6 τρόποι για να διαβάσεις περισσότερα βιβλία μες στη χρονιά
Άσε λίγο το smartphone στην άκρη. Μην σκρολάρεις ασταμάτητα.
- 24 ΙΑΝ 2021
Μιας και δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις, γιατί δεν ανοίγεις ένα βιβλίο; Λάθος. Αυτή ήταν μία αλήθεια που ίσχυε πριν τις εποχές του ίντερνετ. Τώρα, μιας και δεν είμαστε Γάλλοι ευγενείς κλεισμένοι σε κάποιον πύργο με δεκάδες μυθιστορήματα του Stendhal για να διαλέξουμε, μπορούμε να ασχοληθούμε με πολλές και διάφορες σύγχρονες ασχολίες: Να σκρολάρουμε στο Instagram, να γίνουμε μαλλιά κουβάρια στο Twitter, να δείξουμε πόσο πολύ βαριόμαστε πληκτρολογώντας «βρέχει» στο Facebook. Ιδιαίτερα σε συνθήκες lockdown.
Δυστυχώς, η ασυδοσία στη χρήση του ίντερνετ δεν προσφέρει τίποτα άλλο πέρα από ένα πιθανό burn out. Είμαστε όλοι υπόλογοι απέναντι στον εαυτό μας, ιδιαίτερα όσοι θεωρούμε βασικό μας χόμπι το διάβασμα. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο. Χρειάζονται απλά μερικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
O αστικός μύθος θέλει τον Stephen King να έχει πάντα ένα βιβλίο μαζί του. Όπου και αν πάει, όπου και αν σταθεί, όπου και αν βρεθεί: Σε ουρές για να αγοράσει ψωμί, σε υπερατλαντικά ταξίδια, σε αγώνες baseball. Ναι, η κάμερα έχει συλλάβει τον Άρχοντα του Τρόμου να μη χάνει ούτε λεπτό από εκείνο που θεωρεί αγαπημένο του χόμπι.
Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να βρεις ξανά την αναγνωστική σου φόρμα; Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαβάσεις περισσότερα βιβλία φέτος. Αλλά και του χρόνου. Και τον χρόνο μετά τον επόμενο χρόνο. Και, γενικά, από εδώ και πέρα στη ζωή σου.
Άσε το smartphone στην άκρη
Ιδανικά, όχι απλά στην άκρη. Καλύτερα εκτός υπνοδωματίου. Χρειάζεσαι λίγο χρόνο μακριά από την οθόνη. Αν όχι τίποτα άλλο, τα βιβλία μπορούν να ξεκουράσουν τα μάτια σου. Ειλικρινά, το να έχεις δίπλα το κινητό σου είναι σίγουρο πως σε κρατά μακριά από το να διαβάσεις μερικές σελίδες. Εκείνο έχει notifications, αυτές όχι. Μάλιστα, αν δεν πιστεύεις όσα γράφουμε, υπάρχει το omnicalculator.com που μπορεί να σου δείξει ακριβώς πόσα βιβλία θα διάβαζες αν δεν χάζευες συνεχώς στα social media.
Διάβασε ό,τι θες
Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιδιότυπος αναγνωστικός ρατσισμός. Όταν λέμε βιβλία εννοούμε απαραίτητα λογοτεχνία και οτιδήποτε άλλο πρέπει να καεί στις φλόγες της Κόλασης. Όχι, βιβλία υπάρχουν πολλά: Υπάρχουν ιστορικά, αθλητικά, επιστημονικά βιβλία, υπάρχουν βιογραφίες, λευκώματα και μαρτυρίες. Διάλεξε εκείνα που θες, εκείνα που σε ξεκουράσουν, που ανοίγουν το μυαλό σου, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον σου. Το ζήτημα είναι διαβάσεις βιβλία, όχι να διαβάσεις λογοτεχνία (απαραίτητα).
Session διαβάσματος
Αν είσαι από εκείνους που κάνουν αυστηρά 20 λεπτά γυμναστική τη μέρα, μπορείς πολύ απλά να προσθέσεις άλλα 20 λεπτά διαβάσματος σε καθημερινή βάση. Το fitness του μυαλού είναι το ίδιο σημαντικό με εκείνο του σώματος, και τίποτα δεν ακονίζει τον εγκέφαλο όσο το διάβασμα.
‘Ασε βιβλία στη μέση
Για όσους πάσχουν από ψυχαναγκασμούς, το να παρατήσουν ένα κείμενο στη μέση ή ακόμη χειρότερα στην αρχή, αποτελεί κάποιου είδους αμαρτία. Ευτυχώς ή δυστυχώς, είμαστε πάρα πολλοί τέτοιοι εκεί έξω. Η αλήθεια, όμως, είναι πως όταν δε σου αρέσει ένα βιβλίο μπορείς -ή μάλλον καλό είναι- να το αφήσεις στην άκρη. Χάνεις χρόνος, χάνεις διάθεση σε διαφορετική περίπτωση.
Πάρε παντού μαζί σου ένα βιβλίο
Αν το κάνει ο Stephen King γιατί να μην το δοκιμάσεις και εσύ; Ένα καλό κείμενο μπορεί να σου κρατήσει συντροφιά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε αίθουσες αναμονής, στη δουλειά όταν δεν έχεις τι άλλο να κάνεις και απλά περιμένεις κάποιο email. Αν το βιβλίο είναι δίπλα σου, είναι πολύ πιθανό και να το ανοίξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα γυρίσεις και πάλι στην οθόνη του κινητού σου.
Μην αγχώνεσαι
Εύκολο να στο λένε, δύσκολο να το κάνεις. Σε περίπτωση που η ατάκα «Δεν το διάβασες ακόμα αυτό, έτσι;» σε κάνει να νιώθεις σαν να είναι Κυριακή απόγευμα και να μην έχεις τελειώσει τις σχολικές εργασίες για την επόμενη μέρα, καλό θα ήταν να την αποβάλλεις από τη ζωή σου. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι, ούτε μπορείς να προλάβεις όλη την εκδοτική παραγωγή. Άλλωστε, αν λειτουργείς με τέτοιου τύπου στρες είναι πιο πιθανό να πάθεις αναγνωστικό block πάρα να διαβάσεις περισσότερο. Ακόμα δεν πέθαινες, οπότε έχεις άπειρο χρόνο μπροστά σου για να διαβάσεις όλα εκείνα τα κείμενα που δεν πρόλαβες μέχρι στιγμής.