1996 Todd Plitt/AP Photo
ENTERTAINMENT

10 πράγματα που δεν γνώριζες για τις πρώτες μέρες του MTV

40 χρόνια MTV: Το αρχικό όνομα του καναλιού, το πρώτο video που μετέδωσε και η δυσπιστία των δισκογραφικών λίγο πριν αρχίσουν να παρακαλάνε για να παίζονται οι καλλιτέχνες τους.

Μπορεί το αμερικανικό MTV να έχει ταυτιστεί πια με τόνους τρασίλας και ριάλιτι, αλλά υπήρχε μία όχι και τόσο μακρινή εποχή, που το πρόγραμμά του είχε άλλη κατεύθυνση, εντελώς μουσική. Μπορεί να ακούγεται σαν ανέκδοτο αυτό σήμερα σε κάποιον 20χρονο, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το MTV κάποτε μετέδιδε 24 ώρες το 24ωρο μουσικά videos και μουσικές εκπομπές. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, μάλλον δραματικά, αλλά το γεγονός ότι φέτος κλείνει ακριβώς 40 χρόνια από τη μέρα που βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα, ίσως να είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τις παλιές καλές ημέρες.

Το MTV βγήκε στον αέρα την 1η Αυγούστου του 1981 και κυριάρχησε τόσο πολύ στη νεανική κουλτούρα ώστε κατάφερε να δώσει το όνομά του ακόμη και σε μια γενιά ανθρώπων. Αυτή που σήμερα αποκαλούμε ως “Generation X”, για πολλά χρόνια την αποκαλούσαν «γενιά του MTV» -υποτιμητικά βέβαια, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Προφανώς και οι πρώτες του μέρες δεν ήταν εύκολες, προφανώς και η επιτυχία δεν ήρθε αμέσως. Γι’ αυτό και αξίζει να δούμε μερικά γνωστά και άγνωστα facts απ’ τις πρώτες του στιγμές στον πλανήτη της τηλεόρασης. Να θυμηθούμε από το πρώτο τραγούδι που μετέδωσε μέχρι το πως αντέδρασαν οι πανίσχυρες τότε δισκογραφικές σε αυτό το νέο προϊόν που δεν ήξεραν αν θα τις ωφελήσει ή όχι.

Τελικά θα αποδεικνυόταν ο καλύτερος τους σύμμαχος, με ό, τι καλό ή κακό μπορεί να σημαίνει αυτό.

Δες τα δέκα facts από τις πρώτες μέρες του MTV που έχουμε ετοιμάσει:

1. Οι πρώτες λέξεις που ειπώθηκαν ποτέ στο MTV ήταν αυτές: «Κυρίες και κύριοι, rock ‘n’ roll» και άνηκαν στον John Lack, τον πρώτο Chief Operating Officer των MTV Networks. Η φράση συνοδεύτηκε από πλάνα της αντίστροφης μέτρησης εκτόξευσης του Διαστημικού Λεωφορείου της Columbia και την εκτόξευση του Apollo 11.

2. Κατά την πρώτη μέρα, έπεφτε πολύ συχνά μαύρο στην οθόνη, κάθε φορά που ένας εργαζόμενος έβγαζε την προηγούμενη βιντεοκασέτα απ’ το VCR και τοποθετούσε την καινούργια -ναι, ήταν τόσο πρωτόγονη η διαδικασία.

3. Όταν πρωτοβγήκε στον αέρα το MTV, πρόβαλε και τις επτά ημέρες της εβδομάδας επί 24 ώρες μόνο video clips, και τίποτα άλλο. Όλα αυτά τα μουσικά videos απλώς συνοδεύονταν από παρουσιαστές, το πρόγραμμα δεν είχε τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Αυτός ο μαραθώνιος τραγουδιών συνεχίστηκε με τον ίδιο ρυθμό για ακόμη τρία χρόνια, μέχρι και το 1984, όταν και το κανάλι υιοθέτησε ένα καινούργιο format.

4. Η ιστορία έχει γράψει ότι το πρώτο video που μεταδόθηκε ήταν του τραγουδιού των Buggles “Video Killed The Radio Star”, ενώ κατά την πρώτη ώρα του καναλιού στον αέρα, μεταδόθηκαν -μεταξύ άλλων- videos από τους Rod Stewart, The Who, Cliff Richard, Split Enz, The Pretenders και Todd Rundgren.

5. Αν και η γέννηση του MTV θεωρείται ευρέως ως μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις της ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του ’80, η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν είχε καν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσει τον πρώτο καιρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τη στιγμή που το “Video Killed the Radio Star” ξεκίνησε την επανάσταση των μουσικών βίντεο, το κανάλι ήταν προσβάσιμο μόνο από τους κατοίκους του New Jersey, και μόνο σε όσους από αυτούς είχαν συνδρομή στην καλωδιακή τηλεόραση. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να απολαύσουν αυτόν τον μαραθώνιο μουσικής και στην υπόλοιπη χώρα.

6. Κι όμως, το MTV θα μπορούσε να είχε αποφύγει όλα αυτά τα αστεία που ακούγονται σήμερα και έχουν να κάνουν με το κατά πόσο είναι ακόμη μουσικό κανάλι, με το κατά πόσο έχει νόημα το γράμμα “M” να βρίσκεται στο όνομά του, αν οι ιθύνοντες του σταθμού είχαν επιμείνει στο πρώτο όνομα που είχαν σκεφτεί για το κανάλι.

Βλέπεις, αρχικά το όνομά του επρόκειτο να είναι το ξενέρωτο “TV-1”, αλλά η νομική ομάδα του καναλιού ανακάλυψε ότι μια άλλη επιχείρηση είχε κατοχυρώσει ήδη αυτό το υπερβαρετό όνομα. Έτσι πήγαν στο “TV-M” και λίγο πριν το λανσάρισμά του, αποφάσισαν να το κάνουν “MTV”, θεωρώντας το πιο εύηχο.

7. Υπήρξαν αρκετές δισκογραφικές εταιρείες που αρχικά δεν είδαν με καλό μάτι το MTV, μη μπορώντας να καταλάβουν πώς θα μπορούσε να τους ωφελήσει ένας τέτοιος σταθμός. Για παράδειγμα, η Polygram και η MCA ήταν δύο από τις εταιρείες που αρνήθηκαν να δώσουν τα videos των καλλιτεχνών τους δωρεάν. Βέβαια, μέσα σε λίγα χρόνια, όχι μόνο άρχισαν να δίνουν τα videos τους χωρίς να ζητάνε λεφτά, αλλά ουσιαστικά παρακαλούσαν το MTV να παίξει τους καλλιτέχνες που είχαν υπό τη σκέπη τους.

8. Το music score πίσω απ’ την έναρξη τίτλων του καναλιού ήταν γραμμένο από τον Jonathan Elias, τον ίδιο άνθρωπο που είχε συνθέσει τη μουσική πίσω από την έναρξη των τίτλων και της Columbia Pictures και που αργότερα θα έκανε το ίδιο και για το Yahoo.

9. Το πρώτο 24ωρο του καναλιού, αν το ‘βλεπε κανείς σήμερα, θα νόμιζε ότι είχε πάθει κάτι σαν deja vu. Λόγω τόσο της άρνησης διαφόρων δισκογραφικών εταιρειών να δώσουν video όσο και του γεγονότος ότι το μέσο ήταν ακόμη στα σπάργανα, το κανάλι είχε στη διάθεσή του μια πολύ μικρή συλλογή από μουσικά videos, γύρω στα 250. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σχεδόν τα μισά videos να παιχτούν την πρώτη μέρα και κάποια περισσότερες από μία φορά. Για παράδειγμα, το “You Better, You Bet” των Who, το “Just Between You and Me” του April Wine και το “In the Air Tonight” του Phil Collins μεταδόθηκαν και τα τρία από πέντε φορές.

10. Το σύνθημα «Θέλω το MTV μου» έγινε αναμφισβήτητα σχεδόν το ίδιο διάσημο με οποιοδήποτε από τα τραγούδια που έπαιξε το δίκτυο τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, εμφανίστηκε μόνο ένα χρόνο μετά την έναρξη του σταθμού, δεν ήταν εκεί απ’ την αρχή.

Εμπνευσμένο από μια διαφήμιση δημητριακών της δεκαετίας του 1950, το σλόγκαν βγήκε απ’ τα χείλη πολλών μεγάλων σταρ, από τη Cyndi Lauper μέχρι τον Mick Jagger, σε μια καμπάνια που σχεδιάστηκε προκειμένου να ωθήσει τους νέους της Αμερικής να ζητούν από τους παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης να προσθέσουν το MTV στο πρόγραμμά τους. Ευφυής τακτική που έπιασε και με το παραπάνω.