7 φορές που οι ταινίες μάς είπαν μεγάλα ψέματα
Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε φύγει με ψευδαισθήσεις από τη μεγάλη οθόνη;
- 21 ΟΚΤ 2023
Δεν υπάρχει κανένας άγραφος νόμος που να ορίζει ότι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι είναι υποχρεωμένοι κάθε φορά να λένε στο κοινό τους την αλήθεια. Ωστόσο, ορισμένες ταινίες και σειρές φτάνουν στο σημείο να μας λένε ψέματα με τέτοιο τρόπο που να μην μπορούμε να αντιληφθούμε την αλήθεια. Παρακάτω θα βρεις 7 τέτοια παραδείγματα.
Man on Fire: Μπορείς να απομακρυνθείς άνετα από μια βόμβα αυτοκινήτου που εκρήγνυται
Στο Man on Fire, ο Denzel Washington υποδύεται τον John Creasy, έναν bodyguard που προσλαμβάνεται για να προστατεύσει ένα μικρό κορίτσι. Το κοριτσάκι απάγεται στην Πόλη του Μεξικού και ο πρωταγωνιστής σκοτώνει αρκετά μέλη συμμοριών και διεφθαρμένους ανθρώπους και, σε μια από τις περιπτώσεις, δένει έναν αστυνομικό σε ένα αυτοκίνητο που είναι γεμάτο με εκρηκτικά. Το αυτοκίνητο εκρήγνυται και ο Denzel Washington απομακρύνεται άνετα από την έκρηξη σαν να μη συμβαίνει τίποτα πίσω του. Σύμφωνα με το Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο των ΗΠΑ θα πρέπει να βρισκόμαστε τουλάχιστον 580 μέτρα μακριά από την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που φέρει όχημα για να είμαστε 100% εκτός κινδύνου.
John Wick 2: Οι σιγαστήρες των όπλων εξαλείφουν τους ήχους των πυροβολισμών
Στo John Wick: Chapter 2, υπάρχει μια ξεκαρδιστική αλλά έντονη σκηνή όπου ο Keanu Reeves εμπλέκεται σε ανταλλαγή πυροβολισμών με έναν άλλο άντρα σε ένα μετρό. Ο κόσμος γύρω του δεν αντιλαμβάνεται τίποτα περίεργο επειδή και οι δύο άντρες χρησιμοποιούν σιγαστήρες στα πιστόλια τους. Στην πραγματικότητα, οι σιγαστήρες ή οι καταστολείς δεν κάνουν τα όπλα αθόρυβα, όπως παρουσιάζεται στην ταινία.
Οι σιγαστήρες μπορούν μόνο να μειώσουν τον θόρυβο που ακούγεται, ενώ ακόμα και οι πιο σύγχρονοι σιγαστήρες είναι σε θέση να μειώσουν τον παραγόμενο θόρυβο μόνο κατά μερικά ντεσιμπέλ. Κατά μέσο όρο, όταν χρησιμοποιούνται σιγαστήρες, υπάρχει μείωση κατά 30 ντεσιμπέλ, που είναι περίπου το ίδιο επίπεδο μείωσης του ήχου όταν πυροβολούμε εμείς φορώντας ωτοασπίδες. Οι σιγαστήρες όπλων επιβραδύνουν την απελευθέρωση των αερίων προώθησης όταν πυροδοτείται μια σφαίρα και μετατρέπουν μέρος της ενέργειας του θορύβου σε θερμότητα. Δεν εξαλείφουν εντελώς τον ήχο.
Blade Runner: Μια φωτογραφία μπορεί να αποκαλύψει νέα δεδομένα
Το Blade Runner είναι μια κλασική πλέον ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1982 και σε κάποιο σημείο της υπάρχει μια πραγματικά ενδιαφέρουσα σκηνή που μας αρέσει να βλέπουμε ξανά και ξανά λόγω του πόσο παράξενη φαίνεται. Σε αυτή τη σκηνή, ο Deckard (Harrison Ford) βρίσκει μια στοίβα από φωτογραφίες ενώ ψάχνει το διαμέρισμα του Leon (Brion James). Μία από τις φωτογραφίες τραβάει την προσοχή του, την τοποθετεί στη μηχανή Esper και τότε αρχίζει να βλέπει πράγματα που δεν ήταν ορατά προηγουμένως (από μικρές λεπτομέρειες μέχρι ολόκληρους ανθρώπους).
Αυτό μπορεί να είναι εφικτό σε μια ταινία, αλλά επιστημονικά δεν μπορεί να λειτουργήσει, επειδή δεν μπορείς να δημιουργήσεις κάτι από το απόλυτο τίποτα. Εάν οι πληροφορίες δεν υπάρχουν στην αρχική φωτογραφία, καμία τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει μια φωτογραφία να αποκαλύψει νέα δεδομένα.
Raising Cain: Το χλωροφόρμιο καθιστά τους ανθρώπους αμέσως αναίσθητους
Ένα κουρέλι στο πρόσωπο, εμποτισμένο με χλωροφόρμιο είναι η τέλεια δικαιολογία για τους σεναριογράφους για να σώσουν μια σκηνή. Χρησιμοποιείται πιο συχνά σε σκηνές απαγωγής και ληστείας, αλλά η αλήθεια είναι ότι το χλωροφόρμιο δε λειτουργεί με τον τρόπο που παρουσιάζεται στις ταινίες. Στο Raising Cain, μπορείς να δεις πώς το χλωροφόρμιο βγάζει εύκολα νοκ άουτ τον οδηγό του οχήματος σε λιγότερο από ένα λεπτό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε λεπτά για να δράσει το χλωροφόρμιο. Αυτό από μόνο του το απομυθοποιεί ως την τέλεια «συνταγή» απαγωγής.
Jurassic Park: Θα γλιτώσεις από την οργή ενός Τ- Rex αν μείνεις ακίνητος
Η ταινία Jurassic Park μας έμαθε ως παιδιά να φοβόμαστε τον Τ- Rex, αλλά μας δίδαξε επίσης ένα πολύ μεγάλο και επικίνδυνο ψέμα. Σε ένα σημείο της ταινίας, ένας Τ- Rex εξαπολύει με μανία μια επίθεση και ο Dr. Alan Grant λέει στον Lex ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να μείνουν ακίνητοι και ο τεράστιος δεινόσαυρος δεν θα τους δει. Αυτό είναι ψευδές, και οι παλαιοντολόγοι του πραγματικού κόσμου έχουν αποδείξει ότι ο Dr. Grant κάνει λάθος. Όχι μόνο είναι δυνατόν ένας Τυραννόσαυρος Ρεξ να βλέπει μια χαρά, είτε το αντικείμενο μπροστά του κινείται είτε όχι, αλλά υπάρχουν επίσης άφθονες επιστημονικές αποδείξεις ότι η όραση του ήταν ενδεχομένως καλύτερη από τα γεράκια και τους αετούς. Τα καλά νέα εδώ είναι ότι είναι απίθανο να συναντήσουμε ποτέ έναν Τ- Rex για να δοκιμάσουμε αυτή τη θεωρία.
127 Ώρες: Πρέπει να περιμένεις 24 ώρες για να κάνεις μια δήλωση εξαφάνισης
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Aron Ralston, ενός Αμερικανού ορειβάτη που παγιδεύτηκε για πέντε ημέρες το 2003 όταν έκανε canyoneering στο φαράγγι Bluejohn Canyon στην έρημο της Γιούτα. Σε ένα σημείο της ταινίας, ο Aron μιλάει για μια περίοδο αναμονής 24 ωρών προτού η αστυνομία μπορέσει να καταθέσει δήλωση εξαφάνισης για την εξαφάνισή του. Αυτό μπορεί να είναι κοινή «αλήθεια» στις ταινίες, αλλά απέχει πολύ από την αλήθεια στην πραγματική ζωή. Δεν υπάρχει περίοδος αναμονής για την υποβολή δήλωσης εξαφάνισης και όσο νωρίτερα δηλώσεις ότι ένα άτομο αγνοείται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να βρεθεί ζωντανό και υγιές.
The Big Blue: Μπορείς να κρατήσεις την αναπνοή σου κάτω από το νερό για όσο θέλεις
Το The Big Blue αναπαριστά μια μυθιστορηματική και δραματοποιημένη ιστορία της φιλίας και της αθλητικής αντιπαλότητας μεταξύ δύο κορυφαίων σύγχρονων πρωταθλητών ελεύθερων δυτών. Η ταινία επικεντρώνεται σε δύο ελεύθερους δύτες που έχουν την ικανότητα να κρατούν την αναπνοή τους κάτω από το νερό για αρκετά λεπτά. Μάλιστα, υπάρχει μια συγκεκριμένη σκηνή όπου οι δύο μοιράζονται κρασί και το πίνουν ενώ είναι βυθισμένοι κάτω από το νερό.
Στην πραγματική ζωή όμως η ελεύθερη κατάδυση έχει τα όριά της. Ο William Trubridge, ένας 30χρονος άντρας από τη Νέα Ζηλανδία, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε ελεύθερη κατάδυση στα 121 μέτρα χωρίς καμία βοήθεια και διήρκεσε μόλις τέσσερα λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Ακόμα και όσοι κατάφεραν να κρατήσουν την αναπνοή τους κάτω από το νερό για μερικά ακόμη λεπτά, το έκαναν κάτω από προσεκτικά διαχειριζόμενες καταστάσεις, με άλλους να περιμένουν κάπου κοντά για να ξεκινήσουν μια προσπάθεια διάσωσης με την παραμικρή ένδειξη κινδύνου. Ο ορισμός του «μην το δοκιμάσετε στο σπίτι».