Frazer Harrison/Getty Images/Ideal Image
OSCARS

15 ταινίες που ήταν υποψήφιες και στα Oscars και στα Χρυσά Βατόμουρα

Ένα νόμισμα, δυο όψεις, και τα λοιπά. Ας θυμηθούμε τις ταινίες που κατάφεραν να είναι υποψήφιες σε δύο αντίθετους θεσμούς.

Το να κερδίζει μια ταινία Χρυσό Βατόμουρο δεν είναι το ιδανικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ταινία αυτόματα απέτυχε, αφού υπάρχουν παραδείγματα ταινιών που τα κατάφεραν και στα Όσκαρ.

Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά από την πιο πρόσφατη έως την παλαιότερη ταινία:

Suicide Squad (2016)


Λίγες ταινίες πήραν χειρότερες κριτικές το 2016 από το ‘Suicide Squad’. Ούτε το ‘Batman v. Superman’ που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά τόσο κράξιμο. Η ταινία, ωστόσο, ήταν η πρώτη ταινία του DCEU (rip) που έβγαλε κέρδος, και κέρδισε και ένα Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ απέναντι από τα 50 διαφορετικά είδη εξωγήινων που φτιάχτηκαν για το Star Trek: Beyond. Οι δύο υποψηφιότητές του για Χρυσό Βατόμουρο πήγαν στον Jared Leto για τον ρόλο του Joker και στον David Ayer για Χειρότερο Σενάριο.

50 αποχρώσεις του Γκρι (2015)


Κέρδισε Χρυσό Βατόμουρο για: Χειρότερη ταινία, Χειρότερο Ηθοποιό, Χειρότερη Ηθοποιό, Χειρότερο Συνδυασμό για το κεντρικό ζευγάρι και Χειρότερο Σενάριο, ενώ ήταν υποψήφιο και για Χειρότερη Σκηνοθεσία. Εμείς θα λέγαμε ότι, τουλάχιστον όσον αφορά την Dakota Johnson και τον Jamie Dornan, η ερμηνεία τους είναι το μικρότερο πρόβλημα της πρώτης ταινίας στην τριλογία. Ακόμα μικρότερη είναι και η σκηνοθεσία της Sam Taylor-Johnson, ίσα ίσα που τα production values της ταινίας ήταν πολύ καλύτερα απ’ οτιδήποτε μπορεί να άξιζε η συγκεκριμένη ιστορία.

Το Earned It του The Weeknd ωστόσο ήταν υποψήφιο για Καλύτερο Τραγούδι εκείνη τη χρονιά (και το Love Me Like You Do της Ellie Goulding για Χρυσή Σφαίρα).

Ο Πόλεμος των Κόσμων (2005)


Προφανώς και δε θα έμπαινε στο shortlist Καλύτερης Ταινίας για την Ακαδημία όπως συμβαίνει συνήθως με τις ταινίες του Steven Spielberg. Είχε όμως τρεις πολύ τίμιες υποψηφιότητες στις κατηγορίες του ήχου και των εφέ, για να κάνουν παρέα στις καλές έως πολύ καλές κριτικές του. Είχε όμως και μία υποψηφιότητα Χειρότερου Ηθοποιού για τον Tom Cruise.

Batman Begins (2005)


Το Batman Begins δεν είναι απλά η υποτιμημένη ταινία στην τριλογία του Nolan (με έναν μαγικό τρόπο συμβαίνει αυτό, ακόμα κι αν το Dark Knight Rises μάζεψε χειρότερες συνολικά κριτικές), είναι υποτιμημένη ταινία γενικότερα. Μάλλον επειδή ήταν υποτονική και επέλεξε να εστιάσει στον φόβο ως ουσία του Batman χωρίς πολλά-πολλά.

Η γέννηση του προστάτη της Gotham απεικονίστηκε σε μια υπέροχη παλέτα που τιμήθηκε με μια υποψηφιότητα Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Wally Pfister, τσάκωσε όμως και μια υποψηφιότητα Χειρότερης Ηθοποιού για την Katie Holmes. Η Holmes αντικαταστάθηκε από τη Maggie Gyllenhaal στο Dark Knight.

Revenge of the Sith (2005)


Όλα τα prequel των Star Wars ήταν υποψήφια για τεχνικά Όσκαρ, όλα τα prequel των Star Wars ήταν υποψήφια και για Χρυσά Βατόμουρα. Το Revenge of the Sith ξεχώρισε γιατί ήταν υποψήφιο για το μακιγιάζ – η δουλειά στον καμμένο Anakin είναι φανταστική – και για τη διχαστική ερμηνεία του Hayden Christensen ως εκπεσών άγγελος των Jedi.

Vanilla Sky (2001)

Υποψηφιότητα Καλύτερου Τραγουδιού για το Vanilla Sky του Paul McCartney, υποψηφιότητα Χειρότερου Α΄ Γυναικείου για την Penelope Cruz. Η ταινία ήταν το follow-up του Cameron Crowe στο υπέροχο, οσκαρικό του Almost Famous. Πρακτικά ήταν και ο προάγγελος των μετριοτήτων που θα ακολουθούσαν με την υπογραφή του.

Ημέρα Ανεξαρτησίας (1996)


Το Independence Day άλλαξε για πάντα το σινεμά. Ή έστω το καλοκαιρινό σινεμά. Τα εφέ του έχουν γεράσει υπέροχα, οπτικά και ηχητικά εξίσου, με τις υποψηφιότητές του στις αντίστοιχες κατηγορίες να είναι απολύτως δίκαιες και το Όσκαρ που πήρε για τα πρώτα επίσης (τα Καλύτερα Ηχητικά Εφέ τα πήρε το English Patient). Τη μούντζα την έφαγε το σενάριο με μια υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο, αλλά τι να μας πουν οι κύριοι για το “Welcome to Earth”;

Waterworld (1995)


Το Waterworld είναι σαπίλα, αλλά έξοχη σαπίλα. Εκτός από τις τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσό Βατόμουρο όμως (Χειρότερος Α΄Ανδρικός, Χειρότερη Σκηνοθεσία, Χειρότερη Ταινία και νίκη για τον Dennis Hopper στην κατηγορία Χειρότερου Β΄Ανδρικού), η Ακαδημία το τίμησε στην κατηγορία Καλύτερου Ήχου με μία υποψηφιότητα.

Batman Returns (1992)


Εάν χρειάζεται κανείς επιχειρήματα για την ανούσια ύπαρξη των Χρυσών Βατόμουρων, μπορεί να χρησιμοποιήσει την υποψηφιότητα του Danny DeVito για Χειρότερο Β΄ Ανδρικό. Τα Όσκαρ πάλι έδωσαν στο Batman Returns δύο υποψηφιότητες, μία για Καλύτερο Μακιγιάζ και μία για Καλύτερα Οπτικά Εφέ.

Βασικό Ένστικτο (1992)


Υποψηφιότητες για χειρότερες ερμηνείες για Michael Douglas, Sharon Stone και Jeanne Tripplehorn. Υποψηφιότητες Όσκαρ για το σάουντρακ του Jerry Goldsmith και το μοντάζ του Frank J. Urioste.

Hook (1991)


Φήμες λένε ότι κάθε φορά που βλέπει κανείς το Hook, γίνεται χειρότερο. Εμείς έχουμε αποφύγει επιμελώς το rewatch γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σπιλμπεργκίλα αναλλοίωτη στην καρδιά μας. Ναι, ακόμα και για την Julia Roberts ως Tinkerbell που κέρδισε υποψηφιότητα Χειρότερου Β΄Γυναικείου. Η ταινία έχει πέντε συνολικά υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Ο Νονός III (1990)

Η Sophia Coppola δεν έχει μετατραπεί σε meme στον καιρό των social media, ποιος θα γράψει ένα thinkpiece για να αναλύσει το φαινόμενο; Όχι ότι το τέλος της τριλογίας ξεχάστηκε από την Ακαδημία, οκτώ υποψηφιότητες είχε. Απλά η Coppola κέρδισε με το σπαθί δύο υποψηφιότητες για Χειρότερο Β΄Γυναικείο και Χειρότερη Νέα Σταρ.

Ο Τελευταίος Πειρασμός του Χριστού (1988)


Ο Τελευταίος Πειρασμός είχε την υποψηφιότητα του Martin Scorsese για Καλύτερη Σκηνοθεσία και την υποψηφιότητα του Harvey Keitel για Χειρότερο Β΄ Ανδρικό.

Wall Street (1987)


Το Wall Street είναι ο βασιλιάς της λίστας, ως το μοναδικό φιλμ που δεν ήταν απλά υποψήφιο και στις δύο τελετές, αλλά κέρδισε και από ένα αγαλματίδιο. Όσκαρ για τον Michael Douglas, Χρυσό Βατόμουρο για τη Daryl Hannah.

Rocky III (1982)


Το Eye of the Tiger είναι τόσο κλασικό, που πολλοί νομίζουν ότι ήταν το σάουντρακ του πρώτου και πιο αγαπητού Rocky. Είναι όμως ο ύμνος του Rocky III και έφερε και μια υποψηφιότητα Καλύτερου Τραγουδιού στην ταινία του. Την ίδια χρονιά ο ηθοποιός και επαγγελματίας πυγμάχος Mr. T κέρδισε μια υποψηφιότητα Χρυσού Βατόμουρου στην κατηγορία Νέος Σταρ.

Exit mobile version