10 λόγοι για να δεις το Blown Away στο Netflix
Το μυστήριο που λέγεται γυαλί μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να το αποκωδικοποιήσει.
- 14 ΜΑΡ 2024
Έχω την αίσθηση πως δεν έχεις εκτιμήσει το γυαλί, όσο θα του έπρεπε. Κατά συνέπεια, δεν έχεις εκτιμήσει και το Blown Away στο Netflix όσο του αξίζει, αλλά αυτό είναι μια συζήτηση για λίγο αργότερα.
Θα σε παρακαλούσα να μου δώσεις δυο λεπτά, να σου πω κάποια πράγματα. Αρχής γενομένης από το γεγονός ότι γυάλινα πράγματα υπάρχουν παντού γύρω μας, ωστόσο πρόκειται για υλικό που μολονότι έχει κλείσει 6000 χρόνια στη Γη, δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες της φυσικής και της χημείας. Τι εννοώ;
«Το κύριο ερώτημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο λόγος που είναι στερεό» ομολόγησε χαρακτηριστικά, η θεωρητική φυσικός του Cambridge University, Δρ Camille Scalliet είπε στο Vox. «Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που αψηφά τις πολύ απλές κατηγορίες που έχουμε για υγρά, στερεά και αέρια».
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα δώσει πολλά δώρα. Για παράδειγμα, έναν καλύτερο ορισμό που δεν είναι διαθέσιμος, μολονότι μιλάμε για ένα από τα πιο κοινά υλικά που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως εδώ και αιώνες.
Η πλήρης κατανόησή του θα δίδασκε πώς άλλαξε μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια, για να φτάσει στη μορφή που ξέρουμε σήμερα. Θα προκύψει και το εάν σε αυτήν τη διαδρομή υπήρχε κατάσταση ύλης που δεν είναι γνωστή. Κατά την Scalliet, η αποκωδικοποίηση θα δώσει ένα ακόμα τεράστιο μπόνους.
«Αν καταλάβουμε πραγματικά το γυαλί, θα μπορούμε και να δημιουργήσουμε υλικά που δεν υπάρχουν ακόμα». Μήπως σε έπεισα να συνεχίσεις; Δες λίγο το trailer του Blown Away.
10 facts για το γυαλί που θα σε πείσουν να δεις το Blown Away
- Η ανακάλυψη του εκ των παλαιότερων τεχνητών υλικών της ανθρωπότητας, πιστώνεται στους αρχαίους Αιγύπτιους. Το έδωσαν στον κόσμο το 3.500 προ Χριστού.
- Τα κύρια συστατικά είναι η πυριτία (λευκή άμμος), η τέφρα σόδας (ανθρακικό νάτριο) και ο ασβεστόλιθος (ανθρακικό ασβέστιο). Διάφορα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για να δώσουν στο γυαλί διαφορετικές ιδιότητες.
- Το μίγμα των συστατικών ζεσταίνεται στους 1.700 βαθμούς Κελσίου.
- Ως υλικό είναι εξαιρετικά ανακυκλώσιμο, καθώς μπορεί να λιώσει και να επαναχρησιμοποιηθεί αμέτρητες φορές, χωρίς να χαθεί κάτι από την ποιότητα του.
- Το διαπερνά το φως χάρη στη διάταξη των ατόμων του. Αυτή η ιδιότητα το έχει κάνει προορισμό για την κατασκευή παραθύρων και φακών γυαλιών.
- Είναι δεδομένος ένας συντελεστής ευαισθησίας που βελτιώνεται μέσω διαδικασιών σκλήρυνσης και πλαστικοποίησης.
- Τα γυάλινα μπουκάλια, οι λαμπτήρες και τα τζάμια των παραθύρων είναι κατασκευασμένα με τα παραδοσιακά υλικά. Το καυτό υγρό μπαίνει σε καλούπια και παίρνουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, μετά την ψύξη του.
- Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη γυαλιού που αντέχουν στις κακουχίες. Για παράδειγμα, το λιωμένο γυαλί πυριτίου (υαλώδες διοξείδιο του πυριτίου), μορφή υψηλής καθαρότητας που μπορεί να αντέξει σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
- Φημίζεται και για τη διαφάνεια στην υπεριώδη ακτινοβολία -και για αυτό γίνεται το τζάμι στο σπίτι μας, μεταξύ άλλων.
- Όλα αυτά όμως, το κάνουν τον πιο ακριβό και πιο δύσκολο στη διαχείριση και την κατασκευή, τύπο γυαλιού.
Για κάποιους και η σαντιγί είναι σαν γυαλί
Το θέμα για τον φυσικό του Harvard, David Weitz είναι άλλο: «Όταν σκεφτόμαστε το γυαλί, πάει το μυαλό μας στο ποτήρι που πίνουμε νερό ή στο τζάμι του παραθύρου ή στον οθόνη του κινητού. Για μένα είναι κάτι πολύ πιο πλούσιο: υπάρχουν τόσα πολλά υλικά που μοιάζουν με γυαλί».
Ορισμένα πλαστικά θεωρούνται γυαλιά. Κάτι που ισχύει και για ορισμένα φυσικά υλικά (πχ κεχριμπάρι). «Ακόμη και οι αφροί, όπως η σαντιγί μπορούν να χαρακτηριστούν σαν γυαλί» λέει ο Weitz, πριν προσθέσει ότι «η πραγματική πρόκληση για εμένα, η ομορφιά ολόκληρης της επιστήμης είναι η ανακάλυψη των υποκείμενων μηχανισμών που συνδέουν όλες αυτές τις μορφές γυαλιού». Να ευχηθούμε καλή τύχη.