Τα 10 πιο αγαπημένα μας indie games
- 10 ΙΑΝ 2019
Ζούμε σε μια εποχή που οι τίτλοι “μεσαίου” βεληνεκούς τείνουν να εκλείψουν και ως εκ τούτου η βιομηχανία των video games στηρίζεται σε δύο πυλώνες, στις triple A και στις indie δημιουργίες. Το 2018 ήταν μια χρόνια που είδαμε εξαιρετικές και άκρως ποιοτικές προτάσεις και στις δύο παραπάνω κατηγορίες. Τίτλοι, όπως το God of War, το Red Dead Redemption 2, το Super Smash Bros. Ultimate και το Octopath Traveler μας χάρισαν μοναδικές στιγμές, ωστόσο φέτος είδαμε και μια πλειάδα συναρπαστικών indie κυκλοφοριών. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος δυσκολευτήκαμε να επιλέξουμε τα 10 καλύτερα indie games της χρονιάς. Αποφασίσαμε πάντως να ακολουθήσουμε την… καρδιά μας και να συμπεριλάβουμε τις κυκλοφορίες που μας κράτησαν συντροφιά για δεκάδες ώρες, αλλά και αυτές που μας προξένησαν τεράστια εντύπωση.
Honorable mention
Πριν δούμε αναλυτικά το Top 10 θα θέλαμε να αναφερθούμε και σε μερικά ακόμη indie games που αξίζουν οπωσδήποτε την προσοχή σας. Ένα από αυτά είναι το Celeste, το Platfrormer της Matt Makes Games. To Hades της Supergiant Games θα μπορούσε επίσης να συμπεριληφθεί, αλλά στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται ακόμη σε στάδιο early access. Οι λάτρεις του… toilet humor οφείλουν να τσεκάρουν το Demetrios της Cowcat Games, ενώ όσοι αγαπούν τα MOBA και τα BR θα πρέπει να δώσουν μια ευκαιρία στο εξαιρετικό Battlerite Royale.
10) Xenon Valkyrie+
Φέτος παίξαμε εκατοντάδες games, ωστόσο ελάχιστα εξ’ αυτών κατάφεραν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας. Ένα από αυτά είναι και το Xenon Valkyrie+ των Diabolical Mind και Cowcat Games. Πρόκειται για ένα άκρως εθιστικό roguelite Action/Platformer, το οποίο όσο σας… πληγώνει τόσο σας πορώνει. Ναι θα πεθάνετε εκατοντάδες φορές μέχρι να φτάσετε στο τέλος του, εντούτοις κάθε run είναι απίστευτα απολαυστικό. Αν οι roguelite μηχανισμοί του είχαν υλοποιηθεί λίγο πιο εύστοχα, τότε θα μιλούσαμε για ένα πραγματικό αριστούργημα.
9) Overcooked 2
Οι couch co-op κυκλοφορίες έχουν κάνει ένα θριαμβευτικό comeback τα τελευταία χρόνια. Το Overcooked 2 αποτελεί έναν χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της συγκεκριμένης κατηγορίας, ο οποίος χωρίς να καινοτομήσει ιδιαίτερα κατάφερε να μας χαρίσει άφθονες ώρες διασκέδασης. Οι developers κράτησαν αναλλοίωτο τον βασικό πυρήνα του προκατόχου του, πρόσθεσαν online multiplayer, περισσότερα levels, συνταγές και avatars και εν τέλει μας πρόσφεραν ένα ακόμη πιο γευστικό πιάτο! Για όσους επιθυμούν ακόμη περισσότερο Overcooked 2 να σημειωθεί ότι φέτος είδαμε και το Surf ‘n’ Turf expansion του, το οποίο επίσης μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.
8) Bad Dream: Fever
To Bad Dream: Fever είναι ένα ιδιαίτερο point and click Adventure με έντονα στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ και αντισυμβατικής σκέψης, εμπνευσμένο από την προσωπική απόγνωση που βίωσε ο δημιουργός του μετά την επιτυχία του προηγούμενου installment της σειράς. Βασική προϋπόθεση για να το απολαύσετε είναι να μην περιμένετε ένα “ίδιο- αλλά- διαφορετικό” Bad Dream: Coma, αλλά να αφεθείτε σε αυτόν τον εκπληκτικά εικονογραφημένο εμπύρετο εφιάλτη, που εκμυστηρεύεται, με τον τρόπο του, τα συναισθήματα ενός ψυχοσωματικά εξαντλημένου ατόμου.
7) Frostpunk
H 11 bit studios μας έχει συνηθίσει σε “ώριμες” δημιουργίες που δοκιμάζουν τα όρια της ανθρωπιάς μας. Μετά το This War of Mine, η πολωνική εταιρεία μας ταξίδεψε φέτος στον παγωμένο steampunk κόσμο του Frostpunk και μας ώθησε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για την επιβίωσή μας. Σε επίπεδο gameplay, το Frostpunk σαφέστατα δεν πρωτοπορεί, εντούτοις σας αναγκάζει να κουβαλήσετε το ψυχολογικό και ηθικό φορτίο των αποφάσεων σας. Θα λυγίσετε άραγε κάτω από αυτό ή θα φτάσετε μέχρι το τέλος;
6) Guacamelee 2!
Το πρώτο Guacamelee! δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κορυφαία Metroidvania των τελευταίων ετών. Η Drinkbox Studios μας παρουσίασε φέτος τον διάδοχό του κερδίζοντας κατά γενική ομολογία τις εντυπώσεις. Το Guacamelee 2! ακολουθεί ευλαβικά την συνταγή επιτυχίας του προκατόχου του, προσφέροντας έναν ακόμη μεγαλύτερο κόσμο για εξερεύνηση, περισσότερες special moves και δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη έμφαση στο chicken transformation του ήρωά σας.
5) The Banner Saga 3
To The Banner Saga 3 μπορεί να μην κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την φερώνυμη τριλογία, ωστόσο αποτελεί ένα εξαιρετικό tactical RPG. Είναι γεμάτο κρίσιμες αποφάσεις, ένταση, αγωνία και τεράστιο impact ακόμα και από παλιότερες επιλογές σας. Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως παρέχει, μέχρι και το… παρά ένα, μία εξαιρετική εμπειρία και τηρεί κατά γράμμα ό,τι είχε υποσχεθεί στην αρχή: “The story in The Banner Saga changes based on the choices you make”. Ελπίζουμε η developer εταιρία, Stoic Studio, να βγάλει ένα update και να δώσει στο έπος της το ending που του αξίζει…
4) The Messenger
Θα έλεγε κανείς ότι οι καλύτερες δημιουργίες στον χώρο των video games είναι αυτές που καταφέρνουν να προκαλέσουν έκπληξη στον παίκτη. Για παράδειγμα, το Inverted Castle του Castlevania: Symphony of the Night είναι ενδεχομένως μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουμε συναντήσει στη ζωή μας. Ένας άλλος τίτλος που βγάζει συνεχώς άσους από το μανίκι του είναι και το The Messenger της Sabotage Studio. Στην αρχή ξεκινά ως ένα side-scrolling Action-Platformer στα πρότυπα του Ninja Gaiden και στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε ένα Metroidvania που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις κορυφαίες κυκλοφορίες του είδους. Το μόνο αρνητικό που έχουμε να του προσάψουμε είναι ότι κυκλοφορεί μόνο στα PC και το Nintendo Switch! Ελπίζουμε το 2019 να το δούμε και στα υπόλοιπα format…
3) The Infectious Madness of Doctor Dekker
To εν λόγω FMV Adventure της D’Avekki Studios θα μπορούσε να είχε συμπεριληφθεί σε κάποια από τις συλλογές διηγημάτων του μέγιστου H.P Lovecraft. O τρόπος με τον οποίο παίζει με το μυαλό σας, κάνοντάς σας να αψηφήσετε τα όρια του χωροχρόνου είναι μοναδικός. Στο Τhe Infectious Madness of Doctor Dekker δεν “παίζεις”, “ζεις” μια πρωτόγνωρη εμπειρία ξανά και ξανά και σιγά σιγά γεύεσαι την τρέλα και παρασύρεσαι στη βυθισμένη Ρ΄λυέ εκεί όπου ο Μέγας Cthulhu κοιμάται και ονειρεύεται…
2) The Council
To The Council της Big Bad Wolf Studio μας τα “χάλασε” στο τέλος, ωστόσο είναι αδύνατο να ξεχάσουμε τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε παίζοντας τα πρώτα τρία επεισόδια του. Η Big Bad Wolf Studio έφερε πραγματικά την επανάσταση στον χώρο των αφηγηματικών Adventures, αλλά εν τέλει καταπλακώθηκε από το βάρος του φιλόδοξου εγχειρήματός της. Θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως μια μίξη της σειράς Sherlock Holmes της Frogwares και των Adventurers της Telltale Games, η οποία είναι εμπλουτισμένη με αγνούς pen and paper role-playing μηχανισμούς.
1) Dead Cells
Η λέξη “αριστούργημα” ωχριά για να περιγράψει το Dead Cells, καθώς είναι το μόνο indie game, το οποίο βαθμολογήσαμε φέτος με 10, δίνοντας την εξής ετυμηγορία:
“Το Dead Cells δεν εισάγει κάτι πρωτοποριακό στο genre των roguelikes, αλλά κατορθώνει να συλλέξει όλα τα καλύτερα στοιχεία του είδους και να τα μεταμορφώσει σε ένα συναρπαστικό τίτλο, ο οποίος επιβραβεύει πάνω από όλα την ευελιξία. Τα πολλά και πολύπλοκα συστήματά του δουλεύουν συνεργατικά προκειμένου να εξασφαλίσουν την σωστή ισορροπία μεταξύ άνεσης και πρόκλησης, χωρίς ποτέ να γίνεται άδικο ως προς τον παίκτη. Η κομψή παρουσίαση του, ο άμεμπτος τεχνικός τομέας και πολλές έξυπνες επιλογές στον σχεδιασμό δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το απόσταγμα και η συμπύκνωση όλων αυτών των στοιχείων που κάνουν τα roguelikes τόσο συναρπαστικά και εθιστικά.”
Πηγή: IGN Greece
ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΑ