ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

13 ταινίες που δε θα φανταζόσουν ότι έκαναν πρεμιέρα στις Κάννες

Διαλέξαμε τις λιγότερο αναμενόμενα Καννικές επιλογές και στις βάλαμε όλες σε μία λίστα.

Κουλτούρα και διανόηση. Στερεοτυπική, πανηγυρική γενίκευση για το Φεστιβάλ των Καννών και για όλα τα φεστιβάλ που εστιάζουν περισσότερο στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αλλά κακά τα ψέματα. Η πλειοψηφία πρώτα θα σκεφτεί αυτό και μετά τις ταινίες που σκεφτόμαστε σε πιο καθιερωμένα χολιγουντιανούς όρους, και που τυχαίνει ενίοτε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στις ακτές των Καννών.

Χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι ο βασιλιάς των φεστιβάλ θα ήθελε ποτέ να τσαλακώσει το υψηλού κύρους και για πολλούς επιτηδευμένο προφίλ του, έχει δείξει κατά καιρούς τη διάθεση να αγκαλιάσει την πιο mainstream, αμερικανική πλευρά του σινεμά, με πρεμιέρες που άλλες φορές άφησαν το star power να κλέψει την παράσταση, και άλλες με αμφιλεγόμενο ποδαρικό που βγήκε σε εισπρακτικό καλό.

Διαλέξαμε τις λιγότερο αναμενόμενα Καννικές επιλογές και τις βάλαμε όλες σε μία λίστα.

E.T. The Extra Terrestrial (1984)

Ταινία-σταθμός και αγαπημένη του PopCode. To ‘Ε.Τ.’ ανήκει σε μια εποχή που τα καλοκαιρινά μπλοκμπάστερ μπορούσαν να έχουν κοστίσει σε ένα στούντιο 10 μόνο εκατομμύρια δολάρια και να έχουν τη δυνατότητα να τα εκατονταπλασιάσουν κατά τη διάρκεια ενός πολύμηνου προσδόκιμου ζωής στις αίθουσες. Ο Steven Spielberg θεμελίωσε τη στενή του σχέση με το φεστιβάλ με την πρεμιέρα της ταινίας, για να είναι το 2013 ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του.

Willow (1988)

Λατρεμένη οικογενειακή ταινία με υποψηφιότητες Ηχητικού Μιξάζ και Οπτικών Εφέ, και με Val Kilmer σε καλύτερες μέρες. Απέσπασε δίλεπτο χειροκρότημα όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους της.

Pulp Fiction (1994)

Το ‘Pulp Fiction’ όχι μόνο έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, αλλά έφαγε και κράξιμο. Όχι κατά τη διάρκεια της προβολής του, αλλά όταν αργότερα κέρδισε το Palme d’Or αντί του ‘Trois couleurs: Rouge’ του Krzysztof Kieslowski.

Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)

Τα ‘Star Wars’ θα είχαν επισκεφθεί τις Κάννες πριν από το ‘Revenge of the Sith’, αλλά ο George Lucas είχε αρνηθεί την πρόσκληση του τότε προέδρου του φεστιβάλ, Gilles Jacob, που του είχε ζητήσει να κάνει την πρεμιέρα του ‘Phantom Menace’ εκεί. Όλα γίνονται για καλό πάντως όπως λέει και το κλισέ, αφού το ‘Revenge of the Sith’ είναι κοινώς αποδεκτό ως η καλύτερη ταινία των prequels.

The Da Vinci Code (2006)

Το ‘Da Vinci Code’ είναι πραγματικά από τις λιγότερο προφανείς επιλογές αμερικανικού κινηματογράφου που έχουν περάσει από τις Κάννες, αλλά αν σκεφτείς ότι η συμπρωταγωνίστρια του Tom Hanks, ήταν το it girl των early ‘00s, Audrey Tautou, καταλαβαίνεις γιατί μπήκε στο lineup. Η ταινία ήταν ο περίγελος του φεστιβάλ εκείνη τη χρονιά, με γιουχαρίσματα, ατάκες της που αντάλλασσαν οι κριτικοί για μέρες επειδή τις έβρισκαν γελοίες, και σύμφωνα με ένα report του Bloomberg που δυστυχώς δεν υπάρχει πια online, με “μια καταιγίδα δύσπιστου γέλιου και έναν ήχο όμοιο με χουχούτισμα κουκουβάγιας”.

X-Men: The Last Stand (2006)

Μπορεί η ταινία να κατακρεουργήθηκε από τους κριτικούς και το κοινό – και να έβαλε για κάμποσα χρόνια το franchise στον πάγο με εξαίρεση τον Wolverine – αλλά η πρεμιέρα της τελευταίας πράξης της πρώτης τριλογίας έγινε με γκλάμουρ στις Κάννες, εκτός του διαγωνιστικού τμήματος.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Εκτός από τον Harrison Ford στον ρόλο του Indiana Jones, επέστρεψε και ο Spielberg στο φεστιβάλ μετά από 25 σχεδόν χρόνια.

Up (2009)

Το ‘Up’ ήταν η πρώτη ταινία της Pixar που βρέθηκε στο φεστιβάλ, αλλά δε θα ήταν η τελευταία. Θα ήταν και η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μετά από 18 χρόνια που βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Πριν από το ‘Up’, τα πρωτεία είχε το ‘Beauty and the Beast’.

Mad Max: Fury Road (2015)

Η Furiosa ξεφορτώθηκε για πρώτη φορά τον Immortan Joe στις Κάννες και ο George Miller έγινε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής την αμέσως επόμενη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλοι οι χαρακτήρες του ‘Fury Road’ με σειρά τελειότητας

Inside Out (2015)

Αγαπημένη ταινία του PopCode και οσκαρική τη χρονιά της, στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Στη σειρά: Και οι 17 ταινίες της αγαπημένης σου Pixar

The BFG (2016)

Άλλη μία φιλική για την οικογένεια πρεμιέρα του Spielberg στο φεστιβάλ, αν και χωρίς την ολόθερμη υποδοχή που είχε το ‘E.T.’.

Money Monster (2016)

To ‘Money Monster’ ήθελε να είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που κατέληξε να είναι, οι Κάννες ωστόσο του φέρθηκαν υπέροχα, με ένα τετράλεπτο χειροκρότημα μετά το τέλος του και τις Julia Roberts και Jodie Foster να δακρύζουν.

Nice Guys (2016)

Buddy comedy περασμένης εποχής το ‘Nice Guys’, που εκμεταλλεύτηκε σωστά τη χημεία των πρωταγωνιστών του, Russell Crowe και Ryan Gosling, και έγινε μια από τις αγαπημένες μας ταινίες του 2016.

Exit mobile version