11 ταινίες για τα 10 χρόνια του Animasyros
To Animasyros κλείνει τα 10 του χρόνια και η διευθύντρια προγράμματος Μαρία Ανεστοπούλου διάλεξε για μας ταινίες από όλες τις χρονιές του φεστιβάλ.
- 28 ΣΕΠ 2017
Το ‘Animasyros‘ επέστρεψε για 10η χρονιά στην Ερμούπολη, στο θέατρο Απόλλων, γνωστό σε όλους και ως ‘μικρή σκάλα του Μιλάνου’.
Ξεκινώντας χθες και για τέσσερις ακόμη ημέρες ως την 1η Οκτωβρίου, το φεστιβάλ θα προβάλει πάνω από 200 ταινίες από περισσότερες από 30 χώρες, ειδικές προβολές και αφιερώματα, ενώ παράλληλα τρέχουν και άλλα events και workshops σε διάφορα μέρη της πόλης με ελεύθερη συμμετοχή.
Το animation είναι ένας χώρος που ζητά πολύ μεγάλη αφοσίωση ειδικά όταν είσαι μόνος σου, αφού μερικά λεπτά της ταινίας μπορεί να πάρουν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθούν. Φεστιβάλ σαν αυτό δίνουν στους δημιουργούς κίνητρα να συνεχίσουν αυτό που αγαπούν.
Η Μαρία Ανεστοπούλου διάλεξε για μας ταινίες από όλα τα χρόνια του φεστιβάλ και έτσι μπορούμε να κάνουμε μια ανασκόπηση πριν σαλπάρουμε για Σύρο.
2008 – Office Noise
Πρόκειται για μία φοιτητική ταινία από το ‘The Animation Workshop’ στη Δανία. Ένας ευέξαπτος κόκκορας και ένας άτσαλος ελέφαντας έχουν τα γραφεία τους δίπλα δίπλα. Μαντέψτε ποιος ενοχλεί ποιον.
2009 – Ergo
Πρόκειται για μία ταινία του Ουγγαρού Géza M. Tóth, ο οποίος είχε μάλιστα προταθεί για Oscar το 2005 για το animation του ‘Maestro’. Το ‘Ergo’ είναι μία ταινία για τη μουσική μέσα μας.
2010 – Les bessones del carrer de Ponent
Μια καταλανική ταινία των Marc Ribas και Anna Solanas με πρωταγωνίστριες δύο δίδυμες γιαγιάδες την Enriqueta και τη Ramoneta και τα θαυματουργά ματζούνια τους.
2011 – My mother’s coat
Η ταινία της Μαρί Μαργκό Τσακίρη Σκανάτοβιτς είναι από τις πιο συγκινητικές στην ιστορία του φεστιβάλ. Μιλάει για τις εμπειρίες της Ιταλίδας μητέρας της σκηνοθέτιδας, όταν ήρθε το 1974 στην μεταδικτατορική Αθήνα και προσπαθούσε να προσαρμοστεί στο αφιλόξενο και χαοτικό περιβάλλον της. Είναι δύσκολο να το δεις χωρίς να δακρύσεις.
2012 – Everything will be ok
Στην βραβευμένη ταινία του Don Hertzfeldt πρωταγωνιστεί ο Bill, η καθημερινότητά του και οι σκέψεις του πάνω σε αυτή. Σταδιακά η ιστορία γίνεται όλο και πιο σκοτεινή, ενώ ο θεατής αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ο Bill πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή.
Masks
Ο μουσικός Karl von Kries έφτιαξε ένα επτάλεπτο μουσικό σκορ και ο animator Patrick Smith σχεδίασε αυτό που άκουσε. Οι δύο καλλιτέχνες έχουν ξανασυνεργαστεί σε animation, αλλά το ‘Masks’ είναι η καλύτερη δουλειά τους. Άνδρες που φορούν μάσκες κυνηγούν κάτι μικρά ανθρωπάκια, ενώ ένας τρελός επιστήμονας τα κλωνοποιεί.
2013 – Αποδημία
Ένα σμήνος πουλιών κυκλώνει και κινεί ένα τρόλεϊ σε σχήμα κλουβιού, που προσπαθεί να αποδράσει από μία εγκαταλελειμμένη πόλη. Η Κατερίνα Αθανασοπούλου σχεδίασε το πορτρέτο της Αθήνας της κρίσης.
2014 – Historia de un Oso
Η αρκουδο-ιστορία είναι μία ταινία του Χιλιανού Gabriel Osorio Vargas, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του παππού του, ο οποίος μετά το χιλιανό πραξικόπημα του 1973 φυλακίστηκε για δύο χρόνια και μετά εξορίστηκε. Η ταινία αγαπήθηκε πολύ από τους κριτικούς και μάλιστα κέρδισε το Όσκαρ στην κατηγορία animation μικρού μήκους.
My Stuffed Granny
To ‘Μy Stuffed Granny’ της Έφης Παππά είναι από τα πιο γνωστά ελληνικά animation και έχει κερδίσει πολλά βραβεία παγκοσμίως. Ένα μικρό κοριτσάκι ζει με τον μπαμπά και την λαίμαργη γιαγιά του σε ένα φτωχικό σπίτι στην Ελλάδα της κρίσης. Η μόνη τους ελπίδα είναι η σύνταξη της γιαγιάς μέχρι που κάτι απρόσμενο συμβαίνει.
2015 – Pinapple Calamari
Η ταινία της Kasia Nalewasja αφηγείται την ιστορία του Pineapple Calamari, ενός αλόγου που ζεις με δύο αχώριστες γυναίκες και ονειρεύεται να γίνει πρωταθλητής στον ιππόδρομο μέχρι που όλα παίρνουν μια δραματική τροπή.
2016 – Window Horses
Στην ταινία της Ann Marie Fleming μία νεαρή Καναδέζα ποιήτρια, η Rosie Ming, προσκαλείται στο Ιράν για ένα φεστιβάλ ποίησης. Η Rosie μεγάλωσε με τους αυστηρούς Κινέζους παππούδες της και ήξερε από πάντα ότι ο Πέρσης πατέρας της την εγκατέλειψε, όταν ήταν μικρή. Στο ταξίδι της στο Ιράν θα ανακαλύψει όμως πράγματα που δεν φανταζόταν. Την φωνή της στη Rosie δίνει η Sandra Oh, η γνωστή μας Dr Yang από το Grey’s Anatomy.
INFO
Η σελίδα του στο Facebook
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ