6 παραστάσεις για να κάνεις μίνι διακοπές στην Επίδαυρο
Ένα ΠΣΚ στην περιοχή που ζει στη σκιά του Αρχαίου Θεάτρου δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.
- 25 ΙΟΥΛ 2023
Το Φεστιβάλ Επιδαύρου βρίσκεται ουσιαστικά στα μισά του δρόμου και αναμφίβολα, το φετινό του πρόγραμμα είναι από τα πλέον διχαστικά των τελευταίων ετών. Σίγουρα και από τα πιο ενδιαφέροντα. Από τις αριστοφανικές Σφήκες που ανέβασε η Λένα Κιτσοπούλου μέχρι τη δική του εκδοχή πάνω στη Μήδεια, που παρουσίασε ο Frank Castorf, ο καινοτόμος ιστορικός διευθυντής της βερολινέζικης Φολκσμπίνε, δεν είναι λίγες οι παραστάσεις που έχουν πυροδοτήσει τη συζήτηση γύρω από το τι σημαίνει αρχαία τραγωδία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σήμερα.
Τι είναι πρωτοπορία, αν πρέπει οι δημιουργοί να συνεχίσουν να λειτουργούν με πρέπει, με κανόνες και, τελικά, αν όλοι όσοι επιλέγουν να κατηφορίσουν στο αργολικό θέατρο γνωρίζουν τι πρόκειται να παρακολουθήσουν ή απλά πηγαίνουν για να πουν «πρώτη φορά Επίδαυρος».
Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε εδώ για αυτή τη συζήτηση, αλλά για να διαλέξουμε τις αρχαίες τραγωδίες που θα αποτελέσουν την καλύτερη αφορμή για να βρεθείς στην Επίδαυρο – γιατί όχι και να μη μείνεις για ένα διήμερο ή τριήμερο.
Βατράχια Ι 28 & 29/07
«Μία κωμωδία με DNA τραγωδίας». Έτσι, περιγράφουν η Έφη Μπίρμπα (σκηνοθετεί και διασκευάζει) και ο Άρης Σερβετάλης (διασκευάζει και πρωταγωνιστεί) την προσέγγισή τους στην αριστοφανική κωμωδία για τον Διόνυσο, πατέρα και εμπνευστή του θεάτρου, που στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της αρχαίας Αθήνας, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο μαζί με τον Ξανθία για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει.
Παίζουν (αλφαβητικά): Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Έκτορας Λιάτσος, Μαίρη Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αργύρης Ξάφης, Κυριάκος Σαλής, Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης.
Προπώληση εδώ.
Φιλοκτήτης Ι 28 & 29/07
Εμπνευσμένοι από τη σοφόκλεια τραγωδία, ο Χρήστος Οικονόμου γράφει και ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος σκηνοθετεί στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου ένα έργο για τον Φιλοκτήτη, ηγετικό στέλεχος μιας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης.
Έπειτα από μια αποτυχημένη επίθεση, που είχε ως συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα μια νεαρή γυναίκα, εγκαταλείπει την οργάνωση και βρίσκει καταφύγιο σ’ έναν τόπο αυτό-εξορίας. Οι ενοχές για το θανάσιμο σφάλμα του, τον σημαδεύουν σωματικά και ψυχικά: έχει γεράσει πρόωρα, υποφέρει από μια ανοιχτή πληγή στο πόδι, και στις παραισθήσεις του βλέπει το φάντασμα της νεκρής γυναίκας.
Χρόνια αργότερα, δύο νεότερα μέλη της οργάνωσης, η Καμία και ο Πυρ, αναλαμβάνουν να βρουν τον Φιλοκτήτη και να τον πείσουν να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Η συνάντηση τους θα πάρει τον χαρακτήρα μιας αναμέτρησης που θα αποβεί μοιραία για όλα τα πρόσωπα.
Παίζουν (αλφαβητικά): Φένια Αποστόλου, Γιώργος Κατσής, Λευτέρης Πολυχρόνης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Προπώληση εδώ.
Οιδίπους επί Κολωνώ Ι 04 & 05/08
Ο Γιώργος Σκευάς φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά αυτή η ταλάντευση ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, ανάμεσα στην αποδοχή της μοίρας και την άρνησή της; Ο λόγος του Σοφοκλή, ο λόγος στα χείλη των ηρώων του, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Πολυνείκη, του Κρέοντα, δεν επιδέχεται κανέναν οριστικό διαχωρισμό του καλού απ’ το κακό, του ιερού απ’ το βλάσφημο. Αυτός ο λόγος, μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός.
Παίζουν (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Καταλειφός, Μάξιμος Μουμούρης, Αγγελική Παπαθεμελή, Χρήστος Σαπουντζής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Προπώληση εδώ.
Εκάβη Ι 11 & 12/08
Η Ιώ Βουλγαράκη τοποθετεί την Εκάβη της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη στη σημερινή εποχή όπου έχουμε εξοικειωθεί με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, έχουμε εκπαιδευτεί στον θάνατο αλλά έχουμε ξεμάθει να πενθούμε.
Στην Εκάβη τα πάντα θα συμβούν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους θα γίνει η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.
Παίζουν (αλφαβητικά): Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης
Χορός: Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Χρύσα Τουμανίδου, Νιόβη Χαραλάμπους.
Προπώληση εδώ.
Τρωάδες Ι 18 & 19/08
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και ο Χρήστος Σουγάρης ανεβάζουν τη μόνη σωζόμενη τραγωδία της ευριπίδειας τριλογίας για τον Τρωικό Πόλεμο. Το έργο γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, με απάνθρωπη βιαιότητα, σκότωσαν όλους τους ενήλικες άντρες της Μήλου και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά.
Ο Ευριπίδης επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών και να υπενθυμίσει τη σημασία του να παραμένει κανείς άνθρωπος, μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες.
Παίζουν (αλφαβητικά): Μελίνα Αποστολίδου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Χαρά Γιώτα, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Χριστίνα Μπακαστάθη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μπέττυ Νικολέση, Ρούλα Πατεράκη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Δημήτρης Πιατάς), Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Μαρίζα Τσάρη, Μάρα Τσικάρα. Έκτακτη αντικατάσταση: Γιάννης Χαρίσης
Γυναίκες: Μαριάννα Αβραμάκη, Μελίνα Αποστολίδου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Χαρά Γιώτα, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Ζωή Ευθυμίου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Εύη Κουταλιανού, Λωξάνδρα Λούκας, Ελένη Μισχοπούλου, Χριστίνα Μπακαστάθη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Μπέτυ Νικολέση, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Φωτεινή Τιμοθέου, Μάρα Τσικάρα. Άντρας: Χριστόφορος Μαριάδης
Προπώληση εδώ.
Οιδίπους Τύραννος Ι 25 & 26/08
Ο Σίμος Κακάλας παρουσιάζει την ιστορία του σοφόκλειου Οιδίποδα ως ένα τελετουργικό εξαγνισμού, με μία ομάδα με μάσκες γερόντων να αποτελεί τον χορό να συστρέφεται, να θρηνεί και να αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό, θα αποκαλυφθούν τα τραγικά πρόσωπα: Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας.
Παίζουν (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Σίμος Κακάλας, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Χρήστος Μαλάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Γιάννης Στάνκογλου, Πανάγος Ιωακείμ
Χορός: Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Απόστολος Καμιτσάκης, Γιώργος Κορομπίλης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιώργος Λόξας, Παύλος Παυλίδης.
Προπώληση εδώ.
Μία καλή αφορμή για μίνι απόδραση στην Επίδαυρο
Το να κατηφορίσεις μέχρι την Επίδαυρο -απέχει κάτι λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα- για να παρακολουθήσεις μία θεατρική παράσταση στο Αρχαίο ή στο Μικρό Θέατρο είναι πάντα μία καλή ευκαιρία για να κάνεις την εξόρμηση του Σαββατοκύριακου. Να χαλαρώσεις για ένα διήμερο ή ακόμα και τριήμερο στο φημισμένο χωριό με το καταπράσινο φυσικό τοπίο και το γραφικό λιμάνι.
Ουσιαστικά, η Επίδαυρος αποτελείται από τρία χωριά: το Λυγουριό που είναι αυτό που στην πραγματικότητα εννοούμε όταν λέμε «Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου», την Παλαιά Επίδαυρο που βρίσκεται το Μικρό Θέατρο και είναι παραθαλάσσια και τη Νέα Επίδαυρο, επίσης παραθαλάσσια, που δεν έχει θέατρο, αλλά ένα Βενετσιάνικο Κάστρο.
Πού θα κάνεις μπάνιο
Πνιγμένη στο πράσινο και με καταγάλανα νερά, βότσαλο και άμμο, η ανοργάνωτη παραλία της Βαγιωνιάς, που βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου, υπόσχεται ηρεμία και χαλάρωση. Παρομοίως και η επίσης ανοργάνωτη και καταπράσινη παραλία Καλαμάκι.
Αν όμως αναζητάς οργανωμένη παραλία, ιδανική για παιδιά και water sports, τότε η επιλογή σου είναι η δημοφιλέστερη, αμμώδης παραλία της περιοχής, το Γιαλάσι που βρίσκεται κάτω από το Λυγουριό.
Πού θα φας, θα πιεις, θα διασκεδάσεις
Ταυτισμένη όσο καμία άλλη ταβέρνα της περιοχής με το Αρχαίο Θέατρο και το Φεστιβάλ Επιδαύρου, η ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λυγουριό είναι κάτι παραπάνω από ένας χώρος όπου θα απολαύσεις τα πιο νόστιμα μαγειρευτά φαγητά. Είναι το στέκι των θιάσων μόλις πέσει η αυλαία των παραστάσεων, αλλά κυρίως είναι ένα ζωντανό μουσείο με φωτογραφίες όλων των διάσημων καλλιτεχνών που έχουν περάσει από τα τραπέζια του: από την Κατίνα Παξινού μέχρι την Αλίκη Βουγιουκλάκη και από τον Αλέξη Μινωτή μέχρι τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Harvey Keitel.
Η δεύτερη στάση σου στο χωριό θα είναι το καφέ Πρόπυλο, όπου αξίζει να δοκιμάσεις τα παγωτά “Epidavros”.
Και από το Λυγουριό μεταφερόμαστε στην Παλαιά Επίδαυρο και στη φημισμένη ταβέρνα της Μουριάς, που έχει επίσης συνδεθεί με τα Επιδαύρια. Εκεί, εκτός από το να κλείσεις τραπέζι για φρέσκο ψάρι, μπορείς να κλείσεις και τη διαμονή σου.
Ένα ακόμα ιστορικό μαγαζί της Επιδαύρου είναι η θρυλική της ντίσκο που βρίσκεται στην περιοχή Γιαλάσι μέσα σε έναν πορτοκαλεώνα: Το Καπάκι, που παρέμεινε κλειστό λόγω της πανδημίας, επαναλειτουργεί και γυαλίζει την 80s πίστα του.