Οι δέκα μεγαλύτερες ληστείες
- 18 ΣΕΠ 2007
Κάποιοι προτίμησαν τους κλειστούς χώρους και κάποιοι τα τρένα στην ύπαιθρο. Κάποιοι τις απαγωγές και κάποιοι άλλοι να σκάψουν. Όλοι όμως είδαν “φως στο τούνελ” και για την εποχή τους έκαναν τη ”μπάζα” του αιώνα αφήνοντας κατάπληκτους κοινό και αστυνομικές αρχές. Και επειδή πίσω από μια μεγάλη ληστεία πάντα κρύβεται μεγάλη δόση ευρηματικότητας και φαντασίας το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τις δέκα μεγαλύτερες ληστείες στην ιστορία του εγκλήματος.
Kent Securitas Depot : Η μεγαλύτερη «μπάζα» όλων των εποχών
Η ληστεία του Securitas Depot στο Κεντ της Αγγλίας, στις 22 Φεβρουαρίου του 2006, είναι η μεγαλύτερη κλοπή μετρητών στην ιστορία της εγκλήματος.
Το προηγούμενο βράδυ, ο διευθυντής της αποθήκης της εταιρείας Securitas Cash Management Ltd, Κόλιν Ντίξον, απήχθη από έναν ένοπλο με στολή αστυνομικού. Την ίδια περίπου ώρα απήχθη η γυναίκα και ο 8χρονος τότε γιος του διευθυντή στο σπίτι τους πάλι από ένοπλους που προσποιήθηκαν τους αστυνομικούς.
Τα ξημερώματα της 22ας Αυγούστου, όλη η οικογένεια οδηγήθηκε στην αποθήκη σε ένα λευκό βαν και οι ληστές, υπό την απειλή των όπλων, ακινητοποίησαν το προσωπικό της ασφάλειας και έκλεψαν 53 εκ. στερλίνες.
Μετά από μια σειρά ανακρίσεων, η δίκη ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου 2007, με τις τρεις πρώτες εβδομάδες να αναλώνονται στον Κόλιν Ντίξον και τον υποτιθέμενο ρόλο του ως πληροφοριοδότη.
Η δίκη συνεχίζεται ακόμη!
Banco Central do Brazil: Το «Μεγάλο Ριφιφί» αλά Βραζιλία
Το σαββατοκύριακο της 6ης και 7ης Αυγούστου 2005, μια συμμορία ληστών, πιθανώς μέλη της οργάνωσης “Gang of the Tattooed” ή της “Primeiro Comando da Capital” αφαίρεσαν από την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας στη Φορταλέζα 165 εκ. reais (70 εκ. Ευρώ).
Τρεις μήνες πριν τη ληστεία, η συμμορία είχε νοικιάσει ένα άδειο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, το ανακαίνισε και ανάρτησε πινακίδες που έδειχναν ότι πρόκειται για μια εταιρεία που εμπορευόταν φυσικό και τεχνητό γρασίδι όπως και φυτά.
Οι γείτονες που αναφέρουν ότι την ομάδα αποτελούσαν 6 με δέκα άντρες, έβλεπαν καθημερινά φορτηγάκια να μεταφέρουν χώμα αλλά θεώρησαν ότι αυτό ήταν η φυσιολογική δραστηριότητα της εταιρείας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ληστές έσκαψαν ένα τούνελ 70 μέτρων και τελικά τρύπησαν 1 μέτρο ενισχυμένου ατσαλιού για να εισέλθουν στο θησαυροφυλάκιο. Το τούνελ είχε 70 εκατοστά άνοιγμα, φωτισμό και δικό του κλιματισμό.
Στις 22 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο υποτιθέμενος εγκέφαλος της ληστείας, Λουίς Ριμπέιρο βρέθηκε νεκρός. Είχε απηχθή στις 7 Οκτωβρίου και παρότι η οικογένεια του πλήρωσε περίπου 1 εκ δολάρια οι απαγωγείς δεν τον απελευθέρωσαν.
Πρόσφατα τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν για συμμετοχή στη δολοφονία ενώ η αστυνομία εξετάζει τη σύνδεση των ληστών με εταιρείες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των χρημάτων που πρέπει να ζύγιζαν τρεισήμισι τόνους.
Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί πέντε άτομα που έχουν ομολογήσει τη συμμετοχή τους στην εκσκαφή και έχουν βρεθεί τα 7 από τα 63 εκ δολάρια.
Northern Bank Belfast: Ληστεία με φόντο τη διαμάχη στη Βόρειο Ιρλανδία!
Παρόμοιας σύλληψης και εκτέλεσης με τη ληστεία του Κεντ, η ληστεία της Northern Bank στο Μπέλφαστ λίγο έλειψε να δυναμιτίσει τη ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία. Οι Βρετανική και η Ιρλανδική κυβέρνηση κατηγόρησαν τον IRA κάτι που απερρίφθη από το πολιτικό του σκέλος, Σιν Φέιν.
Το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου 2004, ομάδες οπλισμένων αντρών με στολές αστυνομίας, εισέβαλαν στα σπίτια τριών αξιωματούχων της τράπεζας και κράτησαν ομήρους τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Την επόμενη μέρα άφησαν τους αξιωματούχους να πάνε κανονικά στη δουλειά τους και να παραμείνουν εκεί μετά το τέλος της εργασίας τους.
Αργότερα το ίδιο βράδυ, με τη συνδρομή των αξιωματούχων, οι ληστές μπήκαν στην τράπεζα και αφαίρεσαν συνολικά 50 εκ. δολάρια.
Ο φάκελος της υπόθεσης είναι ακόμα ανοιχτός.
Dunbar Armored : Και ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα…
Η μεγαλύτερη προς το παρόν ληστεία στα χρονικά των ΗΠΑ ήταν και η πιο πρόχειρα οργανωμένη αφού πολύ σύντομα συνελήφθησαν οι δράστες και ανακτήθηκε το 50% της λείας.
Η ληστεία οργανώθηκε από τον Αλαν Πέις, επιθεωρητή ασφαλείας στο Dunbar Armored που προσέλαβε πέντε παιδικούς του φίλους για την υλοποίηση του σχεδίου. Κατά τη διάρκεια της εργασία του, είχε καταγράψει τη λειτουργία όλων των μέσων ασφαλείας, ήξερε ότι τις Παρασκευές το χρηματοκιβώτιο ήταν ανοικτό και ποιοι σάκοι περιέχουν τα μεγαλύτερα και μη αριθμημένα χαρτονομίσματα. Τη μέρα της ληστείας χρειάστηκε μόνο μισή ώρα για να αφαιρέσουν 25 περίπου εκ ευρώ.
Το γεγονός ότι οι ληστές ήξεραν τι έκαναν οδήγησε την αστυνομία στην υπόθεση της «εσωτερικής» δουλειάς και μετά από ανακρίσεις συνέλαβαν το Πέις χωρίς όμως να μπορούν να αποδείξουν τη συμμετοχή του.
Λίγο αργότερα ένα από τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας έδωσε σε κάποιον γνωστό του μια δεσμίδα χαρτονομισμάτων με την αυθεντική ταινία της τράπεζας…
Boston Museum: Ιμπρεσιονιστές ληστές
Τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου 1990, και λίγες ώρες μετά το τέλος των εορτασμών του Αγίου Πατρικίου, δύο άντρες με στολή αστυνομικών χτύπησαν την πόρτα του Μουσείου της Βοστόνης. Παρά τους κανόνες ασφαλείας, οι φρουροί του μουσείου άνοιξαν ανυποψίαστοι την πόρτα επιτρέποντας την είσοδο στους ληστές.
Όταν τελικά συνειδητοποίησαν ότι δεν επρόκειτο για αστυνομικούς ακολούθησε συμπλοκή. Χωρίς όπλα οι ληστές ακινητοποίησαν τους φρουρούς, τους έδεσαν με χειροπέδες και τελικά έκλεψαν τρεις πίνακες του Ρέμπραντ, ένα πορτρέτο του Μανέ, τρία σχέδια του Ντεγκά και ένα χάλκινο αετό από σημαία των Ναπολεόντειων πολέμων. Συνολική λεία αξίας στο χρηματιστήριο της τέχνης 300 εκατομμυρίων σημερινών δολαρίων.
Knightsbridge Security Deposit : Οι πιο καλοί πελάτες
Η ληστεία στο Knightsbridge Security Deposit έγινε στις 12 Ιουλίου 1987 στο Λονδίνο. Δύο άντρες προσποιούμενοι τους πελάτες ζήτησαν από το διευθυντή να νοικιάσουν μια θυρίδα. Αφού ο οδηγήθηκαν στο χρηματοκιβώτιο, με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν τους φρουρούς και το διευθυντή, κρέμασαν μια ταμπέλα που έγραφε «κλειστά», έβαλαν μέσα τους συνεργάτες τους και τελικά αφαίρεσαν αντικείμενα και μετρητά αξίας 40 εκ. στερλινών (100 εκ. σημερινά ευρώ).
Μετά από εξέταση των αποτυπωμάτων στο χώρο της ληστείας η αστυνομία οδηγήθηκε στο Ιταλό εγκέφαλο Βαλέριο Βίτσεϊ και τους συνεργούς του.
Brinks Mat: Μήπως φοράτε “Brinks Mat”;
Στις 26 Νοεμβρίου 1983, έξι ληστές μπήκαν στην αποθήκη Brinks Mat στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου πιστεύοντας ότι θα βρουν 5 εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα. Αν’ αυτού βρήκαν 10 τόνους σε ράβδους χρυσού αξίας 40 εκ. ευρώ.
Οι ληστές είχαν την εσωτερική βοήθεια του φύλακα Άντονι Μπλακ που ήταν κουνιάδος του εγκέφαλου της ληστεία Μπράιαν Ρόμπινσον. Η Σκότλαντ Γιαρντ γρήγορα κατάλαβε τη συμμετοχή του υπαλλήλου και οδηγήθηκε στους ληστές. Από τους δέκα συνολικά, τρεις τόνοι τόνους χρυσού δεν ανακτήθηκαν ποτέ, ενώ θεωρείται ότι όποιος φοράει χρυσό κόσμημα που αγοράστηκε στη Βρετανία μετά το 1983 πιθανώς φοράει Brinks Mat.
Η «δουλειά της Lufthansa»
Η ληστεία στο χρηματοκιβώτιο της Lufthansa στο αεροδρόμιο Κένεντι το 1978, οργανώθηκε από το Τζίμι Μπερκ, μέλος της οικογένειας Λουκέζε και δραματοποιήθηκε εν μέρει στη γνωστή ταινία του Σκορσέζε Goodfellas. Διήρκεσε μόνο 64 λεπτά και ήταν μέχρι τότε η μεγαλύτερη σε αμερικάνικο έδαφος: Συνολική λεία 5,8 εκ. δολαρίων.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι μια σειρά 12 δολοφονιών προσώπων που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το οργανωμένο έγκλημα και έγιναν μέσα σε μερικούς μήνες μετά τη ληστεία. Τρία πτώματα δε βρέθηκαν ποτέ, για πέντε από τους φόνους δεν αποδόθηκαν ποτέ κατηγορίες και ένα πτώμα βρέθηκε μετά από 26 χρόνια σε ένα παλιό νεκροταφείο.
Στις δολοφονίες φαίνεται ότι συμμετείχε ο συνεργάτης της Οικογένειας Λουκέζε, φίλος του Τζίμι Μπερκ και διαβόητος εκτελεστής Donald “The Greek” Frankos κάτι που ο ίδιος αρνείται στη βιογραφία του «Contract Killer: The Explosive Story of the Mafia’s Most Notorious Hit Man Donald “The Greek” Frankos».
Νihon Trust Bank: Για μόλις 300 εκατομμύρια γιεν
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά και η ληστεία των 300 εκ. γιεν στην Ιαπωνία παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου 1968, ένα νεαρός άντρας μοτοσικλετιστής με στολή αστυνομικού ακινητοποίησε 4 υπαλλήλους της Νihon Trust Bank και στη συνέχεια έκλεψε 294,307,500 γιεν που μετέφεραν σε ένα βαν. Και από το 1988 το έγκλημα έχει παραγραφεί.
Διάφορα δημοσιεύματα υποτίθεται ότι έχουν ταυτοποιήσει το ληστή στο πρόσωπο του 55-χρόνου Yuji Ogata αλλά τίποτα δεν έχει αποδειχθεί.
Η «Μεγάλη Ληστεία του Τρένου»
Η «Μεγάλη Ληστεία του Τρένου» του Βασιλικού Ταχυδρομείου είναι όχι μόνο μια από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών με 74 εκ σημερινά δολάρια αλλά και από τις πιο ενδιαφέρουσες αφού ο πρωταγωνιστής της είναι πλέον celebrity
Μια ομάδα 15 ληστών, μεταξύ των οποίων και ο Ρόνι Μπιγκς, ακινητοποίησε την αμαξοστοιχία του Βασιλικού Ταχυδρομείου «Λονδίνο-Γλασκώβη» με ψεύτικα σήματα, χτύπησε τον οδηγό και χωρίς όπλα απέσπασε 2.3 εκατομμύρια στερλίνες. Η αστυνομία έφτασε σχετικά γρήγορα στα ίχνη των ληστών από τα αποτυπώματα τους. Τρεις ληστές, μεταξύ των οποίων και αυτός που ακινητοποίησε τον οδηγό, δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ.
15 μήνες μετά την καταδίκη του, ο Ρόνι Μπιγκς απέδρασε από τη φυλακή και κατέφυγε αρχικά στην Αυστραλία. Όταν ο κλοιός της αστυνομίας άρχισε να σφίγγει γύρω του μετακόμισε στη Βραζιλία όπου έγινε πατέρας ενός παιδιού. Εξαιτίας της νομοθεσίας περί ανταλλαγών κρατουμένων και της πατρότητας δεν κατέστη ποτέ δυνατό να εκδοθεί στη Βρετανία.
Από τότε ταξίδεψε αρκετές φορές στη Βρετανία για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Great Train Robbery», έκανε φωνητικά σε δύο τραγούδια από το soundtrack της ταινίας «The Great Rock ‘n’ Roll Swindle» για τους Sex Pistols και το 1991 συνεργάστηκε με τους γερμανούς Die Toten Hosen στο τραγούδι “Carnival In Rio (Punk Was)”.
Τελικά το 2001 και σε ηλικία 72 ετών επέστρεψε στη Βρετανία για να παραδοθεί. Η πτήση της επιστροφής έγινε με ιδιωτικό τζετ ναυλωμένο από τη Sun που σύμφωνα με αναφορές πλήρωσε 30 χιλ ευρώ για τα δικαιώματα της ιστορίας του.
Το μεγάλο ριφιφί
Είναι μια από τις μεγαλύτερες ληστείες στο κόσμο με λεία 10 εκ σημερινά ευρώ. Παραμένει ακόμη και σήμερα ένα άλυτο μυστήριο. Και πάνω από όλα έχει άρωμα Ελλάδας.
Μεταξύ 18 και 20 Δεκεμβρίου 1992, άγνωστοι δράστες μπήκαν στο θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρρόης διαπερνώντας εσωτερικό ατσάλι αντοχής 22 σταλ και αφού πρώτα είχαν σκάψει ένα τούνελ 15 μέτρων που συνέδεε το αποχετευτικό δίκτυο με το υπόγειο της τράπεζας.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και με άπλετο χρόνο στη διάθεση τους άνοιξαν επιλεκτικά τις 301 από τις 1151 θυρίδες της τράπεζας. Η απογραφή ανέφερε τιμαλφή, επιταγές, συναλλαγματικές, ξένα νομίσματα, χαρτονομίσματα σε δολάρια ΗΠΑ, γερμανικά μάρκα, χρυσές λίρες Αγγλίας, πλάκες χρυσού άγνωστης αξίας που υπολογίστηκε τότε στο αστρονομικό ποσό των 300 εκατομμυρίων δραχμών.
Όσο για τους δράστες, η αλήθεια βρίσκεται κάπου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με πιθανότερο εγκέφαλο το Φράνκο Ρεστέλι, έναν από τους καλύτερους διαρρήκτες του κόσμου και Έλληνες συνεργούς.
Ο «Φρανκίνο» που τη δεδομένη εποχή εξέτιε ποινή φυλάκισης για παρόμοιες ληστείες είχε τις απαιτούμενες γνώσεις για τη διάνοιξη τούνελ. Επιπλέον ο δικηγόρος του, Ρομπέρτο Τσεράμι, έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή του «Φρανκίνο» σε ληστείες εκτός Ιταλίας είναι αποδεδειγμένη. Όχι όμως και στο «Μεγάλο Ριφιφί».