Το ‘Call of Duty: Black Ops 4’ μας προσγείωσε απότομα
Το τελευταίο chapter του CoD είναι ένα παιχνίδι χωρίς ταυτότητα.
- 1 ΝΟΕ 2018
Ακολουθώντας τα χνάρια των sports games, το Call of Duty έρχεται για μία ακόμα χρονιά με ένα νέο τίτλο. Ένας τίτλος που μπορεί να φέρει το όνομα Black Ops, αλλά επ’ ουδενί την φιλοσοφία.
Campaign mode: Off
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Call of Duty: Black Ops 4, προσγείωσε απότομα όλους τους φίλους της σειράς, όταν ανακοινώθηκε η αφαίρεση του single-player campaign. Αυτό ήταν κάτι πρωτοφανές για την ιστορία της σειράς, αφού μιλάμε πως από το πρώτο Call of Duty (29 Οκτωβρίου 2003), μέχρι και το WWII το single player campaign ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού.
Τα jetpacks και τα wall-runs είναι στοιχεία του παρελθόντος
Δεν ξέρω πόσους ενόχλησε αυτό, αλλά το να βγάζεις εκτός κάτι που αποτελεί το 30-40% της τιμής του παιχνιδιού και να το αντικαθιστάς με κάτι που λέγεται Specialists HQ είναι απαράδεκτο. Το Specialists HQ είναι ένα single player mode όπου έχει ξεκάθαρο σκοπό να εξοικειώσει τους παίκτες, με τους χαρακτήρες (Specialists) και τα abilities που χρησιμοποιούν. Κοινώς, πρόκειται για training sessions με (κακά) bots, τα οποία συνοδεύονται από όμορφα cut-scenes που δείχνουν το υπόβαθρο του κάθε Specialist.
Οι Specialists, δέκα στον αριθμό, θυμίζουν κατά πολύ τους χαρακτήρες τόσο του Overwatch, όσο και του Rainbow Six: Siege. Η διαφορά είναι πως στους τίτλους που ανέφερα το τακτικό κομμάτι και τα “picks” που θα κάνουν οι παίκτες παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση της ομάδας. Στο Black Ops 4 όμως ένα είναι αυτό που μετράει αν μπορείς να ρίχνεις και όχι η tactical προσέγγιση.
Multiplayer ονείρωξη
Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου. Η αλήθεια είναι πως παρά την έλλειψη του single-player campaign, το Call of Duty: Black Ops 4 είναι διασκεδαστικό. Το multiplayer μοιάζει εμφανώς βελτιωμένο. Τα jetpacks και τα wall-runs είναι στοιχεία του παρελθόντος και αυτό είναι πολύ θετικό. Το time-to-kill είναι ελάχιστα μεγαλύτερο, προσφέροντας ένα μικρό περιθώριο στους παίκτες για να αντιδράσουν και η προσθήκη του manual healing κάνει τα gunfights να διαρκούν περισσότερο, αφού ο παίκτης μπορεί να αναπληρώσει την ενέργειά του με το πάτημα ενός κουμπιού.
Το Call of Duty: Black Ops 4, προσγείωσε απότομα όλους τους φίλους της σειράς
Μπορώ με σιγουριά να παραδεχτώ πως, το multiplayer του Call of Duty: Black Ops 4 είναι αρκετά “εθιστικό” και διασκεδαστικό. Αν και υπάρχει μία ποικιλία από modes, βρέθηκα να περνάω το περισσότερο του χρόνου μου στο κλασσικό TDM (Team Deathmatch) και τo νέο Heist mode. Το Heist mode βάζει τους παίκτες (5vs5) σε ένα best of 5, όπου σκοπός είναι να φτάσουν στην χρηματαποστολή και να την κάνουν extract από την “βάση” τους. Οι παίκτες ξεκινούν με βασικό όπλο το πιστόλι και 500$ για να αγοράσουν utilities ή όπλα. Μπήκατε στο νόημα ακριβώς κάτι σαν το μοντέλο του Counter-Strike: Global Offensive. Το mode αυτό είναι αρκετά διασκεδαστικό, με το μόνο του μειονέκτημα να είναι η μικρή διάρκεια. Θα ήθελα περισσότερα rounds, μιας και όπως ξέρουμε όλοι το time-to-kill του COD κάνει ούτως ή άλλως την διάρκεια των παιχνιδιών μικρότερη, οπότε το Heist θα ήθελα ένα best of 10 για να το ευχαριστηθούν λίγο παραπάνω οι παίκτες.
Blackout στον ανταγωνισμό
Δεν είμαι μεγάλος fan των Battle Royal (πλέον), κι αυτό οφείλεται στο ότι έχει γεμίσει ο τόπος. Κάτι που οδήγησε πλέον το Call of Duty, να κόψει το single-player, και να προσθέσει το δικό της Battle Royal, με το όνομα Blackout.
Το να είσαι ο καλύτερος όμως δεν σημαίνει ότι θα λάβεις και την υποστήριξη όλων
Δεν υπήρχε αμφιβολία πως το κοινό δεν θα το περίμενε με ανοιχτές αγκάλες και δεν χρειάζεται να είσαι fanboy για να το πεις. Εδώ η επιτυχία ήταν αναμενόμενη αφού από την μία έχεις έναν μεγάλο κομμάτι της αγοράς ως Call of Duty franchise, από την άλλη ο “ανταγωνισμός” έχει μείνει στάσιμος (δεν μιλάμε για το Battlefield). Οπότε το Blackout ίσως να είναι το καλύτερο, από θέμα εκτέλεσης, Battle Royal. Συνδυάζει τέλεια το μοτίβο που έχουν συνηθίσει οι λάτρεις των Battle Royal, με το fast-paced combat που διαθέτει του Call of Duty. Προσθέστε τώρα, λίγα παραπάνω “οχήματα”, μερικά “καλούδια” και μπουμ, τέλεια συνταγή.
Στα πρώτα παιχνίδια, ήταν λίγο δύσκολο να συνηθίσω το μενού (λόγω κονσόλας), αλλά έπειτα από μερικά ακόμα deaths συνήθισα. Κάθε αρχή και δύσκολη, μόνο που εμένα μου φάνηκε Γολγοθάς. Το Blackout είναι σίγουρα το κομμάτι που τραβάει τα βλέμματα για το πόσο smooth μπορεί να είναι η όλη εμπειρία (του Battle Royal) σε μία κονσόλα, χωρίς να χρειάζομαι το PC των ΧΧΧΧ ευρώ.
Πέρα από τα παραπάνω, η Activision παίζει καλά τα χαρτιά της και εκμεταλλεύεται (όπως και άλλοι) το hype γύρω από ένα “είδος” FPS. Το να είσαι ο καλύτερος όμως δεν σημαίνει ότι θα λάβεις και την υποστήριξη όλων. Οπότε όσοι συνήθισαν να τρώνε κοτόπουλο, ό,τι γκουρμεδιά και να σερβίρεις, πάλι στο κοτοπουλάκι θα επιστρέφουν, γιατί αυτό δημιούργησε το hype κι εκτός αυτού βρίσκεται σε άλλο εύρος τιμής. Τώρα το αν θα καταφέρει να κερδίσει κι άλλους οπαδούς η Activision; Νομίζω πως το είδαμε στην κυκλοφορία, όπου έσπασε κάθε ρεκόρ. Το αν θα καταφέρει να τους κρατήσει είναι άλλο θέμα.
Να καούν τα SMG
Να καούν, να καούν. Πριν πάμε όμως σε αυτό το customization στα όπλα είναι très magnifique. Όπως σε κάθε Call of Duty τα τελευταία χρόνια , έτσι και στο Black Ops 4 τα όπλα δέχονται τα δικά τους attachments, διαφοροποιώντας έτσι τα στατιστικά του εκάστοτε όπλου, ενώ μερικά από αυτά έχουν τα δικά τους Operator Mods, τα οποία προσθέτουν ένα επιπλέον ability στο όπλο. Εκτός αυτού το “extreme” βάψιμο, δείχνει πόσο extreme παίκτης είσαι, ξεκλειδώνοντας έτοιμα skins ή αλλιώς μπορείς να βγάλεις τον καλλιτέχνη που κρύβεις μέσα σου με τα custom paintjobs.
Βέβαια το customization δεν περιορίζεται μόνο στα όπλα, αφού ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του custom class, κάνοντας διάφορες αλλαγές σε Perks, Abilities και Wild Cards, με σκοπό την δημιουργία του ιδανικού build που θα του χαρίσουν τα scorestreaks και τη νίκη.
Ένα από τα πράγματα που με ενοχλούσαν στο Call of Duty, εκτός των bunny hoppers, είναι το πόσο γρήγορα μπορούν να σε ρίξουν τα SMG. Δεν μιλάμε σε mid-close range. Αλλά σε mid-long καταστάσεις, όπου το damage θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερο. Αν του βάλεις και rapid-fire τότε the rage is real. Καταραμένο Spitfire! Αισθάνθηκα αρκετές φορές πως ο ρυθμός του game με ωθούσε στην χρήση SMG γιατί ο συνδυασμός του rate of fire με το damage, ήταν πολύ καλύτερος από κάποιο Assault Rifle. Ποιο εύκολα πάντως έβγαιναν τα killstreaks με SMG παρά με Assault Rifle.
Let the bodies hit the floor
Ένα mode με τα περισσότερα πτώματα είναι αυτό των Zombies. Ένα mode που ενώ ξεκινά ως χαλάρωση, καταλήγει να σε βάζει στην τσίτα.
Φέτος το Zombies Mode του Call of Duty: Black Ops 4, μας ταξιδεύει στον Τιτανικό, την Αρχαία Ρώμη και το Αλκατράζ μέσα από τους τρεις χάρτες που διαθέτει. Οι παίκτες θα μπορούν να παίξουν το κλασσικό co-op όπου συνεργάζονται με τους συμπαίκτες τους με σκοπό να ολοκληρώσουν την αποστολή ή να παίξουν το νέο Rush mode όπου αντιμετωπίζουν ορδές από ζόμπι, ενώ παράλληλα συναγωνίζονται με σκοπό το υψηλότερο δυνατό σκορ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κι από εδώ δεν λείπει το customization. Από όπλα μέχρι και ελιξίρια και talismans, το zombie mode του Call of Duty: Black Ops 4 έρχεται πλήρως ανανεωμένο. Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί για να φτιάξετε κι εδώ το class που σας ταιριάζει και να λιώσετε κάθε λογής απέθαντο που θα βρεθεί μπροστά σας. Το Zombie Mode υπόσχεται αρκετές ώρες διασκέδασης είτε solo, είτε με την παρέα φίλων ή και bots.
Κάτι που άφησα για το τέλος είναι αυτή η “χαζομάρα” με το κλειδωμένο map, το οποίο υπάρχει ήδη στο βασικό πακέτο, αλλά για να παίξεις πρέπει να είσαι κάτοχος κάποιας special edition ή του Black Ops Pass. Έλεος Activision…
Το παιχνίδι παραχωρήθηκε από την IGE S.A. σε PlayStation 4 για τις ανάγκες του review.
THE VERDICT
Παρά το άκρως εθιστικό multiplayer, η αφαίρεση του single-player campaign είναι κάτι πρωτόγνωρο στο 15 χρόνια ιστορίας του τίτλου. Η Treyarch αποφάσισε να επενδύσει πάνω στο hype κι αυτό φαίνεται από την καλή εκτέλεση του Blackout, που όμως δεν αποτελεί κάτι ξεχωριστό αλλά στα μάτια μου φαίνεται σαν μια πολύ καλή αντιγραφή. Το Call of Duty: Black Ops 4 δεν φοβάται να αντιγράψει σε μερικά σημεία, μιας και ξέρει ότι το φανατικό κοινό θα του βάλει άριστα. Μήπως όμως το φανατικό κοινό θα πρέπει να ξεκινήσει να αναζητά την ταυτότητα του Call of Duty;
Πηγή: IGN Greece
ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΑ