ENTERTAINMENT

Athens Science Festival 2016: Ξέχνα τους βαθμούς που είχες σε Φυσική και Βιολογία

Μέχρι τις 10 Απριλίου, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μας βγάζει τον πιο επιστημονικό μας εαυτό. Όχι αυτόν που κάναμε κάναμε τον άρρωστο για να μην πάμε σχολείο. Τον άλλο.

Ο επιστήμονας, είναι μία εντελώς παρεξηγημένη ιδιότητα. Στο μυαλό μας, οι περισσότεροι τον έχουμε σαν τον τύπο που αχνοφαίνεται πίσω από ένα σωρό μπουκαλάκια με χρωματιστά ποστ ιτ και περίεργα, ακαταλαβίστικα ονόματα γραμμένα πάνω τους. Οι πιο ‘καμμένοι’ από εμάς βέβαια, ίσως στο άκουσμα της λέξης ‘επιστήμονα’ αντί για εργαστήριο, να κάνουμε εικόνα τον Νώντα από εκείνη την παλιά, παντελώς καλτ σειρά του Mega, το Βότκα Πορτοκάλι, να φωνάζει: ‘Επιστήμονα, επιστήμονα’

Συγνώμη γι αυτόν τον συσχετισμό, αλλά δεν κρατήθηκα.

Η παραπάνω εισαγωγή έγινε γιατί ίσως και εσύ όπως και εγώ, και μόνο στο άκουσμα της λέξης επιστήμη, χασμουριέσαι. Αν όχι, βγάζεις φλύκταινες. Το Athens Science Festival 2016, δεν έρχεται να σου θυμίσει εκείνες τις ημέρες που έτριβες το θερμόμετρο στην κουβέρτα για να μην πας σχολείο. Η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργαστήριο ώστε εσύ να κάνεις τα πειράματα που οι καθηγητές σου δεν σε άφηναν να δοκιμάσεις μέσα στην τάξη ή το σπίτι.

(Ναι, ούτε εγώ ήμουν το παιδί που διάλεγαν για να κάνει τη δοκιμή)  

Με δράσεις σε κάθε σημείο της Τεχνόπολις και με το σύνθημα ‘Εξελισσόμαστε με την Επιστήμη’, το  Athens Science Festival επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά με στόχο το ‘άνοιγμα’ της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας στο ευρύ κοινό. Για έξι ημέρες, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν τη γνώση μέσα από ένα πρωτότυπο, διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο. Ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες από τον ελληνικό και διεθνή επιστημονικό χώρο ενώνουν τις γνώσεις, τη φαντασία και την εμπειρία τους για να παρουσιάσουν, όπως ποτέ άλλοτε, τον μαγικό κόσμο της επιστήμης. Σε αυτό της το εγχείρημα, η Τεχνόπολη έχει στο πλευρό της το Ινστιτούτο Cern, το British Council, το National Geographic Channel.

Από τις 5 και μέχρι τις 10 Απριλίου με πλούσιο πρόγραμμα και ελεύθερη είσοδο. 

Περιττό να αναφέρω ότι ήθελα να δοκιμάσω σχεδόν όλα τα ‘επιστημονικά’ παιχνίδια. Δεν προλάβαινα. Η πρώτη μου στάση ήταν στον ειδικά ειδικά διαμορφωμένο χώρο του National Geographic Channel στις Δεξαμενές Καθαρισμού και τα Brain Games του.

Αρχικά, να σου πω τι είναι τα Brain Games: Διαδραστικές εφαρμογές, μια εντυπωσιακή ζωντανή οφθαλμαπάτη, παιχνίδια ικανότητας, λογικής σκέψης και συγκέντρωσης για όλες τις ηλικίες είναι κάποια από τα «Brain Games» που έχει σχεδιάσει το National Geographic Channel.

Τι έκανα: Σκέφτηκα να πάω στο παιχνίδι με την ισορροπία, ως το ‘πιο απλό’. Μου έδωσαν ένα δίσκο με ποτήρια και με έβαλαν να σταθώ πάνω σε ένα τουβλάκι. Δεν μπορώ να σου πω πώς έγινε, γιατί δεν τα μπορώ τα σπόιλερ, αλλά μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα βρέθηκα φαρδιά πλατιά κάτω να προσπαθώ να γλιτώσω τα ποτήρια από βέβαιο σπάσιμο. Καμία γιόγκα.

Δεν το έμαθες από μένα αλλά: Στο υπόγειο του χώρου, λειτουργεί και φέτος το ιδιαίτερα δημοφιλές screening room µε επεισόδια από τις καλύτερες εκπομπές των National Geographic Channel και Nat Geo Wild. Cosmos: A Spacetime Odyssey», «Breakthrough», «Man V Viral» και «Street Genius» και βέβαια επεισόδια από τον πιο πρόσφατο κύκλο της βραβευμένης με Emmy σειράς «Brain Games».

Επόμενη στάση, ήταν η αίθουσα με τα πειράματα. Δύο κορίτσια μου έδειξαν πώς μπορώ να αλλάξω με χρώμα ζαχαροπλαστικής τα πέταλα ενός λουλουδιού. Παραπέρα μερικοί πιτσιρικάδες παρατηρούσαν τη φυγόκεντρο. Πιο δίπλα, μία άλλη ομάδα παιδιών μάθαινε τον αλγόριθμο που λύνει τον κύβο Ρούμπικ.

Βγήκα από εκεί ενθουσιασμένη, για να προλάβω να δω τη δράση που ετοίμασε το Ινστιτούτο Cern για το Φεστιβάλ. Ακολουθεί σχετική φωτογραφία.

Πριν κλείσω, θέλω να πω το εξής: Αυτό το Σαββατοκύριακο, αφιέρωσέ το στην επιστήμη. Δεν θα κάνει καλό καιρό.