Από τη Δρ. Quinn στον Δρ. House: 7 ιατρικές σειρές που αγαπήσαμε
- 27 ΝΟΕ 2013
Τι είναι αυτό που κάνει τους θεατές να εθίζονται τόσο πολύ σε τηλεοπτικές πραγματικότητες με τις οποία στα αλήθεια ουδεμία πραγματική σχέση θα ήθελαν ποτέ να διατηρούν; Το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με την άνθιση των ιστοριών για αντι-ήρωες: Δε θα ήθελες πουθενά κοντά στην οικογένειά σου έναν άνθρωπο σαν τον Γουώλτ Γουάιτ, για παράδειγμα, όμως δε μπορείς να σταματήσεις να παρακολουθείς την περιπέτειά του στο “Breaking Bad”.
Είναι αυτό το ίδιο ένστικτο που μας κρατά καθηλωμένους όταν πρόκειται για σειρές που διαδραματίζονται σε νοσοκομεία; Αυτή η αίσθηση πως παρακολουθείς κάτι αληθινά συναρπαστικό αλλά από την ασφάλεια του σπιτιού σου;
Βλέπεις βδομάδα μετά τη βδομάδα χαρισματικούς ανθρώπους και επιστήμονες να σώζουν ζωές (και περιστασιακά να τη βρίσκουν σε κανά σκοτεινό δωματιάκι, ΟΚ, άνθρωποι είναι κι αυτοί) και γενικά να έρχονται αντιμέτωποι με ένα σωρό δυσχέρειες που αν ποτέ τις σκεφτόσουν ρεαλιστικά θα έφευγες τρέχοντας.
Όμως είμαστε πάντα εκεί, κολλημένοι, μέ κάθε τηλεοπτική εποχή να αριθμεί πάντοτε όχι μόνο ένα αλλά μπόλικα ιατρικά δράματα. Με αφορμή την επιστροφή του “Grey’s Anatomy” για τη 10η σεζόν του στη συχνότητα του FOXlife απόψε (και κάθε Τετάρτη στις 21.00), ρίξαμε μια ματιά στις ιατρικές σειρές που μας έκαναν να νιώσουμε κι εμείς λίγο θεοί. Στους γιατρούς, στα νοσοκομεία, και στις ασθένειες που βρήκαν απέναντί τους.
Δρ. Κουίν, Μόνη Στην Άγρια Δύση
Γιατρός: Η δόκτορ Κουίν, φυσικά. Μόνη στην Άγρια Δύση. Μια γιατρός στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, που αφήνει τα λούσα και τη σιγουριά της Βοστώνης και πάει να αράξει κάπου στις πέτρες του Κολοράντο φέρνοντας μαζί της γνώση και γιατροσόφια για τους αποκομμένους από τον πολιτισμό άτυχους συνανθρώπους μας.
Νοσοκομείο: Η ατομική πρακτική της Μικέιλα Κουίν στην μικρή πόλη Κολοράντο Σπρινγκς.
Ασθένειες: Ξέρεις, τα γνωστά. Αρθρίτιδα, σήψη, δάγκωμα φιδιού και άλλα τέτοια.
Τι άλλο έκανε η σειρά; Ήταν το τελευταίο πετυχημένο γουέστερν πριν το “Deadwood” και χρησιμοποιούσε ψευδο-ιστορικό πλαίσιο ώστε να αγγίζει κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός και ο σεξισμός.
House M.D.
Γιατρός: Ο Γκρεγκ Χάουζ, βασισμένος στο πρότυπο του Σέρλοκ Χολμς, είναι ένας ιδιοφυής όσο και κοινωνικά ανεξέλεγκτος άντρας, που όση συναίσθηση του λείπει στην αλληλεπίδραση με τους γύρω του, άλλο τόσο φανταστικός είναι στο να λύνει ιατρικούς γρίφους που άλλου δεν καταλαβαίνουν καν ότι είναι εκεί.
Νοσοκομείο: Princeton-Plainsboro του Νιου Τζέρζι. Εκεί ο Χάουζ πάει συνεχώς κόντρα σε όλους και σε όλα, από όσους δουλεύουν για αυτόν μέχρι τα αφεντικά του ή και τα παρ’ολίγον αφεντικά του.
Ασθένειες: Ό,τι πιο εξωφρενικό έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση, ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ LUPUS. ΟΚ, κάποια στιγμή είχαμε και lupus.
Τι άλλο έκανε η σειρά; Ήταν ένα φανταστικό procedural μυστηρίου, απλά ο ντετέκτιβ εντόπιζε αρρώστιες αντί για κακοποιούς. Επίσης είχαμε έναν από τους πρώτους και πιο ολοκληρωμένους αντι-ήρωες της ελεύθερης τηλεόρασης, μοντέλο για αμέτρητους πρωταγωνιστές μετέπειτα σειρών. (“Ένας [xx] που δεν παίζει σύμφωνα με τους κανόνες και έχει προβλήματα προσαρμογής στον περίγυρό του.”)
St. Elsewhere
Γιατρός: Τρεις κατά βάση, ο Ντόναλντ Γουέστφολ, ο Μαρκ Κρεγκ και ο Ντάνιελ Άουσλαντερ, οι οποίοι διδάσκουν στους interns τους όσα χρειάζεται να ξέρουν για να επιβιώσουν στο κυνήγι μιας καριέρας στην ιατρική, αλλά και στο να γίνουν οι καλύτεροι δυνατόν στη δουλειά τους.
Νοσοκομείο: To νοσοκομείο St. Eligius στη νότια περιοχή της Βοστώνης. Μα τι συμβαίνει πια, μέλι έχει η ευρύτερη Βοστονονεοϋορκοπεριοχή;
Ασθένειες: Πολλές και διάφορες, όμως η διασημότερη πάθηση ήρθε στο φινάλε της σειράς, όταν ο αυτιστικός γιος του Δρ. Γουέστφολ αποκαλύπτεται πως είχε φανταστεί όλη τη σειρά μέσα σε μια χιονόμπαλα με την οποία του άρεσε να παίζει.
Τι άλλο έκανε η σειρά; Έχει χαρακτηριστεί “Hill Street Blues σε νοσοκομείο”, έχοντας την ίδια λογική στο είδος των ιστοριών που λέει και στο ευρύ καστ που χρησιμοποιεί.
Chicago Hope
Γιατρός: Πολλά ζόρια και πολύ angst για τον Δρ. Τζέφρι Γκάιγκερ που ξεκίνησε τη σειρά ως συναισθηματικά ασταθής χειρούργος με τρελά issues, που με έναν ταιριαστό τρόπο μεταφέρθηκαν και στον ηθοποιό που τον έπαιζε, ο οποίος αποχώρισε από τη σειρά μετά τη 2η σεζόν. Ο ηθοποιός; Κανείς άλλος από τον Σολ της καρδιάς μας, τον Mandy Patinkin του “Homeland”.
Νοσοκομείο: Ένα φιλανθρωπικό νοσκομείο στο Σικάγο.
Ασθένειες: Τη σειρά γράφει ο David Kelley, οπότε βασικά έχουμε όσο πιο ακραία πράγματα μπροείς να φανταστείς. Σε ένα επεισόδιο της 1ης σεζόν ένας γιατρός του νοσοκομείο υποστηρίζει μια γυναίκα που δε θέλει να αποχωριστεί το νομικά νεκρό της έμβρυο.
Τι άλλο έκανε η σειρά; Κέρδισε πολλά Έμμυ και καθόρισε το πλαίσιο στο οποίο θα κινείτο αργότερα το “Boston Legal”, ένα παρόμοιας δομής show αλλά με χαρισματικότερους πρωτατγωνιστές.
Scrubs
Γιατρός: Εν αρχή ην ο Τζέι Ντι, ένα αληθινό κινούμενο καρτούν που πήρε ζωή από τα γουρλωμένα μάτια και το μεταδοτικό χαμόγελο του Zach Braff. Εν συνεχεία ήταν όλοι οι υπόλοιποι με πρώτο και καλύτερο τον ‘αδερφό’ Turk.
Νοσοκομείο: Το Sacred Heart, μα άκου, μέχρι και το όνομα του νοσοκομείου είναι emo!
Ασθένειες: Το “Scrubs” είναι το “Grey’s Anatomy” πριν το “Grey’s Anatomy”, οπότε θα βρεις πολλά παρόμοιας λογικής ιατρικά προβλήματα, που είναι εκεί για να μας τονίσουν μια κατάσταση των γιατρών-ηρώων μας. Η διασημότερη ασθένεια της σειράς πάντως ήταν Ο ΘΑΝΑΤΟΣ (ανατροπή) γιατί υπήρχε εκείνο το ένα επεισόδιο με τον Brendan Fraser.
Τι άλλο έκανε η σειρά; Στις καλές της σεζόν είχε φανταστικό δράμα και ήταν και σαν live-action καρτούν. Ένα δραματικό σίτκομ υποθέτω είναι ο όρος. Τη μία στιγμή δεν πίστευες πόσο αγκαλίτσες-και-φιλάκια-συναισθηματικό είναι κάτι που βλέπεις, και την άλλη είχες τον Tερκ να διπλώνει τον Τζέι Ντι μέσα στο backpack του. Ναι, ήταν ό,τι νά’ναι. Γι’αυτό και ήταν γαμάτη, όσα χρόνια ήταν γαμάτη πριν εξανλτηθεί τελείως.
Στην Εντατική
Γιατρός: Ο George Clooney, μετά ο Goran Βίζνιτς και μετά δε θυμάμαι. Γενικά ζωή νά’χει η σειρά (είχε δηλαδή), παρήλασαν μπόλικοι κεντρικοί χαρακτήρες. Ο αληθινός σταρ ήταν η ίδια η εντατική κι όχι οι χαρακτήρες της.
Νοσοκομείο: To τμήμα για τα επείγοντα περιστατικά του County General στο Σικάγο. Το οποίο μας θυμίζει, ναι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ.
Ασθένειες: Μέχρι και ελικόπτερα που διαλύονται πάνω στο γιατρείο ή/και σε μέλη του καστ. Μπλοκμπάστερ medical drama.
Τι άλλο έκανε η σειρά; Κέρδισε δέκα Έμμυ, έκανε σταρ τον George Clooney, μας χάρισε τη μετέπειτα Αλίσια Φλόρικ της καλύτερης σειράς στην τηλεόραση φέτος και παρέμεινε σταθερά συναρπαστικό θέαμα για τα 10+ χρόνια ζωής της, ένα εγχείρημα φαινομενικά αδύνατο και άπιαστο μέχρι που το έφτασε ένα άλλο ιατρικό δράμα…
Grey’s Anatomy
Γιατρός: Δεκάδες, και όλοι τους αφύσικα σέξι/καλοφωτογραφημένοι από την κάμερα. Καριέρες, ζωές, έρωτες, φιλίες, το κυνήγι της επιτυχίας, συντριβές αεροπλάνων, τα γνωστά.
Νοσοκομείο: To Seattle Grace που μετονομάστηκε αλλιώς στην περσινή σεζόν, αλλά είναι σπόιλερ αν δεν έχεις δει και την 8η σεζόν οπότε δε το λέμε για σιγουριά. Επιτέλους ένα νοσοκομείο που δεν είναι στη Νέα Υόρκη! Βέβαια είναι στο Σιάτλ που όλο βρέχει και οι γιατροί αυτοί συχνά έχουν αντίστοιχα moody συμπεριφορά.
Ασθένειες: Ό,τι χρειάζεται ώστε να γίνεται μια παράλληλος με τα όποια συναισθηματικά ζόρια του εκάστοτε χειρούργου. Διασημότερο όλων μάλλον παραμένει το penisfish που είχε δαγκώσει τον Mitch Pileggi (τον Σκίνερ από το “X-Files”). Ναι, είναι αληθινό πράγμα το penisfish. Ευχαριστούμε, σειρά! Αλλά ωστόσο υπάρχει και ένα κατά τα άλλα αξιοθαύμαστο εύρος καταστροφών ή/και ασθενειών που πλήττουν τους χαρακτήρες μας. Από Αλτσχάιμερ και καρκίνους μέχρι δυστυχήματα και νευρικές παραλύσεις λόγω, πχ, πυροβολισμού. Ούτε μια στιγμή ηρεμίας.
Τι άλλο έκανε η σειρά; Για 10η χρονιά καταφέρνει να διασκεδάζει και να διατηρεί το ενδιαφέρον του κοινού επειδή πετυχαίνει την ανάπτυξη χαρακτήρων όπως λίγες άλλες σειρές το έχουν κάνει. Ακόμα κι όταν αλλάζει το καστ ή ακόμα κι όταν μια ιστορία δεν λειτουργεί, πάντα θα έρθει η στιγμή που είσαι πάλι καρφωμένος.