10 βιντεοπαιχνίδια που κοστίζουν μια περιουσία
Τιμή εκκίνησης στα 500 ευρώ, με κάποια να θεωρούνται σήμερα μικροί θησαυροί.
- 21 ΦΕΒ 2021
Εάν κάνεις συλλογή από βιντεοπαιχνίδια, τη λίστα που ακολουθεί την ξέρεις ήδη. Αν γνωρίζεις κάποιον που είναι συλλέκτης ή γουστάρει τα βιντεοπαιχνίδια και παραπονιέται για τα παλιά παιχνίδια του, ίσως πρέπει να ρίξεις μια ματιά σε αυτή τη λίστα, γιατί μπορεί να έχει έναν θησαυρό κάτω από τη σκόνη του ραφιού του.
Υπάρχουν κάποια βιντεοπαιχνίδια που έχουν μια σεβαστή αξία. Κάποια λόγω μιας ατυχούς διαφημιστικής καμπάνιας που χτυπάει το καλτόμετρο, κάποια για τη συσκευασία τους, κάποια για άλλους, μυστήριους λόγους. Κοίτα στο ράφι μήπως έχεις κάποια από αυτά τα παιχνίδια της λίστας που ετοιμάσαμε και ίσως εξαργυρώσεις τον θησαυρό το συντομότερο δυνατό.
Rule of Rose (2006), 410 ευρώ
Όταν κυκλοφόρησε το 2006 για το PlayStation 2, μερικά άρθρα εφημερίδων τόνιζαν πως προωθεί την παιδική κακοποίηση. Αυτό φυσικά δεν ισχύει στην πραγματικότητα, αλλά οι λίβελοι ήταν ικανοί για να το καταστήσουν δυσεύρετο.
Amazing Tater (1991), 1.390 ευρώ
Αυτή η σπαζοκεφαλιά με τα λαχανικά δεν ήταν επιτυχημένη. Κυρίως επειδή τα λαχανικά δεν ήταν και πολύ δημοφιλή. Ας μη μιλήσουμε για το αποτυχημένο marketing. Μόνο λίγα αντίτυπα κυκλοφόρησαν, με το τελευταίο να πωλείται στο eBay.
Shantae (2002), 1.730 ευρώ
Οι Erin και Matt Bozon ήρθαν με μια καλή ιδέα που την πούλησαν στο Game Boy. Ωστόσο, η Nintendo το κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία του Game Boy Advance. Και ήταν αποτυχία. Στο τέλος, μόνο 25 χιλιάδες αντίτυπα κυκλοφόρησαν και το Shantae έγινε παιχνίδι προς εξαφάνιση.
Harvest Moon (1996), 1.810 ευρώ
Παρόμοια ιστορία που αποδεικνύει πως όσοι προγραμματίζουν τις κυκλοφορίες προϊόντων συνήθως δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους. Το simulation της διαχείρισης της φάρμας κυκλοφόρησε λίγο πριν το Nintendo 64 και έτσι κατέληξε όπως το παραπάνω.
Wrecking Crew (1985), 3.290 ευρώ
Είναι κάτι σαν το Wreck-it-Ralph της Disney (ή καλύτερα για το Fix-It Felix Jr. της ταινίας), αλλά με τον Mario και ο Luigi. Ωστόσο, η σπανιότητα του παιχνιδιού οφείλεται σε ένα τεράστιο σφάλμα, εξαιτίας του Ιάπωνα κατασκευαστή που έκανε την αμερικάνικη έκδοση αδύνατη για την αποθήκευση των πιστών. Αναγκαστικά, αποσύρθηκε και όσα αντίτυπα έχουν απομείνει είναι δυσεύρετα.
Super Copa (1993), 5.680 ευρώ
Αν έχεις γνωστούς στη Νότια Αμερική, στείλε ένα ηχητικό στο Messenger μήπως βρίσκεται σε κάποιο πατάρι ενός σπιτιού στη Rio de la Plata. Το παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό δεν είναι σπουδαίο, αλλά όποιος το βρει θεωρείται τυχερός.
Red Sea Crossing (1983), 8.560 ευρώ
Μόνο 100 αντίτυπα παράχθηκαν από την Αtari για την κονσόλα 2600. Ύστερα, εξαφανίστηκε από το ραντάρ και σήμερα μόνο δύο εμφανίστηκαν από το πουθενά σαν την πέτρα – μενίρ που «ξεφυτρώνει» σε διάφορα σημεία του κόσμου. Φήμες λένε πως η έκδοση είχε μια κασέτα και ένα βιβλίο ζωγραφικής.
Tetris (1984), 13.170 ευρώ
Ο Alexey Leanidovich Pazhitnav δημιούργησε το 1984 το Tetris, όταν βρισκόταν στη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας. Το παιχνίδι θεωρήθηκε κρατική περιουσία και χάθηκε κάπου στη γραφειοκρατία της Ε.Σ.Σ.Δ. Ξαφνικά, η SEGA κυκλοφόρησε το Tetris, δίνοντας 16 χιλιάδες δολάρια στον Pazhitnav, αλλά υπάρχουν μερικά πρωτότυπα στη Ρωσία.
Super Mario Bros (1983), 24.770 ευρώ
Μόνο με το σελοφάν και τη σφραγίδα του εργοστασίου κοστίζει τόσο. Η απλή έκδοση μπορεί να φτάσει μέχρι τα πενήντα ευρώ.
1990 Nintendo World Championship, 82.300 ευρώ
Ακόμα κι αν γυρίσεις τις αγορές του κόσμου ή καταπατήσεις την περιουσία κάποιου μανιώδους συλλέκτη για να το βρεις, δε θα τα καταφέρεις, επειδή αυτό το παιχνίδι δόθηκε σε όσους νίκησαν στο Εθνικό Πρωτάθλημα Nintendo το 1990. Πολλοί δεν του έδωσαν σημασία και τώρα κλαίνε τα 82.300 ευρώ που έχασαν.