Το Twitter βρήκε τους ενόχους για το ρατσιστικό παραλήρημα στο Euro 2020
- 12 ΑΥΓ 2021
Περίπου ένα μήνα μετά τον μεγάλο τελικό μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας, το Twitter δημοσιοποίησε μία ανάλυση του ρατσιστικού λόγου που αντιμετώπισαν οι ποδοσφαιριστές. Κατά βάση εκείνα που αναρτήθηκαν αφού αστόχησαν στα 3 πέναλτι. Όσα εντοπίζονται τόσο είναι αρκετά ενδιαφέροντα, προκειμένου να καταλάβουμε πώς λειτουργούν τα ρατσιστικά σχόλια στα social media.
Τα ρατσιστικά σχόλια που εντοπίστηκαν στο Twitter
Με μία σειρά από tweets του, λοιπόν, το Twitter μάς ενημέρωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ρατσιστικών σχολίων που απέσυρε από την πλατφόρμα προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ήρθε ως απάντηση προς μία μεγάλη μερίδα των Συντηρητικών.
Οι τελευταίοι υποστήριζαν ότι στην πραγματικότητα τα επιθετικά και ρατσιστικά σχόλια δεν ήταν Άγγλων φιλάθλων αλλά ξένων. Είχαν φτάσει μάλιστα σε σημείο να τονίσουν ότι τα σχόλια αυτά ήταν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου αποσταθεροποίησης της βρετανικής κοινωνίας. Η πραγματικότητα φαίνεται τελείως διαφορετική.
«Τη νύχτα του Τελικού του Euro, τα αυτοματοποιημένα εργαλεία μας απέκλεισαν άμεσα περισσότερα από 1622 ρατσιστικά tweets. Ανέβηκαν 24 ώρες μετά το τέλος του αγώνα», τονίζει στην έκθεσή του το Twitter.
Στη συνέχεια μάλιστα, καταπιάνεται και με το ζήτημα του τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να αποφύγουμε παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. Η περίφημη ανίχνευση του ID δεν μοιάζει αποτελεσματική. Ακόμα και αν θεωρείται από πολλούς η εύκολη λύση του προβλήματος. Ούτως ή άλλως, το 99% όσων διαγράφτηκε οριστικά ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα είχαν ανιχνεύσιμη ID.
Αντιθέτως, τόνισε την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα εργαλείο. Μέσω αυτής, θα μπλοκάρει αυτόματα λογαριασμούς που χρησιμοποιούν επιθετική γλώσσα. Παρά τα προβλήματα που μπορεί να έχει αυτή η πολιτική, το Twitter τονίζει ότι δεν υπάρχει χώρος στην πλατφόρμα του για κανενός είδους ρατσιστικό και επιθετικό σχόλιο.
«Στόχος μας είναι πάντα το Twitter να λειτουργεί ως ένα όχημα προκειμένου κάθε άτομο να επικοινωνεί με ασφάλεια μέσα από την πλατφόρμα μας. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, μαζί με τους συνεργάτες μας, προκείμενου να τερματίσουμε για πάντα αυτές τις συμπεριφορές και απόψεις που είδαμε τόσο εντός όσο και εκτός πλατφόρμας».
Το αν θα τα καταφέρει το Twitter μένει να το δούμε. Στην πραγματικότητα πάντως, ζητήματα όπως είναι ο ρατσισμός, δύσκολα λύνονται με αυτοματοποιημένα εργαλεία. Όσο καλές προθέσεις και αν έχουν εκείνοι που τα χρησιμοποιούν.