ΣΙΝΕΜΑ

Ο Cheburashka, o σοβιετικός Μίκυ Μαους, γίνεται 50 ετών

Η πρώτη ταινία, που εμφανίστηκε ο δημοφιλής χαρακτήρας στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, κυκλοφόρησε σαν σήμερα το 1969.

Ο Cheburashka είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες στην σοβιετική και μετασοβιετική ποπ κουλτούρα, μαζί με τον φίλο του τον Gena. Έκανε την εμφανισή του για πρώτη φορά σε μια ιστορία του Ρώσου ποιητή και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Eduard Uspensky, το 1966. Τρία χρόνια αργότερα και σαν σήμερα στις 30 Δεκεμβρίου του 1969 κυκλοφόρησε η stop-motion ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στην ιστορία με τίτλο ‘Gena, o Κροκόδειλος’.

Πρόκειται για ένα φουντωτό, γλυκό ζωάκι, που είναι άγνωστο στην επιστήμη όπως λέει και στην ιστορία ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Uspensky. Μοιάζει με πιθηκάκι και με αρκουδάκι, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο. Στην πρώτη αυτή 20λεπτη ταινία, που μπορείτε να δείτε παρακάτω με υπότιτλους, μαθαίνουμε την ιστορία του.

Ο Cheburashka ζούσε σε ένα τροπικό δάσος, αλλά μπήκε καταλάθος σε ένα καφάσι με πορτοκάλια. Έφαγε όλα τα πορτοκάλια και αποκοιμήθηκε μέσα στο καφάσι. Τα καφάσια με τα πορτοκάλια παραδόθηκαν σε έναν μανάβη, χωρίς κανείς να γνωρίζει ότι ένα από αυτά περιείχε τον κοιμισμένο Cheburashka. Ο μανάβης τα άνοιξε και τον βρήκε και τα ‘χασε. Αποφάσισε να τον ονομάσει Cheburashka, που στα ρώσικα είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι (μία κούκλα με στρογγυλό κάτω μέρος, που όσο και να την ρίχνεις δεξιά και αριστερά επανέρχεται στη θέση της). Για να του βρει ένα σπίτι, ο μανάβης αποφάσισε να τον παραδώσει στον ζωολογικό κήπο. Ο ζωολογικός κήπος όμως δεν τον δέχτηκε, επειδή δεν μπορούσε να προσδιορίσει τι ζώο ήταν.

Εντωμεταξύ ο Gena o Κροκόδειλος, που δουλεύει στον ζωολογικό κήπο, κάθε βράδυ επιστρέφει μόνος στο σπίτι του και παίζει σκάκι με τον εαυτό του. Αποφασίζει λοιπόν να γράψει αγγελίες ότι ζητάει φίλους, και γεμίζει με αυτές όλη την πόλη. Πρώτη απαντά η Galya, η οποία έρχεται σπίτι του Gena. Λίγο μετά βλέπει την αγγελία και ο Cheburashka, και χτυπάει και εκείνος την πόρτα του Gena. Οι τρεις τους αποφασίζουν να γίνουν φίλοι και να χτίσουν ένα σπίτι για όλους εκείνους που δεν έχουν φίλους.

Η Shapoklyak, μία δύστροπη γριά, έχει όμως έχει άλλα σχέδια. Σκίζει τις αγγελίες του Gena και αλλάζει τις ταμπέλες του δρόμου και στη συνέχεια τους κυρήττει πόλεμο.

Μετά την πρώτη ταινία ‘Gena, o Κροκόδειλος’, κυκλοφόρησαν ακόμα τρεις. Το 1971 κυκλοφόρησε το ‘Cheburashka’, στην οποία ο Gena έχει γενέθλια και οι δυο τους αποφασίζουν να μπουν στη Νεολαία της Σοβιετικής Ένωσης (γιατί οφείλει να γίνεται και λίγο προπαγάνδα) και να χτίσουν μια παιδική χαρά για τα παιδιά. Το τραγούδι, που ακούγεται για τα γενέθλια του Gena, είναι πλέον κλασικό τραγούδι γενεθλίων στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Μπορείτε να το ακούσετε εδώ να το τραγουδά η παιδική χορωδία στην κρατική τηλεόραση το 1974.

Το 1974 κυκλοφορεί η επόμενη ταινία με τίτλο αυτή τη φορά ‘Shapoklyak’. Ο Gena και ο Cheburashka θέλουν να πάνε στη θάλασσα, η Shapoklyak όμως τους κλέβει τα εισιτήρια και τους πετάνε έξω από το τρένο. Στη διαδρομή του γυρισμού σταματάνε κάτι λαθροκυνηγούς και ένα εργοστάσιου που σκόπευε να μολύνει έναν ποταμό. Οι τρεις τους τραγουδάνε πάνω στο τρένο το τραγούδι ‘Μπλε Βαγόνι’, ακόμα ένα τραγούδι που έχει γράψει ιστορία στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Το 1983 κυκλοφόρησε και η τελευταία ταινία με τίτλο ‘O Cheburashka πάει σχολείο’, όπου ο Cheburashka αποφασίζει να γραφτεί στο σχολείο επειδή δεν ξέρει να διαβάζει. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις, που έχουν διάρκεια 20 λεπτά, αυτή η ταινία διαρκεί 10 λεπτά.

Ο Cheburashka έγινε τόσο αγαπητός που κουκλάκια με τον χαρακτήρα γέμισαν τα σπίτια, έγινε τέσσερις φορές μασκότ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (η μία μάλιστα από αυτές ήταν και στης Αθήνας το 2004 εκπροσοπώντας τη ρώσικη ομάδα), έγινε γραμματόσημο, έγινε ανέκδοτο, έγινε γρίφος, έγινε μπλουζάκι (πολύ συχνά συναντάται ως Che Burashka στο στιλ της μπλούζας του Che Guevara) και αγαλμα σε πλατείες.

Στη σειρά animation ‘Ograblenie po…’, που πρόκειται για παρωδίες κατασκοπικών ταινιών, ο Cheburashka τραβάει και παίρνει τη θέση του λιονταριού της MGM. Γενικά παντού στην ποπ κουλτούρα των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης συναντάς κάθε τόσο μέχρι σήμερα τον Cheburashka και την παρέα του.

 

Η απήχηση όμως του Cheburashka ξεπέρασε τα σύνορα της ΕΣΣΔ. Στη Σουηδία στα 70s γυρίστηκε μία σειρά βασισμένη στον Cheburashka και τον Gena, αλλά με διαφορετική υπόθεση. Στην Ιαπωνία ο χαρακτήρας είναι τόσο δημοφιλής που το 2009 γύρισαν 3 επεισόδια με τίτλο ‘Cheburashka arere?’, ενώ το 2014 έκαναν remake όλων των επεισοδίων σε μία ταινία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Yπάρχει σοβιετικό Winnie the Pooh και είναι τέλειο

***

Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!

Πώς διαμορφώθηκε το Force Awakens και τι φρέσκο έφερε στο τραπέζι; Ποιος είναι ο ρόλος του Last Jedi και ποιο ήταν το όραμά του για τα Star Wars; Τι επηρέασε το Rise of Skywalker και τι έκανε καλά; Και τελικά, σκότωσαν οι φαν αυτό που αγαπούσαν περισσότερο;

Exit mobile version