FALL PREVIEW

2 ελληνικά non-fiction βιβλία που αξίζει να διαβάσεις το φθινόπωρο

Καίριας σημασίας εκδόσεις, που αφορούν δυο εμβληματικές προσωπικότητες της χώρας μας: μία ενδελεχής βιογραφία του Άρη Βελουχιώτη και τα ιστορικά ραδιοφωνικά σχόλια του Μάνου Χατζιδάκι.

Δεκάδες θα είναι -και αυτό το φθινόπωρο- οι τίτλοι που θα φτάσουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων με ορίζοντα τη δεύτερη, μετά το καλοκαίρι, «καυτή» περίοδο της χρονιάς για την αγορά του βιβλίου: αυτή των Χριστουγέννων.

Τίτλοι, fiction και μη, νέοι και κλασικοί, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που θα παρουσιαστούν εν ευθέτω χρόνω στο OneMan. Για την ώρα όμως, ας σταθούμε σε δύο που κατά τη γνώμη μας θα αφήσουν το σημάδι τους στη σεζόν που έχει πια ξεκινήσει, ακριβώς γιατί εμπίπτουν σε αυτή την «ειδική» κατηγορία βιβλίων που, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, αξίζουν μια θέση σε κάθε βιβλιοθήκη που σέβεται τον εαυτό της.

Και τα δύο βιβλία είναι ελληνικά, non-fiction -είναι υπό έκδοση- και αφορούν δύο προσωπικότητες μείζονος ειδικού βάρους, σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, δύο εκλιπόντες εμβληματικούς και κατά γενική ομολογία ύψιστης σημασίας (οφείλει να αναγνωριστεί αυτό ακόμη και υπό το πρίσμα ιδεολογικών διαφορών) για την ιστορία της χώρας μας.

Γιώργος Πετρόπουλος Νίκος Χατζηδημητράκος Γεώργιος Σιούλας – Άρης Βελουχιώτης (εκδ. Καστανιώτη)

Τρεις ερευνητές συνυπογράφουν μια νέα, ενδελεχή βιογραφία του Άρη Βελουχιώτη, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων καίριας σημασίας: πώς ένα κίνημα, το κομμουνιστικό, με υψηλά ιδανικά, ευγενείς σκοπούς και πολιτικό πρόγραμμα που στοχεύει στη σοσιαλιστική επανάσταση, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την κοινωνική απελευθέρωση, μπορεί να μεταμορφώσει έναν άνθρωπο; Να τον ανασύρει από το λούμπεν περιθώριο του υποκόσμου, να τον τραβήξει από το χείλος του γκρεμού και, με τη θέλησή του, να τον αναμορφώσει πολιτικά και ηθικά, να αξιοποιήσει τις ικανότητες και την ευστροφία του και να τον αναδείξει σε επαναστατική, ιστορική φυσιογνωμία με διεθνή ακτινοβολία;

Με άλλα λόγια, πώς ο Θανάσης Κλάρας έγινε Άρης Βελουχιώτης; Όλα αυτά χωρίς αποσιωπήσεις, φοβίες και προκαταλήψεις, με πλήθος νέων, αδημοσίευτων ντοκουμέντων.

Μάνος Χατζιδάκις – Τα σχόλια του Τρίτου (εκδ. Ίκαρος)

Πέρυσι, στο Ο καθρέφτης και το μαχαίρι ανθολογήθηκαν τριάντα έξι κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι, που είχαν δημοσιευτεί σε έντυπα ή εκφωνηθεί σε ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες σχολιασμένες με τρόπο μοναδικό από τον συνθέτη. Επρόκειτο κατά μία έννοια για μια πολύπτυχη «αυτοβιογραφία», και ταυτόχρονα για ένα απόλυτα προσωπικό δοκίμιο πάνω στην Πολιτική Συνείδηση, τον Ανθρωπισμό, τη Δημιουργία και την Τέχνη.

Φέτος, ο Ίκαρος προχωρά σε άλλη μία πολύτιμη έκδοση. Πρόκειται για την επανακυκλοφορία της διαχρονικής και τόσο καίριας συλλογής των ιστορικών «σχολίων» του Μάνου Χατζιδάκι, που μεταδόθηκαν από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την περίοδο που διετέλεσε διευθυντής του (Μάιος 1978 – Απρίλιος 1980). Όλα τους συνθέτουν, όπως τονίζει ο υπότιτλος του βιβλίου, «μια νεοελληνική μυθολογία», και μάλιστα πολύπτυχη και ανεκτίμητη, δια χειρός του πιο αυθεντικού και επί της ουσίας επαναστατικού Έλληνα της γενιάς του.

font
font