Gutchie Kojima/Shinko Music/Getty Images/Ideal Image
ΒΙΒΛΙΟ

30 χρόνια χωρίς τον Kurt Cobain: 13 Grunge βιβλία που αξίζει να διαβάσετε

Από βιογραφίες των πιο ξακουστών συγκροτημάτων του Σιάτλ μέχρι τις πιο μύχιες σκέψεις του πιο σημαντικού ροκ σταρ της γενιάς του, όπως τις κατέγραψε ο ίδιος στα ημερολόγιά του.

Με αφορμή την τριακοστή επέτειο του θανάτου του Kurt Cobain -το ημερολόγιο έγραφε 5 Απριλίου 1994 όταν τράβηξε τη σκανδάλη της καραμπίνας- το OneMan ανατρέχει στα δεκάδες βιβλία που έχουν γραφτεί τόσο για τον ίδιο (τον πιο σημαντικό ροκ σταρ μετά τον Λένον) και τους Nirvana, όσο και για μερικούς ακόμη εμβληματικούς ομοτέχνους τους. All in all is all we are…

Mark Yarm – Everybody Loves Our Town: An Oral History of Grunge

Αυτό το απολαυστικό doorstopper είναι για το grunge ό,τι και το αξεπέραστο Please Kill Me – The Uncensored Oral History of Punk των Legs McNeil και Gillian McCain για το punk. Η απόλυτη προφορική ιστορία του είδους.

Ronen Givony – Not for You: Pearl Jam and the Present Tense

Η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του θρυλικού αμερικανικού συγκροτήματος. Μια αποστασιοποιημένη μελέτη του ρόλου τους στην ιστορία της μουσικής, αλλά και της αμερικανικής κουλτούρας εν γένει και ταυτόχρονα μία βουτιά τόσο στις απαρχές του μουσικού κινήματος της grunge και της σκηνής του Σιάτλ, όσο τελικά και σε ολόκληρη τη δεκαετία του ’90.

(Από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης μιας και παραδόξως κυκλοφόρησε στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Οξύ με τίτλο Not for You: Οι Pearl Jam σε ενεστώτα χρόνο).

Keith Cameron – Mudhoney: The Sound and the Fury from Seattle

Ένας από τους καλύτερους Βρετανούς δημοσιογράφους της γενιάς του και από τους πρώτους που ταξίδεψαν στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού για να χαρτογραφήσουν το grunge υπογράφει τη βιογραφία του κατά πολλούς πιο σημαντικού συγκροτήματος που έβγαλε ποτέ η βορειοδυτική πόλη των ΗΠΑ όπου βρέχει περισσότερο και από τα Ιωάννινα.

Mark Lanegan – Sing Backwards and Weep: A Memoir

Η αυτοβιογραφία του ανυπέρβλητου μακαρίτη και μπροστάρη των Screaming Trees. Πότε καταθλιπτική, πότε τραγελαφική, ποτέ βαρετή.

Michael Azerrad – Come As You Are: The Story of Nirvana

Αν είναι να διαβάσετε μόνο μία βιογραφία των Nirvana στη ζωή σας, μη χάσετε χρόνο με άλλες. Αυτή είναι με μεγάλη διαφορά η καλύτερη. Συγκλονιστικό πόνημα από τον συγγραφέα ενός ακόμη βιβλίου που θεωρείται δικαίως ένα από τα καλύτερα μουσικά που έχουν γραφτεί ποτέ (Our Band Could Be Your Life: Scenes from the American Indie Underground, 1981–1991).

Charles R. Cross – Heavier Than Heaven

Στο ίδιο μοτίβο: Αν είναι να διαβάσετε μόνο μία βιογραφία του Cobain στη ζωή σας, μη χάσετε χρόνο με άλλες. Αυτή είναι με μεγάλη διαφορά η καλύτερη από το 2001 που κυκλοφόρησε μέχρι και σήμερα, πολύ πιθανό και στο διηνεκές.

David de Sola – Alice in Chains: Untold Story

Η άνοδος, η πτώση και η επάνοδος μιας από τις πέντε πιο εμβληματικές μπάντες του Σιάτλ. Εξαιρετική έρευνα από τον δημοσιογράφο του 60 Minutes, αν και δεν είχε στη διάθεση του υλικό από την μητέρα του μακαρίτη Layne Staley και τους εναπομείναντες Alice in Chains.

Michael Lavine – Grunge

Ένα coffee table που χαίρεσαι να το έχεις στη βιβλιοθήκη σου. Εκπληκτικές φωτογραφίες του Lavine και κείμενο από τον Thurston Moore που με τους Sonic Youth επηρέασε όσο λίγοι τον Kurt Cobain.

Bruce Pavitt – Experiencing Nirvana : Grunge in Europe, 1989

Ένας εκ των δύο συνιδρυτών της Sub Pop (πλέον έχει αποχωρήσει), ο άνθρωπος που υπέγραψε το πρώτο δισκογραφικό συμβόλαιο των Nirvana, καταθέτει ημερολογιακού τύπου κείμενα και πολλές ανέκδοτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες του «αμούστακου» Cobain και της υπόλοιπης γλυκιάς συμμορίας, «ζωντανεύει» η πρώτη περιοδεία των Nirvana στην Ευρώπη, που κορυφώθηκε με το ιστορικό triple-bill στο Λονδίνο, μαζί με τους Mudhoney και τους Tad, το Lame Fest, που μέχρι σήμερα δεν έχει πάψει να θεωρείται ως gig σχεδόν τόσο σημαντικό όσο εκείνο των Sex Pistols στο Μάντσεστερ. Που ως γνωστόν είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.

Charles Peterson – Charles Peterson’s Nirvana

Ο «εθνικός φωτογράφος» του Σιάτλ και του grunge, με αφορμή την 30η επέτειο από την τελευταία έξοδο του Cobain μόλις κυκλοφόρησε ένα coffee table που περιέχει αρκετές από τις all time classic εικόνες των Nirvana μέχρι πολλές που βλέπουν πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Κοστίζει σχεδόν 100 ευρώ, μια ωραία ιδέα από τώρα για το γράμμα σας στον Άγιο Βασίλη.

Kurt Cobain – Journals

Ε, τώρα, χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι; Στα αγγλικά επανακυκλοφορεί διαρκώς. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε σε μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ έκδοση από το Μεταίχμιο το 2003, σήμερα είναι εξαντλημένη, το βρίσκετε όμως εδώ αν στερηθείτε 50 ευρώ. Και λίγα είναι.

Bruce Pavitt – Sub Pop USA: The Subterranean Pop Music Anthology, 1980-1988

Και οι πέτρες ξέρουν (τουλάχιστον όσες πέτρες ανδρώθηκαν μέχρι την αλλαγή της χιλιετίας) ότι η Sub Pop, γνωστή και ως μήτρα του grunge, πριν γίνει δισκογραφική ήταν fanzine. Η ανθολογία των τευχών εδώ, λουκούμι για τους ρέκτες.

Corbin Reiff – Total F*cking Godhead: The Biography of Chris Cornell

Αυτή η νέα βιογραφία του Chris Cornell είναι ένα βιβλίο αντάξιο της κληρονομιάς του, λέει το Kerrang! Όσοι ενστερνίζεστε τον τίτλο, στοιχηματίζω ότι έχετε ήδη διαβάσει το Dark Black and Blue: The Soundgarden Story, οπότε σπεύσατε.