3 συναρπαστικά μουσικά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν
Ένα graphic novel και δύο αυτοβιογραφίες που κινούνται σε μουσικούς ρυθμούς.
- 10 ΝΟΕ 2024
Έχει προφανώς ενδιαφέρον να μαθαίνεις πώς οι ίδιοι οι σταρ -εν προκειμένω ο Philip Glass και ο Dave Grohl- αντιλαμβάνονται τα έργα και τις ημέρες τους.
Εξίσου δελεαστικές όμως είναι και τα κεφάλαια της προσωπικής τους ιστορίας που έχουν γίνει κτήμα της ποπ κουλτούρας – ιστορίες σαν κι αυτές που γεμίζουν τις σελίδες του graphic novel Mixtape. Και τα τρία αυτά βιβλία ακούγονται δυνατά.
Philip Glass – Λέξεις χωρίς μουσική (μτφρ. Αφροδίτη Γεωργαλιού, εκδ. Ροπή)
Ο Philip Glass διαμόρφωσε καταλυτικά τον ήχο της κλασικής μουσικής στα τέλη του 20ού αιώνα. Στην αυτοβιογραφία του παρουσιάζει μια νέα και απρόσμενη φωνή. Αυτή είναι η φωνή ενός γεννημένου αφηγητή, που ζωντανεύει τις αναμνήσεις του με τέτοια ζωντάνια ώστε οι αναγνώστες να νιώθουν τις στιγμές εκρηκτικής δημιουργίας, όπου η ζωή και η τέχνη συγχωνεύονται μαγικά.
Από τα παιδικά του χρόνια στη Βαλτιμόρη και τις σπουδές του στο Σικάγο και το Juilliard, μέχρι το πρώτο του ταξίδι στο Παρίσι και τη βαθιά επηρεαστική γνωριμία του με την Ινδία, ο Glass συγκινεί με τις αναμνήσεις από τους πρώτους του μέντορες και ανασυνθέτει τις εμπειρίες που διαμόρφωσαν τη δημιουργική του συνείδηση. Είτε περιγράφει τις υδραυλικές εργασίες στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70 είτε τη συγγραφή της όπερας “Satyagraha,” ο Glass χρησιμοποιεί λέξεις για να μεταδώσει την έξαψη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η αυτοβιογραφία του επιβεβαιώνει ότι η μουσική έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, μεταφέροντας στους αναγνώστες την ένταση και την ευφορία της καλλιτεχνικής του πορείας.
Dave Grohl – Συλλέκτης Στιγμών. Μια ροκ ιστορία ζωής από τους Nirvana στους Foo Fighters και ακόμα πιο μακριά… (μτφρ. Πάνος Τομαράς, εκδ. Οξύ)
Αφού απέρριψε τις προτάσεις να αναθέσει τη συγγραφή ενός βιβλίου για τη ζωή και την καριέρα του σε τρίτους ή να εκδώσει μια ντουζίνα συνεντεύξεις με το πρόσωπό του στο εξώφυλλο, ο Dave Grohl εξομολογείται τις αναμνήσεις του, από το σετ ντραμς από βρόμικα μαξιλάρια στο παιδικό του δωμάτιο στο Βόρειο Σπρίνγκφιλντ ως τη συμμετοχή του στους Nirvana και τη δημιουργία των Foo Fighters, το τζαμάρισμα με τον Iggy Pop και τα συναπαντήματα με το πάνθεο της ροκ σκηνής.
Κωνσταντίνος Τσάβαλος, Αντώνης Βαβαγιάννης – Mixtape, ένα μουσικό κόμικ – 24 ροκ ιστορίες (εκδ. Μεταίχμιο)
Ποιος Αμερικάνος μουσικός είχε ένα περίεργα κακό προαίσθημα τη βραδιά της δολοφονίας του John Lennon; Πόσο σουρεαλιστική ήταν η περιοδεία των Last Drive στην Ανατολική Γερμανία το 1987; Πώς το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ προκάλεσε «πανικό» στους Smiths; Από ποιο αγαπημένο του άλμπουμ εμπνεύστηκε ο Kurt Cobain το εξώφυλλο ενός δίσκου των Νirvana;
Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τσάβαλος και ο κομίστας Αντώνης Βαβαγιάννης, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το ξεκαρδιστικό «ροκ κόμικ» που περιέχει 24 συναρπαστικές, συχνά απρόβλεπτες και οριακά απίθανες ιστορίες που όντως συνέβησαν.