NETFLIX

Τα 15+1 καλύτερα crime shows που στοιχειώνουν το Netflix

Από ανατριχιαστικά true crime μέχρι νοσηρή μυθοπλασία που θα σε κρατήσει ξύπνιο, αυτά είναι τα καλύτερα crime shows στο Netflix.

Το Netflix έχει γίνει το καταφύγιο των ρομαντικών κομεντί, ο διανομέας οσκαρικών ταινιών που άλλο στούντιο δεν αναλαμβάνει και, φυσικά, το άντρο του true crime. Το τελευταίο όμως, αν και το πιο δημοφιλές ίσως υποείδος των σειρών εγκλημάτων, δεν είναι οι μοναδικές επιλογές που έχει η πλατφόρμα στην κατηγορία του.

Παρακάτω θα δεις τα καλύτερα crime shows που θα βρεις στο Netflix, από κλασικό πια ‘Making a Murderer’ μέχρι το βρετανικό/ιαπωνικό ‘Giri/Haji’:

Mindhunter

Όπως εντοπίσαμε στο ‘Seven’ και είδαμε να απογειώνεται αργότερα στο ‘Zodiac’, ο David Fincher είναι ο μετρ του procedure. Μιλάμε, φυσικά, για ένα είδος που, από τις αστυνομικές και τις δικαστικές αίθουσες μέχρι τους ψυχρούς θαλάμους νοσοκομείων, έχει φέρει χρυσάφι στην τηλεόραση, αλλά στα χέρια του Fincher δεν γίνεται ποτέ παραδοσιακά.

Το στιλιζαρισμένο, αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο, στριφνό ‘Mindhunter’ δεν εκθειάζει, ούτε μεγαλοποιεί φθηνά τα εγκλήματα των υπό μελέτη δολοφόνων του. Παρουσιάζοντας το χρονικό της αυγής των εγκληματολογικών προφίλ από το FBI, αφήνει πίσω τα κλασικά thrills των διασκευασμένων αληθινών εγκλημάτων και κοιτάζει τη φιλολογική πλευρά τους. Όσοι περίμεναν τους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές να κάνουν νυχτερινές καταδιώξεις, τους είδαν να κάνουν συνεντεύξεις, να εφευρίσκουν ορολογίες, να συζητούν πάνω από μια ατέλειωτη χαρτούρα. Το ‘Mindhunter’ είναι μια ψυχογραφική εξερεύνηση της φιλοδοξίας που μεταμόρφωσε έναν δυσκίνητο γραφειοκρατικό μηχανισμό όπως το FBI, στον οργανισμό που μπορεί πλέον να εκπαιδεύει τους πράκτορές του στις πιο ενδόμυχες, σκοτεινές σκέψεις του ανθρώπινου νου. Το καλύτερο Netflix original που έχουμε δει ως τώρα.

Wormwood

Ένα κρύο βράδυ του Νοέμβρη του 1953, ο βακτηριολόγος Frank Olson πήδηξε από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Statler της Νέας Υόρκης. Όταν υπέκυψε στα τραύματά του λίγες στιγμές αργότερα, η οικογένειά του άκουσε δύο εκδοχές για τον χαμό του. Μάλλον ήταν αυτοκτονία. Μπορεί και ατύχημα. Όπως εξηγεί στην κάμερα του Erol Morris ο γιος του επιστήμονα Eric, οι δύο αυτές λέξεις δεν θα μπορούσαν ποτέ να ταιριάξουν μεταξύ τους.

Έξι δεκαετίες μετά, ο Eric είναι ένας κλινικός ψυχολόγος που άφησε στην άκρη τα γαλόνια του Χάρβαρντ για χάρη ενός αέναου κυνηγητού με την αλήθεια. Η έρευνά του αποτυπώνεται στο ‘Wormwood’ από τον βραβευμένο με Όσκαρ Morris, έναν ντοκιμαντερίστα που έγραψε ιστορία όταν η ταινία του ‘Η Λεπτή Μπλε Γραμμή’ βοήθησε στην αθώωση ενός άδικα καταδικασμένου θανατοποινίτη.

Μιλάμε για ένα αριστουργηματικό κράμα συνεντεύξεων, αρχειακού υλικού, εγγράφων, αποκομμάτων από εφημερίδες και δραματοποιημένων σκηνών με βασικό πρωταγωνιστή τον πάντα υπέροχο Peter Sarsgaard, που ζωντανεύουν έναν εφιάλτη πιθανού φόνου από τα χέρια της CIA με σκοπό τη συγκάλυψη πειραμάτων.

Το ‘Wormwood’ δεν ψάχνει μόνο να βρει αν υπάρχουν απαντήσεις στις ερωτήσεις όσων έχουν μείνει πίσω, αλλά κυρίως αναρωτιέται για το εξής: Αξίζει τελικά να τις μάθουν ή είναι μεγάλο το τίμημα;

Manhunt: UNABOMBER

Το ‘Manhunt: UNABOMBER’ αφηγείται τη δραματική, συναρπαστική αληθινή ιστορία της καταδίωξης του FBI για τον Unabomber, τον κατά συρροή βομβιστή με τα περισσότερα θύματα στην ιστορία. Η σειρά εστιάζει στον πράκτορα Jim Fitzgerald που χρησιμοποίησε τη γλωσσολογία για να αναγνωρίσει και να συλλάβει τον ένοχο, οδηγώντας έτσι το FBI στην καινοτομία της εγκληματολογικής γλωσσολογίας.

Το ‘Manhunt: UNABOMBER’ μαγνητίζει με την αριστοτεχνικά κατασκευασμένη δομή του και διυλίζει τα πραγματικά γεγονότα γύρω από μια υπόθεση που συχνά χαρακτηρίζεται από υπερβολές και κιτρινισμό στην κάλυψή της.

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson/The Asassination of Gianni Versace

Ο Ryan Murphy (Glee, American Horror Story, Pose) κρατάει πάντα πολλά καρπούζια κάτω από τη μασχάλη του, αλλά κάπως στο τέλος καταφέρνει να τα κουβαλήσει όλα. Στο ‘American Crime Story’ κιόλας, μπορεί να βρήκε και την καλύτερη παραγωγή του ως τώρα.

Η σειρά ξεκίνησε με τη διαβόητη υπόθεση του O.J. Simpson και κατάφερε να χωρέσει σε εξαιρετική ισορροπία τις πολλές αλήθειες που έφεραν το αποτέλεσμα μιας δίκης που θα άλλαζε την ιστορία. Ζητήματα όπως ο σεξισμός, ο ρατσισμός και ο διαχωρισμός των τάξεων έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης και το ‘People v. O.J. Simpson’ ρίχνει φως σε όλα τους.

Στη 2η σεζόν της, η σειρά ξανά δεν ακολούθησε την αναμενόμενη πορεία. Το ‘The Assassination of Gianni Versace’ φαινόταν βάσει μάρκετινγκ να είναι ένα show για τη λάμψη, το γκλάμουρ και τη διασημότητα, αλλά τελικά έγινε ένα πορτραίτο αλά ‘American Psycho’ που εξέτασε την ομοφοβία – εσωτερικευμένη και μη.

Το σερί ως τώρα μάς έχει να ανυπομονούμε για την 3η σεζόν που θα καταπιαστεί με την υπόθεση του Bill Clinton και της Monica Lewinski.

Bodyguard

Ο Richard Madden υποδύεται εδώ έναν ηρωικό αλλά εκρηκτικό πρώην βετεράνο πολέμου, που πλέον εργάζεται στο τμήμα προστασίας βασιλικών μελών και κυβερνώντων στην αστυνομία του Λονδίνου. Όταν καλείται να φυλάξει την φιλόδοξη Υπουργό Εσωτερικών (Keeley Hawes), μία γυναίκα με ιδεώδη που ο ίδιος απεχθάνεται, βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στο καθήκον και τα πιστεύω του. Τελικά είναι ιδανικός για την προστασία της ή η μεγαλύτερη απειλή της;

Πριν ανέβει στο Netflix, το ‘Bodyguard’ ήταν ήδη η βρετανική σειρά της δεκαετίας απ’ όταν είχε προβληθεί στο BBC One. Η πρεμιέρα του είχε τα μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης που έχουν καταγραφεί σε όλα τα δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2006 – πάνω από 10 εκατομμύρια – ενώ μόνο για το BBC One έφερε νούμερα που είχε να δει από το 2002. Ως crime show είναι πολύ καλό, ως character study ενός βετεράνου μπορεί να είναι καλύτερο.

Broadchurch

Βρετανική σειρά γύρω από την αστυνομική έρευνα για τη δολοφονία ενός νεαρού αγοριού στη φαινομενικά ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη του Broadchurch. Μεθοδικό και φανταστικά γυρισμένο, το ‘Broadchurch’ ξεδιπλώνει αργά το μυστήριό του και εμπιστεύεται ένα έξοχο καστ για να το αφηγηθεί. Ο βετεράνος του ‘Doctor Who’, David Tennant, και μια εκπληκτική Olivia Colman πριν το Όσκαρ της και το στέμμα του ‘Crown’, είναι μόλις δύο από τους ηθοποιούς που τα δίνουν όλα στις ερμηνείες τους εδώ.

Making a Murderer

Η σειρά που ξύπνησε το θηρίο του true crime και ανταμείφθηκε με τέσσερα βραβεία Emmy.

Έσκασε λίγο πριν την εκπνοή του 2015, αλλά δεν ήταν πυροτέχνημα. Ήταν βόμβα που έδωσε άλλον παλμό στην εορταστική περίοδο, κατέκλυσε τις επικεφαλίδες του παγκόσμιου Τύπου, γέννησε memes και έφτασε μέχρι τον Barack Obama. Η αναφορά γίνεται στην υπόθεση του Steven Avery, ενός άδικα καταδικασμένου για βιασμό Αμερικανού που αποφυλακίστηκε για να καταδικαστεί ξανά για τον φόνο της φωτογράφου Teresa Halbach μερικά χρόνια αργότερα. Ως συνεργός καταδικάστηκε και ο ανιψιός του, Brendan Dassey.

Το ‘Making a Murderer’ άνοιξε ενδιαφέροντα διάλογο για το κατά πόσο αντικειμενικό είναι ως ντοκιμαντέρ – ή καλύτερα για το κατά πόσο χρειάζεται να είναι αντικειμενικό ένα ντοκιμαντέρ τελικά – αλλά η ουσία του βρίσκεται στην απόδοση της δικαιοσύνης και στην αξιοπιστία των διαδικασιών που την εξασφαλίζουν. Είναι τόσες οι τρύπες στην υπόθεση του Avery, που μέχρι το τέλος των 10 επεισοδίων θα εύχεσαι να έχει κάνει πραγματικά τον φόνο. Η αντίθετη εκδοχή είναι δυσβάσταχτη.

Το 2ο μέρος της σειράς μπαίνει ακόμα βαθύτερα στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μετά την προβολή της 1ης σεζόν, με νέα πρωταγωνίστρια τη διάσημη δικηγόρο που ανέλαβε τον Avery.

The Innocent Man

Βασισμένο στο ομώνυμο και best-seller βιβλίο του John Grisham – το μοναδικό true crime που είχε γράψει – και στο ‘The Dreams of Ada’ του Robert Mayer, το ‘Innocent Man’ ακολουθεί δύο φόνους, τέσσερις καταδίκες και μία μικρή πόλη γεμάτη μυστικά. Μία παλιά υπόθεση που συγκλόνισε την κωμόπολη της Ada στην Οκλαχόμα κατά τη διάρκεια των ’80s ανοίγει λόγω απίστευτων στοιχείων που κάνουν τους πάντες να αμφιβάλλουν για το αν πιάστηκαν ποτέ οι αληθινοί δράστες ή αν ο δολοφόνος είναι ακόμα εκεί έξω.

Μετά το ‘Making a Murderer’ και το αναβιωμένο ‘Staircase’, το ‘Innocent Man’ είναι ένα ακόμη ντοκιμαντέρ που επιχειρηματολογεί υπέρ ανδρών που δήλωσαν αθώοι. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αθωώθηκαν χρόνια μετά. Πώς πήγε τόσο λάθος το σύστημα που τους καταδίκασε;

The Keepers

Μία καλόγρια δολοφονείται λίγο πριν εκπνεύσουν τα ‘60s. Oι παλιές της μαθήτριες στο καθολικό θηλέων Keough High School της διεφθαρμένης Βαλτιμόρης, ηλικιωμένες πια αλλά αποφασισμένες για αποτελέσματα, προσπαθούν να εξιχνιάσουν τον φόνο της πριν παραγραφεί το έγκλημα. Τι είχε ανακαλύψει η αδελφή Cathy; Ήταν εκπρόσωποι της καθολικής εκκλησίας πίσω από το έγκλημα;

Ενώ το ‘Making a Murderer’ προσπάθησε να αποδομήσει τα συστήματα που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον πολίτη, το ‘Keepers’ σε αφήνει κυριολεκτικά αδειανό μπροστά στην ίδια τη φύση του ανθρώπου. Μετά από μια ομαλή εισαγωγή, το δεύτερο επεισόδιο τραβάει το χαλί κάτω απ’ τα πόδια σου και επισημαίνει την έναρξη μιας οδυνηρής συνέχειας.

The Sinner

Κανείς δεν περίμενε την επιτυχία της πρώτης σεζόν του ‘The Sinner’. Ούτε και οι συντελεστές της.

Το καλογυρισμένο θρίλερ μυστηρίου του USA Network όμως, έβγαλε από τη μέση τη συνηθισμένη whodunnit διάσταση άλλων σειρών του είδους και εστίασε στο μετατραυματικό στρες που έκανε φόνισσα την πρωταγωνίστρια της 1ης του σεζόν. Στην πρώτη του κιόλας σκηνή, είδαμε την Jessica Biel να δολοφονεί αναίτια έναν άγνωστο λουόμενο σε παραλία, αλλά ούτε εμείς ούτε και αυτή γνώριζε γιατί. Η σειρά έδωσε στη Biel δύο υποψηφιότητες Α΄ Γυναικείου, για Χρυσή Σφαίρα και Emmy αντίστοιχα.

Με το δικό της μυστήριο πια λυμένο, η ανανέωση της σειράς για 2η σεζόν αρχικά είχε ξενίσει, μέχρι που ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσει ως ημι-ανθολογική ιστορία. Κάθε σεζόν εξετάζει διαφορετική υπόθεση, με τον Bill Pullman του ‘Independence Day’ ως βασικό ντετέκτιβ, πρωταγωνιστή και κεντρικό σημείο αναφοράς. Η 2η, λοιπόν, σεζόν του ‘Sinner’ καταπιάστηκε με τον φόνο ενός ζευγαριού από τον 11χρονο γιο τους και επιστράτευσε το πολυεργαλείο των ‘Leftovers’ και ‘Fargo’, Carrie Coon. Η 3η σεζόν εκτυλίσσεται προβάλλεται αυτή τη στιγμή και μετά το τέλος της θα είναι κι αυτή διαθέσιμη στο Netflix.

Unbelievable

Βασισμένη στο βραβευμένο με Pulitzer άρθρο του ProPublica An Unbelievable Story of Rape, η μίνι σειρά ‘Unbelievable’ εμπνέεται από την αληθινή ιστορία μιας 18χρονης κοπέλας που, αφότου κάνει καταγγελία του βιασμού της, κατηγορείται ότι κατασκεύασε την ιστορία της. Η Marie όμως δεν ξέσπασε, δεν άλλαξε τη ρουτίνα της, δεν ήθελε καν να αλλάξει τα σεντόνια της, και το πλήρωσε γιατί δεν ήταν το ιδανικό, αξιόπιστο θύμα βιασμού. Η σειρά ξετύλιξε τρομερά μεθοδικά τον μίτο μυστηρίου της ταυτότητας του βιαστή της, όχι για να εντείνει τη δράση ή για τα εύκολα twists, αλλά για να σπείρει τη διαδρομή ως εκεί με όλους τους τρόπους που απογοητεύουμε καθημερινά όσα άτομα πρέπει να ζήσουν με αυτό το τραύμα. Είναι η πρώτη σειρά που αντιμετωπίζει τόσο σφαιρικά τις συνθήκες, ψυχικές και διαδικαστικές, γύρω από τον βιασμό και την κακοποίηση. Όταν στο τέλος έρχεται η κάθαρση, είναι γλυκόπικρη και απολύτως κερδισμένη.

When They See Us

Η αληθινή, διαβόητη υπόθεση των Central Park Five, τεσσάρων αφροαμερικανών εφήβων και ενός λατίνου που κατηγορήθηκαν για τον βιασμό μιας γυναίκας που δεν έπραξαν ποτέ, έγινε μίνι σειρά από τα χέρια της υποψήφιας για Όσκαρ σκηνοθέτιδας Ava DuVernay (Selma, 13th) και μας ισοπέδωσε. Χωρίς να κουνά το δάχτυλο σε κάποιο ανάλγητο, άυλο κοινό, το ‘When They See Us’ ξυπνά τον θυμό σου αλλά, κυρίως, θέλει να απηχήσει στην κατανόηση και την ανθρωπιά σου. Οι πέντε νεαροί άνδρες είχαν ήδη καταδικαστεί από τα media το 1989, πριν καν μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Όταν η απόδοση της δικαιοσύνης έρχεται τελικά παντελώς συγκυριακά και όχι από κάποιον κοτσονάτο ερευνητή, η εναλλακτική πραγματικότητα εξέλιξης της περίπτωσης που αυθόρμητα θα σκεφτείς, θα είναι αβάσταχτη. Δύο βραβεία Emmys, δεκάξι συνολικά υποψηφιότητες.

Alias Grace

Μετά το πιο θορυβώδες ‘Handmaid’s Tale’, το ‘Alias Grace’ είναι η δεύτερη τηλεοπτική μεταφορά βιβλίου της Margaret Atwood και βασίζεται στην αληθινή υπόθεση ενός διπλού φόνου σε μια απομακρυσμένη πόλη του Καναδά το 1843. Η Grace της ιστορίας βασίζεται σε μια πραγματική Ιρλανδή μετανάστρια που μετακόμισε ως έφηβη στον Καναδά τον 19ο αιώνα για να εργαστεί ως υπηρέτρια, και αργότερα κατηγορήθηκε μαζί με τον επιστάτη της φάρμας όπου εργαζόταν για τον διπλό φόνο του αφεντικού τους και της οικονόμου. Τα λίγα στοιχεία για τη Grace που επιβιώνουν ως σήμερα – κυρίως βάσει μαρτυριών από τη δίκη της – είναι διφορούμενα. Για κάποιους ήταν ψυχρή και ικανή για το έγκλημα που είχε τότε συγκλονίσει όλη τη χώρα, για άλλους πολύ κουτή για να το έχει διαπράξει.

Το ‘Alias Grace’ του Netflix εκμεταλλεύεται όλες αυτές τις περιγραφές, για να συναρμολογήσει τελικά ένα αινιγματικό προφίλ μιας γυναίκας με κενά μνήμης που εξιστορεί τη ζωή της σε έναν ψυχίατρο, χωρίς όμως ποτέ να κερδίζει την εμπιστοσύνη μας ως αξιόπιστος αφηγητής. Διέπραξε τους φόνους ή έπεσε θύμα εκμετάλλευσης; Όλα αυτά τα σενάρια παίζουν με ίσες πιθανότητες, αλλά είναι ο έλεγχος της αφήγησής τους από τη Grace που κάνει την εντυπωσιακή μεθοδικότητα της σειράς να συναρπάζει.

Giri/Haji

Το οικογενειακό καθήκον στέλνει έναν δικηγόρο στο Λονδίνο για να βρει τον αδερφό του που δουλεύει ως πληρωμένος δολοφόνος, την ίδια στιγμή που ο πόλεμος μεταξύ των yakuza απειλεί το Tokyo.

Ο βετεράνος Ιάπωνας ηθοποιός Yosuke Kubozuka που εκτοξεύτηκε το 2001 με την ταινία ‘Go’ και είδαμε πρόσφατα στο ‘Silence’ του Martin Scorsese, πρωταγωνίστησε πλάι στην Kelly Macdonald (Boardwalk Empire) σε μία από τις βρετανικές καλύτερες παραγωγές του 2019. Η σειρά που μεταφράζεται στο περίπου ‘Καθήκον/Αισχύνη’ δεν χωρίζεται μόνο μεταξύ δύο πόλεων, αλλά και στα είδη της. Είναι ένα άκρως στιλιζαρισμένο show που ξεκινά ως οικείο αστυνομικό δράμα και γίνεται μία ταραντινική περιπέτεια που χωράει ασπρόμαυρα καρέ και animation.

American Vandal

Crime show διαφορετικό από τα υπόλοιπα στη λίστα.

Αν δεν ένιωθα ενοχές απέναντι στο ‘What We Do in the Shadows’, θα ανεκήρυττα το ‘American Vandal’ το πιο αστείο mockumentary που έχουμε δει την τελευταία – τουλάχιστον! – πενταετία (παρά τον σκληρό ανταγωνισμό του φρέσκου ‘Borat’ και του παραγνωρισμένου ‘Popstar’). Το show που ακυρώθηκε από το Netflix μετά από δύο φανταστικές σεζόν σατιρίζει το είδος του true crime που η ίδια η πλατφόρμα βοήθησε να μετατραπεί σε τηλεοπτικό χρυσωρυχείο, παρουσιάζοντας ταυτοχρόνως πολύ ενδιαφέροντα μυστήρια με συναρπαστικά twists τα οποία την ίδια στιγμή περιπαίζει.

Στην πρώτη σεζόν του, το έγκλημα ήταν ο βανδαλισμός των αυτοκινήτων κάποιων καθηγητών σε ένα σχολείο. Τους διέπραξε το στουρνάρι του Λυκείου ή ήταν απλά ο εύκολος στόχος; Στον 2ο κύκλο πάλι, κάποιος είχε προξενήσει διάρροια σε μια ολόκληρη σχολική καφετέρια αλλοιώνοντας τα γεύματά της, ο κατηγορούμενος όμως μοιάζει όλο και λιγότερο ένοχος. Αν αγαπάς τις true crime σειρές, μη διανοηθείς να το χάσεις.

*ΦΕΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ*: Happy Valley

Το ‘Happy Valley’ θα ήταν στο Top5 μου των crime shows στο Netflix, αν ήταν ακόμα διαθέσιμο στην πλατφόρμα. Όσοι προλάβαμε και το καταβροχθίσαμε, οριακά πιστέψαμε πως κανείς δεν το κάνει ακριβώς σαν την Αγγλία.

Στα έξι πρώτα επεισόδια της σειράς, η σκληροτράχηλη αστυνομικός Catherine – μία μπαρουτοκαπνισμένη Sarah Lancashire – στοιχειώνεται από τις εγκληματικές πράξεις του Tommy Lee Royce. Του άνδρα δηλαδή που βίασε την κόρη της και την άφησε έγκυο, πριν η ίδια δυστυχώς αφαιρέσει τη ζωή της. Η Catherine θα τον καταδιώξει εμμονικά όταν διαπιστώσει τη φαινομενική εξαφάνισή του, την ίδια στιγμή που θα προσπαθεί πάντα να φροντίσει την κοινότητά της από την ιδιότητα της αστυνομικού ή/και μιας απλής γυναίκας που ενδιαφέρεται. Εκτός από τις ερμηνείες της Lancashire και του James Norton που αποδεικνύει ξανά το τεράστιο εύρος του, το ‘Happy Valley’ προσφέρει ένα πορτραίτο ενοχής και αθωότητας που συντρίβει, με τη 2η σεζόν να παίρνει τις αρετές της 1ης και να τις εξελίσσει επιτυχημένα.

Ελληνικό Netflix, κάνε αυτό που πρέπει και φέρ’ το πίσω.