ΚΟΣΜΟΣ

Το Power Slap είναι το «άθλημα» που κανείς δεν χρειαζόταν

Ο Dana White έφτιαξε μια λίγκα η οποία δυστυχώς συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, παρά τις αντιδράσεις.

Aν υπάρχει κάτι που ξέρει να κάνει πολύ καλά ο Dana White είναι να βγάζει λεφτά από τον πόνο του άλλου. Ο άνθρωπος που έκανε το Ultimate Fighting Championship (UFC) επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι γνωστός για την αδυναμία του να τιμήσει βασικά δικαιώματα, όπως είναι αυτά των εργαζομένων.

Όσο βέβαια, βρίσκει άτομα να στηρίζουν τα οράματα του (συμπεριλαμβανομένων χορηγών) δεν έχει κάποιο λόγο να αλλάξει mentalité. Έτσι, εμπνεύστηκε το Power Slap που είναι ακριβώς ό,τι καταλαβαίνεις.

Την πρώτη χρονιά του event που δοκιμάζει τον μέσο ανθρώπινο εγκέφαλο σε μια εποχή που παρατηρείται έξαρση βίας σε όλον τον κόσμο, ο White εξασφάλισε τηλεοπτική μετάδοση, με τη μορφή reality show που είχε τον τίτλο Power Slap: Road to the Title. Την παραγωγή την ανέλαβε ο ίδιος.

Η πρεμιέρα του -ας πούμε- show είχε προγραμματιστεί για τις 11/1 του 2023. Καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα, καθώς κάμερες συνέλαβαν τον ιθύνοντα νου να χαστουκίζει τη σύζυγο του σε επίσκεψη τους σε μεξικανικό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Όταν από το Rumble πέρασε σε διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο είχε κοινό τουλάχιστον 250.000 τηλεθεατών. Δυο μήνες αργότερα τα μεγάλα δίκτυα αποσύρθηκαν και White ανακοίνωσε πως στο εξής ό,τι γίνεται και αφορά το Power Slap θα μεταδίδεται στο Rumble (ανταγωνιστή του YouTube, για ανεξάρτητους vloggers και μικρούς δημιουργούς περιεχομένου που έχει ξεκάθαρο μοντέλο δημιουργίας εσόδων).

Αν επέζησε το event; Την Τετάρτη 24/7 άρχισε η τρίτη σεζόν του, με την αξία του προϊόντος να έχει φτάνει στα 750.000.000 δολάρια σε 13 μήνες, σύμφωνα με σχετική δήλωση του White.

Για τη νέα σεζόν εξασφάλισε συμφωνία να διεξαχθεί μια αγωνιστική Σαουδική Αραβία. «Είναι ό,τι μεγαλύτερο θα βρείτε στα social media» πρόσθεσε ο δημιουργός της αμφιλεγόμενης λίγκας, των 20.00.000 followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι δεν καταλαβαίνεις για το Power Slap

H ερώτηση που έχει γίνει περισσότερο από κάθε άλλη στο Google για το Power Slap είναι αν είναι νόμιμο. Η απάντηση είναι ναι, τουλάχιστον για την πολιτεία όπου διεξάγεται. Έχει λάβει άδεια από την Πολιτειακή Αθλητική Επιτροπή της Νεβάδα, καθώς χρησιμοποιεί κανόνες παρόμοιους με αυτούς που έχουν θεσπιστεί από άλλα πρωταθλήματα slap fighting.

Nαι, το Power Slap δεν είναι το μόνο που οι αθλητές χαστουκίζουν ο ένας τον άλλον. Υπάρχει και ένα άλλο πρωτάθλημα που επίσης διεξάγεται στις ΗΠΑ. Είναι το SlapFIGHT Championship (SFC).

Οι ενστάσεις των νευρολόγων

Νευρολόγοι έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους, για τα όσα μπορούν να προκαλέσουν τα δυνατά χαστούκια στον εγκέφαλο και άλλα όργανα των παικτών. Όπως έχει πει στο Sky News ο Νίκος Ευαγγέλου, σύμβουλος νευρολογίας στο Nottingham University Hospital «όλα είναι θέμα φυσικής. Η δύναμη που εφαρμόζεται στο πρόσωπο είναι η ίδια με όταν κάποιος ρίχνει γροθιά σε ένα πρόσωπο. Το κεφάλι δέχεται ένα χτύπημα και ο εγκέφαλος υφίσταται διάσειση, προκαλώντας ελπίζουμε μια προσωρινή, αλλά μερικές φορές μόνιμη, διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Δυστυχώς λόγω της πιθανής περιστροφικής κίνησης του κεφαλιού (αν κάποιος διαγωνιζόμενος ασυναίσθητα γυρίσει ή χαμηλώσει το κεφάλι) θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη πιο σοβαρές επιπλοκές».

Στο επίκεντρο τίθεται και η επιβράβευση βίας, με το θέαμα που μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα. Ο White σχολίασε επ’ αυτού πως «αν δεν μπορείτε να το βλέπετε, μην το δείτε. Ασχοληθείτε με πράγματα που σάς αρέσουν».

Οι κανόνες του Power Slap

Βασική προϋπόθεση για την όποια διοργάνωση είναι να έχει κανόνες, σύμφωνους με άλλες διοργανώσεις του ιδίου αντικειμένου.

  1. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται ανάλογα με το φύλλο και τα κιλά.
  2. Το Power Slap αρχίζει με τη ρίψη κέρματος που αποφασίζει για το ποιος θα χαστουκίσει πρώτος.
  3. Ο επιτιθέμενος έχει 60’’ στη διάθεση του για να παίξει. Ο δέκτης δεν έχει δικαίωμα να κάνει πίσω, να σηκώσει τους ώμους ή να κατεβάσει το κεφάλι.
  4. Για να κριθούν ως νόμιμα τα χαστούκια, πρέπει να προσγειώνονται κάτω από το μάτι και πάνω από το πιγούνι και να υπάρχει ολοκληρωμένη επαφή της παλάμης με το πρόσωπο.
  5. Μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας αρχίζουν τα 60’’ που έχει ο αντίπαλος να συνέλθει. Μετά έχει ένα λεπτό να κάνει τη δική του επίθεση.
  6. Οι αγώνες που δεν τελειώνουν με νοκ άουτ και ολοκληρώνουν τους τρεις γύρους, κρίνονται από τους διαιτητές. Αυτοί χρησιμοποιούν ένα σύστημα 10 βαθμών -όπως στην πυγμαχία- που δίνονται με βάση την αποτελεσματικότητα των χαστουκιών, όπως και την αντίδραση και τον χρόνο αποθεραπείας αυτών που τα δέχονται.
  7. O νικητής κάθε αγώνα λαμβάνει ποσό από 2.000 έως 10.000 δολάρια (τα 2.000 είναι εγγυημένα, ενώ υπάρχει και bonus 2.000 δολαρίων). Οι μαχητές των χαμηλότερων κατηγοριών του UFC λαμβάνουν από 12.000 έως 30.000 ανά εμφάνιση.
Exit mobile version