Ευτυχώς, το ‘13 Reasons Why’ τσάκισε για τελευταία φορά τους φαν του
Το '13 Reasons Why' έκανε στην τελευταία του σεζόν αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Να απογοητεύει.
- 11 ΙΟΥΝ 2020
Η τέταρτη σεζόν του ‘13 Reasons Why’ θα είναι η τελευταία. Στη σύντομη σε σχέση με άλλα teen shows ζωή της, η σειρά γινόταν κάθε χρόνο πεδίο αντιπαραθέσεων και αρνητικής κριτικής. Όχι άδικα.
Στον πρώτο του κύκλο, το ‘13 Reasons Why’ είχε ξεκινήσει με το έτοιμο κοινό του ομώνυμου best-seller βιβλίου. Ήταν μάλιστα μία από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές του 2017 και, όσο οι κριτικοί και οι συνδρομητές παρακολουθούσαν τα πρώτα επεισόδια, ο σχολιασμός γύρω της ήταν οριακά διθυραμβικός. Η ωμή απεικόνιση του bullying στο σχολείο και οι αυθεντικές σχέσεις που αναπτύσσονταν μεταξύ των χαρακτήρων έδιναν την αίσθηση πως κάτι καινούριο είχε μόλις συμβεί στην τηλεόραση. Ήρθαν όμως τα τελευταία επεισόδια και πιο συγκεκριμένα το φινάλε, και το ‘13RW’ βγήκε από τη φούσκα ενός φρέσκου Netflix show και μπήκε στη δημόσια συζήτηση ως μία από τις πιο αμφιλεγόμενες σειρές στην ιστορία του μέσου.
Παρά την προτροπή του Dan Reidenberg στο Netflix, του executive director του Suicide Awareness Voices of Education, να μη μεταδώσει τη σειρά, η πλατφόρμα προχώρησε μαζί της και μάλιστα έκανε τόσο παραστατική τη σκηνή αυτοκτονίας της Hannah που ειδικοί σύμβουλοι ψυχικής υγείας προειδοποιούσαν ότι θα μπορούσε να φέρει ένα κύμα μεταδοτικότητας αυτοκτονίας. Σε σχετικό άρθρο του New Yorker είχε αναφερθεί μία έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας που συνέδεε τη σειρά με «μία αύξηση 28,9% στους δείκτες αυτοχειρίας ανάμεσα στους νέους της Αμερικής μεταξύ 10 και 17 ετών τον μήνα Απρίλιο (2017) μετά την κυκλοφορία του show». Παρότι το άρθρο ξεκαθάριζε ότι μια σύνδεση δεν υποδηλώνει αιτιότητα, το φαινόμενο της συγκεκριμένης μεταδοτικότητας παρατηρείται αιώνες τώρα και δεν αποκλείεται η σειρά να έπαιξε τον δικό της ρόλο σε αυτή.
Οι συντελεστές του ‘13 Reasons Why’ αντιστέκονταν στην ιδέα και υποστήριζαν πάντοτε ότι η σειρά θα ήταν ‘καταλύτης για δύσκολες συζητήσεις’, δύο όμως χρόνια μετά την κυκλοφορία του φινάλε της 1ης σεζόν αποφάσισαν να μοντάρουν διαφορετικά την επίμαχη σκηνή. Αυτό δεν ήταν το τέλος για τη δύσκολη περίοδο της σειράς ωστόσο. Αυτό δεν θα ερχόταν ποτέ.
Παρότι η δεύτερη σεζόν φαινόταν στην αρχή της να έχει πάρει μέτρα για να μην επαναληφθούν τα λάθη της πρώτης, το δικό της φινάλε έκλεισε με τον σοδομισμό ενός εκ των βασικών χαρακτήρων με τη λαβή σφουγγαρίστρας. Σοκ για το σοκ.
Μετά από graphic βιασμούς, αυτοκτονίες και μια επιδερμική αντιμετώπιση της κατάθλιψης ως κάτι που θα περνούσε αν αγαπιόμασταν λίγο παραπάνω οι άνθρωποι, το ‘13 Reasons Why’ ήθελε να βάλει στο παιχνίδι και μια απόπειρα μακελειού σε σχολείο, σχεδόν δικαιολογημένη στη απόδοσή της γιατί είχε προηγηθεί ο σοδομισμός του δράστη. Είναι διαφορετικό να εξηγείς ότι η ακραία επιθετικότητα μπορεί να γεννήσει ακραία επιθετικότητα, και διαφορετικό να βάζεις το κοινό σου σε θέση να επικροτεί και να αποζητά την κάθαρση μέσα από ένα ενδεχόμενο school shooting γιατί “ε, τα θέλει ο κ*λος τους με αυτά που κάνουν”. Γιατί αυτή ακριβώς ήταν η τάση της σειράς στην περίπτωση του Tyler.
Στην τρίτη του σεζόν όμως το ‘13RW’ κρίθηκε ξανά, αυτή τη φορά για την προσπάθειά του να εξιλεώσει σε σημαντικό βαθμό τον Bryce, τον βιαστή της Hannah. Ίσως και να μην έπρεπε να κανονικοποιηθεί ένας τέτοιος χαρακτήρας εν έτει 2019, να μια ριζοσπαστική σκέψη που θα μπορούσε να είχε κάνει το επιτελείο της σειράς αντί να υποστηρίζει πως όλοι έχουν την καλή και την κακή τους πλευρά, λες και ο Bryce είχε κλέψει τσίχλες από το περίπτερο.
Στην τέταρτη και τελευταία πια σεζόν του, το ‘13 Reasons Why’ κατάφερε να εξοργίσει ξανά τους θεατές του και να κάνει επικεφαλίδες για όλους τους λάθος λόγους.
Εάν δεν έχεις τελειώσει τον τέταρτο κύκλο του ‘13RW’, σταμάτα εδώ. Ακολουθούν SPOILERS.
***
Σε όλη τη διάρκεια της τέταρτης σεζόν, οι θεατές γνώριζαν πως μέχρι το φινάλε θα είχε αποκαλυφθεί ένας ακόμη θάνατος από το βασικό καστ. Η κηδεία που είχε παρουσιαστεί ως τότε με flash-forward, αποκαλύφθηκε πως ήταν του Justin.
Αφού κατέρρευσε στον χορό του σχολείου μετά την επανένωσή του με τη Jessica, ο Justin μεταφέρθηκε στην εντατική και διαγνώστηκε με HIV που είχε κολλήσει όσο ήταν άστεγος και προσπαθούσε να επιβιώσει ως sex worker, ενώ ταυτόχρονα έκανε και χρήση ηρωίνης. Ο ιός είχε εξελιχθεί πια σε AIDS και η κατάστασή του χειροτέρευσε τόσο γρήγορα που μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς είχε πεθάνει.
Το ‘13 Reasons Why’ τροφοδότησε (στον μήνα του Pride κιόλας!) αρνητικά στερεότυπα που ενισχύουν το στίγμα για τον HIV και το AIDS, χάνοντας μία πολύ καλή ευκαιρία για να τα αποδομήσει. Εάν γίνει σε καλό χρόνο η διάγνωση, η ιατρική μπορεί – στα αναπτυγμένα κράτη τουλάχιστον – να εξασφαλίσει μία μακρά, υγιή ζωή για τους ανθρώπους που φέρουν τον ιό, με την οικογένεια, τις σχέσεις και την καριέρα να είναι κανονικότατα μέρος της εικόνας του μέλλοντός τους, εφόσον αυτό επιθυμούν.
Το ‘13RW’ όμως προτίμησε να σοκάρει και να συγκινήσει με τον θάνατο ενός εκ των fan favorites, αντί να διαχειριστεί ώριμα το ζήτημα και να γίνει όντως καταλύτης για συζήτηση, γόνιμη και θετική αυτή τη φορά.
Με απόλυτη συνέπεια, το ‘13 Reasons Why’ απέτυχε ξανά να μεταφέρει ένα εποικοδομητικό μήνυμα στο εφηβικό του κοινό.
* Δέκα χρόνια μετά το τέλος του ‘Lost’ και μια καραντίνα αργότερα, η ομάδα του POP για τις Δύσκολες Ώρες επιστρέφει στο Νησί. Μετά από ένα χρονικό άλμα 3 μηνών, ολοκληρώνουμε την περιήγηση στον κόσμο της θρυλικής σειράς, αναλύοντας τα κυριότερα σημεία της 6ης σεζόν και το πολυσυζητημένο φινάλε.