Getty Images/Ideal Images
ΒΙΒΛΙΟ

18+1 χολιγουντιανές αυτοβιογραφίες που αξίζει να διαβάσεις

Από τον Al Pacino μέχρι την Carrie Fisher, από τον Paul Newman μέχρι τη Mia Farrow, από το σελιλόιντ στο χαρτί. Ζωές σαν σινεμά, όχι όμως πάντα χαρισάμενες.
“Sonny Boy” αποκαλούσε χαϊδευτικά τον Al Pacino η μητέρα του, μόνο τυχαία λοιπόν δεν τιτλοφορεί έτσι την αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε πρόσφατα και οι κριτικοί λένε ότι αποτελεί συναρπαστικό ανάγνωσμα, αν και αποφεύγει τεχνηέντως να καταπιαστεί με πολύ προσωπικά ζητήματα (συζήτηση κομμένη). Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο υπήρξε η αφορμή για να δώσει μια σειρά καταπληκτικών συνεντεύξεων αυτός ο καταπληκτικός ηθοποιός. Αλλά και για να προτείνει το OneMan τις αυτοβιογραφίες 18 ακόμη icons του αμερικανικού κινηματογράφου.

Steve Martin – Number One Is Walking (2022)

Τα έργα και οι ημέρες ενός από τους σημαντικότερους κωμικούς όλων των εποχών. Διαβάζεται πακέτο με το φετινό, εξαιρετικό ντοκιμαντέρ Steve! (Martin) A Documentary in 2 Pieces.

Rose McGowan – Brave (2018)

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα στο Χόλιγουντ αν η Rose McGowan με αυταπάρνηση και θάρρος δεν είχε πρωτοστατήσει στο κίνημα #MeToo με αποτέλεσμα το κάθαρμα ο Weinstein να τιμωρηθεί; Επίσης, πότε πέρασαν κιόλας τόσα χρόνια από τη γέννηση του κινήματος #MeToo;

Drew Barrymore – Little Girl Lost (1990)

Στα 9 της ήπιε το πρώτο της ποτό, στα 10 κάπνισε μαριχουάνα, στα 12 σνίφαρε κοκαΐνη. Εσείς τι άλλα;

Tina Fey – Bossypants (2011)

Μιλάμε για πολύ «κλάμα» σε αυτή τη συλλογή αυτοβιογραφικών δοκιμίων τίγκα στις υπαρξιακές ανησυχίες δια χειρός μιας κωμικού που λατρέψαμε στο ανεπανάληπτο 30 Rock.


Stanley TucciTaste: My Life Through Food (2021)

Χιούμορ και αυτοσαρκασμός και εξομολογήσεις. Η γεύση της ζωής πίσω από τις γεύσεις των συνταγών. Αυτός ο καλοφαγάς φλανέρ μεγαλώνει και ομορφαίνει και μεστώνει σαν -το περιμένατε, ε;- καλό κρασί.

Katharine Hepburn – Me: Stories of My Life (1991)

Οι κριτικοί πάντως είπαν ότι ήταν πολύ λίγη ετούτη η αυτοβιογραφία για μια τόσο μεγάλη σταρ και ότι δεν μαθαίνεις διαβάζοντας τη κάτι περισσότερο για το ποια πραγματικά, δηλαδή μακριά από τα φώτα, ήταν.

Viola Davis – Finding Me (2022)

Η αυτοβιογραφική καταγραφή της πορείας της πολυβραβευμένης ηθοποιού από την ανέχεια της παιδικής της ηλικίας στην ποιοτική κορυφή του Χόλιγουντ. «Ήξερα ότι η ζωή μου θα ήταν μια μάχη και συνειδητοποίησα το εξής: Το είχα μέσα μου να τη δώσω».

Paul NewmanThe Extraordinary Life of an Ordinary Man (2022)

Το 1986 ο μέγιστος αποφάσισε να μιλήσει στον δημοσιογράφο Stewart Stern, όμως το υλικό των απομαγνητοφωνήσεων παρέμεινε ανεκμετάλλευτο μέχρι πρόσφατα, οπότε και καθαρογράφηκε και επιτέλους κυκλοφόρησε πάνω κάτω την ίδια περίοδο με το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Ethan Hawke για τον Paul Newman και τη Joanne Woodward με τίτλο The Last Movie Stars.

Carrie FisherThe Princess Diarist (2016)

Βασισμένο στο ημερολόγιο που κρατούσε στα τέλη της δεκαετίας του 70, την περίοδο δηλαδή που το πρώτο Star Wars άλλαξε τον κόσμο, αυτό υπήρξε το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της μοναδικής, ανυπέρβλητης, μεγαλειώδους πριγκίπισσας του σύμπαντος ολόκληρου.

Jane Fonda – My Life So Far (1985)

Ο ορισμός του icon, εδώ σκάβει μέσα της γιατί «δεν θέλω να πεθάνω χωρίς να μάθω ποια πραγματικά είμαι» και γιατί «υπάρχουν πάντα πράγματα για τα οποία θα μετανιώσεις και θα ευχηθείς να μην είχες κάνει. Έχω τέτοια και μάλιστα σημαντικά που θα με στοιχειώνουν για πάντα και ελπίζω να υπήρξα αρκετά γενναία ώστε να τα αντιμετωπίσω σε αυτό το βιβλίο».

Matthew McConaughey – Greenlights (2020)

Απότοκο της πανδημίας είναι αυτό το βιβλίο, όχι ακριβώς αυτοβιογραφία αλλά διαχείριση των εμπειριών του, όπως λέει ο συγγραφέας, με σκοπό να βγάλει κάποια συμπεράσματα για το τι είναι ο άνθρωπος, τι το ζουμί του κλπ. Τον συμπαθούμε.

Anjelica Huston – A Story Lately Told (2013), Watch Me (2014)

Όλη μας η ζωή ένα Σαββατοκύριακο δικό της, πώς να χωρέσει όλη της τη ζωή σε ένα τόμο; Σάμπως τη χώρεσε όλη σε δύο; Τουλάχιστον δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον πάλαι ποτέ σύντροφο της, Τζακ Νίκολσον.

Bette Davis – The Lonely Life: An Autobiography (1962)

Μία από τις σπουδαιότερες πρωταγωνίστριες όλων των εποχών. Τέλος. ΥΓ. Τι τραγούδι!

Mia Farrow – What Falls Away (1997)

Κυκλοφόρησε πέντε χρόνια αφότου κατηγόρησε τον Woody Allen ότι είχε κακοποιήσει τον γιο της, Dylan, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε ενώ, κατόπιν έρευνας, οι αρχές δεν τον κυνήγησαν.


Michael Caine – Blowing the Bloody Doors Off (2018)

Τρίτο -μετά τα What’s It All About (1993), The Elephant to Hollywood (2010)- αυτοβιογραφικό εγχείρημα σε βάθος τριών δεκαετιών. Δεν τους φτιάχνουν πια τους σταρ έτσι. Τα σέβη μας, Sir!

Charles Chaplin – My Autobiography (1964)

Από την ανέχεια του στο Λονδίνο μέχρι την εκκωφαντική επιτυχία στο Χόλιγουντ και τελικά την «απόσυρσή» του Ελβετία, ο Τσάρλι Τσάπλιν γράφει de profundis για την ιλιγγιώδη του δημιουργική πορεία και την τρικυμιώδη του προσωπική ζωή.

Kirk Douglas – The Ragman’s Son: An Autobiography (1988)

Όλοι είμαστε Σπάρτακος!

Lauren Bacall – By Myself (1978)

Broadway, Hollywood, Frank Sinatra, Humphrey Bogart. Μα τι ζωή!

Exit mobile version