ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ASSOCIATED PRESS
ΒΙΒΛΙΟ

Bad Blood: Η ιστορία της γυναίκας που ήθελε το αίμα σου

Η δισεκατομμυριούχος με τα μαύρα που ήθελε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που τεστάρουμε το αίμα μας, ένας Πίκος Απίκος ρεπόρτερ που αποκάλυψε το ψέμα και, στο βάθος του κήπου, η Jennifer Lawrence.

Το 2015 η Elizabeth Holmes, η 31χρονη μαυροφορεμένη (συνειδητά υιοθέτησε το ζιβάγκο λουκ του Steve Jobs) ιδρύτρια και κάτοχος του 50% των μετοχών της Theranos (της εταιρίας που κατασκευάζει θαυματουργές συσκευές τεσταρίσματος του αίματος όπου με μια σταγόνα μετρούν τα πάντα), με τη χαρακτηριστική βαρύτονη φωνή (που επίσης ήταν μούφα) ήταν πρώτη στη λίστα των πιο πλούσιων αυτοδημιούργητων γυναίκων του Forbes με προσωπική περιουσία 4,5 δις δολαρίων.

Ένα χρόνο μετά η εκτίμηση αυτή είχε κατέβει στα 0 δολάρια.

Τι μεσολάβησε; Τι ήταν αυτό που κατεδάφισε την χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρίας των 9 δις που έχει βρεθεί εξώφυλλο, εκείνη και η δημιουργός της (κρατώντας συνήθως την μικροσκοπική φορητή συσκευή στο χέρι της), σε όλα τα έγκριτα ΜΜΕ του κλάδου;


Κάτι εντελώς παλιομοδίτικο. Ένας καθαρόαιμος ερευνητής δημοσιογράφος, ο -δις βραβευμένος με Πούλιτζερ- John Carreyrou, που δεν ψήθηκε από το τεράστιο hype και άρχισε να ψάχνει λίγο καλύτερα τι συμβαίνει εντός της μυστικοπαθούς εταιρίας που είχε ήδη συγκεντρώσει -χωρίς να δείξει απτά αποτελέσματα- πάνω από 700-800 εκατ. δολάρια από επενδυτές.


Στο επίκεντρο όλων η φωτογενής, ωραιοπαθής CEO, Elizabeth Holmes, με το τεράστιο κόλλημα με τον Steve Jobs (ντυνόταν το ίδιο, ακολουθούσε πιστά την κοσμοθεωρία του, μέχρι και το αυτοκίνητό της δεν είχε πινακίδα, όπως το δικό του) ολόκληρο το σκεπτικό της οποίας μπορούσε να συμπυκνωθεί στην επιγραφή που είχε στο γραφείο της, η οποία έλεγε «Τι θα δοκίμαζες να κάνεις αν ήξερες ότι δεν μπορούσες να αποτύχεις;».


Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το βιβλίο του οποίου μόλις κυκλοφόρησε (με τίτλο ‘Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup’), η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ήταν να πεις ένα μεγάλο ψέμα. Ότι δηλαδή οι συσκευές που έφτιαξες δουλεύουν. Και μετά να προσπαθήσεις να πείσεις τα κορόιδα ότι η τεχνολογία που τους πουλάς δεν είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.


Εννοείται πως ο χαρακτήρας της Holmes, μιας γυναίκας που μεγάλωσε στην Silicon Valley με οικογενειακούς φίλους μεγαλο-επενδυτές και παράτησε το Stanford για να ξεκινήσει την εταιρία της, είναι πολύ ζουμερός για να μην γίνει ταινία. Για την ακρίβεια για να μην γίνει ταινία (με τίτλο ‘Bad Blood’) με κάποια τόσο χαρισματική όσο η Jennifer Lawrence στον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Ενώ, ταυτόχρονα, το ΗΒΟ μόλις ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση της, δια χειρός του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη των ‘Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’ και ‘Enron: The Smartest Guys in the Room’, Alex Gibney.

Γιατί η Elizabeth, με τα τεράστια γαλάζια μάτια και την αύρα αυθεντίας, ήταν χαρισματική. Αυτό της το αναγνωρίζουν ακόμη και οι θανάσιμοι εχθροί της. Και πειστική. Ειδικά όταν το κοινό της ήταν μεσήλικες λευκοί δισεκατομμυριούχοι (με εξαιρετική φήμη και ελάχιστες γνώσεις ιατρικής), τους οποίους έπειθε να επενδύσουν ή να μπουν στο διοικητικό συμβούλιο, κάποιοι από τους οποίους την υπερασπίζονται ακόμη. Άλλωστε λευκός μεσήλικας ήταν και αυτός ο -κατά 20 χρόνια μεγαλύτερος της- πρώην σύντροφός της και τότε πρόεδρος, Sunny Balwani, που την βοήθησε να πάρει τη θέση που κατείχε.


Απλώς, ταυτόχρονα, σύμφωνα με πολλαπλά δημοσιεύματα, η Elizabeth υπήρξε από εξαιρετικά μυστικοπαθής. Λογικό, αφού πουλούσε κάτι που δεν δούλευε όπως το διαφήμιζε ως παθολογική ψεύτρα (όπως την χαρακτηρίζει ο συγγραφέας).

Επίσης αμείλικτη και ραδιούργα. Απέλυε όποιον την αμφισβητούσε (εκείνη και τα αποτελέσματα που παρουσίαζε στους επενδυτές). Έβαζε τους βοηθούς της να γίνονται φίλοι με τους υπαλλήλους της στο Facebook και μετά να την ενημερώνουν τι πόσταρε. Και απαγόρευε στις διάφορες ομάδες (π.χ. χημικούς, μηχανικούς, σχεδιαστές) να έχουν επαφή μεταξύ τους για να αποφύγει την διαρροή πληροφοριών.


Πληροφορίες όπως αυτή που πρώτος αποκάλυψε ο ρεπόρτερ στο άρθρο του στην Wall Street Journal. Ότι δηλαδή η Theranos, πολλά απο τα τεστ που ισχυριζόταν ότι πραγματοποιούσαν οι συσκευές της, τα έδινε με την σειρά της αλλού για να γίνουν σωστά.

Τελικά η Holmes αναγκάστηκε, στις αρχές Μαρτίου, να συμβιβαστεί με την Επιτροπή Κεφαλαιαφοράς των ΗΠΑ, σχετικά με τις κατηγορίες για εξαπάτηση επενδυτών, πληρώνοντας 500.000 δολάρια πρόστιμο, δίνοντας πίσω 19 εκατ. μετοχές της εταιρίας και τρώγοντας 10ετ;h απαγόρευση από το να έχει θέση ευθύνης σε εταιρία.


Τότε δηλαδή που θα είναι μόλις 44 χρονών και περισσότερo διψασμένη από ποτέ για να κερδίσει την θέση στην αιωνιότητα που θεωρεί ότι της αξίζει. Και όχι απλά τον τίτλο της Κρουέλα ντε Βιλ της Silicon Valley που κατέχει αυτή τη στιγμή.

Tι μένει για το τέλος; Η πολεμική ιαχή των υπαλλήλων της εταιρίας, όταν το 2016 τους μάζεψε στην καφετέρια για να τους εξηγήσει πως ο δημοσιογράφος, ο John Carreyrou, κάνει λάθος. Όταν δηλαδή όλοι μαζί άρχισαν να φωνάζουν «Fuck you, Carreyrou!».

Είπαμε. Το κορίτσι μας ξέρει να εμπνέει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο δειλός Kennedy που σκότωσε και την έβγαλε καθαρή
Terror: Η φρικιαστική αλήθεια πίσω απ’ τη σειρά τρόμου της χρονιάς
Ο Σκρουτζ πετρελαιοβαρώνος και η σοκαριστική αληθινή ιστορία του ‘All the Money in the World’

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

Exit mobile version