10 ταινίες που πήγαν το skateboard σε άλλη πίστα
Και μία διαπίστωση: αν το σινεμά είχε ροδάκια, θα φιλοξενούσε μόνο αντιήρωες.
- 25 ΑΥΓ 2017
Ήταν μία τόσο εξοργιστικά απλή ιδέα αλλά συνάμα τόσο αφοπλιστικά ιδιοφυής. Μία σανίδα με ρόδες, πάνω στην οποία καλείσαι να βρεις ισορροπία ενώ δοκιμάζεις κάθε λογής έμπνευση – χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος. Ακούγεται απλό ενώ δεν είναι, το θεωρείς ενδεχομένως επικίνδυνο αλλά δεν είναι ούτε αυτό. Είναι ιδέα, είναι άποψη, είναι τρόπος έκφρασης, τρόπος ζωής, είναι ταλέντο, είναι λίγο απ’ όλα αυτά μαζί.
Πενήντα-οκτώ χρόνια μετά την παρθενική φορά που κάποιος έβαλε ταμπελάκι ‘for sale’ σε μία σανίδα του skateboard (Roller Derby τ’ όνομά της), κάποιος άλλος που δεν έχει αποκτήσει ούτε μώλωπα κάνοντας τούτο το άθλημα, εξηγεί γιατί βγάζει το καπέλο σε κάθε πιτσιρικά που έχει ματώσει. Σε κάθε αθλητή που έχει σηκωθεί μετά από άσχημη πτώση. Σε κάθε έναν από εσάς που προσπαθείτε να πείσετε συγγενείς και φίλους, πως ο Νεύτωνας δεν ήταν παρά ένας τσαρλατάνος και όσα έλεγε για βαρύτητες και σία, είναι απλά ένα μυθιστόρημα για απαίδευτα μυαλά.
Ανεξαρτήτως τι λέει η ταυτότητά σου στο πεδίο ‘ημερομηνία γέννησης’, είτε είσαι παιδί των ‘80s, των ‘90s ή των ‘00s, δεν μπορεί να μην έχεις περάσει τη φάση του skate. Απλά κάποιοι τυχαίνει να είναι καλοί σε αυτό. Δεν ήμουν ανάμεσά τους. Φυσικά και αγόρασα κάποτε τη δική μου σανίδα. Σούπερ ντούπερ, με χρώματα και σχέδια cool τότε, όμως ανάθεμα κι αν την καβάλησα πάνω από 3 φορές. Ξέρεις, υπάρχουν περιπτώσεις που καταλαβαίνεις πότε κάτι είναι πέραν των δυνατοτήτων σου. Κι αν το παρατσούκλι σου είναι ‘σκουντούφλης’, κατά βάθος ξέρεις ότι δεν πρόκειται να διαπρέψεις στο skate.
Έκτοτε, λοιπόν, περιορίζομαι σε ρόλο θεατή και θεωρώ εαυτόν τυχερό, καθώς στα μέρη μας δεν λείπουν τα ραντεβού για να χαζέψεις tricks εδάφους-αέρους. Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου είναι ένα από αυτά, με το Vans Shop Riot Greece να φιλοξενεί στο Maroussi Skatepark ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η skateboarding σκηνή της Ελλάδας και της Κύπρου.
Μέχρι τότε, μπορείς απλώς να ρολάρεις με 10 καταπληκτικές ταινίες που θα σε βάλουν στο κλίμα (ή θα σε κρατήσουν ζεστό) εν όψει του μεγαλύτερου Πανευρωπαικού street skate contest το οποίο έρχεται στην Αθήνα για 4η συνεχόμενη χρονιά!
10, DECK DOGZ
‘Made in Australia’ ταινία του 2005, που αφηγείται τις ιστορίες τριών εφήβων skaters που ονειρεύονται να φτάσουν στο Beachbowl, την κορυφαία διοργάνωση down under. Στην πορεία έχουν προβλήματα με τους γονείς τους, το σχολείο, τις αρχές ακόμα και με συμμορίες αλλά τελικά πετυχαίνουν το στόχο τους. Μάλιστα εντυπωσιάζουν τον ‘θεό’ του αθλήματος Tony Hawk που υποδύεται τον εαυτό του. Happy End.
9, GLEAMING THE CUBE
Ποτέ δεν θεώρησα τον Christian Slater ηθοποιό ιδιαίτερων περγαμηνών, πόσο μάλλον στα άγουρα και ακόμα πιο ατάλαντα νιάτα του. Αν, όμως, σου αρέσει το skate και οι αθλητές-επαναστάτες που τα βάζουν με τους κακούς, θα περάσεις ένα φίνο 90λεπτο. Στο ‘Gleaming the Cube’ του 1989 λοιπόν, ο 16χρονος Brian Kelly έχει στο μυαλό του μόνο το skate μέχρι τη στιγμή που ο υιοθετημένος αδερφός του (από το εξωτικό Βιετνάμ ορμώμενος) χάνει μυστηριωδώς τη ζωή του. Ο πρωταγωνιστής φυσικά καλείται να λύσει το μυστήριο και μπλα μπλα μπλα, με τα πραγματικά στολίδια του φιλμ να είναι οι πραγματικοί αθλητές του skate που κάνουν εντυπωσιακά κόλπα on camera. Μόνο γι’ αυτά, αξίζει να τη δεις.
8, GRIND
Αμερικανική ταινία του 2003 που δεν τσούλησε στο box office και δεν λατρεύτηκε από τους κριτικούς. Ωστόσο στην πορεία έχει αποκτήσει δημοτικότητα αφού παρότι έχει χιλιοπαιγμένο story (μία ομάδα skaters που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες), αποτελεί μία χιουμοριστική περιπέτεια με πρωταγωνιστές πολλές γνωστές φάτσες που δύσκολα θυμάσαι τα ονόματά τους αλλά guest stars πρώτα ονόματα του αθλήματος.
7, HARDFLIP
Χωρίς πατρική φιγούρα και με άρρωστη μητέρα (Rossanne Arquette), ο έφηβος Caleb βρίσκει παρηγοριά στο skate. H ταινία, όμως, δεν επικεντρώνεται μόνο εκεί αλλά και στην απόφασή του να βρει τον πατέρα του, που ανακαλύπτει πως ζούσε μία άνετη ζωή, μόνο μερικά χιλιόμετρα μακριά. Ο πρωταγωνιστής ξορκίζει τους δαίμονές του και κερδίζει τις μάχες του, στη ζωή αλλά και στις πίστες.
6, THIS AIN’T CALIFORNIA
Πλήρης αλλαγή σκηνικού αφού όπως μαρτυρά ο τίτλος αλλάζει το πεδίο δράσης, ακόμα και η ήπειρος. Γερμανική ταινία (κι ας είναι βαφτισμένη ως ντοκιμαντέρ) του 2013, που πραγματεύεται την δημιουργία της skate σκηνής της Ανατολικής Γερμανίας. Πως μία σανίδα που πέρασε κρυφά από το Τείχος του Βερολίνου, πυροδότησε τη δημιουργία ενός κινήματος.
5, PARANOID PARK
Δραματική ταινία του 2007 που αφήνει το skate σε δεύτερο πλάνο και επικεντρώνεται στην ιστορία ενός νεαρού που χτυπάει με τη σανίδα του ένα φύλακα. Αυτός σκοτώνεται και έκτοτε ο ήρωας της ταινίας κρύβεται, προσπαθώντας να σκεφτεί τα επόμενα βήματά του. Αργή ταινία αλλά ενδιαφέρουσα, που κέρδισε τους κριτικούς (βραβεύτηκε και στο φεστιβάλ των Καννών), αφού σε αντίθεση με το σωρό, τονίζει την κουλτούρα και τις αθέατες πλευρές γύρω από το άθλημα. Ως ‘Paranoid Park’ λογίζεται το θρυλικό Burnside Skate Park στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.
4, STOCKED: THE RISE AND FALL OF GATOR
Πάνε 15 χρόνια από το λανσάρισμα ίσως του πιο σκοτεινού ντοκιμαντέρ σχετικά με το skateboarding. Αληθινό και σκληρό, αφορά στη ζωή του Mark ‘Gator’ Rogowski, πως έφτασε στην κορυφή στα ‘80ς αλλά και πόσο εύκολα έστειλε στα σκουπίδια τη δόξα και το χρήμα, παραδομένος στις εφήμερες απολαύσεις, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, καταλήγοντας στη φυλακή ένοχος για φόνο και βιασμό. Σίγουρα όχι άλλη μία σαχλοταινία με wanna-be’s. Πέρα από τη συμμετοχή αστεριών του αθλήματος, στα αξιοσημείωτα είναι και το δυναμικό soundtrack που περιλαμβάνει ροκιές από Dead Kennedys, Butthole Surfers κ.α.
3, THRASHIN’
Πολύ πριν γίνει αστέρι του Hollywood, o Josh Brolin είχε πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη δραματική ταινία ορόσημο για τον κόσμο του skate. Κυκλοφόρησε το 1986 και αφορούσε στην πορεία ενός νεαρού, ερασιτέχνη skater, του Cory Webster. Αγαπούσε το downhill skating, αγαπούσε όμως και ένα κορίτσι. Και η σχέση του με την Chrissy θα ‘πονούσε’ περισσότερο από μία πτώση, διότι αυτή είχε μεγάλο αδερφό, bad ass skater και μέλος punk rock μπάντας. Υποθέτω αντιληφθήκατε λίγο-πολύ πως πάει το πράγμα. Ο αστικός μύθος λέει πως είχε κάνει μία σύντομη εμφάνιση σε αυτή και ο μετέπειτα υπέρ-διάσημος Johnny Depp αλλά είχε κοπεί στο μοντάζ. Αντίθετα, από το Trashin’ παρελαύνουν πολλά μεγάλα ονόματα του σπορ, όπως οι Tony Alva, Tony Hawk και Christian Hosoi αλλά και αναγνωρίσιμες φάτσες όπως η Sherilyn Fenn και οι Red Hot Chili Peppers, Anthony Kiedis και Flea.
2, LORDS OF DOGTOWN
Θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αλλά εξηγώ αργότερα το κριτήριο που με οδήγησε στην επιλογή #1. Το #2 λοιπόν είναι μία συναρπαστική ταινία, γεμάτη με ανάμεικτα συναισθήματα που εξιστορεί μία αληθινή ιστορία. Αφορά τρεις surfers που αφήνουν τα κύματα της Σάντα Μόνικα για να αφοσιωθούν στο skate κατά τη ραγδαία άνοδό του. Ο Victor Rasuk υποδύεται τον Tony Alva, o John Robinson τον Stacy Peralta και ο Emile Hirsch τον Jay Adams. Τρεις φίλους που είδαν τη φιλία τους να κομματιάζεται όσο εξελίσσονταν σε διάσημους και πλούσιους skaters. Σε μικρούς ρόλους εμφανίζονται γνωστά ονόματα του σήμερα, όπως οι Sofia Vergara, Rebecca de Mornay αλλά και ο αείμνηστος Heath Ledger.
1, DOGTOWN AND Z-BOYS
Δεν ξέρω αν στην κορυφή περιμένατε να δείτε blockbuster με εντυπωσιακά γυρίσματα και εφέ αλλά είναι περιπτώσεις που η απλή πραγματικότητα λέει τις ιστορίες με τον πιο μαγευτικό τρόπο. Αυτό λοιπόν το ντοκιμαντέρ αφορά στην Zephyr, τη θρυλική ομάδα skateboarding και surfing. Και παρουσιάζει όλη την πορεία της, από το 1972, όταν όλα ξεκίνησαν με ένα μικρό κατάστημα, μέχρι τη δημιουργία μίας πανίσχυρης ομάδας, δείχνοντας παράλληλα τη γενικότερη άνοδο του αθλήματος. Σκηνοθετεί ο διάσημος Z-Boy, Stacey Peralta ενώ στην αφήγηση είναι ο πολύς Sean Penn. Τα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας και κοινού στο Sundance Film Festival και τα βραβεία κοινού στα Festival AFI & Denver είναι τα διαπιστευτήριά της.
ΚΙ ΑΛΛΟ SKATE