4 classics + 1 cult μεταφορά της Agatha Christie που μπορείς να στριμάρεις τώρα
Η αγαπημένη του ελληνικού κινηματογραφόφιλου κοινού, Agatha Christie, έχει παρουσία και στο streaming μας και είναι τέλεια για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
- 19 ΝΟΕ 2022
Η Dame Agatha Christie ήταν μάστερ της παραπλάνησης. Ό,τι έδινε με το ένα της χέρι ως προς την ευρηματικότητα της πλοκής της, το έπαιρνε συχνά με το άλλο λόγω της εν μέρει υποχρεωτικής επιπεδότητας των χαρακτήρων της. Ήταν πρωταθλήτρια στο έξυπνο παιχνίδι της, αλλά οι κανόνες του σήμαινε πως οι αναγνώστες δεν μπορούσαν ποτέ να γνωρίσουν πραγματικά την εσωτερική ζωή των χαρακτήρων της – ήταν όλοι ύποπτοι, άρα και εύπλαστοι μέχρι και το τελευταίο κεφάλαιο.
Η συγγραφέας κατέχει μία σπάνια θέση στο πολιτιστικό τοπίο. Το έργο της είναι εξαιρετικά γνωστό, ίσως περισσότερο από κάθε άλλου λογοτέχνη. Ακόμα και αν δεν έχεις διαβάσει τα βιβλία της Agatha Christie, θα έχεις αναμφίβολα μία ιδέα για τη φύση και τη θέση τους. Μπορείς, κιόλας, να ευχαριστείς τις πολυάριθμες διασκευές των ιστοριών της γι’ αυτό. Οι παραγωγοί γυρίζουν ταινίες με τα βιβλία της από τη δεκαετία του 1920, πολλές από αυτές καλές και, ειδικά για το ελληνικό κοινό, δημοφιλείς.
Το Cinobo ετοίμασε το τέλειο χειμωνιάτικο αφιέρωμα στην Agatha Christie από την πλατφόρμα του, όμως υπάρχει και μία κρυφή καλτ ανακάλυψη εκεί έξω στο streaming:
Agatha Christie’s Endless Night (1972)
Ένας νεαρός άνδρας της εργατικής τάξης συναντά και ερωτεύεται ένα ελεύθερο πνεύμα που στην πορεία ανακαλύπτει ότι είναι μία από τις πλουσιότερες κληρονόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δυο τους παντρεύονται πίσω από την πλάτη της οικογένειάς της και ξεκινούν να χτίζουν το πολυπόθητο σπίτι τους.
Το Endless Night της Agatha Christie είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά βιβλία της, αλλά ένα από τα προσωπικά της αγαπημένα. Γιατί; Πιθανώς λόγω της ασυνήθιστης προοπτικής του. Πιθανώς επειδή δεν έχει κάποιον ντετέκτιβ που σπεύσει να εξηγήσει την πλοκή. Πιθανώς επειδή το πρώτο του μέρος είναι αφιερωμένο στο characterization και ο φόνος δεν έρχεται μέχρι πολύ αργότερα.
Στην κινηματογραφική εκδοχή του 1972 πρωταγωνιστούν οι Hywel Bennett, Hayley Mills, Britt Ekland, George Sanders, Peter Bowles και Per Oscarsson, επομένως είναι πλούσια σε δημιουργικό, νατουραλιστικό υποκριτικό ταλέντο, και ο τρόπος που χτίζεται ως και το φινάλε προκαλεί ανησυχία για το πού θα στρίψει η πλοκή. Δεν είναι απαραίτητη Christie – στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πέτυχε, στις Η.Π.Α. δεν κυκλοφόρησε και η συγγραφέας είχε αποδοκιμάσει το ελάχιστο γυμνό της ταινίας – με τα χρόνια όμως έχει αποκτήσει πιστό κοινό που την αναμεταδίδει.
Bonus: Θα παρατηρήσεις ίσως πως η τραγουδιστική φωνή της Ellie που υποδύεται η Mills δεν ταιριάζει με την ομιλητική της φωνή. Την είχε ντουμπλάρει η διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιός Shirley Jones που έκλεισε φέτος τα 87.
Η ταινία στριμάρει στο Netflix.
Murder on the Orient Express (1974)
Το καλύτερο μέρος των περισσότερων μεταφορών της Agatha Christie είναι το να παρακολουθείς τους ηθοποιούς του καστ να αναλαμβάνουν τους χαρακτήρες της. Εκεί κερδίζει και το Murder on the Orient Express.
Με ερμηνείες από ένα εκλεκτικό καστ συμπεριλαμβανομένων των Lauren Bacall, Jacqueline Bissett, Sean Connery και Ingrid Bergman, τούτη είναι μία ταινία που πρέπει να βιωθεί από πρώτο χέρι για να εκτιμηθεί πραγματικά. Αν και είναι αλήθεια πως καμία διασκευή του Orient Express δεν έχει δικαιώσει απόλυτα το μυθιστόρημα, η ταινία του ‘74 είναι η καλύτερη προσπάθεια ως τώρα.
Bonus: Πρόκειται για την αγαπημένη κινηματογραφική μεταφορά της ίδιας της Agatha Christie. Είχε μονάχα ένα παράπονο – το μουστάκι του Πουαρό παραήταν λεπτεπίλεπτο.
Η ταινία στριμαρει στο Cinobo.
Death on the Nile (1978)
Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του John Guillermin παρουσιάζει τον σπουδαίο Peter Ustinov ως ντετέκτιβ Πουαρό και αξιοποιεί στο έπακρο το αιγυπτιακό σκηνικό του. Όλο το καστ είναι εξαιρετικό, αλλά εδώ θα δεις τρεις από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς όλων των εποχών: η Bette Davis, η Maggie Smith και Angela Lansbury.
Bonus: Ο Anthony Powell κέρδισε Όσκαρ για τα κοστούμια του. Ρίξε μία ματιά στο casual ριγέ σετ που φορά η Mia Farrow. Η σκηνή στην οποία το φορά δεν ήταν γραμμένη πριν τα γυρίσματα, οπότε ο σχεδιαστής έπρεπε να σκαρφιστεί κάτι επιτόπου. Όταν δεν βρήκε κανένα ύφασμα για να χρησιμοποιήσει, ο Powell ανακάλυψε τη μητέρα της μοδίστρας του να φτιάχνει παέγια και μετέτρεψε τη λιπαρή πετσέτα τσαγιού της σε ένα κομψό ντύσιμο. Η Farrow, χωρίς να γνωρίζει το παρασκήνιο της δημιουργίας του ρούχου, σχολίαζε ότι από κάπου μύριζε σκόρδο.
Η ταινία στριμάρει στο Cinobo.
The Mirror Crack’d (1980)
Αυτή η μεταφορά της Miss Marple που σκηνοθετεί ο Guy Hamilton είναι αρκετά χαλαρή, αλλά εξακολουθεί να υιοθετεί τη φειδωτή φόρμουλα της Agatha Christie. Ελάτε για τη στιβαρή βερσιόν της Angela Lansbury για την Jane Marple, μείνετε για το θέαμα της Elizabeth Taylor με την Kim Novak να διαξιφίζονται με ζουμερούς διαλόγους.
Bonus: Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Pierce Brosnan με τον ρόλο του Jamie.
Η ταινία στριμάρει στο Cinobo.
Evil Under the Sun (1982)
Άλλη μία μεταφορά της Agatha Christie σκηνοθετημένη από τον Guy Hamilton. Το Evil Under the Sun δεν είχε κερδίσει την ίδια προσοχή όσο άλλες, πιο φιγουράτες μεταφορές της Christie εκείνης της εποχής – η ταινία είχε τεράστια απώλεια χρημάτων και έβαλε τέλος στο franchise της Agatha Christie των παραγωγών John Brabourne και Richard Goodwin – αλλά αξίζει μία πιο προσεκτική ματιά. Η Maggie Smith και η Diana Rigg είναι απολαυστικές στους υποστηρικτικούς τους ρόλους και ο Cole Porter συνεισφέρει με ένα συναρπαστικό, ανησυχητικό μουσικό σκορ.
Bonus: O Peter Ustinov σχεδίασε ο ίδιος το μαγιό που φοράει στην ταινία και ντούμπλαρε τον εαυτό του στη γερμανική μεταγλώττιση της ταινίας.
Η ταινία στριμάρει στο Cinobo.