Alamy/Visualhellas.gr
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10 fun facts για τα 25 χρόνια του Fight Club

Σπάμε τον πρώτο κανόνα του Fight Club και μιλάμε για το Fight Club, με αφορμή την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βενετίας 25 χρόνια πριν.

Όταν το Fight Club είχε κυκλοφορήσει στις 15 Οκτωβρίου 1999, είχε λάβει ανάμεικτες κριτικές ενώ είχε αρχικά θεωρηθεί και απογοητευτικό στο box office. Ένας μεγάλος αριθμός θεατών όμως ανακάλυψε και εκτίμησε την ταινία μέσω DVD, ως μία χιουμοριστική, αντικαπιταλιστική, σύγχρονη εκδοχή μίας ιστορίας ενηλικίωσης που απαιτούσε πολλαπλές προβολές.

Εμείς γιορτάζουμε τα 25 χρόνια του Fight Club κατά τις ημέρες που είχε κάνει την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βενετίας (10/9/1999), λίγες μέρες μετά τη λήξη του φετινού φεστιβάλ, με 10 fun facts που μπορεί να μη γνωρίζεις για τη μέχρι και σήμερα αμφιλεγόμενη ταινία.

1. Η ιδέα για το Fight Club ξεκίνησε από έναν πραγματικό αγώνα

Ο Chuck Palahniuk εμπνεύστηκε το βιβλίο Fight Club μετά από ένα περιστατικό σε κάμπινγκ με τους φίλους του. Όταν ο Palahniuk παραπονέθηκε σε κάποιους άλλους κατασκηνωτές ότι έπαιζαν πολύ δυνατά το ραδιόφωνό τους, ξέσπασε καβγάς, και παρότι το πρόσωπο του Chuck κατέληξε διαλυμένο, κανείς από τους συναδέλφους του τη Δευτέρα μετά το περιστατικό δεν αναγνώριζε ότι έμοιαζε διαφορετικός.

2. Ο Edward Norton και ο David Fincher συνέκριναν το Fight Club με το The Graduate

Ο Norton δήλωσε ότι παρατήρησε έναν παραλληλισμό μεταξύ του Fight Club και του The Graduate αφού διάβασε για πρώτη φορά το βιβλίο, κυρίως γιατί και τα δύο είναι ιστορίες νεανικής αποδιοργάνωσης, όπου ο πρωταγωνιστής παλεύει να «βρει την απάντηση στο ερώτημα του πώς μπορεί να είναι κανείς ευτυχισμένος».

Ο David Fincher βρήκε επίσης κάποιες ομοιότητες, θεώρησε όμως ότι ενώ και οι δύο περιλαμβάνουν έναν καθημερινό άνθρωπο που προσπαθεί να βρει τον σωστό δρόμο, το Fight Club είναι μία «αντίστροφη ‘90s ιστορία», όπου ο καθημερινός άνθρωπος «δεν έχει μπροστά του έναν κόσμο δυνατοτήτων. Δεν είχε καμία δυνατότητα… κυριολεκτικά δεν μπορεί να φανταστεί έναν τρόπο να αλλάξει τη ζωή του». Επηρεασμένος από τις διαπιστώσεις του Norton και του Fincher, ένας παραγωγός σκέφτηκε αρχικά τον σεναριογράφο του The Graduate, τον Buck Henry, να διασκευάσει το βιβλίο του Palahniuk, ο συγγραφέας όμως διαφώνησε με την ιδέα. Τελικά το σενάριο ανέλαβε ο Jim Uhls.


3. Ο Pitt και ο Norton έκαναν μαθήματα πυγμαχίας και σαπωνοποιίας

Γνωρίζοντας ότι είχε την οικονομική δυνατότητα να τα ξαναφτιάξει, ο Brad Pitt έβγαλε κομμάτια από τα μπροστινά του δόντια για να υποδυθεί τον Tyler Durden. Σύμφωνα με τον σχολιασμό που έκαναν στο DVD, ο Norton και ο Pitt έκαναν και οι δύο μαθήματα σαπωνοποιίας σε ένα μπουτίκ εργαστήριο ονόματι Auntie Godmother. Έκαναν επίσης βασικά μαθήματα πυγμαχίας, ταεκβοντό και γκράπλινγκ, ενώ το αποκορύφωμα ήταν η παρακολούθηση αγώνων μικτών πολεμικών τεχνών.

Δεν ήταν οι μόνοι που παρακολουθούσαν μικτές πολεμικές τέχνες για να προετοιμαστούν για την ταινία. Η makeup artist Julie Pearce μελέτησε τους αγώνες για να δει τι είδους εφέ μακιγιάζ θα ήταν απαραίτητα. Η δεξιόχειρας έμαθε επίσης πώς να κάνει τη δουλειά της με το αριστερό της χέρι, μετά την επιμονή της Helena Bonham Carter που πίστευε ότι η Marla δεν θα ήταν καλή στο μακιγιάζ ούτε θα ενδιαφερόταν γι’ αυτό.

4. Ο Meat Loaf φορούσε fat suit γεμισμένο με σπόρους πουλιών

Ο Meat Loaf υπέμεινε πολλά για να υποδυθεί τον Bob. Ο τραγουδιστής/ηθοποιός χρειαζόταν μάσκα οξυγόνου μετά από κάθε λήψη της σκηνής όπου παλεύει με τον Narrator, ενώ έπρεπε να φοράει επίσης ένα fat suit γεμάτο με σπόρους πουλιών, άνω των 100 κιλών, ώστε να μοιάζει με κρεμασμένη σάρκα.

Για τον μακιγιέρ Rob Bottin ήταν αναμφισβήτητα εξίσου δύσκολα τα πράγματα. Έπρεπε να κατασκευάσει δύο διαφορετικά fat suits επειδή ο Fincher και οι παραγωγοί δεν ήταν σίγουροι εάν το στούντιο θα ενέκρινε το κοστούμι με τις ρώγες ή αν θα επέμεναν να φορέσει ο Meat Loaf κάποιο χωρίς αυτές. Παρ’ όλα αυτά, ο Bob πάλεψε με τον χαρακτήρα του Norton φορώντας πουκάμισο, γεγονός που αποτελεί παραβίαση του έκτου κανόνα του Fight Club «όχι πουκάμισα, όχι παπούτσια».

5. Τα ονόματα των ντετέκτιβ είναι Easter eggs του David Fincher

Οι τρεις ντετέκτιβ της ταινίας που προσπαθούν να ευνουχίσουν τον Narraror ονομάζονται Ντετέκτιβ Andrew, Ντετέκτιβ Kevin, και Ντετέκτιβ Walker. Αν συνδυάσει κανείς τα τρία αυτά ονόματα προκύπτει το Andrew Kevin Walker, το όνομα του σεναριογράφου του Se7en. Ο δημιουργός βάφτισε έτσι τους ντετέκτιβ για να δώσει στον Walker κάποια αναγνώριση για το γεγονός ότι έγραψε το σενάριο του Fight Club χωρίς credits. Οι Cameron Crowe, Fincher, Norton και Pitt συνέβαλαν επίσης στο σενάριο ανεπίσημα.


6. Σε μία σκηνή χρησιμοποιήθηκε CGI από τον Τιτανικό

Και όχι εκεί που θα περίμενες! Στη σκηνή όπου ο χαρακτήρας του Norton, κατόπιν εντολής του αρχηγού μίας ομάδας υποστήριξης, φαντάζεται τον εαυτό του σε μία παγωμένη σπηλιά, η ομιχλώδης αναπνοή του που παρακολουθούμε είναι εν μέρει ανακυκλωμένη από τα εφέ αναπνοής στον Τιτανικό.

7. Όταν ο Norton χτυπάει τον Tyler Durden στο αυτί, η αντίδραση του Pitt είναι αληθινή

Στη σκηνή όπου ο Narrator μαθαίνει πώς να παλεύει, ο Edward Norton υποτίθεται ότι θα έριχνε μία σχετικά ήπια γροθιά στον ώμο του Tyler Durden. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάμερες, ο Fincher ψιθύρισε στο αυτί του Norton να χτυπήσει τον Pitt στο αυτί. Ο Norton έκανε ό,τι του είπε, γεγονός που κάνει την αντίδραση του Pitt – «με χτύπησες στο αυτί;!»- ακόμα πιο διασκεδαστική.

8. Μία αμφιλεγόμενη ατάκα άλλαξε σε μία ακόμη πιο αμφιλεγόμενη

Στο βιβλίο του Palahniuk, η ατάκα της Marla προς τον Tyler ήταν «Ω Tyler, θέλω την έκτρωσή σου». Η Laura Ziskin όμως, στέλεχος της 20th Century Fox, επέμενε να αλλαχτεί από τον Fincher. Ο σκηνοθέτης συμφώνησε υπό τον όρο ότι θα άλλαζε την ατάκα μόνο μία φορά. Η Ziskin συμφώνησε, το μετάνιωσε όμως όταν άκουσε τη νέα ατάκα της Marla: «Έχω να γαμηθώ έτσι από το Δημοτικό». Η Ziskin παρακάλεσε τον Fincher να βάλει την αρχική φράση πίσω, εκείνος όμως αρνήθηκε. Και οι δύο εκδοχές της σκηνής στο μεταξύ γυρίστηκαν σε ένα πρεσβυτέριο εκκλησίας.


9. Ο αρχικός ξυλοδαρμός του Jared Leto κόπηκε γιατί ήταν φρικιαστικός

Ο Angel Face μεταμορφώνεται φρικιαστικά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Ήταν τόσο άσχημη η όψη του αρχικά, που το στούντιο επέμενε να κοπεί η εικόνα του.

Στην ορίτζιναλ λοιπόν εκδοχή, εξηγεί ο Fincher, η μύτη του Angel Face ήταν ανοιχτή στο κέντρο και μία «φούσκα αίματος που έμοιαζε με ζελέ ανάβλυζε σαν ηφαίστειο». Ήταν τόσο αηδιαστικό η κατάσταση που το καστ και το συνεργείο απέφευγαν τον Leto την ημέρα που γυρίστηκε η σκηνή.

10. Η Rosie O’Donnell είχε προδώσει την ανατροπή του φινάλε στην εκπομπή της

Την ημέρα που κυκλοφόρησε η ταινία, η Rosie O’Donnell ανακοίνωσε στην τηλεοπτική της εκπομπή ότι είχε ήδη πάει σε μία προβολή του Fight Club λίγες μέρες νωρίτερα και δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Όχι μόνο παρέτρεψε το κοινό της να μη δει την ταινία, αλλά πρόδωσε και τη μεγάλη ανατροπή του τέλους. Ο Brad Pitt είχε δηλώσει αργότερα ότι η πράξη της ήταν «ασυγχώρητη».

Η O’Donnell δεν είχε σχολιάσει το γεγονός μέχρι το 2021, όταν δήλωσε τελικά το εξής σε μία ραδιοφωνική εκπομπή: «Υποθέτω ότι την κατέστρεψα για τους ανθρώπους που δούλεψαν τόσο σκληρά γι’ αυτήν, και θα πρέπει να είμαι πιο προσεκτική με τις αρνητικές μου δηλώσεις για μία ταινία. Αν δεν σου αρέσει, απλά μην την αναφέρεις. Αυτό θα είχε λειτουργήσει καλύτερα».

Περισσότερα για το Fight Club μπορείς να ακούσεις στο αφιέρωμά μας στο POP για τις Δύσκολες Ώρες, με καλεσμένο τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο!