5 θεωρίες συνωμοσίας που θα σε κάνουν να δεις τελείως διαφορετικά αυτές τις ταινίες
Ο Stanley Kubrick γύρισε το βίντεο της προσεδάφισης στη σελήνη και η Λάμψη είναι η ομολογία του. Αυτές είναι οι αγαπημένες μας θεωρίες συνωμοσίας.
- 5 ΟΚΤ 2023
Κι όμως. Κάποιες θεωρίες συνωμοσίας έχουν αποδειχθεί αληθινές. Καμία από τις θεωρίες συνωμοσίας ωστόσο που θα βρεις παρακάτω δεν θα αποδειχθεί. Είναι εδώ απλά για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα που οδηγεί τους ανθρώπους να πιστεύουν σε κάποια συνωμοσία.
Ο Kubrick γύρισε την προσεδάφιση στη σελήνη
Η συνωμοσία λέει πως το γνωστό βίντεο προσεδάφισης στη Σελήνη γυρίστηκε στην πραγματικότητα από τον Stanley Kubrick σε κανονικό σετ, ο οποίος είχε πάρει τη δουλειά εξαιτίας του 2001: A Space Odyssey του 1968. Υποτίθεται ότι, αν και ο Kubrick τα πήγε άψογα στο βίντεο, το γεγονός ότι δεν μπορούσε να μοιραστεί το αριστούργημά του τον ενόχλησε τόσο πολύ που έκρυψε στοιχεία για αυτό σε ένα άλλο από τα αριστουργήματά του: στη Λάμψη.
Οι συνωμοσιολόγοι επισημαίνουν ως στοιχείο το πουλόβερ που φοράει ο μικρός Danny όπου απεικονίζεται ένας πύραυλος, και τη χρήση του “Room 237” ως υπαινιγμό για την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη (αν και αυτή δεν είναι 237.000 μίλια, είναι 382.500).
Η αυτοκτονία στο σετ του Μάγου του Οζ
Η πιο ευρέως διαδεδομένη συνωμοσία αφορά μία ταινία που είχε πράγματι πολύ δράμα πίσω από τις κάμερες. Υποτίθεται ότι σε μία συγκεκριμένη σκηνή στο Μάγο του Οζ του 1939, βλέπουμε ένα άτομο με νανισμό να αιωρείται από μια θηλιά στο background.
H αλήθεια είναι πολύ λιγότερο μακάβρια. Η εν λόγω σκηνή δείχνει πράγματι μία σκοτεινή μορφή να αιωρείται στο δάσος πίσω από τους χαρακτήρες, όμως ενώ ορισμένοι φαν ήθελαν να πιστέψουν ότι κάποιος αφαίρεσε τη ζωή του, η πιο πιθανή αλήθεια πως πρόκειται για κάποιο prop του σετ ή για μία στρουθοκάμηλο που τους ξέφυγε κατά τα γυρίσματα.
Η συνωμοσία δεν σταματάει εδώ ωστόσο. Η βερσιόν της ταινίας που περιλαμβάνει την αιώρηση είναι αυτή που προβαλλόταν από το 1939 έως το 1989. Στη remastered όμως εκδοχή που φτιάχτηκε για τα 50 χρόνια της ταινίας, φαίνεται καθαρά ένα μεγάλο πουλί στο σημείο. Η θεωρία λοιπόν λέει πως το εφέ προστέθηκε εκεί ώστε να καλύψει το τραγικό συμβάν.
Η ανύπαρκτη ταινία του Shaquille O’Neal
Μία φορά και έναν καιρό, το 1996 συγκεκριμένα, ο Shaquille O’Neal είχε γυρίσει το Kazaam. Μία ταινία όπου υποδυόταν ένα τζίνι που εκπλήρωνε ευχές και που δεν θυμάται άνθρωπος. (Όχι άδικα. Η ταινία είναι τόσο σάπια που δεν γίνεται καν ειρωνικά καλή).
Περιέργως ωστόσο, το Shazaam, μία ακόμα ταινία όπου υποδύεται ένα τζίνι για ευχές, είναι πολύ πιο αγαπητή. Το Shazaam, βέβαια, να πούμε κάπου εδώ πως δεν υπάρχει.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας συνωμοσίας, το Kazaam και το Shazaam ήταν δύο ανταγωνιστικές ταινίες για τζίνι που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά. Σκέψου μία συνθήκη όπως αυτές τύπου Deep Impact vs. Armageddon που εξετάσαμε στο αφιέρωμα VERSUS του POP για τις Δύσκολες Ώρες. Η θεωρία λέει, λοιπόν, πως το Shazaam είχε επικριθεί τόσο πολύ στην εποχή του που όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνούνται την ύπαρξή του.
Προφανώς ένα από τα μεγαλύτερα κενά της θεωρίας είναι πως, ε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρύψεις την ύπαρξη μιας ολόκληρης ταινίας όταν υπάρχουν βάσεις δεδομένων στο διαδίκτυο όπως το IMDb και η Wikipedia.
Θα σας πάω και ένα βήμα παρακάτω ωστόσο.
Οι υποστηρικτές της θεωρίας πιστεύουν πως υπάρχει πολύ πειστική εξήγηση για το γιατί κανείς δεν έχει κανένα στοιχείο πραγματικής ύπαρξης του Shazaam: Είναι ένα προϊόν εναλλακτικού σύμπαντος, που εκείνοι το θυμούνται επειδή είναι οι ίδιοι από αυτό το συγκεκριμένο σύμπαν. Κι όμως.
Ο Matt Damon και ο Ben Affleck δεν έγραψαν το Good Will Hunting
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως το σενάριο του Good Will Hunting, πίσω στο 1997, ήρθε κάπως από το πουθενά, γραμμένο από δύο τύπους μακριά, τότε, από τα πιο γνωστά δίκτυα του Χόλιγουντ. Ρομαντικό, λένε συνωμοσιολόγοι, που δύο κολλητοί από τη Βοστόνη τα κατάφεραν, όμως εφόσον έχουν αφοσιωθεί έκτοτε κυρίως στην υποκριτική και τη σκηνοθεσία στην περίπτωση του Affleck, από πού ήρθε εκείνη η μία και μοναδική έμπνευση σεναρίου;
Υποστηρίζουν, λοιπόν, πως οι φίλοι έκλεψαν το σενάριο από πιο φτασμένους σεναριογράφους (ο Kevin Smith είναι δημοφιλής πιθανότητα), ή τελοσπάντων ενθαρρύνθηκαν να πάρουν τα εύσημα για αυτό ώστε να γίνει πιο εγκάρδια η αφήγηση της ταινίας κατά την οσκαρική σεζόν.
Όλοι οι ηθοποιοί του Poltergeist πέθαναν λόγω κατάρας
Ορισμένες ταινίες, ειδικά οι ταινίες τρόμου, αναπτύσσουν εύκολα τη φήμη της κατάρας. Και όταν μιλάμε για κατάρες, δεν υπάρχει πιο γόνιμο έδαφος από ένα αμερικανικό νεκροταφείο ιθαγενών στο σετ του Poltergeist, του 1982. Αν και αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Η ιδέα της ταινίας ισχυρίζεται πως το poltergeist της ταινίας είναι απόρροια ενός στοιχειωμένου κοιμητηρίου ιθαγενών, όμως η πραγματική «κατάρα» που υποτίθεται πως σκότωσε μισή ντουζίνα από τα μέλη του καστ έχει πιο μπανάλ εξήγηση.
Οι πιο συγκλονιστικοί θάνατοι, η Dominique Dunne και η Heather O’Rourke, ήταν πολύ ξαφνικές τραγωδίες. Η Dunne ήταν μια νεαρή γυναίκα στην ακμή της ζωής της που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της, ενώ η O’Rourke ήταν μόλις 12 ετών όταν πέθανε από σηπτικό σοκ εξαιτίας ειλεού.
Οι υπόλοιποι, πάλι, από το καστ του Poltergeist που απεβίωσαν ήταν ηλικιωμένοι, πιο επιρρεπείς σε ασθένειες ηθοποιοί. Ο Will Sampson και ο Julian Beck για παράδειγμα πέθαναν και οι δύο από επιπλοκές που σχετίζονταν με ασθένειες για τις οποίες νοσηλεύονταν.