ΒΙΒΛΙΟ

Tα καλύτερα του λογοτεχνικού 2017

Ό,τι πραγματικά χρειάζεται να ξέρεις για τον χώρο του βιβλίου από τη χρονιά που μας πέρασε συγκεντρωμένο σε ένα ποστ.

Ήρθε η ώρα. Τώρα που το 2017 τελειώνει και 12 νέοι μήνες γεμάτοι βιβλία βρίσκονται μπροστά μας, δεν υπάρχει πιο σωστή στιγμή για να δώσουμε τα δικά μας βραβεία στα best of της χρονιάς που φεύγει. Πάμε για τα καλύτερα του λογοτεχνικού 2017!

ΤΑ 5 ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2017 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

‘Λήθη και Λίνκολν’, George Saunders

Από τις Εκδόσεις Ίκαρος εκδόθηκε το βραβευμένο με το φετινό Man Booker Prize βιβλίο του George Saunders, ‘Λήθη και Λίνκολν’ (‘Lincoln in the Bardo’, 2017). Το βιβλίο επιλέχτηκε περισσότερες φορές από κάθε άλλο στις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς και συνδύασε μέσα στη χρονιά την εξαιρετική υποδοχή από τους κριτικούς με την ευρεία αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό.

Σε αυτό, το πρώτο μυθιστόρημα του διηγηματογράφου (μέχρι τώρα) Saunders, ο συγγραφέας ασχολείται με το θάνατο και το πένθος, με τον Αβραάμ Λίνκολν να επισκέπτεται τον τάφο του 11χρονου γιου του Γουίλι. Γεμάτος θλίψη, θέλει να αγκαλιάσει για μια τελευταία φορά το παιδί του, τη στιγμή που πνεύματα μάχονται για την ψυχή του μικρού και ο ίδιος ο Λίνκολν πρέπει να βρει το κουράγιο να οδηγήσει ένα ολόκληρο έθνος.

Μπορεί αυτό να είναι το 2ο έργο του Saunders που μεταφράζεται στα ελληνικά, μετά τη συλλογή διηγημάτων του ‘Δεκάτη Δεκεμβρίου’, αλλά αυτό είναι και το βιβλίο με το οποίο μπήκε στο στόχαστρο πολλών αναγνωστών μέσα στη χρονιά που φεύγει.

‘Η ώρα του αστεριού’, Clarice Lispector

Τυπικά κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, είναι βιβλίο του 2017. Το μυθιστόρημα της Clarice Lispector που βγήκε από τις Εκδόσεις Αντίποδες είναι το τελευταίο της έργο και ρίχνει βάρος όχι τόσο σε πλοκή αλλά στις ιδέες και στη γλώσσα που χρησιμοποιεί η Πορτογαλίδα συγγραφέας που πέθανε την ίδια χρονιά της έκδοσής του.

Στην ‘Ώρα του αστεριού’ (‘The Hour of the Star’, 1977) η Lispector αφηγείται την ιστορία της Μακκαμπέα, μιας κοπέλας που ζει στις παραγκουπόλεις του Ρίο και εργάζεται σαν δακτυλογράφος προσπαθώντας να ζήσει, αγαπά τις ταινίες και ονειρεύεται πως είναι η Marilyn Monroe, μια ιστορία που θα διηγηθεί ο Ροντρίγο Σ. Μ., που αντιλαμβάνεται το πόσο ελεύθερη είναι η κοπέλα, παρά τη μιζέρια στην οποία ζει. Κυνικό και τρυφερό, το σύντομο μυθιστόρημα κέρδισε στην πορεία του στα βιβλιοπωλεία αρκετούς αναγνώστες και έχασε άλλους τόσους, γεγονός που αποδεικνύει πως εδώ μιλάμε για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

‘Illska: Το κακό’, Eiríkur Örn Norðdahl

Από τις κυκλοφορίες που λίγοι περίμεναν και πολλοί αγάπησαν, το βιβλίο του Ισλανδού συγγραφέα Eiríkur Örn Norðdahl που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πόλις μιλά για ένα ασυνήθιστο ερωτικό τρίγωνο. Η Άγκνες είναι μια ιστορικός που ερευνά την άνοδο των ακροδεξιών στη χώρα της και την υπόλοιπη Ευρώπη, όταν θα συναντήσει τον νεοναζί Άρνορ και θα τον ερωτευτεί ενώ ο σύντροφός της Όμαρ θα μάθει για την απιστία της.

Το μυθιστόρημα βέβαια δε σταματά εκεί. Ασχολείται με τη σφαγή των Εβραίων στην υπό Γερμανική κατοχή Λιθουανία και το σκοτεινό παρελθόν αυτής της χώρας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συναντά τη σύγχρονη μορφή φασισμού που εξαπλώνεται ξανά στην ήπειρο, εξερευνώντας τη φύση του κακού, ιστορικά και φιλοσοφικά. Το ‘Illska: Το κακό’ (‘Illska’, 2012) ανήκει στα must-read της χρονιάς και αν δεν το πιάσατε ήδη στα χέρια σας, κάντε το σύντομα δώρο στον εαυτό σας.

‘Ο Στόουνερ’, John Williams

Μπορεί να περιμέναμε 50 χρόνια αλλά μέσα στο ‘17 είχαμε τη χαρά να δούμε το σπουδαίο και κλασικό, πια, βιβλίο του John Williams, ‘Ο Στόουνερ’ (‘Stoner’, 1965). Το βιβλίο, που μεταφράστηκε από τις Εκδόσεις Gutenberg, αφορά τα 65 χρόνια ζωής του ομώνυμου χαρακτήρα, βοηθού καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας σε ένα Πανεπιστήμιο. Ο Στόουνερ μαγεύεται από τη λογοτεχνία και σπουδάζει, κάνει ένα γάμο με την Ίντιθ που αποδεικνύεται σφάλμα, λατρεύει τη Γκρέις, το μοναδικό του παιδί που επηρεάζεται εύκολα από τη μητέρα της, ερωτεύεται με πάθος στα 40 του την Κάθριν, από την οποία αναγκάζεται να χωρίσει, αποκτά εχθρούς στη δουλειά του.

Με απλή γλώσσα το βιβλίο προσπαθεί να μιλήσει για τη ματαιότητα της ζωής, μέσα από μια απλή ιστορία χωρίς φωνές, εξάρσεις και περιττές φιοριτούρες. Με την αφήγηση του να έχει αρχή, μέση, τέλος και να κυλά σα νερό, ο ‘Στόουνερ’ είναι ένα βιβλίο (και ένας χαρακτήρας) που δε διατυμπανίζει την ομορφιά του. Όπως ακριβώς και στην πραγματικότητα η ίδια η ζωή. Είναι το βιβλίο από τα 5 αυτής εδώ της λίστας που γράφτηκε πιο παλιά αλλά η γραφή του Williams δε θα αφήσει τον αναγνώστη να ανακαλύψει την ηλικία του κειμένου του.

‘Το βιβλίο της σκόνης: La Belle Sauvage’, Philip Pullman

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα βιβλία του 2017 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του στο εξωτερικό και δε θα έπρεπε να λείπει από αυτή τη λίστα μας.

Το βιβλίο της σκόνης: La Belle Sauvage’ (‘The Book of Dust, Volume One: La Belle Sauvage’, 2017) έρχεται 17 χρόνια μετά το κλείσιμο της ‘His Dark Materials’ τριλογίας του Philip Pullman. Βρισκόμαστε μια δεκαετία πριν συμβούν τα γεγονότα του ‘Northern Lights’ και ένας νέος ήρωας, ο 11χρονος Μάλκολμ Πόλστεντ, ζει παρέα με το dæmon του, την Άστα, και τους γονείς του στο πανδοχείο τους κοντά στην Οξφόρδη. Ο Μάλκολμ ταξιδεύει πάνω στον ποταμό Τάμεση με το κανό του, ένα σκάφος που έχει το όνομα  ‘La Belle Sauvage’. Στην απέναντι όχθη βρίσκεται το μοναστήρι Γκόντστοου, εκεί που ο μικρός Μάλκολμ μαθαίνει πως οι μοναχές φιλοξενούν ένα μωρό με το όνομα Λύρα.

Ο Pullman περιγράφει τη νέα τριλογία σαν “equel” αντί για “prequel” ή “sequel”, αφού βαδίζει μαζί με την ιστορία της πρώτης τριλογίας του και όχι πριν ή μετά. Με άξονα τη Λύρα εμβαθύνει στο μυστήριο της Σκόνης και εξερευνά την έννοια της συνείδησης. Ο κόσμος του Βρετανού συγγραφέα θα ξαναφέρνει με αυτό το βιβλίο κοντά του τους παλιούς του φίλους και ταυτόχρονα κερδίζει νέους φανς που θα αγαπήσουν τη φαντασία του.

ΤΑ 5 ΑΓΓΛΟΦΩΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2017

Little Fires Everywhere’, Celeste Ng

Η Ng επιστρέφει 3 χρόνια μετά το ντεμπούτο της ‘Everything I Never Told You’, με ένα βιβλίο που διαδραματίζεται στα προάστια του Cleveland, όπου η Mia, μια καλλιτέχνης, και η έφηβη κόρη της Pearl μετακομίζουν και γίνονται φίλοι με τη σπιτονοικοκυρά τους Elena και την οικογένεια της, μέχρι που μια φίλη της Elena θα προσπαθήσει να υιοθετήσει ένα μωρό Κινεζοαμερικανικής καταγωγής και η μάχη για την επιμέλεια θα διχάσει την πόλη και τη Mia με την Pearl. Το βιβλίο σήκωσε το Goodreads Choice Award στη μεγάλη, γενική κατηγορία της Fiction.

Sing, Unburied, Sing’, Jesmyn Ward

Το μυθιστόρημα της Ward ακολουθεί μια μαύρη μητέρα που παλεύει με τον εθισμό, τη Leonie, και ένα γιο που ζει με τους παππούδες του και τη μικρή του αδερφή, τον Jojo, στο ταξίδι τους στο Mississippi, όπου θα πάρουν τον λευκό πατέρα της οικογένειας από τη φυλακή, ο ξάδερφος του οποίου έχει σκοτώσει, κατά λάθος λέει, τον αδερφό της Leonie. Το βιβλίο βραβεύτηκε με το φετινό National Book Award και ήταν στις λίστες των υποψηφίων για τα Andrew Carnegie Medal και Kirkus.

Exit West’, Mohsin Hamid

Ο Πακιστανός συγγραφέας του ‘Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής’ ξαναχτυπά με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι, τη Nadia και τον Saeed, που βρίσκονται στο ξεκίνημα της ερωτικής τους ιστορίας όταν η χώρα τους βυθίζεται σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και ξεκινούν να σκέφτονται το πως θα αποδράσουν και θα βρουν ασφάλεια μακριά από τους, επικίνδυνους πια, δρόμους της πόλης τους. Το μυθιστόρημα ήταν υποψήφιο για τα Man Booker, Kirkus και Andrew Carnegie Medal.

Pachinko’, Min Jin Lee

Μια Κορεατική saga που ξεκινά με την ιστορία της Sunja στις αρχές του 1900, κόρη μιας φτωχής αλλά περήφανης οικογένειας, που θα κινδυνέψει να ντροπιαστεί από την αναπάντεχη εγκυμοσύνη της, μέχρι που ένας νεαρός ιερέας θα προσφερθεί να την παντρευτεί και να τη φέρει στην Ιαπωνία. Το βιβλίο της Min Jin Lee βρέθηκε στους φιναλίστ του National Book Award.

Killers of the Flower Moon’, David Grann

Ένα σπουδαίο nonfiction βιβλίο για τους λάτρεις των true crime ιστοριών, που ασχολείται με την υπόθεση της δεκαετίας του 1920 που οδήγησε στη γέννηση του FBI, τη σειρά δολοφονιών μελών της φυλής Osage, που περιελάμβανε μερικούς από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, και οδήγησε στην αποκάλυψη μιας από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες στην ιστορία της Αμερικής. Το έργο του συγγραφέα που μας έχει δώσει και το ‘The Lost City of Z’ ήταν στις τελικές λίστες για το National Book Award και το Andrew Carnegie Medal στις nonfiction κατηγορίες των βραβείων.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ

Το βραβείο που εντελώς αυθαίρετα αποφάσισα να δώσω και φέτος και αφορά εκδοτικούς που προσφέρουν ένα νέο αέρα στα ράφια μας με τα εξώφυλλά τους και δίνουν ένα εγχώριο spin στα aesthetics που αναζητούν πια πολλοί αναγνώστες.

(Οι εκδοτικοί που κέρδισαν το βραβείο πέρυσι θα μπορούσαν άνετα να βρίσκονται και φέτος εδώ, αλλά αποφασίσαμε να βραβεύσουμε μόνο τις νέες παρουσίες)

Εκδόσεις Περισπωμένη

Τα μίνιμαλ, απλά εξώφυλλα της Περισπωμένης, στα οποία συνήθως βλέπουμε γκραβούρες ή επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ταιριάζουν απόλυτα με τα κείμενα που φιλοξενούν στο εσωτερικό τους. Από εκείνους τους εκδοτικούς που σίγουρα θα παρατηρήσεις το πόσο καλοφτιαγμένο και όμορφο είναι το κάθε βιβλίο τους.

Εκδόσεις Ιωλκός

Ο Ιωλκός μπήκε στο στόχαστρό μας για τα εξώφυλλα του πέρυσι και φέτος συνεχίζει να μας δίνει πολύ ωραίες δουλειές. Οι δημιουργίες του εκδοτικού τολμούν να παίξουν με την τυπογραφία και τις διαφορετικές γραμματοσειρές, με μοναδικά αποτελέσματα για κάθε κείμενο που ξεχωρίζει στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Εκδόσεις Angelus Novus

Ο νέος εκδοτικός που ξεκίνησε την πορεία του πέρυσι έχει αρχίσει να αφήνει το στίγμα του με τα κείμενα που εκδίδει αλλά και τα εξώφυλλα των βιβλίων του. Οι κομψές, ζωγραφιστές δημιουργίες του ξεχωρίζουν και θα ήταν πολύ δύσκολο να διαλέγαμε ένα από αυτά σαν το καλύτερο (κι ας έχουμε μια αδυναμία προς το γαλάζιο του ‘Μετά τη βροχή’.

ΟΙ 3 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟΥ 2017

Μπορεί το 2017 να μη θρηνήσαμε τόσους θανάτους όσους την περασμένη χρονιά (ευτυχώς) αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έφυγαν από τη ζωή σημαντικοί λογοτέχνες. Εδώ αποχαιρετούμε 3 από αυτούς, που θα ζουν για πάντα μέσα από τα γραπτά τους.

Derek Walcott

(23 Ιανουαρίου 1930 – 17 Μαρτίου 2017)

Ο Νομπελίστας ποιητής και θεατρικός συγγραφέας του επικού ποιήματος ‘Omeros’.

Denis Johnson

(1 Ιουλίου 1949 – 24 Μαΐου 2017)

Ο συγγραφέας του ‘Jesus’ Son’ και του ‘Tree of Smoke’.

Michael Bond

(13 Ιανουαρίου 1926 – 27 Ιουνίου 2017)

Ο Βρετανός δημιουργός του αρκούδου Paddington.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 2017

Μέσα στη χρονιά κυκλοφόρησε το βιβλίο που βλέπετε από τις Εκδόσεις Όστρια. Έχει τον τίτλο ‘Είχες πικρή γεύση θυμάμαι’ και, όπως αναφέρει το εξώφυλλο, είναι Άγνωστης Συγγραφέως. Όχι ανώνυμου συγγραφέα. Όχι κάποιου με ψευδώνυμο. Άγνωστης Συγγραφέως.

Ο εκδοτικός μας λέει για την Άγνωστη Συγγραφέα: Ζει σε κάποια κωμόπολη της Ελλάδος, ασχολείται με αγροτικά, τουρισμό, ηλεκτρονικό εμπόριο και marketing. Διετέλεσε παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, υπεύθυνη παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων πολυεθνικών εταιριών, ειδικός συνεργάτης στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, κάτοχος πτυχίων Κρατικών Σχολών και επαίνων από την Πανελλήνια Ένωση Συγγραφέων – Λογοτεχνών, μέλος Δημοσιογραφικής Ένωσης, μέλος της ΑΕΠΙ, αρθρογράφος γνωστών περιοδικών και κειμενογράφος γνωστών τηλεοπτικών διαφημίσεων. Ομιλεί την Ελληνική Νοηματική γλώσσα.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που έρχονται κατευθείαν στο μυαλό. Τι λέει αυτό το κείμενο που όποιος το έγραψε επέλεξε να μην εμφανιστεί ποτέ; Είναι επικίνδυνο να διαβαστεί; Υπάρχουν μυστικά; Πως βρήκε ο εκδοτικός το βιβλίο; Το άφησε στα σκαλοπάτια του μια μαυροντυμένη γυναίκα μέσα στο σκοτάδι αφού κοίταξε αριστερά και δεξιά για να δει αν τη βλέπει κανείς; Πως γνωρίζουμε πως είναι “Άγνωστη” και όχι “Άγνωστος”; Πως ξέρουμε πως η ιστορία που αφηγείται είναι πραγματικά αληθινή, όπως ισχυρίζεται το κείμενο; Πως ξέρουμε τόσα πολλά για τη συγγραφέα του; Πως ένας άνθρωπος με αυτό το πλούσιο βιογραφικό ΚΑΙ γνώστης της Ελληνικής Νοηματικής έφτασε να ζει σε μια κωμόπολη; Γιατί χρησιμοποιούμε ακόμα τη λέξη “κωμόπολη”;

Ίσως να μην πάρουμε ποτέ απάντηση σε όλα αυτά. Αλλά έτσι ήταν ολόκληρο το 2017, φίλοι μου. Μυστήριο και ακατανόητο.

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ 2017

Ήταν μια δύσκολη επιλογή, μέσα σε μια χρονιά που μας χάρισε ευφάνταστους, γιγαντιαίους σε σύλληψη τίτλους. Όμως στο τέλος το  ‘Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας’ ξεχώρισε ανάμεσα στο πλήθος. Αξίζει να δώσουμε και έναν έπαινο στη ‘Φαρμακομούνα’ που συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμματα του κόσμου μέσα στη χρονιά και προσπάθησε τίμια για το βραβείο μας, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Μπράβο και στους 2, άξιοι νικητές ενός σπουδαίου αγώνα.

ΤΑ 12 ΑΓΓΛΟΦΩΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ 2017

Αυτά εδώ είναι τα 12 βιβλία που θα ήθελα να έχω στη βιβλιοθήκη μου αποκλειστικά και μόνο για το εξώφυλλο. Το γεγονός πως τα περισσότερα από αυτά είναι και βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω ούτως ή άλλως είναι απλά ένα εξτραδάκι. Δεν κυκλοφορεί κανένα από αυτά στα ελληνικά, αλλά ελπίζω αν συμβεί αυτό (λογικά θα δούμε του Krasznahorkai σίγουρα κάποια στιγμή) να μην πειραχτούν τα φανταστικά τους εξώφυλλα.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΙΚΣ ΤΟΥ 2017

Έκπληξη! Το ελληνικό κόμικς του 2017 δεν είναι βιβλίο αλλά περιοδικό! Ο Μπλε Κομήτης ξεκίνησε την πορεία του από τον Σεπτέμβριο και σε τριμηνιαία βάση σε βιβλιοπωλεία και περίπτερα. Το εγχείρημα ξεκίνησαν οι Εκδόσεις Polaris που συνέχισαν την επιτυχία του ‘Ερωτόκριτου’ των Γούση, Παπαμάρκου και Ράγκου (που αναδείξαμε σαν το Ελληνικό Κόμικς του 2016 στην αντίστοιχη ανασκόπησή μας πέρυσι) με ένα περιοδικό.

Μικρές και μεγάλες ιστορίες κόμικς όλων των ειδών, στριπάκια, διασκευές διηγημάτων, συνεντεύξεις, πρωτότυπα διηγήματα με εικονογράφηση, νέα του χώρου, ο Μπλε Κομήτης τα έχει όλα και με μόλις 2 τεύχη πριν κλείσει το ‘17, το περιοδικό φαίνεται να γέμισε μια τρύπα που υπήρχε τα τελευταία χρόνια στο χώρο.

ΟΙ 3 ΤΑΙΝΙΕΣ-ΑΠΟ-ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2017

‘It’

Από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της χρονιάς (και η εμπορικότερη ταινία τρόμου στην ιστορία του σινεμά), το σπουδαίο μυθιστόρημα τρόμου του Stephen King έγινε ταινία κάτω από τη σκηνοθετική ματιά του Andy Muschietti. Το φιλμ ακολουθεί το ένα από τα 2 timelines του συγγραφέα κι εμείς παρακολουθούμε την αναμέτρηση των μικρών μελών του Losers Club με τον κλόουν Pennywise, την προσωποποίηση του κακού που κατοικεί στο Derry του Maine και τρομοκρατεί τα παιδιά της πόλης κάθε 27 χρόνια. Περιμένουμε το δεύτερο κομμάτι τον Σεπτέμβριο του 2019.

‘The Disaster Artist’

Μια ταινία για τα γυρίσματα μιας άλλης ταινίας, το ‘The Room’, που θεωρείται η χειρότερη όλων των εποχών. Το ‘Disaster Artist’ βασίστηκε στο βιβλίο που έγραψε ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του ‘The Room’, στο οποίο μιλάει για τη γνωριμία και τη φιλία του με τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, παραγωγό, χρηματοδότη και πρωταγωνιστή εκείνης της ταινίας, τον Tommy Wiseau, αλλά και για την προβληματική παραγωγή της. Η ταινία, που είναι πιθανό να φτάσει μέχρι και τα Όσκαρ, είναι το mangum opus του James Franco και αποτελεί μια καταπληκτική κινηματογραφική εμπειρία που θα ζήσουμε και στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου.

‘Call Me By Your Name’

Το απόλυτο καλοκαιρινό queer ρομάντζο προέρχεται από το βιβλίο του André Aciman και μας μεταφέρει στην Ιταλία του 1983, εκεί που οι Timothee Chalamet και Armie Hammer συναντιούνται ανάμεσα στα υπέροχα χρώματα του σκηνοθέτη Luca Guadagnino και του cinematographer Sayombhu Mukdeeprom. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα, κρατήστε και το γεγονός πως η τελευταία σκηνή της ταινίας είναι μια από τις καλύτερες σκηνές ολόκληρου του κινηματογραφικού 2017. 8 Φεβρουαρίου και στα ελληνικά σινεμά, μην τη χάσετε.

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ-ΑΠΟ-ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 2017

‘I Am Not Your Negro’

Δε θα μπορούσαμε να κάνουμε απολογισμό για το 2017 χωρίς να μιλήσουμε για το ‘I Am Not Your Negro’. Βασισμένο στο ημιτελές ‘Remember This House’ που προσπάθησε να γράψει ο James Baldwin, για τις προσωπικές του μνήμες από τους Martin Luther King, Malcolm X και Medgar Evers, 3 κοντινούς ανθρώπους και συμμάχους του Baldwin στη μάχη των ατομικών δικαιωμάτων, το ντοκιμαντέρ έχει θέμα του την ιστορία των μαύρων της Αμερικής. Τα λόγια του Baldwin μπλέκονται με τις δολοφονίες των 3 προσωπικοτήτων και με τις εικόνες της συστημικής βίας κατά των μαύρων της Αμερικής και συνθέτουν ένα ντοκιμαντέρ που δε φεύγει καθόλου εύκολα από τη μνήμη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑΣ

Το συγκεκριμένο βραβείο καταλήγει παμψηφεί (μόνος μου ψηφίζω) στο χαμό που έγινε τον Αύγουστο όταν το ‘Handbook for Mortals’ της Lani Sarem βρέθηκε, αναπάντεχα, στην κορυφή των bestsellers των New York Times, για να αποκαλυφθεί λίγο αργότερα πως η συγγραφέας κατάφερε να ξεγελάσει το σύστημα που χρησιμοποιείται από τους Times ώστε να ανεβεί στην κορυφή.

Το βιβλιοφιλικό Twitter ανακάλυψε τον τρόπο που η Sarem και οι εκπρόσωποί της έφεραν το βιβλίο με ψεύτικες πωλήσεις του στο νο1 και την επόμενη ημέρα οι Times διόρθωσαν την κατάταξη αποκλείοντας το ‘Handbook for Mortals’ από τις λίστες τους. Βέβαια το κακό είχε γίνει, με τα προβλήματα παρόμοιων λιστών να μοιάζουν πια προφανή και την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού προς το τι είναι bestseller και τι όχι να έχει κλονιστεί.

Μπορείτε να ξαναζήσετε την ενδιαφέρουσα και άκρως ψυχαγωγική ιστορία όπως την αφηγηθήκαμε τότε στο Βιβλιοφαγικό mashup.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Όλη η ανασκόπηση του 2017
Exit mobile version