15 μαραθώνιοι για αυτό το καλοκαίρι
- 21 ΙΟΥΛ 2014
Καλοκαιράκι, άραγμα, πολύς χρόνος (λέμε τώρα) και ευκαιρίες να σαπίσεις στον καναπέ με air condition (ή στο μπαλκόνι με βεντάλια, δε ξέρω, δεν κρίνω) και καταναλώνοντας μπύρες και παγωτά, να απολαύσεις ταινίες κινηματογραφικών σειρών που σίγουρα έχεις δει σπαστά στη διάρκεια πολλών χρόνων ή όταν ήσουν ας πούμε μικρός, αλλά ποτέ δεν είχες την ευκαιρία ή το χρόνο απλά να κάτσεις και να δεις από την αρχή ως το τέλος.
Με αφορμή το “Dawn of the Planet of the Apes” που εκτός από εξαιρετικό, γέννησε σε πολλούς την επιθυμία να κάτσουν ένα ΣΚ μέσα και να δούν από την αρχή ως το τέλος όλες τις ταινίες της σειράς, προτείνουμε μερικούς ακόμα μαραθωνίους που μπορείς να κάνεις αυτό το καλοκαίρι.
Το άσχημα γράφοντας αυτό το άρθρο είναι ότι μου γεννήθηκε κι εμένα η επιθυμία να τους κάνω όλους, και ξεκάθαρα δεν έχω τόσο χρόνο, αλλά θα δω πώς θα γίνει. Είναι αν μη τι άλλο προφανές πως το Δεκαπενταύγουστο θα με βρει στον καναπέ μου να παρακολουθώ τις διακεκομμένες περιπέτειες του Νικ Φιούρι για χιλιοστή φορά.
Oh well.
Αυτοί είναι 15 προτεινόμενοι μαραθώνιοι, άλλοι προφανείς κι άλλοι όχι, αλλά ελπίζω να καλύπτουν όλα τα γούστα. (Και φυσικά εδώ δεν υφίσταται έννοια πληρότητας. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε άλλο ένα με άλλα τόσα. Γιατί δεν είναι ας πούμε μέσα ο Ιντιάνα Τζόουνς; Δεν ξέρω. Γιατί δεν είναι η τριλογία των χρωμάτων του Κισλόφσκι; Δεν ξέρω! Είναι απλά 15.) Για την κάθε σειρά, αναφέρεται ο όγκος των ταινιών, καθώς και τα χειρότερα και τα καλύτερα σημεία. Επειδή, ας σημειωθεί κι αυτό, όταν κάνουμε μαραθώνιο δεν κλέβουμε, ούτε πάμε κατευθείαν στο καλό. Θα τα δεις όλα, και θα τα δεις με σειρά. Όχι κατευθείαν στο “Fast Five”, έτσι ξέρω κι εγώ.
Αρχίζουμε από αυτό που ήταν η αφορμή.
Οι Πλανήτες των Πιθήκων
Ταινίες: 8. 5 είναι η παλιά σειρά, 2 ως τώρα η καινούρια, και ένα ξέμπαρκο ριμέικ του Τιμ Μπάρτον.
Γιατί να τις δεις: Πίσω από την αποκάλυψη στο φινάλε του πρώτου φιλμ υπάρχουν τόσα πολλά: Η σειρά αυτή είναι γεμάτη με παλαβές ιδέες, απολαυστικά visuals και αλληγορία που έχει κάτι να πει, όλα δωσμένα με έναν ιδανικό συνδυασμό παλαβού camp και Σοβαρών Απόψεων.
Θα βλαστημήσεις: Στο ριμέικ του Τιμ Μπάρτον (“Planet of the Apes”, 2001). Παντελώς ανούσιο και ανέμπνευστο, προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή του εφευρίσκοντας ένα Σοκαριστικό Φινάλε που επιστήμονες το αναλύουν εδώ και 13 χρόνια δίχως να μπορέσουν να καταλάβουν τι σήμαινε.
Θα δικαιωθείς: Στο ολόφρεσκο “Dawn of the Planet of the Apes”, τον νέο πρωταθλητή της σειράς.
Τα Άλιεν
Ταινίες: 7. 4 είναι η κυρίως σειρά, 2 είναι τα χαζά ‘versus’ με το Predator, και ένα κάτι-σαν-πρίκουελ με το “Prometheus”.
Γιατί να τις δεις: Η κυρίως σειρά παραμένει υπόδειγμα Χολιγουντιανού franchise. Κάθε ταινία είναι παντελώς διαφορετική από την άλλη, όλες τους όμως είναι γυρισμένες από σημαντικούς έως τιτανοτεράστιους σκηνοθέτες, όλες σου δίνουν λόγο να τις δεις, και εν τέλει χτίζουν από το πουθενά μια χορταστική μυθολογία συνοδεία απολαυστικού οπτικού στυλ.
Θα βλαστημήσεις: Αν περιοριστείς στην κυρίως σειρά δε θα βλαστημήσεις ποτέ, εκτός αν είσαι από αυτούς που βρίσκουν “τρύπες” στο σενάριο του “Alien: Resurrected” λες και λίγα σεναριακά αεροπλανικά δεν είναι καλοδεχούμενα. Το “Alien vs. Predator” είναι PG-13 και αυτό νομίζω τα λέει όλα για αυτή την ταινία. Κατά τα άλλα εγώ βλαστημούσα και στο μισό “Prometheus”.
Θα δικαιωθείς: Όταν ο Ρίντλεϊ Σκοτ δημιουργεί το απόλυτο κλειστοφοβικό θρίλερ, όταν ο Τζέιμς Κάμερον στέλνει πεζοναύτες στο διάστημα, όταν ο Ντέιβιντ Φίντσερ κεντάει σε γοτθικό ρυθμό αυτοσχεδιάζοντας δίχως σενάριο.
Οι ’80s κωμωδίες του Τζον Χιουζ
Ταινίες: Αυτό είναι λίγο πιο ελεύθερο θέμα, οπότε ας πάμε με 6+3: Απαραιτήτως τα “Sixteen Candles”, “Breakfast Club”, “Pretty in Pink”, “Ferris Bueller’s Day Off”, “Planes, Trains & Automobiles”, “Weird Science” και πιθανώς ο υπο-μαραθώνιος National Lampoon’s Vacation (το ομώνυμο, το “European Vacation” και το “Christmas Vacation”).
Γιατί να τις δεις: Γιατί ο Τζον Χιουζ είναι τα ’80s; Γιατί ο Φέρις Μπιούλερ ήταν ο Τάιλερ Ντέρντεν μας πριν γίνουμε κυνικοί καταναλωτές και όσο ήμασταν ακόμα ελπιδοφόροι νέοι; Γιατί η Μόλι Ρίνγκουωλντ; Γιατί το “Breakfast Club” δίδαξε πράγματα; Γιατί το συζητάμε ακόμα;
Θα βλαστημήσεις: Δε θα βλαστημήσεις.
Θα δικαιωθείς: Don’t you forget about me.
Τα Fast & Furious
Ταινίες: 6
Γιατί να τις δεις: Υπάρχει πιο ‘από το πουθενά’ franchise με φοβερές περιπέτειες αυτή τη στιγμή στο Χόλιγουντ; Όχι, δεν υπάρχει. Και μόνο το να βλέπεις πόσο έχει εξελιχθεί (από απλή φάση με κόντρες και γκάζια στην αρχή, σε υπερ-heist με κατασκόπους και πράκτορες και κάτι-σαν-Σούπερμαν) κάνει τη σειρά συναρπαστική. Εξάλλου, από όταν ανέλαβε ο Τζάστιν Λιν (ταινίες 3-6), είναι όλες μία και μία.
Θα βλαστημήσεις: “2 Fast 2 Furious”. Είναι το δεύτερο της σειράς, δε ξέρω αν είναι εμφανές.
Θα δικαιωθείς: “Fast Five”. ΕΠΟΣ.
Οι Πόλεμοι των Άστρων
Ταινίες: 3+3. Βλέπεις 4->5->6 και 1->2->3. Το πώς θα δεις αυτές τις δύο τριάδες σε αναμεταξύ τους σχέση, είναι δικό σου θέμα.
Γιατί να τις δεις: Γιατί είναι το “Star Wars” και, σα να μην έφτανε αυτό, έρχονται τώρα κι άλλα. Οπότε κάνε catch-up όσο προλαβαίνεις.
Θα βλαστημήσεις: Στην καινούρια τριλογία.
Θα δικαιωθείς: Στην παλιά τριλογία.
Τα Σούπερμαν του Ρίτσαρντ Ντόνερ
Ταινίες: 3. Κάνουμε τσαχπινιά εδώ. Μετράμε, πρόσεξε, το “Superman”, το “Superman II” αλλά στο director’s cut του Ντόνερ, και το “Superman Returns” του Μπράιαν Σίνγκερ.
Γιατί να τις δεις: Είναι η γλυκιά, παράξενη περίπτωση μιας τριλογίας που περιλαμβάνει: Την πρώτη ουσιαστικά υπερηρωική ταινία, ένα σίκουελ που γυρίστηκε κατά 70% και ολοκληρώθηκε σε ένα μόνιτορ μοντάζ, από διάσπαρτα υλικά, 3 δεκαετίες αργότερα, και ένα ακόμα σίκουελ που γυρίστηκε το 2006 από έναν άνθρωπο που αγαπούσε τόσο πολύ τις δύο εκείνες ταινίες, που αγνόησε τις ενδιάμεσες, γύρισε πλάτη στην τάση για Σκοτάδι και Ρεαλισμό, και γύρισε ένα ευθύ σίκουελ σε μια ταινία 35 χρόνων.
Θα βλαστημήσεις: Πολλοί βλαστημούν επειδή το “Superman Returns” δεν έχει πολλή δράση, αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καρδιά φίλε μου.
Θα δικαιωθείς: Επειδή θα πιστέψεις πως ένας άνθρωπος μπορεί να πετάξει.
Τα X-Men
Ταινίες: 7. 3 η αρχική τριλογία, ένα το vintage reboot, ένα ποτ-πουρί με απ’όλα, και 2 Wolverine.
Γιατί να τις δεις: Είναι η σύγχρονη υπερηρωική μυθολογία στο σινεμά από την αγνή, απλούστατη, λιτή αρχή της (το “X-Men” του 2000) μέχρι το μοντέρνο χάος των πολλαπλών αφηγήσεων (το πολυ-σίκουελ “Days of Future Past” του 2014). Ουσιαστική το υπερηρωικό genre μεγαλώνει παράλληλα με αυτό το franchise.
Θα βλαστημήσεις: Στο “X-Men Origins: Wolverine” που είναι από τα πιο ανούσια πράγματα που έχουν συμβεί ποτέ (τουλάχιστον αν δεις εκείνη την βερσιόν χωρίς τα εφέ που είχε ληκάρει, μπορεί να το διασκεδάσεις περισσότερο) και στο “X-Men: The Last Stand” (το οποίο ήταν τόσο κακό που ο Μπράιαν Σίνγκερ επέστρεψε στο franchise απλώς για να τη διαγράψει από το continuity).
Θα δικαιωθείς: Το “X2” του 2003 παραμένει η λίγο-πολύ τέλεια υπερηρωική περιπέτεια.
Τα Χάρι Πότερ
Ταινίες: 8
Γιατί να τις δεις: Γιατί στην πραγματικότητα θες να ξαναδιαβάσεις τα βιβλία αλλά δεν έχεις χρόνο.
Θα βλαστημήσεις: Η 6η ταινία, “Half-Blood Prince”, προέρχεται από το αγαπημένο μου βιβλίο αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρνει να είναι η χειρότερη της σειράς, αφαιρώντας όλο το συναισθηματικό υπόβαθρο και κρατώντας μόνο τις περιληπτικές σημειώσεις. Τρανή απόδειξη του πώς μπορείς να μεταφέρεις πιστά το γράμμα αλλά να χάσεις το πνεύμα. Α, επίσης οι 2 τελευταίες ταινίες πραγματικά δεν έπρεπε να είναι 2. Ωστόσο εντάξει, δε θα υποφέρεις κιόλας. Απλά θα έχεις πολλές ευκαιρίες να πας τουαλέτα, να παραγγείλεις ντελίβερι, να πεταχτείς για τσιγάρα, κλπ.
Θα δικαιωθείς: Βλέποντας το “Prisoner of Azkaban” του Αλφόνσο Κουαρόν, που παραμένει ένα από τα ωραιότερα franchise φιλμ των ’00s. Αυτός ο σκηνοθέτης θα πάει πολύ μπροστά, να μου το θυμηθείτε.
Οι μοντέρνοι Τζέιμς Μποντ
Ταινίες: 3, δηλαδή αυτές που παίζει ο Ντάνιελ Κρεγκ. Δηλαδή εντάξει, αν εσύ έχεις χρόνο δες και τους παλιούς, αλλά ας εστιάσουμε στο φρέσκο πράγμα τώρα.
Γιατί να τις δεις: Μμ, πάμε κατά σειρά; Γιατί στο “Casino Royale” παίζει η Εύα Γκριν, γιατί στο “Quantum of Solace” παίζει η Όλγκα Κουριλένκο, και γιατί το “Skyfall” είναι ταινιάρα.
Θα βλαστημήσεις: Στο “Quantum of Solace”;; Σοβαρά, πώς μπορείς κάποιος να καταφέρει να γυρίσει μια τόσο βαρετή και ξεχάσιμη και πνιγηρή περιπέτεια Τζέιμς Μποντ;!;;!!!;;! Αλήθεια!
Θα δικαιωθείς: Το “Skyfall” τονίσαμε αρκετά πόσο ταινιάρα είναι; Αξίζει να δεις όλη την -ως τώρα- τριλογία του Μποντ του Κρεγκ, απλά για να φτάσεις σε αυτό. Η συνέχεια αναμένεται.
Τα Μάτριξ
Ταινίες: 3 μεγάλες συν 9 μικρές (“The Animatrix”).
Γιατί να τις δεις: Νιώθω πως θα τελειώσει μια μέρα ο κόσμος κι εγώ θα έχω μείνει μονάχος σε μια γωνία και θα υπερασπίζομαι ακόμα αυτή την τριλογία. Ναι, η 2η και η 3η ταινία ήταν μάλλον αχρείαστα τραβηγμένες και δεν υπήρχε αρκετό περιεχόμενο για να τις δικαιολογήσει και τις δύο, αλλά και η αισθητική και η δράση και o Agent Smith ήταν πράγματα που άξιζαν τον κόπο. Επίσης, τα “Animatrix”, που ιδανικά θα δεις μετά την 1η ταινία της τριλογίας, είναι φανταστικά.
Θα βλαστημήσεις: Στο rave party του “Matrix Reloaded”. Ναι, αυτό στο δίνω. Χτύπα αλύπητα.
Θα δικαιωθείς: Όταν διαπιστώσεις από πρώτο χέρι πώς έχει γεράσει το “Matrix”, μια ταινία που άλλαξε για πάντα το σινεμά δράσης.
Οι Φρέντι Κρούγκερ
Ταινίες: 9. 7 στο αρχικό franchise, ένα ‘versus’ με τον Τζέισον (ανόητο), και ένα reboot που το συμπεριλαμβάνουμε απλώς και μόνο επειδή παίζει η Ρούνεϊ Μάρα.
Γιατί να τις δεις: Το απόλυτο slasher movie franchise. Όταν ο Φρέντι Κρούγκερ είναι τρομακτικός, δε συγκρίνεται με τίποτα.
Θα βλαστημήσεις: Όταν στο β’ μισό της αρχικής εξαλογίας ο Φρέντι ξαφνικά μεταλάσσεται από λιγομίλητος, τρομακτικός μπαμπούλας, σε κάτι σαν stand-up κωμικός που λέει κρύα αστεία και στο ενδιάμεσο σκοτώνει και κανάν θεατή.
Θα δικαιωθείς: Το “Dream Warriors” του Τσακ Ράσελ (3η ταινία στη σειρά) είναι απλά φανταστικό, όμως η αληθινή έκπληξη είναι το “New Nightmare” του Γουές Κρέιβεν (7η ταινία), ένα “Scream” πριν το “Scream”. (Α, κι επίσης όντως τρομακτικό, σε αντίθεση με το “Scream” που ήταν βασικά κωμωδία.)
Τα Μπάτμαν
Ταινίες: 4. Τα παλιά εννοούμε, του Μπάρτον και του Σουμάχερ.
Γιατί να τις δεις: Γιατί σε αντίθεση με τις Πάρα Πολύ Σοβαρές Και Σκεπτόμενες ταινίες του Νόλαν, τα 4 παλιότερα φιλμ έπιαναν (ή έστω προσπαθούσαν να πιάσουν) τις πιο camp καταβολές του ήρωα όπως τον γνωρίσαμε μέσα από την κλασική σειρά των ’60s.
Θα βλαστημήσεις: Στο “Batman Forever” του Τζόελ Σουμάχερ, του οποίου το μεγαλύτερο έγκλημα δεν είναι ότι είναι κακό, μα ότι είναι πληκτικό. (Το “Batman & Robin”, το τελευταίο φιλμ της παλιάς σειράς, το ξέρω πως έχει τη χειρότερη φήμη, αλλά είναι στην πραγματικότητα πολύ γλυκό. Προσπαθεί, και ουσιαστικά πετυχαίνει, να είναι ακριβώς σαν επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς. Ακόμα κι αν αυτό σου ακούγεται άθλια ιδέα, τουλάχιστον αποκλείεται να μην απολαύσεις το φιλμ με έναν τόσο-κακό-που-γίνεται-υπέροχο τρόπο.)
Θα δικαιωθείς: “Batman Returns”, του Τιμ Μπάρτον. Σπάνια οι ανάγκες ενός franchise έδεσαν τόσο αρμονικά με τις άκρως καλλιτεχνικές ευαισθησίες ενός σκηνοθέτη.
Οι Σκοτεινοί Ιππότες
Ταινίες: 3. Εδώ βάλαμε τον Νόλαν, ξεχωριστά.
Γιατί να τις δεις: Δε ξέρω, προσωπικά βαριέμαι να τις ξαναδώ, αλλά το “Dark Knight” είναι #4 στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών στο imdb, και η τριλογία έχει ρεζερβέ θέση στην ιστορία του εμπορικού σινεμά.
Θα βλαστημήσεις: Εγώ κάπου στη διάρκεια του “Dark Knight Rises”, το οποίο ειλικρινά βρήκα κάκιστο.
Θα δικαιωθείς: Υπάρχουν στιγμές στη διάρκεια του “Dark Knight”, όπως ο Τζόκερ στη νύχτα της Γκόθαμ, που είναι από τις πιο ποιητικές και ανατριχιαστικές που μας έχει δώσει ποτέ μπλοκμπάστερ.
Οι Ρόκι
Ταινίες: 6
Γιατί να τις δεις: Γιατί βάζω στοίχημα πως έχεις χρόνια να το κάνεις και κρίμα δεν είναι;
Θα βλαστημήσεις: Στο “Rocky V”, το οποίο ο Σταλλόνε παραδέχεται πως έκανε απλά για τα λεφτά. Θα αναρωτηθείς σε πολλά σημεία ανα αξίζει να συνεχίσεις, απλά για να δεις αυτό και το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς, “Rocky Balboa”. Αλλά ναι, συνέχισε, το “Rocky Balboa” τα αξίζει τα λεφτά του.
Θα δικαιωθείς: Για εντελώς διαφορετικούς λόγους, στο “Rocky” που ξεκινά τη σειρά ως κοινωνικό δράμα, και στο “Rocky IV”, που την απογειώνει ως υπερηρωικό καρτούν. Και τα δύο φυσικά είναι σπουδαία.
Οι Μεσιέ Ιλό
Ταινίες: 4: “Οι Διακοπές του Κυρίου Ιλό”, “Ο Θείος Μου”, “Play Time”, “Trafic”.
Γιατί να τις δεις: Ο χαρακτήρας του Ζακ Τατί είναι συνώνυμος του καλοκαιριού με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτό που σκεφτόμαστε συνήθως. Όμως η φιγούρα του Ιλό ξεκινά δειλά, μαθαίνοντας πώς να πηγαίνει διακοπές, και εξελίσσεται σε όχημα μεταφοράς σπουδαίων ιδεών για την αποστασιοποίηση των σύγχρονων κοινωνιών.
Θα βλαστημήσεις: Κοίτα, πουθενά στην πραγματικότητα. Αλλά μετά το “Play Time, το “Trafic” μπορεί να φανεί κάπως λιγοστό.
Θα δικαιωθείς: Το “Play Time”, πανέμορφο, εντυπωσιακό, αποπνικτικό, εξιλεωτικό, είναι μια από τις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά.
Το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel
Ταινίες: 9 και βλέπουμε.
Γιατί να τις δεις: Γιατί να φας τις πατάτες τηγανητές; Γιατί να βάλεις μπέικον στο μπέργκερ σου; Γιατί η πίτσα έχει πεπερόνι; Γιατί να τρώμε παγωτά το καλοκαίρι;
Θα βλαστημήσεις: Εκεί κάπου στην ακολουθία “Iron Man 2” – “Incredible Hulk” θα δοκιμαστεί πολύ η αφοσίωσή σου, αλλά θα ανταμειφθείς. Το κλειδί εδώ είναι πως το σύνολο της Marvel εμπειρίας είναι πολύ ανώτερο των επιμέρους κομματιών της.
Θα δικαιωθείς: Το “Avengers” είναι ο λόγος που ο άνθρωπος έβαλε υπερήρωες στη μεγάλη οθόνη. Αν και η αλήθεια είναι πως η πιο συναρπαστική στιγμή κάθε ταινίας είναι ο ενθουσιασμός που αφήνει για τη συνέχεια, πάντοτε.