V for Velakia
- 28 ΔΕΚ 2011
Τα βελάκια είναι αυτό που λέμε “αθλητισμός για όλους”. Μπορείς να παίξεις με την ίδια επιτυχία -ή αποτυχία- είτε είσαι 117 κιλά είτε έχεις να τρέξεις πάνω από 4 χρόνια είτε έχεις τσιμπήσει κάτι από τα American Burger. Με πολλή μαγιονέζα. Φτάνει να νομίζεις ότι είσαι καλός στο σημάδι.
Δεν χρειάζεται αθλητική ζωή, στερήσεις και θυσίες για να γίνεις πρωταθλητής. Ένας καλός στόχος χρειάζεται.
Υπάρχει μια συνολική αλήθεια πίσω από αυτό το σπορ της μπυραρίας. Η εξής μία. Είναι ένα σπορ που εδραιώθηκε σε μπυραρίες. Ο σχεδόν ισόβιος παγκόσμιος πρωταθλητής του τα τελευταία 15 χρόνια, ο Phil Taylor, έχει τόση σχέση με έναν αρχετυπικό αθλητή όση και ο Λέτο με το σκυρόδεμα. Έχει τεράστια κοιλιά, κοντεύει τα 60, είναι κοντός και λίγο καμπούρης. Αλλά διάολε, δεν μπορεί να το νικήσει κανείς.
Βασικά, μάθε να διαβάζεις τον στόχο
Ένας κοινός στόχος darts αποτελείται από νούμερα (1-20). Από έξω προς τα μέσα διακρίνονται:
– το δαχτυλίδι των διπλών (doubles)
– οι “φέτες” των μονών αριθμών
– το δαχτυλίδι των τριπλών (trebles)
– η συνέχεια των “φετών” των μονών αριθμών
– το πράσινο Bull (25 πόντοι)
– το κόκκινο Bull (50 πόντοι)
Υπάρχει ελληνικό πρωτάθλημα που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο Νταρτς
Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν ομάδες όπως οι Rebels και οι Egalite, που έχουν ως κοινή έδρα την ομώνυμη (σ.σ. Egalite) μπυραρία στη Νέα Ιωνία. Γενικότερα ομάδες με έδρα απαραιτήτως κάπου που μπορούν να σου σερβίρουν μια παγωμένη μπύρα όπως πρέπει. Έχω βρεθεί μια αγωνιστική Δευτέρα στα γραφεία του Συλλόγου στη Σπύρου Πάτση και σε διαβεβαιώ ότι οι αθλητές το έχουν πάρει όσο σοβαρά πρέπει. Σχεδόν καθόλου.
Πρέπει να “βγεις” από τα 501
Ο στόχος έχει ένα κέντρο, το λεγόμενο bullseye. Αν θεωρούσες ότι νικητής είναι αυτός που το πετυχαίνει πολλές φορές, μάλλον πρέπει να κόψεις τα παιδικά ή τα b-movies. Ή και τα δύο. Κάθε παρτίδα τελειώνει όταν ο παίκτης “βγει” από το αρχικό 501 στέλνοντας το βελάκι του στο σωστό δαχτυλίδι των διπλών (οι παίκτες ρίχνουν από 3 βελάκια εναλλάξ). Αν σου μένουν 20 για να βγεις, πρέπει να χτυπήσεις double 10. Αν σου μένουν 38, double 19. Αν σου μένουν 198, χτύπα (με προσοχή) το κεφάλι σου στον τοίχο. Έχεις δουλειά ακόμη.
Θα εξασκηθείς στην προπαίδεια
Όλοι αυτοί οι αστραπιαίοι (απλοί) λογαριασμοί που θα κάνεις, επειδή σημαδεύοντας το treble 19 έστειλες το βελάκι στο double 7 και άλλαξες το υπόλοιπο, θα ακονίσουν το μυαλό σου. Εκτός αν έχεις κάποιον να κάνει τη βρώμικη δουλειά αντί για σένα.
Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είναι ΤΟΣΟ διασκεδαστικό
Ο στόχος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να τιμωρεί το παραμικρό λάθος. Για παράδειγμα, αν σημαδεύεις τη φέτα του 20 (πολύ σωστά κάνεις, αν θες να “βγεις” πρώτος) αλλά αστοχήσεις, η Νέμεσις των darts σε καλησπερίζει. Το βελάκι θα προσγειωθεί είτε στο 1 (αν το πάρεις πιο δεξιά απ’ όσο πρέπει) ή στο 5 (αν το πάρεις πιο αριστερά). Τα πάντα εν σοφία εποίησε ο δημιουργός του στόχου.
Τώρα, η καλύτερη απάντηση που μπορείς να του δώσεις είναι να μην τον πάρεις καθόλου στα σοβαρά, να μαζέψεις τους κολλητούς σου και να καταλάβετε όλοι μαζί τι πολύτιμες στιγμές αγνού, ατόφιου γέλιου έχετε χάσει τόσα χρόνια που δεν παίζατε βελάκια.