10 μεγάλα ελληνικά τραγούδια (που όμως μπορεί να τα παίξει και ένα 5χρονο)
Διάσημα ροκ κομμάτια που είναι φτιαγμένα μόνο από τρία ακόρντα.
- 22 ΝΟΕ 2018
Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις μεγάλο τραγούδι μόνο με τρία ακόρντα και αυτό που αρχικά ακούγεται ως “πωωωωωω τον απατεώνα, βαρέθηκε και έβαλε μόνο τρεις συγχορδίες, κι ένα παιδάκι θα το έπαιζε αυτό”, στην πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο. Στο δικό μας μικρό μυαλό, αυτή η απλότητα δείχνει ιδιοφυΐα. Έτσι κι αλλιώς, ούτε υπάρχει και κανένας κανόνας για το πώς γράφονται μεγάλα τραγούδια.
Ωστόσο, αξίζει να επαναλάβουμε ότι ναι, αυτά τα τραγούδια θα μπορούσε να τα παίξει και ένα παιδάκι στην κιθάρα, 5χρονο κατά προτίμηση. Βέβαια, θα έπρεπε να βρει και τον ρυθμό, τη μελωδία, αλλιώς πάπαλα, σιγά μην το παίξει, αλλά ας μιλήσουμε μόνο για τα πεντάχρονα με μουσικό αυτί.
Και να πούμε και κάτι ακόμα πριν αρχίσουν οι κατάρες. Τον ξεχειλωμένο έτσι κι αλλιώς όρο ‘ροκ’, τον χρησιμοποιούμε με την πολύ πλατιά του έννοια, θα το καταλάβετε και από κάποιες επιλογές μας. Οπότε ίζι, τάιγκερς.
Για να τα δούμε.
1. ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ: ΛΙΩΜΕΝΟ ΠΑΓΩΤΟ
Εντάξει εδώ όλο το θέμα είναι το ριφάκι, αλλά κάποιος πρέπει να κρατάει και τον ρυθμό και αυτός ο κάποιος έχει γελοία δουλειά, το ίδιο και εσύ αν αποφασίσεις να το παίξεις στην κιθάρα. Σι μινόρε, Σολ ματζόρε και Λα ματζόρε. Σε περίπτωση που βαρεθείς να λες όλη μέρα “είχα πει θα φύγω, είχα πει” και θες να πεις και κάτι άλλο για ποικιλία, να ξέρεις ότι με τρεις συγχορδίες παίζεται και ο ‘Βασιλιάς της Σκόνης, ο αμνός του Θεού, ξεχασμένος στον Νότο, γεννημένος αλλού”. Πολύ απλό κι αυτό.
2. ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΜΑΓΚΕΣ
Όλο σε ματζόρε παιδιά. Σολ εβδόμης, Ντο εβδόμης και Ρε εβδόμης και γίναμε. Τρία ακόρντα όλα κι όλα. Κι εδώ βέβαια το θέμα όλο είναι στο ριφάκι, αλλά αν δεν σου βγαίνει, το παίζεις έτσι και πάλι… μάγκας είσαι. (ωπ, είδατε τι έκανα εδώ;)
+Bonus τραγούδια με τρία ακόρντα: ‘Απογοήτευση’ και ‘Ο γέρο-Μαθιός’
3. ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ: ΕΓΙΝΕ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΜΑΣ
Τι ποιήματα έχει γράψει και αυτός ο Ροδοστόγλου, πόσο ταλέντο, δεν υπάρχουν λόγια, ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΟΡΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ. Είναι μόνο τρία, Μι ματζόρε, Λα μινόρε και Ντο Ματζόρε, πιο απλό δεν γίνεται, κυριολεκτικά το παίζει και ένα 5χρονο, αφού αυτά τα τρία ακόρντα παίζει να είναι και τα τρία πρώτα που θα διδαχθεί ποτέ. Είπαμε ήδη βέβαια ότι τα ακόρντα δεν κάνουν το τραγούδι, αλλά έτσι κουβέντα να γίνεται.
4. ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ: Μ’ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΩ ΠΟΛΛΑ
Ίσως να το είχες υποψιαστεί ότι είναι πιο εύκολο και από σαβούρα με πατίνι σε κατηφόρα, κυρίως εξαιτίας του φίλου σου που αγόρασε κιθάρα πριν από ένα μήνα και ήδη στο έχει παίξει μελαγχολικός, ευαίσθητος και ζυμαρούλης, γρατζουνώντας το πάνω από 45 φορές. Ναι, είναι πολύ εύκολο. Προκλητικά εύκολο. Και ωραίο όμως. Γούστα είναι αυτά, έτσι; Α και τα ακόρντα του είναι Dm, C και F, δηλαδή Ρε μινόρε, Ντο ματζόρε και Φα ματζόρε. Πις οφ κέικ. Φύγαμε για πρήξιμο στην παραλία.
5. ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ: ΕΝΑΣ ΝΕΓΡΟΣ ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ
Ροκ; Τεσπά, δεν ξέρω, δεν μ’ αρέσουν οι ταμπέλες, είναι ωραίο τραγούδι, έχει αυτό το χαρακτηριστικό κιθαριστικό σόλο που σου μένει και οι στίχοι του είναι iconic τώρα πια, που λένε κι έξω. Και κατά την προσφιλή του συνήθεια ο Θάνος Μικρούτσικος έχει χρησιμοποιήσει λίγα ακόρντα για να το γράψει και να του δώσει αυτόν τον επαναλαμβανόμενο κυκλωτικό ρυθμό, που έχουν πολλά απ’ τα τραγούδια του. Ντο μινόρε, Λα ματζόρε δίεση και Σολ ματζόρε και ξεκίνα να τραγουδάς.
6. ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΣΙΜΟΣ: ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ
Με τρία ακόρντα παίζεται και αυτό το κομμάτι, ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά του Άσιμου και από ό,τι βλέπετε έτσι όπως το πάω στην πρόταση, δεν έχω να πω κάτι παραπάνω. Πατήστε Play ξέρω γω, πολύ καλύτερα.
7. ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ: ΑΧ ΕΥΛΑΜΠΙΑ
Μόνο ένα τρου ροκ ύμνο θα διασκεύαζε ο Νίνο, οπότε ας μην αρχίσουμε τις συζητήσεις αν είναι ποπ, ροκ και δεν ξέρω γω τι. Ας εμπιστευτούμε το ένστικτο του Νίνο για μια φορά, τι ζητάω, ΜΙΑ ΦΟΡΑ. Λοιπόν, το τραγούδι πάει Am, Dm και G και είπαμε πιο πάνω ποιες συγχορδίες είναι αυτές, ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ.
8. ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ: ΕΡΩΤΙΚΟ
Το τραγούδι που οδήγησε τον Τζίμη Πανούση στη σύλληψη απ’ την αστυνομία της Καρδίτσας, το 1980, όταν το έπαιξε live στη συμπαθέστατη πόλη του θεσσαλικού κάμπου, είναι και ένα απ’ τα πιο απλά του ‘παιχτικά’. Ωστόσο, ίσως σε αυτή τη simplicity (τι είπα ρε ο ραδιοφωνικός παραγωγός) να κρύβεται και η ομορφιά του, αλλά σίγουρα και στον στίχο, ειδικά στο ρεφρέν, στην κορύφωση της κραυγής για τον έρωτα του με μία καθώς πρέπει κοπελίτσα χριστιανικών αρχών.
9. ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ: ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Άλλο ένα τραγούδι απ’ τα Κρίνα με τρία ακόρντα όλα κι όλα. Λα μινόρε, Φα ματζόρε και Σολ ματζόρε και έχουμε αυτό το μικρό αριστούργημα. Αν έχει βγει ένα συμπέρασμα από όλα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, είναι ότι τα ακόρντα δεν κάνουν το τραγούδι. (Το είπα και πριν;)
10. ΠΥΞ ΛΑΞ: ΣΥΝΟΥΣΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ
Εντάξει; Βγάλατε φλύκταινες που μέσα στα ροκ τραγούδια έχουμε βάλει και Πυξ Λαξ; Πάμε να το ξεπεράσουμε τώρα όλοι μαζί και να πούμε ότι όλα τα τραγούδια τους, ούτως ή άλλως είναι πανεύκολα. Παλαμάκια να ξέρεις να χτυπάς ή χαρωπά τα δυο σου πόδια και έπαιξες Πυξ Λαξ, τόσο απλά. Ωστόσο αυτό το κομμάτι αποτελείται από τρία ακόρντα όλα κι όλα και δεν φτάνει τον εξωφρενικό αριθμό των ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΚΟΡΝΤΩΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ που έχουν όλα σχεδόν τα υπόλοιπα τραγούδια τους, οπότε είπαμε να το συμπεριλάβουμε. Λα μινόρε, Σολ ματζόρε, Φα ματζόρε και ξαναμανά Σολ ματζόρε και τώρα επανέλαβε όλη αυτή την τετράδα μέχρι το τέλος του κόσμου. Και έχεις το τραγούδι.
Κούραση.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: