού και για αυτό πριν από πέντε χρόνια ζήτησε την άποψή τους. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα χωριό από τους αθλητές για τους αθλητές, συμβαδίζοντας ωστόσο και με κάποιες γενικές αρχές βιωσιμότητας.

Το Χωριό θα εκτείνεται σε τμήματα τριών συνοικιών: Saint-Denis, Saint Ouen και L’Île-Saint-Denis. Θα φιλοξενήσει 14.250 αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και 9.000 κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων. Καθημερινά θα σερβίρονται έως και 60.000 γεύματα, ενώ μια ιατρική κλινική θα είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή για τους αθλητές. Μετά τους Αγώνες, το Χωριό θα μετατραπεί σε γειτονιά με:

  • 2.500 νέες κατοικίες
  • Μια φοιτητική εστία
  • Ένα ξενοδοχείο
  • Ένα πάρκο 30.000 τετραγωνικών μέτρων
  • 120.000 τ.μ. γραφείων και υπηρεσιών της πόλης
  • 3.200 τ.μ. καταστημάτων της γειτονιάς

Οι δεσμεύσεις που έφεραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

AP Photo/Tom Nouvian

Πέρα από τη μοντέρνα εμφάνιση των κτιρίων, οι δεσμεύσεις που αντιστοιχούσαν στο όραμα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων ήταν οι χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η χρηστή οικονομική διαχείριση και τελικά ήταν εκείνες που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της νικήτριας υποψηφιότητας.

Το Χωριό θα πληροί τις απαιτήσεις του Παρισιού 2024 και της SOLIDEO όσον αφορά την περιβαλλοντική αριστεία, και ο στόχος είναι να σχεδιαστεί και να παραδοθεί μια γειτονιά που θα αντικατοπτρίζει τους αστικούς χώρους του 2050. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

  • Θα συμβάλει στην προστασία και την προώθηση της βιοποικιλότητας (με στέγες που κατασκευάζονται για να φιλοξενούν έντομα και πουλιά, περιφράξεις με ανοίγματα για να περνούν μικρά ζώα κ.λπ.).
  • Ο προϋπολογισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του σχεδίου του Παρισιού για το κλίμα και θα παραμείνει σε τροχιά για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα το 2050, για παράδειγμα με τη χρήση ξύλου και άλλων υλικών οργανικής προέλευσης.
  • Θα συμβάλει στην προσαρμογή της πόλης στο κλίμα του 2050, με χαρακτηριστικά που θα προσαρμόζονται και θα μετριάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης (επιφάνειες, φυτά και νερό στους δημόσιους χώρους κ.λπ.).
  • Μετά τους Αγώνες, οι φορείς εκμετάλλευσης θα αρχίσουν να επαναχρησιμοποιούν τις οικιστικές μονάδες του Χωριού τον Νοέμβριο του 2024. Θα παραδώσουν μια νέα, οικολογικά υπεύθυνη, λειτουργική γειτονιά, η οποία θα ενταχθεί στην πόλη του μέλλοντος το 2025.

Χαρτονένια κρεβάτια, καρέκλες από καπάκια και χώροι χαλάρωσης

AP Photo/David Goldman

Τα χαρτονένια κρεβάτια ήδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είχαν ξεχωρίσει για την ανθεκτικότητά τους και έχουν και φέτος την τιμητική τους. Οι πρώτοι αθλητές που φτάνουν στο Παρίσι φτιάχνουν βίντεο με τα κρεβάτια που έχουν κατασκευαστεί από χαρτόνι, μειώνοντας με το δικό τους ποσοστό το αποτύπωμα των Αγώνων.

Ο ΒορειοΙρλανδός αθλητής της ενόργανης γυμναστικής Rhys McClenaghan έθεσε σε δοκιμασία τα κρεβάτια, καταγράφοντας τον εαυτό του να αναπηδά στο κρεβάτι με όλη του τη δύναμη. «Όχι, περνάει το τεστ» λέει στο τέλος του βίντεο, ενώ σχετικά με το ότι τα κρεβάτια είναι κατά του σεξ, ανέφερε ότι «πρόκειται για fake news».

Επίσης, στον χώρο των αθλητών θα υπάρχουν «τραπεζάκια καφέ και πουφ από ανακυκλωμένα υλικά και καρέκλες φτιαγμένες από καπάκια μπουκαλιών», σύμφωνα με τους διοργανωτές και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε υλικό και από τους δικούς μας αθλητές. Ήδη ο Λευτέρης Πετρούνιας μας έκανε ένα room tour στο δωμάτιό του και ξεχώρισε το μπαλκόνι του, το οποίο βλέπει στον Σηκουάνα.

 

Βεβαίως, από το Ολυμπιακό Χωριό δεν λείπουν και οι χώροι χαλάρωσης και αναψυχής. Ο Thomas Bach, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής περιηγήθηκε στον χώρο της εικονικής μεθόδου χαλάρωσης, φορώντας τα ειδικά VR γυαλιά, ενώ δεν λείπουν και οι πιο συμβατικοί τρόποι αποφόρτισης με βελάκια, πινγκ πονγκ και άλλες δραστηριότητες.

Και από φαγητό;

AP Photo/Tom Nouvian
A café at the Olympic Village Monday, July 15, 2024 in Saint-Denis, outside Paris. (AP Photo/Tom Nouvian)

Στο Παρίσι 2024 έχουν αποφασίσει ότι θα δώσουν στους αθλητές μια πλήρως παριζιάνικη εμπειρία, ακόμα και αν πρακτικά βρίσκονται μακριά από το κέντρο της πόλης. Για τον λόγο αυτό έχουν προσλάβει τους σεφ τριών εκ των πιο διάσημων εστιατορίων στο Παρίσι, τους Akrame Benallal, Amandine Chaignot και Alexandre Mazzia για να προσέξουν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Όταν οι αθλητές εισέρχονται στον χώρο γεύματος, είναι σημαντικό να νιώσουν τη μυρωδιά της φρεσκοψημένης μπαγκέτας. «Κάθε γαλλικό χωριό έχει ένα αρτοποιείο», δήλωσε στους New York Times ο Guillaume Thomas, ο οποίος εργάζεται στην επικοινωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και το ίδιο θέλει να δει και στο Ολυμπιακό Χωριό. «Θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να μυρίζει την μπαγκέτα καθώς μπαίνει».

Μία boulangerie που έχει στηθεί στην είσοδο του χωριού θα βγάζει καθημερινά περισσότερες από 2.000 μπαγκέτες, κρουασάν και φοκάτσια και θα προσφέρει ακόμη και μαθήματα αρτοποιίας για τους αθλητές που αναζητούν ξεκούραση από τον εξαντλητικό ανταγωνισμό.

Το επίκεντρο του εκτεταμένου Ολυμπιακού Χωριού, που κάποτε ήταν εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και στη συνέχεια κινηματογραφικό στούντιο, είναι ένα δίκτυο έξι εστιατορίων που θα εξυπηρετεί τους αθλητές όλο το εικοσιτετράωρο.

Στο τέλος ενός μεγάλου διαδρόμου με σημαίες από κάθε αντιπροσωπεία βρίσκεται το συγκρότημα εστιατορίων 46.000 τετραγωνικών μέτρων, με πανύψηλα ταβάνια και επιβλητικά παράθυρα με θέα στον Σηκουάνα. Αλλά στο εσωτερικό του, μοιάζει πολύ με μια πανεπιστημιακή καφετέρια. Υπάρχουν διανομείς δημητριακών, σιντριβάνια με σόδα και μπουφέδες. Και εκεί φυσικά θα ηγούνται οι τρεις διάσημοι Γάλλοι σεφ. Καθόλου άσχημα.