ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10 ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις για το PlayStation VR

Ρωτάμε και απαντάμε πριν από σένα για σένα, για το σύστημα εικονικής πραγματικότητας της Sony.

Στην παρουσίαση της Sony στην E3 2016, η εταιρεία επικεντρώθηκε στα games, μία προσέγγιση την οποία επικρότησα 100% για 1000+1 λόγους, αντικειμενικούς και υποκειμενικούς. Στην τελική και κατά κοινή ομολογία, κέρδισε τις εντυπώσεις στη φετινή έκθεση. Κάπου εκεί, όμως, περίπου στη μέση αν δεν με απατά το όλο και φτωχότερο μνημονικό μου, μας είπε κάτι για το PlayStation VR, το νέο σύστημα εικονικής πραγματικότητας που θα λανσάρει στις…

Ε, ας μην χάνουμε άλλο χρόνο, περνάμε στις ερωτήσεις που πιθανώς έχεις και να σε βοηθήσουμε, δίνοντας απαντήσεις με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα. Αν χρειαστεί, που θα χρειαστεί δηλαδή, θα επανέλθουμε.  

 

1. Πότε κυκλοφορεί;

Στις 13 Οκτωβρίου 2016. Η Ελλάδα βρίσκεται και επίσημα στο πρώτο κύμα λανσαρίσματος κι αν υπολογίσουμε τις διάφορες παραμέτρους, πρόκειται για επιτυχία.

2. Τι είναι ακριβώς αυτό το μαραφέτι ρε φίλε;

OK, έχεις δίκιο, πάμε να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται. Καταρχάς, χρειάζεσαι ένα PS4. Φοράς το PS VR, το συνδέεις με την κονσόλα. Παίζεις, μπαίνεις μέσα στο game θα έλεγε κάποιος, μέσω της 5,7 ιντσών OLED οθόνης (1080p ανάλυση, 960×1080 για κάθε μάτι, έως 120 frames το δευτερόλεπτο), η PlayStation Camera καταγράφει μέσω των LED τις κινήσεις του κεφαλιού σου, το DualShock 4, το χειριστήριο PS Move, ότι τελοσπάντων χρησιμοποιείς, και τις «μεταφέρει» στο παιχνίδι.

 

Οπτικό πεδίο 100 μοιρών περίπου, latency κάτω από 18ms, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο… Ναι, συγγνώμη, αρχίσαμε λίγο να μπλέκουμε με τεχνικά χαρακτηριστικά. Το βασικό είναι η εμπειρία παιχνιδιού που προσφέρει και ίσως μόνο μια δοκιμή θα σου δώσει την πλήρη εικόνα.

3. Πόσο θα κοστίζει;

Η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης είναι 399 ευρώ. Παρόλα αυτά, ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ στη χώρα μας (ανάμεσα στα άλλα), θα κάνει τη «ζημιά» του, η τιμή στα καταστήματα θα ανέβει λίγο παραπάνω (π.χ. check εδώ).  

4. Τι αγοράζω, τι περιλαμβάνει το βασικό πακετό;

Το βασικό πακέτο περιλαμβάνει το PS VR, τη μονάδα επεξεργασίας, ένα σετ ακουστικά, διάφορα καλώδια (HDMI, USB), αντάπτορες. Η PlayStation Camera, η οποία απαιτείται για τη λειτουργία, καθώς και το χειριστήριο/α PS Move το οποίο σε ορισμένα games απαιτείται ενώ σε άλλα απλά υποστηρίζεται, δεν συμπεριλαμβάνονται, μπορείς να τ’ αποκτήσεις ξεχωριστά (επαναλαμβάνω, την κάμερα θα πρέπει). Εκτός κι αν έχεις ήδη PS Camera (ή/και Move) στην κατοχή σου από το πρόσφατο (ή μη) παρελθόν, οπότε είσαι κομπλέ.

 

PS4 και DualShock 4, φαντάζομαι, αντιλαμβάνεσαι ότι χρειάζονται και τα έχεις. Άντε και μια τηλεόραση για να βλέπουν οι άλλοι τι κάνεις. Η περίπτωση κυκλοφορίας στις 13 Οκτωβρίου ενισχυμένου πακέτου (με PS Camera και 2 PS Move controllers) δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί για τη χώρα μας.

5. Υπάρχουν και έξτρα περιφερειακά που αναβαθμίζουν την εμπειρία;

Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα κυκλοφορήσουν διάφορα καλούδια και σιγά-σιγά θα εμφανιστούν στο προσκήνιο. Ένα πρώτο που μας έκανε εντύπωση είναι το PS VR Aim Controller, το οποίο υποστηρίζεται στο FPS game Farpoint (και προς το παρόν μόνο σ’ αυτό).

 

6. Είναι ελαφρύ, προσαρμόζεται καλά στο κεφάλι μου ή θα με πιάσει πονοκέφαλος;

610 γραμμάρια περίπου το βάρος του, άνετο, προσαρμόζεται μια χαρά σε κάθε μέγεθος κεφαλιού, κι ακόμα κι αν φοράς γυαλιά δεν τίθεται ζήτημα. Και δεν θέλω αστεία για το δικό μου (κεφάλι). Ή για το ότι φοράω γυαλιά.  

7. Θα ζαλιστώ;

Κανονικά, όχι. Το χρησιμοποίησα για λίγο στην IFA 2015 (μάλιστα, ήταν μια προηγούμενη έκδοση του PS VR, όχι η βελτιωμένη που είδαμε στην E3 2016 κι αυτή που τελικά θα βρεθεί στα ράφια) και δεν έπαθα κάτι. Κι αυτό το λέει ένας άνθρωπος που αρνείται ν’ ανέβει σε παιχνίδια του σατανά σε λούνα παρκ, που ανεβαίνουν, κατεβαίνουν, αναποδογυρίζουν, στριφογυρνάνε, φτιαγμένα για στομάχια από ατσάλι. Δεν έχω τέτοιο, ζαλίζομαι, βγάζω πράγματα.

 

Παρόλα αυτά, έχει να κάνει και με τον άνθρωπο. Επίσης, έχει να κάνει και με το εκάστοτε game, κάτι που δεν αποτελεί άμεση ευθύνη του PlayStation VR. Για παράδειγμα, άνθρωποι στην E3 2016 που δεινοπάθησαν με το Resident Evil 7, δεν έπαθαν τίποτα απολύτως με άλλα games.  

8. Εντάξει με το τι βλέπουμε. Από ήχο τι ακούμε;

3D τεχνολογία επεξεργασίας ήχου, η οποία τους πιάνει από παντού, πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, και σε βάζει ακόμα πιο μέσα στο παιχνίδι. Με άλλα λόγια, γυρνάς το κεφάλι σου από κει που ακούγεται κάτι και μπορείς, ενδεχομένως, να μαντέψεις την απόσταση. Ζόμπι, ζόμπι είσαι εδώ;  

9. Μόνο θα παίζω;

Το βασικό αυτό είναι, μην κρυβόμαστε. Από την άλλη, θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης βίντεο και θέασης φωτογραφιών σε μία μεγάλη εικονική οθόνη, ενώ χάρη στη λειτουργία Cinematic μπορείς ν’ απολαύσεις σε άλλο μέγεθος και επίπεδο πλήθος λειτουργιών του PS4, όπως τα Share Play και Live.

10. Και τι θα παίζουμε εκεί;

Αυτή είναι η καλύτερη ερώτηση που μπορείς να κάνεις (γι’ αυτό και την άφησα τελευταία), το όποιο gaming hardware προσδιορίζεται από τα παιχνίδια του. Πάνω σ’ αυτό, μάλιστα, ίσως δεν πρέπει να ψαρώνουμε με games που είτε είναι γνωστά είτε υποστηρίζουν το PS VR. Η έκπληξη (και η ποιότητα) μπορεί να έρθει από παιχνίδια που σχεδιάζονται αποκλειστικά για εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, που είναι μάλλον και το νόημα.

 

Σε κάθε περίπτωση, περίπου 50 games αναμένεται να κυκλοφορήσουν για το PlayStation VR έως το τέλος του 2016 και αρκετά από αυτά θα είναι μαζί του στο launch στις 13 Οκτωβρίου, ενώ περισσότερες από 200 ομάδες ανάπτυξης ετοιμάζουν «πραγματάκια». Τέλος τα πολλά λόγια, ας δούμε μερικά βίντεο (12) από παιχνίδια για ν’ ανοίξει το μάτι μας.

FARPOINT

 

EVE: VALKYRIE

 

EAGLE FLIGHT

 

VR WORLDS

 

RIGS: MECHANIZED COMBAT LEAGUE

 

UNTIL DAWN: RUSH OF BLOOD

 

PSYCHONAUTS: IN THE RHOMBUS OF RUIN

 

BATTLEZONE

 

STATIC

 

HERE THEY LIE

 

ROBINSON: THE JOURNEY

 

HEADMASTER

 

Exit mobile version