Τσέλσι: Ένα δισ. ευρώ για να βολοδέρνει εκτός δεκάδας
- 10 ΦΕΒ 2024
Πέντε πρωταθλήματα, ισάριθμα κύπελλα, δύο Champions League και δύο Europa League ήταν μεταξύ άλλων ο απολογισμός τροπαίων της Τσέλσι την εποχή του Roman Abramovich, δηλαδή από το 2003 έως το 2022. Καθόλου άσχημα βεβαίως για ένα σύλλογο που έως τότε, σε 98 χρόνια ιστορίας, είχε στο παλμαρέ του μόνο έναν τίτλο πρωταθλητή και δύο Κύπελλα Κυπελλούχων.
Η μεταβίβαση των μετοχών από τον Ρώσο μεγιστάνα σε ένα επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Todd Boehly, το καλοκαίρι του 2022, προοιωνιζόταν ακόμα καλύτερες μέρες για την ομάδα του Λονδίνου. Πέραν των περίπου τριών δισ. ευρώ που στοίχισε η εξαγορά, οι νέοι ιδιοκτήτες δεσμεύτηκαν τότε να επενδύσουν επιπλέον 2 δισεκατομμύρια σε σύντομο χρονικό διάστημα για το γήπεδο, τις ανδρικές και γυναικείες ομάδες και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, με στόχο τη συνέχιση της ένδοξης εποχής Αμπράμοβιτς.
Το αποτέλεσμα έως τώρα είναι το πιο αλόγιστο και άνευ αντικρίσματος σπιράλ μεταγραφικών εξόδων στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Boehly δεν είναι χθεσινός στον αθλητισμό. Κατέχει το 27% των μετοχών των Los Angeles Lakers, το 20% της ομάδας μπέιζμπολ Los Angeles Dodgers και είναι συνιδιοκτήτης της γυναικείας επαγγελματικής ομάδας της πόλης, των Los Angeles Sparks.
Στην Τσέλσι ωστόσο έχει κάνει τα πάντα λάθος. Μέσα σε σχεδόν 20 μήνες έχει «καταφέρει» να γίνει συνώνυμο της κακοδιαχείρισης στο Νησί. Όπως και στην περίπτωση των Glazer, που έχουν δυσκολευτεί πάρα πολύ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένας ακόμη βρετανικός σύλλογος αποδεικνύεται μια επιχείρηση μάλλον αφιλόξενη για την εταιρική κουλτούρα της Αμερικής.
Η κοινοπραξία με επικεφαλής τον Αμερικανό επιχειρηματία έχει σπαταλήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ (σχεδόν 1,1 εκατ. για την ακρίβεια) για νέους παίκτες μέσα σε μόλις τρεις μεταγραφικές περιόδους. Την πρώτη σεζόν, πέρσι δηλαδή, όχι μόνο δεν κατάφερε να βγει η ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά τερμάτισε στη 12η θέση με απολογισμό 11-11-16! Τα μεταγραφικά έξοδα του καλοκαιριού και του χειμώνα ξεπέρασαν τα 630 εκατ. ευρώ, με τους Enzo Fernandez και Mykhaylo Mudryk, που αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο, να αγγίζουν «μόνοι» τους τα 230 εκατ. Αλλά το αποκορύφωμα του παραλογισμού ήταν άλλο. Το Σεπτέμβριο του 2022 ο Boehly αποφάσισε ότι έπρεπε να αντικαταστήσει τον Tomas Tuchel.
Επιλογή του ήταν ο προπονητής της Μπράιτον, Graham Potter, του οποίου η Τσέλσι εξαγόρασε το συμβόλαιο στο πολλαπλάσιο μόνο για να αποδεσμευτεί. Η Μπράιτον εισέπραξε ως αποζημίωση 18 εκατ.. ευρώ για αυτόν και άλλα 6 εκατ. για τα μέλη του τεχνικού τιμ! Αυτός ο προπονητής, με αυτή τη ρήτρα αποδέσμευσης, άντεξε μόνο εφτά μήνες στον πάγκο. Απολύθηκε στις αρχές Απριλίου, έχοντας το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό νικών στην ιστορία του συλλόγου, με 31,8% ανά παιχνίδι. Από τους 31 αγώνες έχασε τους 11 και όταν έφυγε ήταν σαφές ότι η ομάδα δεν θα βγει καν στην Ευρώπη.
Τον Poter διαδέχτηκε ο Frank Lampard που τα πήγε χειρότερα. Για την ακρίβεια πολύ χειρότερα… Στους 11 αγώνες που έμεινε στον πάγκο η Τσέλσι έκανε μία νίκη και οχτώ ήττες. Επόμενο ήταν να μην πάρει το πράσινο φως για να συνεχίσει και φέτος. Η λύση που επιλέχθηκε ήταν αυτή του Mauricio Pochettino, που προερχόταν από μία απολύτως επιτυχημένη θητεία στην Τότεναμ και μία αποτυχημένη στην Παρί Σεν Ζερμέν. Όπως και ο προκάτοχός του, ο Αργεντινός τεχνικός είχε ένα καράβι λεφτά να δαπανήσει για μεταγραφές. Ο νεαρός Εκουαδοριανός μέσος έγινε η 3η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών, μαζί με τους Philippe Coutinho και Ousmane Dembele.
Αποκτήθηκαν επιπλέον ο 20χρονος Βέλγος αμυντικός χαφ Romeo Lavia (που δεν έχει παίξει ακόμα φέτος λόγω τραυματισμών), ο Γάλλος φορ Christopher Nkunku από τη Λειψία, ο νεαρός εξτρέμ Cole Palmer από τη Μάντσεστερ Σίτι, ο στόπερ Axel Disasi (Μονακό) και μεταξύ άλλων ο Σενεγαλέζος μεσοεπιθετικός Nicolas Jackson (Βιγιαρεάλ). Οι 11 νεοφερμένοι στοίχισαν πάνω από 470 εκατ. ευρώ, εκτοξεύοντας σε πρωτοφανή επίπεδα τα μεταγραφικά έξοδα σε διάστημα μόνο ενός χρόνου.
Κι όμως, είναι δεδομένο από αρχές Φλεβάρη ότι η Τσέλσι δεν θα βγει ούτε φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε 23 αγωνιστικές βρίσκεται στην 11η θέση και στο -15 από την τετράδα, έχοντας περισσότερες ήττες από νίκες. Βεβαίως, μπορεί να κατακτήσει δύο τρόπαια – έχει προκριθεί στον τελικό του Λιγκ Καπ και στους «16» του Κυπέλλου – αλλά φυσικά αυτοσκοπός είναι η συμμετοχή στη μεγαλύτερη συλλογική διοργάνωση.
Το βράδυ της Τετάρτης η Τσέλσι πέρασε με 3-1 για το κύπελλο από το μέχρι πρότινος απόρθητο Βίλα Παρκ και οι οπαδοί της έφτιαξαν ένα σύνθημα για να πικάρουν τους οπαδούς της Άστον Βίλα, τρολάροντας όμως παράλληλα και τη δική τους ομάδα: “How shit must you be, we’re winning away” («Πόσο σκ@τ@ πρέπει να είστε, κερδίζουμε εκτός έδρας!»), φώναζαν ρυθμικά, ανήμποροι και αυτοί να πιστέψουν πώς η ομάδα που δαπάνησε σε 12 μήνες πάνω από ένα δισ. για μεταγραφές έχει φτάσει να θεωρείται γκραν αουτσάιντερ σε ματς κόντρα στην Άστον Βίλα.
Το top 15 μεταγραφών του Todd Boehly στην Τσέλσι
1. Moises Caicedo από Μπράιτον για 135
2. Enzo Fernandez από Μπενφίκα για 125
3. Mykhaylo Mudryk από Σαχτάρ Ντόνετσκ για 103
4. Wesley Fofana από Λέστερ για 80,4
5. Marc Cucurella από Μπράιτον για 65,3
6. Romeo Lavia από Σαουθάμπτον για 62,1
7. Christopher Nkunku από Λειψία για 60
8. Raheem Sterling από Μάντσεστερ Σίτι για 56,2
9. Cole Palmer από Μάντσεστερ Σίτι για 47
10. Axel Disasi από Μονακό για 45
11. Benoit Badiashile από Μονακό για 38
12. Kalidou Koulibaly από Νάπολι για 38
13. Nicolas Jackson από Βιγιαρεάλ για 37
14. Noni Madueke από Αϊντχόφεν για 35
15. Malo Gusto από Λιόν για 30
* Τα ποσά είναι σε εκατομμύρια ευρώ.
Επειδή το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση, για ψαγμένα προγνωστικά στοιχήματος, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.