7+2 ελληνικά αστυνομικά για το φετινό καλοκαίρι
Το OneMan προτείνει πρόσφατες εκδόσεις με ελληνική υπογραφή για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας.
- 14 ΙΟΥΛ 2024
Ορισμένοι «διανοούμενοι» εξακολουθούν να θεωρούν την αστυνομική λογοτεχνία υποδεέστερη ως λογοτεχνικό είδος και ταιριαστή μόνο για την παραλία. Κούνια που τους κούναγε, τα έχουμε πει αυτά.
Το OneMan ρίχνει στο τραπέζι των επιλογών σας επτά νέα μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων και δύο συλλογές ιστοριών φόβου και εγκλήματος στην ελληνική και όχι μόνο επικράτεια.
Άντυ Βρόσγος – Ο μαύρος γάτος (εκδ. Αλεξάνδρεια)
Μια παρακολούθηση ρουτίνας που παίρνει απρόσμενη εξέλιξη. Ένας προστάτης που κινδυνεύει περισσότερο από εκείνη που προσπαθεί να προστατεύσει. Ένας αποτυχημένος ιδιωτικός ντετέκτιβ που δεν έχει να πληρώσει το νοίκι του. Μια ιστορική πλατεία περικυκλωμένη από λαμαρίνες. Ένας κοριός που κελαηδάει.
Ένα στοιχειωμένο μήνυμα που έχει μείνει στο «διαβάστηκε». Ένας σκύλος με βαρύ όνομα. Ένας οικονομικός μετανάστης και ένας ξεροκέφαλος ρεπόρτερ. Ένα γεμάτο ποτήρι μπύρας.
Βαγγέλης Γιαννίσης – Μακγκάφιν (εκδ. Διόπτρα)
Δέκα χρόνια παραγωγικότατης συγγραφικής πορείας συμπληρώνονται φέτος για τον Βαγγέλη Γιαννίση με άλλο ένα αστυνομικό μυθιστόρημα (το δέκατό του!). Σε αυτό ένα ζευγάρι πληρωμένων δολοφόνων, μία πληγωμένη γυναίκα, ένας stalker επιβιβάζονται σε ένα σαπιοκάραβο που εκτελεί την τελευταία του διαδρομή στο Αιγαίο.
Ανάμεσά τους ένα μυστηριώδες αντικείμενο που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι, αλλά όλοι το αναζητούν – ένα Μακγκάφιν.
Πολυχρόνης Κουτσάκης – Κάτι σαν αγάπη (εκδ. Πατάκη)
Η νέα αντιδήμαρχος Χανίων είναι 29 χρονών και η εμφάνισή της δεν παύει να τροφοδοτεί τα κουτσομπολιά της πόλης για το πώς αναδείχτηκε. Τώρα, όμως, βρίσκεται στο γραφείο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Γιώργου Δάντη για να του ζητήσει να βοηθήσει τη δεκαεπτάχρονη αδερφή της, την τενίστρια-φαινόμενο, που προορίζεται για μεγάλη διεθνή καριέρα.
Αν ζήσει, βέβαια, γιατί κάποιος θέλει να τη σκοτώσει. Το τέταρτο βιβλίο του επισήμως πια ιδιωτικού ντετέκτιβ, μετά τη βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο «Τριλογία της Κρήτης»: Καιρός για ήρωες (2013), Μια ανάσα μόνο (2015), Δεν είσαι εδώ (2016).
Μάρκος Κρητικός – Ο αναρχικός τραπεζικός (εκδ. Μεταίχμιο)
Ο Μάρκος, ένας μεσήλικας τραπεζικός υπάλληλος, ζει με την Έλσα σε μια παλιά μονοκατοικία στα Πατήσια. Ύστερα από δέκα χρόνια γάμου, ο καιρός περνάει χωρίς ενδιαφέροντα και συγκινήσεις. Η απέχθεια για τη δουλειά του, η επίγνωση της χαμένης νεότητας και οι επισκέψεις της εριστικής πεθεράς του τον βυθίζουν στην εσωστρέφεια. Απρόσμενα γεγονότα τον παρασύρουν σε αλυσιδωτά ψέματα και παρορμητικές αντιδράσεις που τον καταδικάζουν σε μια ζωή για την οποία δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό.
Απαλλαγμένος από συζυγικές υποχρεώσεις και τραπεζικούς εφιάλτες αλλά σε πλήρη συναισθηματική σύγχυση, θα οδηγηθεί σε μια απεγνωσμένη απόφαση. Ο γνωστός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας -και συντάκτης της σχετικής στήλης στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ο αναγνώστης– πραγματεύεται με χιούμορ τη φυγή ενός συνηθισμένου ανθρώπου από τις ηθικές και κοινωνικές συμβάσεις του πρότερου βίου του.
Μάκης Μαλαφέκας – Deepfake (εκδ. Αντίποδες)
Το τρίτο -μετά το Δε λες κουβέντα (Μελάνι 2018) και τη Μεσακτή (Μελάνι 2020)- μυθιστόρημα του Μάκη Μαλαφέκα με ήρωα τον Μιχάλη Κρόκο. Όπως πολύ εύστοχα σημείωσε η βραβευμένη συγγραφέας και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου: Μόνο ο Μαλαφέκας γράφει τέτοιες περιγραφές. «Στη γωνία ψηλά, σαν φάρος, το Casa Bianca. Το μέγκα μπαρ-κλαμπ της φέτας Στρέφη-Νεάπολη-Αλεξάνδρας. Με τη μακρόστενη αμερικάνικη μπάρα και τους ψαγμένους ντιτζέι είχε φτιάξει τον μύθο του και μάζευε, πέντε χρόνια τώρα, όλο τον ωραίο κόσμο. Κοριτσοπαρέες, ηθοποιοί, νταρκγουεϊβάδες.
Στην αρχή ένα απίθανο νυφοπάζαρο με πραγματική ένταση και βλέμματα και σάρκα, ύστερα οι ωραιόπουλοι και οι μαυροτισερτάδες άκουσαν για νυφοπάζαρο κι ήρθαν κι αυτοί, ένας δύο μάνατζερ και σελέμπριτι, αμέσως μετά πλάκωσαν οι φασαίοι που είδαν φως και μπήκαν, οι λιγότερο κουλ, κι ύστερα οι κάγκουρες κι οι ξέμπαρκοι γιατί έτσι πάει».
Τεύκρος Μιχαηλίδης – Ένα πτώμα στην Αυλή της Αμαλίας (εκδ. Ψυχογιός)
Αθήνα, 1850. Η Αγγελική Δελβενιώτη, δεσποινίς επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας, βρίσκεται νεκρή στο λιθόστρωτο, κάτω από το παράθυρο του διαμερίσματός της στα Ανάκτορα. Όλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα μοιραίο ατύχημα. Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, που περνά στην Αθήνα τις μέρες της με την επιστήθια φίλη της, Φράνσις Χιλλ, διευθύντρια του πρώτου ελληνικού παρθεναγωγείου, έχει αντίθετη άποψη…
Παιχνίδια εξουσίας, διπλωματικές ίντριγκες, εκβιασμοί κλονίζουν τα αδύναμα θεμέλια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, που αποτελεί παρ’ όλα αυτά πόλο έλξης για την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής διανόησης. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, η Αυστριακή υψίφωνος Καρολίν Ούνγκερ-Σαμπατιέ θα βρεθούν μπλεγμένοι με τους μυθοπλαστικούς ήρωες αυτής της ιστορικής-αστυνομικής περιπέτειας.
Πάνος Παντελούκας – Μυστήριο στην Παλμαρόλα (εκδ. Βακχικόν)
Ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολη Οράτσιο Σπινέλλι, σταθερά αρωγός της ιταλικής αστυνομίας στην εξιχνίαση μυστηρίων, αναχωρεί για διακοπές με ιστιοπλοϊκό στην εξωτική νήσο Παλμαρόλα. Γρήγορα όμως βρίσκεται στο επίκεντρο μίας νέας υπόθεσης που διαδραματίζεται ακριβώς εκεί και καλείται να συνδράμει το Εγκληματολογικό της Ρώμης στο έργο της εξιχνίασης μίας δολοφονίας που προκαλεί το ενδιαφέρον του Τύπου παγκοσμίως.
Θύμα ένας Αμερικανός μεγιστάνας από την Καλιφόρνια με ιταλικές ρίζες, σε μία υπόθεση που διαδραματίζεται ταυτόχρονα σε δύο χώρες: ΗΠΑ και Ιταλία.
Συλλογικό – Ελληνικά εγκλήματα 7 (εκδ. Καστανιώτη)
Η έβδομη συλλογή της συγκεκριμένης σειράς που ξεκίνησε το 2007 και έχει εξελιχθεί σε θεσμό για τους λάτρεις του είδους. Στον φετινό τόμο συμμετέχουν δεκαπέντε Έλληνες συγγραφείς οι ιστορίες μυστηρίου των οποίων συνθέτουν μια συναρπαστική περιπλάνηση στον κόσμο του εγκλήματος εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.
Συλλογικό – Είκοσι τέσσερις αστυνομικές ιστορίες στις ράγες (εκδ. Κύφαντα)
Χορταστικότατη συλλογή εγκληματικών ιστοριών που διαδραματίζονται σε βαγόνια του μετρό, του ηλεκτρικού, εμπορικών και επιβατικών αμαξοστοιχιών, γραμμένες από 23 Έλληνες λογοτέχνες και ένα Σουηδό συνάδελφό τους, τον γνωστό και μη εξαιρετέο Άρνε Νταλ.