ΒΙΒΛΙΟ
SPONSORED

Αυτό το καλοκαίρι πάρε τη γνώση μαζί σου στην παραλία

Μερικά βιβλία που θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα δίπλα στο κύμα.
Έχετε ακούσει για τον μύθο των “βιβλίων παραλίας”; Το καλοκαίρι, λέει, ο κόσμος επιλέγει βιβλία με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τις άλλες εποχές. Πιο ελαφριά, που δε χρειάζονται ιδιαίτερο κόπο και ιδιαίτερη σκέψη για να διαβαστούν, που οι σελίδες τους φεύγουν πιο εύκολα.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει. Οι αναγνώστες διαβάζουν στην παραλία ακριβώς ό,τι κι οπουδήποτε αλλού. Τα κλασικά βιβλία που περιμένουν χρόνια στη βιβλιοθήκη τους, αισθηματικές ιστορίες που προσθέτουν έρωτες στην καθημερινότητά τους, έργα φαντασίας Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ιστορικά μυθιστορήματα που τους ταξιδεύουν στο παρελθόν, ποίηση και δοκίμια και τρόμο και young adult, κόμικς και βιογραφίες και αστυνομικά, στα ελληνικά και στα αγγλικά, ευπώλητα και μη.

Κι έτσι εμείς εδώ στο Oneman.gr, για να σπάσουμε το στερεότυπο των βιβλίων παραλίας, αποφασίσαμε να σας μιλήσουμε για 6 non-fiction βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο που είναι κατάλληλα για την παραλία. Βιβλία που μιλούν για ιστορικά γεγονότα, για το παρελθόν και το μέλλον της χώρας μας κι ολόκληρου του κόσμου, έργα που θα σας συντροφεύσουν στις διακοπές αλλά και θα γεμίσουν με γνώση τις αργές ώρες της θερινής μεσημεριανής ραστώνης όπου κι αν βρίσκεστε.

Σοφία Νικολαΐδου – Το χρυσό βραχιόλι

Η Σοφία Νικολαΐδου επιστρέφει στα ράφια των βιβλιοπωλείων με ένα ακόμα βιβλίο ντοκουμέντο. Το πιο πρόσφατο αντίστοιχο βιβλίο της ήταν το ‘Καλά και σήμερα: Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος’, έργο που βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο. Στο ‘Χρυσό βραχιόλι’ μιλούν άνθρωποι που ήταν οι πρώτοι στην οικογένειά τους που πήραν πτυχίο, όπου διαφορετικές γενιές Ελλήνων μιλούν για το όνειρο των σπουδών και της άνετης ζωής, ένα όνειρο που ξεκινά από εκείνους που δεν έμαθαν ποτέ πολλά γράμματα, ένα όνειρο για ανθρώπους που έφυγαν από το χωριό και κυνήγησαν τη γνώση.


Η Νικολαΐδου σε ένα βιβλίο μαρτυρίας, τη μορφή του οποίου θα αναγνωρίσουν οι αναγνώστες των βιβλίων της Λευκορωσίδας νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, μεταφέρει μέσα από τις ιστορίες τριών γενεών που σύλλεξε ανά την Ελλάδα το εθνικό απωθημένο: Την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ως όχημα προς μια ζωή καλύτερη από αυτή των γονιών τους.

Οι προφορικές ιστορίες που μοιράζεται η συγγραφέας συγκινούν και προβληματίζουν, συνθέτοντας το μωσαϊκό της σύγχρονης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που έζησε στον 20ό αιώνα την έκρηξη των γραμμάτων και είδε τα παιδιά της να συνδυάζουν την επιτυχία με την απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου.

Θάνος Μ. Βερέμης – 21 ερωτήσεις & απαντήσεις για το ’21

Πέρα από την εξιδανίκευση της πρώιμης ιστορίας του ελληνικού κράτους επιχειρεί να πάει ο καθηγητής πολιτικής ιστορίας και πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θάνος Βερέμης, στο νέο του βιβλίο ‘21 ερωτήσεις & απαντήσεις για το ’21’, λίγους μήνες πριν η χώρα γιορτάσει τα 200ά γενέθλια από την επανάσταση του 1821.


Η σημασία του Διαφωτισμού και των Εθνοσυνελεύσεων στον ελληνικό Αγώνα, ο ρόλος της Εκκλησίας και των Φιλελλήνων, οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή στην οθωμανική επικράτεια, η σχέση των Ελλήνων του 1821 με την αρχαιότητα, αλλά και το πώς αντιλαμβάνονταν οι ίδιοι οι αγωνιστές του ’21 την επανάστασή τους, είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία την απάντηση δίνει ο συγγραφέας στο βιβλίο του.

Ο έλεγχος της, ακόμη υπό δημιουργία, Ελληνικής Πολιτείας, η πορεία των πρώτων δέκα χρόνων της ελληνικής κοινωνίας, οι δύο εμφύλιοι πόλεμοι του 1823-1825, το τέλος της τοπικιστικής διαίρεσης με την επιλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, είναι γεγονότα που αναλύονται στις ‘21 ερωτήσεις για το ’21’ και προσφέρουν μια εις βάθος καταγραφή της πιο σημαντικής ίσως περιόδου στην ιστορία μας.

Λευτέρης Καντζίνος – Αθήνα 1204-1456: Τα άγνωστα χρόνια

Την, στους περισσότερους, άγνωστη ιστορία της Αθήνας από τις αρχές του 13ου μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα αφηγείται ο Λευτέρης Καντζίνος στο ‘Αθήνα 1204-1456: Τα άγνωστα χρόνια’.


Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, μετά την άλωση από τους Σταυροφόρους, στους δρόμους της Αθήνας περιδιάβαιναν ιππότες, μισθοφόροι, πριγκίπισσες, δυναστείες και βασιλείς και το βιβλίο μάς παρουσιάζει όλες τις άγνωστες πληροφορίες των 250 χρόνων ιστορίας, μέχρι την άλωση της ελληνικής πρωτεύουσας από τους Οθωμανούς.

Η πορεία των αρχαίων αθηναϊκών μνημείων και της τοπικής κοινωνίας, οι σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν και πέθαναν στην Αττική γη, η βία του Δουκάτου των Αθηνών, οι δολοπλοκίες, οι συνωμοσίες, τα παιχνίδια εξουσίας, οι φυλές των ανθρώπων που αγάπησαν και μετέφεραν τη φήμη της πόλης στα πέρατα του γνωστού τότε κόσμου, όλα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο ενός βιβλίου που προσθέτει πολύτιμες πληροφορίες και συμπληρώνει τα κενά της ιστορίας της Μεσαιωνικής Αθήνας.

John Higgs – Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα

Ο John Higgs κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία και χιούμορ στο ‘Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα’, μακριά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για την οικονομική κατάρρευση και την περιβαλλοντική καταστροφή.

Στο ιδιαίτερα ευχάριστο και γεμάτο ποπ αναφορές βιβλίο θα διαβάσετε για τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης, την εικονική πραγματικότητα, τα διαπλανητικά ταξίδια, το βασικό εγγυημένο εισόδημα, τα κοινωνικά δίκτυα, τη Γενιά Ζ, την οικολογική κατάρρευση, στην προσπάθεια του συγγραφέα να ανακαλύψει αν υπάρχουν λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν.


Ρεαλιστικά, μακριά από τον κυνισμό και τη μεμψιμοιρία που επικρατεί στις μελλοντολογικές συζητήσεις ανά τον κόσμο, αλλά και αποφεύγοντας μια τυφλή, αναίτια αισιοδοξία, ο Higgs εξηγεί τις ιδέες και τις εμπειρίες που θα μας φέρουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από τις συζητήσεις του με ανθρώπους που γνωρίζει και συναντά στο Μπράιτον, την πόλη του, μας βοηθά να κατανοήσουμε πως ίσως η ανθρωπότητα να μην είναι τόσο καταδικασμένη όσο πιστεύουμε.

Freddy Vinet – Η Μεγάλη Γρίπη του 1918: Η χειρότερη επιδημία του 20ού αιώνα

Σίγουρα ένα βιβλίο που μιλά για την πιο θανατηφόρα επιδημία που έπληξε τον 20ό αιώνα την ανθρωπότητα ίσως δεν φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό αυτή τη στιγμή, όμως η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καταλληλότερο ανάγνωσμα για την εποχή του κορονοϊού.

Αυτό ακριβώς το θέμα διαπραγματεύεται το ‘Η Μεγάλη Γρίπη του 1918: Η χειρότερη επιδημία του 20ού αιώνα’ του Freddy Vinet. Το βιβλίο αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χρονικά της Ισπανικής Γρίπης, την αρρώστια που οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 50.000.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, χτυπώντας τους τελευταίους μήνες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918/19.


Στο επίκαιρο έργο του, ο Vinet καταγράφει την πορεία της επιδημίας και προσπαθεί να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα από τη, σχεδόν ξεχασμένη σήμερα, αρρώστια, σε μια εποχή που μια πανδημία έχει πλήξει κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Υπάρχει κάποιος λόγος που η ολιγωρία των κυβερνήσεων απέναντι στην Ισπανική Γρίπη αποκρύφθηκε, και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για το δικό μας μέλλον;

Ο συγγραφέας προχώρησε σε εκτεταμένη αρχειακή έρευνα πριν τη συγγραφή του βιβλίου, αξιοποιώντας την πλειοψηφία της βιβλιογραφίας που υπήρχε, μιας και η ιστορική έρευνα για την Ισπανική Γρίπη ήταν πάντα περιορισμένη. Αναφέρει στοιχεία ιατρών της εποχής και μας μεταφέρει σε διαφορετικά σημεία του παγκόσμιου χάρτη, ενώ αναδεικνύει το γεγονός της ξεχωριστής αντιμετώπισης της πανδημίας από διαφορετικά κράτη, αλλά και τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών τους, και μιλά για το πώς επικράτησε αρχικά η πεποίθηση πως “κανείς δεν πεθαίνει από τη γρίπη”. Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται γνώριμα, τότε σίγουρα θα πρέπει να διαβάσετε το ‘Η Μεγάλη Γρίπη του 1918’.

Patrick Leigh Fermor – Η εποχή της δωρεάς

Το έργο ενός σημαντικού ταξιδιωτικού συγγραφέα, του Patrick Leigh Fermor, μας ταξιδεύει ανά την Ευρώπη, αφού ο συγγραφέας το 1933, σε ηλικία 18 ετών, περνά τη Μάγχη αφήνοντας πίσω του τη στρατιωτική σταδιοδρομία που η οικογένειά του ήθελε για τον ίδιο και διασχίζει την ήπειρο με τα πόδια, με τελικό προορισμό του την Κωνσταντινούπολη.


Στο ‘Η εποχή της δωρεάς’ ο Fermor, με υψηλή την αίσθηση της περιπέτειας, μπόλικη περιέργεια και ενθουσιασμό, ξεπερνά τις δυσκολίες του χειμώνα της ευρωπαϊκής ύφεσης, ενώ η απειλή του Χίτλερ πλανάται ήδη πάνω από τις χώρες της Ευρώπης, και μιλά για τους ανθρώπους, την ιστορία, τη γεωγραφία, την τέχνη, τη θρησκεία, την εθνογραφία των εδαφών από τα οποία περνά, στο ταξίδι του προς τον τελικό προορισμό του. Ένα ταξίδι που θα αλλάξει ολόκληρη τη ζωή του.

Ο συγγραφέας έζησε στη συνέχεια στην Ελλάδα, πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων της Κρήτης κατά την Αντίσταση, ενώ μέχρι τον θάνατό του το 2011 ζούσε στη Μάνη, υμνώντας συχνά τη χώρα μας και τα τοπία της στα έργα του.

Το “Ανάμεσα στα δάση και τα νερά” είναι το δεύτερο μέρος του βιβλίου “Η εποχή της δωρεάς”, ενώ το έργο του “Ρούμελη”, ένα οδοιπορικό στη βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να επανακυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το φθινόπωρο.

Exit mobile version