Apple TV+
ΣΕΙΡΕΣ

10 λόγοι για να δεις το The New Look στο Apple TV+

Το πιο fashionable show αυτή τη στιγμή στο streaming είναι εκείνο που αναβιώνει την περίφημη διαμάχη ανάμεσα σε Coco Chanel και Christian Dior.
Αν σου αρέσει να παρακολουθείς βιογραφίες, έχεις ήδη ένα πρώτο κίνητρο για να πατήσεις play σε μία από τις νέες τηλεοπτικές αφίξεις της χρονιάς. Αν ασχολείσαι και με τον κόσμο της μόδας, ορίστε και ο δεύτερος.

Το The New Look του Apple TV+ είναι ένα βιογραφικό δράμα, που επικεντρώνεται στο πώς ο Christian Dior δημιούργησε στο Παρίσι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τη θρυλική κολεξιόν του που τιτλοφορήθηκε “New Look” και στην επαγγελματική και ιδεολογική διαμάχη που είχε με τη συνάδελφό του, Coco Chanel.

Η πρώτη σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου. Αποτελείται από 10 επεισόδια, με τα 6 εξ αυτών να είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα -κάθε Τετάρτη βγαίνει και ένα καινούργιο, με το τελευταίο να κυκλοφορεί στις 3 Απριλίου- και η δεύτερη βρίσκεται ήδη στα σκαριά. 

Αναμφίβολα, είναι μία τηλεοπτική ιστορία για τη μόδα, αλλά όχι μόνο γι’ αυτήν. Υπάρχει ένα ιστορικό, αιματοβαμμένο πλαίσιο που την περιβάλλει και αυξάνει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον και τις προσδοκίες – για μερίδα του κοινού δεν έχουν επαληθευτεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μιας και η σειρά είναι εν εξελίξει. 

Με το biopic genre να ασκεί πάντα μία ξεχωριστή γοητεία, πάμε να ανακαλύψουμε 9 ακόμα λόγους για να στριμάρεις το The New Look.

2. Αφορά δύο ογκόλιθους της μόδας. Από τη μία, ο Christian Dior που υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της μόδας και έφερε την επανάσταση στη γυναικεία μόδα. Το 1946 ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο και ένα χρόνο μετά, στις 12 Φεβρουαρίου 1947 λάνσαρε την πρώτη του συλλογή αποτελούμενη από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα. Οι φαρδιές φούστες με τη στενή μέση της, αυτή η γραμμή της κλεψύδρας προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε ως το New Look – εξού και ο τίτλος της σειράς.

Από την άλλη, η Coco Chanel που ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο της το 1909 και αποτέλεσε σωσίβια λέμβος για τις γυναίκες, όχι μία, αλλά δύο φορές, κατά τη διάρκεια δυο διαφορετικών περιόδων: τη δεκαετία του 1920 και τη δεκαετία του 1950. Όχι, μόνο έκανε αποδεκτά νέα στυλ και υφάσματα, αλλά έκανε μόδα την ανάγκη και την απροκάλυπτη ανυπακοή. Επειδή δεν άντεχε οικονομικά τα μοδάτα ρούχα της περιόδου, τα απέρριψε και έφτιαξε δικά της, χρησιμοποιώντας σπορ σακάκια και γραβάτες, που μόνο οι άντρες φορούσαν μέχρι τότε στην καθημερινότητά τους.

Κηλίδα στην κληρονομιά της παραμένει ο αντισημιτισμός και η στενή της συνεργασία με τους Ναζί για την οποία κατηγορήθηκε δριμύτατα. Αν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακρίθηκε για τη φιλοναζιστική δράση της, δεν παραπέμφθηκε σε δίκη λόγω της παρέμβασης του Βρετανού πρωθυπουργού, Winston Churchill.

Βέβαια, και ο Dior όταν δούλευε στις αρχές των 40s για τον οίκο του μόδιστρου Lucien Lelong, σχεδίαζε φορέματα για τους Γερμανούς και τις συζύγους τους και χρήματα τα έδινε στην αδερφή του, που ήταν ιδιαίτερα ενεργή στην αντίσταση.


Roger Do Minh/Courtesy of Apple TV+

3. Αφορά όμως κυρίως τη μεταξύ τους σύγκρουση και την εξέλιξη της σχέσης τους με φόντο τόσο τη Γερμανική Κατοχή του Παρισιού, όσο και την περίοδο της ειρήνης. Καθώς ο Dior ανεβαίνει στην κορυφή με το πρωτοποριακό, εμβληματικό αποτύπωμα της ομορφιάς και της επιρροής του, ταράζοντας τα νερά της Υψηλής Ραπτικής στη Γαλλία και τον υπόλοιπο κόσμο, η βασιλεία της Chanel ως η πιο διάσημη σχεδιάστρια μόδας στον κόσμο τίθεται σε κίνδυνο.


Roger Do Minh/Courtesy of Apple TV+

4. Αυτή η διαμάχη ξεδιπλώνεται μέσα από έξυπνες ατάκες και quotes που έχει μείνει στην ιστορία. «Εκείνος αντιπροσωπεύει την εξτραβαγκάνζα, εγώ την απλότητα. Ο Dior κατέστρεψε τη γαλλική υψηλή ραπτική, εγώ βρίσκομαι εδώ για να τη σώσω» – Coco Chanel

«Αυτό που πάντα ήθελα είναι να σχεδιάσω τα πιο όμορφα γυναικεία ρούχα που έχουν γίνει ποτέ»Christian Dior

«H μόδα χρειάζεται ένα νέο look» – Carmel Snow (η διευθύντρια του Harper’s Bazaar η οποία βάπτισε ουσιαστικά τη συλλογή του Dior, The New Look)

«Για όλους εμάς που βιώσαμε τη φρίκη του πολέμου, η δημιουργία ήταν επιβίωση»Christian Dior

5. Τη σειρά υπογράφει σεναριακά ο Todd A. Kessler (The Sopranos, Damages), ενώ στη σκηνοθεσία συναντάμε, μεταξύ άλλων, εκτός από τον ίδιο, τον Jeremy Podeswa (Six Feet Under, Game of Thrones) και τη Julia Ducournau, τη δημιουργό της ταινίας Raw (2016) και του βραβευμένου με Χρυσού Φοίνικα, Titane (2021).


Roger Do Minh/Courtesy of Apple TV+

6. Στο πρωταγωνιστικό καστ συναντάμε τους Ben Mendelsohn ως Dior και Juliette Binoche ως Chanel. Παίζουν επίσης ο John Malkovich ως ο μόδιστρος υψηλής ραπτικής Lucien Lelong, η Glenn Close ως η editor-in-chief της αμερικάνικης έκδοσης του Harper’s Bazaar, Carmel Snow και η Maisie Williams από το Game of Thrones ως η αδερφή του Dior, Catherine.


Roger Do Minh/Courtesy of Apple TV+

7. Προφανώς, και τα κοστούμια της σειράς είναι εκπληκτικά, αλλά αυτός σίγουρα το περιμέναμε.

8. Εκείνο που μάλλον δεν περιμέναμε είναι ότι θα έχει και ένα εντυπωσιακό soundtrack, με τη συμμετοχή των Florence and the Machine, Nick Cave, Bleachers και Lana Del Rey, μεταξύ άλλων.

9. Σε κάθε περίπτωση, το The New Look δεν είναι αριστούργημα, ούτε όλοι ξαφνικά παραμιλούν για αυτό. Και το γεγονός ότι υπάρχουν ιστορικά κενά και παραλείψεις -βλέπε την επιφανειακή παρουσίαση της φτώχειας, της πείνας, της βίας, του Ολοκαυτώματος- έχει παίξει τον -καθοριστικό του- ρόλο. Στο τέλος της ημέρας, όμως, είναι μία σειρά που αξίζει τον χρόνο της, δίνει τροφή για συζητήσεις και για διάβασμα και σίγουρα, συνεχίζει τον μύθο που χτίστηκε γύρω από τους δύο σχεδιαστές, τους οίκους και την κληρονομιά τους στη μόδα.

Exit mobile version