Beckham: Το ντοκιμαντέρ που βλέπει όλος ο πλανήτης μέσα από τα λόγια του σκηνοθέτη του
Ο Fisher Stevens εξήγησε πώς γύρισε το δικό του Last Dance, γιατί το έκανε πράξη τώρα και πώς «έλυσε» τον David Beckham.
- 10 ΟΚΤ 2023
Κάθεσαι στον καναπέ ή ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου. Η πρώτη, αντανακλαστική σου κίνηση, εκτός από το να ανοίξεις για ακόμη μια φορά το κινητό μήπως και σου ξέφυγε κάποια καρδούλα στο Instagram, είναι να πληκτρολογήσεις ή να πατήσεις το εικονίδιο του Netflix.
Ξέρουμε τι κάνεις τα βράδια, ξέρουμε επίσης και ποιες σειρές ή ταινίες βλέπεις. Μόλις μπεις στην πλατφόρμα, λοιπόν, θα εμφανιστεί οθόνη σου ο David Beckham -ίσως και η Victoria, ανάλογα τη μέρα. Λογικό, όλοι μιλούν (και παρακολουθούν) το docuseries των τεσσάρων επεισοδίων οπότε αυξάνονται αυτόματα και οι θεατές του. Αν δεν είσαι ένας από αυτούς, αργά ή γρήγορα, θα γίνεις.
Πριν πατήσεις το play, όμως, καλό θα ήταν να διαβάσεις τι κρατήσαμε από τη συνέντευξη που έδωσε στο GQ ο σκηνοθέτης που έφερε στην οθόνη μας τη μεγάλη επιτυχία του Netflix, Fisher Stevens. Οι πιθανότητες να δεις το ντοκιμαντέρ με άλλο μάτι, είναι πολλές.
Το δικό του Last Dance
Για αρχή, απάντησε στο γνωστό «γιατί τώρα;», τον λόγο δηλαδή που αποφάσισε ο David Beckham να κάνει το ντοκιμαντέρ αυτή την περίοδο και όχι, ας πούμε, σε μερικά χρόνια από τώρα. Ο Stevens, υποστηρίζει ότι είχε την ίδια ακριβώς απορία πριν ο ίδιος ο Becks του ξεκαθαρίσει ότι θέλει να πει την ιστορία του πριν το κάνει κάποιος άλλος. Το έκανε. Και πήγε πολύ καλά αυτό, τουλάχιστον από την πλευρά των θεατών που, θέλοντας και μη, έκαναν μια απότομη βουτιά στα 90s, έφτασαν στα 00s και στέγνωσαν στο 2023.
Τα ντοκιμαντέρ άλλων αθλητών που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα, έπαιξαν και αυτά το ρόλο τους με το Last Dance, όπως λέει ο ίδιος, να είναι το αγαπημένο του Beckham. Η μεγάλη διαφορά, ωστόσο, είναι ότι ο Stevens πέρασε μαζί του 30 ολόκληρες ώρες και δεν είναι τόσο σίγουρος ότι οι άνθρωποι του Last Dance είχαν τον ίδιο χρόνο στη διάθεσή τους με τον Michael Jordan. Το «εντάξει, είμαι έτοιμος να κοιτάξω πίσω» που είπε ο πρώην ποδοσφαιριστής, ήταν αρκετό για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα.
Ο «καλός» David, το final cut και η κόκκινη του ‘98
Τον βλέπουμε, συνήθως, άνετο μπροστά από τις κάμερες. Άλλωστε, τον ακολουθούν από τότε που ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως λέει ο Stevens, ήταν αρκετά νευρικός στο ξεκίνημα αν και είχαν ήδη γίνει οι απαραίτητες συναντήσεις πριν ακουστεί η πρώτη κλακέτα. Σταδιακά, «λύθηκε», με τον σκηνοθέτη να δηλώνει σοκαρισμένος με το πόσο καλό άτομο είναι αφού δεν περίμενε ένα icon να είναι τόσο προσγειωμένο. Μεταξύ μας, δεν θα έλεγε κάτι αρνητικό, το ντοκιμαντέρ πουλάει σαν τρελό, θα ήταν αστείο -σχεδόν καταστροφικό- να πει κάτι που θα έβλαπτε την εικόνα του επαγγελματία Beckham.
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση αν ο Becks ή οι σύμβουλοί του ζητούσαν να είναι αυτοί που θα έχουν τον τελευταίο λόγο πριν την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ. Κι όμως, δεν έγινε κάτι τέτοιο αφού ο ίδιος αναγνώρισε ότι χρειάζεται βοήθεια και όχι κατεύθυνση ώστε ο κόσμος να μάθει ποιος πραγματικά είναι. «Δεν έχω δείξει ποιος είμαι, οπότε μπορείς εσύ να με βοηθήσεις να το κάνω αυτό», είπε στον Stevens.
Μπορεί ο Beckham να μη μιλούσε συχνά για την κόκκινη κάρτα που δέχτηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του ‘98, όμως στο ντοκιμαντέρ χρειάστηκε να το κάνει. Το θέμα είναι, γιατί στον Stevens και όχι, ας πούμε, σε κάποια απλή ερώτηση του Sky Sports; H απάντηση, τελικά, είναι απλή: «Το κατέπνιξε για πολύ καιρό. Και, ξέρεις, όσο μεγαλώνεις γίνεσαι και σοφότερος κατά κάποιο τρόπο. Και θέλεις να μεγαλώνεις ως άνθρωπος», είπε αρχικά ο Stevens. «Ο τύπος δεν έχει κάνει ψυχανάλυση και ξέρω πολύ καλά ότι μετά από 3-4 ώρες συνεδρίες που κάναμε, άρχισε να σκέφτεται πράγματα και αυτός είναι ο λόγος που του πήρε καιρό να ανοιχτεί».
Η παλιοπαρέα και το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ
Ένα ντοκιμαντέρ για τον Beckham χωρίς να εμφανίζονται οι παίκτες που τον συνόδευαν στη φυσούνα, στο χορτάρι και πάλι πίσω, δεν θα ήταν ολοκληρωμένο. Έτσι, ο Stevens μίλησε -μεταξύ άλλων- με τους Roy Keane και Ole Gunnar Solskjaer αν και οφείλουμε να σταθούμε στον πρώτο αφού, όπως λέει, τον φοβόταν. Ο λόγος; Γιατί είναι ο Roy Keane, δεν υπάρχει κάτι βαθύ. Όπως αποδείχθηκε, τελικά, ο υπερβολικά σκληρός της γνωστής παρέας, ήταν αστείος και καλός όπως και οι Gary Neville, Phill Neville, Paul Scholes.
«Στην Αγγλία είναι σημαντικό αλλά στην Αμερική και σε άλλα μέρη της Ευρώπης δεν ξέρουν καν τι συμβαίνει», είπε ο Stevens για τα όσα συνέβησαν στο Κατάρ. Τον ρώτησε και γι’ αυτό, αφού, μην ξεχνάμε, ο Becks ήταν ambassador στο τελευταίο, ματωμένο Μουντιάλ, γεγονός που συζητήθηκε έντονα. Παρ’όλα έδειξε διάθεση να μιλήσει γι’ αυτό. Και το συζήτησαν. Χτυπάει η καμπάνα του spoiler alert, ας σταματήσουμε εδώ.