Δωρεάν ebooks και ποίηση στο Viber: Πώς αντιδρά ο κόσμος του βιβλίου στην καραντίνα
Πώς δουλεύει ένας εκδοτικός από το σπίτι και όλες οι δράσεις ελληνικών οίκων στους παράξενους καιρούς που ζούμε.
- 1 ΑΠΡ 2020
Μπορεί ο κόσμος των βιβλίων να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς όταν μιλά για τα όσα ζούμε, την πανδημία ή την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει, αλλά στην πραγματικότητα η αγορά του βιβλίου παγκοσμίως προετοιμάζεται ήδη για ένα χτύπημα ανάλογο της ύφεσης του 2008.
Στην Ελλάδα οι εκδοτικοί οίκοι λειτουργούν εδώ και μέρες με το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι και με τις περισσότερες από τις νέες κυκλοφορίες να παγώνουν, το βάρος όλων πέφτει πλέον στις δυνατότητες που δίνουν τα social media και οι νέες τεχνολογίες. Με τα βιβλιοπωλεία κλειστά από τις 18/3 και τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη λογοτεχνία να έχουν σταματήσει από τις αρχές του μήνα, κάθε προσπάθεια για την προώθηση των βιβλίων έχει περάσει στο ίντερνετ, με τις ομάδες των εκδοτικών να δουλεύουν πυρετωδώς και να πειραματίζονται με νέους τρόπους επικοινωνίας και μάρκετινγκ.
Τα γρήγορα αντανακλαστικά τους απέδειξαν για μια ακόμη φορά οι Εκδόσεις Διόπτρα, που με ένα προσωπικό μήνυμα του εκδότη τους, Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ανακοίνωσαν τη διάθεση δωρεάν ebooks στους αναγνώστες, στέλνοντας απλά ένα email στο [email protected]. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ανθρώπων του εκδοτικού, περισσότερα από 8,000 ebooks είχαν φτάσει στα χέρια των αναγνωστών μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, με αρκετά περισσότερα να βρίσκονται στο δρόμο ή να περιμένουν τους αναγνώστες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το ρεπορτάζ του περιοδικού Publishing Perspectives για το πώς δουλεύει από το σπίτι το προσωπικό του εκδοτικού.
Σε μια παρόμοια κίνηση προχώρησαν λίγο αργότερα και οι Εκδόσεις Ιβίσκος, που προσκάλεσαν τους αναγνώστες τους να τους υποδείξουν φίλους ή συγγενείς που μένουν μόνοι τους στο σπίτι. Σε αυτούς ο εκδοτικός δήλωσε πως θα αποστείλει ένα δωρεάν βιβλίο για να τους κρατήσει παρέα.
Δωρεάν ebooks προσφέρουν και οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, με τα δύο πρώτα να βρίσκονται ήδη έτοιμα για κατέβασμα στο blog του εκδοτικού και περισσότερα να ετοιμάζονται για τις επόμενες ημέρες.
Στις Εκδόσεις Κλειδάριθμος γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με καθημερινές ζωντανές αναγνώσεις παιδικών βιβλίων από συγγραφείς, bloggers και ραδιοφωνικούς παραγωγούς που ξεκινούν στις 19:00 στο Instagram του εκδοτικού.
Οι Εκδόσεις Πατάκη ανέστησαν το, πεθαμένο από το 2016, app Auditale, την πρώτη ελληνική εφαρμογή για audiobooks, για να διαθέσουν τέσσερα δωρεάν παιδικά ηχητικά βιβλία. Μια αδιαμφισβήτητα κακή επιλογή, μιας και χρειάζεται το κατέβασμα ειδικής εφαρμογής σε iOS συσκευή, εκεί που βρίσκεται αποκλειστικά το Auditale, την ώρα που υπάρχουν δωρεάν, ευκολόχρηστα και ευρέως διαδεδομένα εργαλεία όπως το Soundcloud.
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη πειραματίζονται σε νέα ψηφιακά κανάλια, δημιουργώντας κοινότητες στο Viber και στο Telegram, εκεί που καθημερινά ανεβαίνουν ποιήματα, διηγήματα και ηχητικά αποσπάσματα, φέρνοντας σε επαφή τον εκδοτικό με τους αναγνώστες του και προσφέροντας λίγη συντροφιά σε όλους όσους #μένουμε_σπίτι. Ταυτόχρονα, από τις πρώτες ημέρες του κλεισίματος των σχολείων, ο εκδοτικός προσέφερε δύο ebooks για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, εξαιρετικά βοηθήματα για κάθε γονιό.
Έξι δωρεάν διηγήματα από έξι διαφορετικά βιβλία τους, ένα για κάθε μια από τις επόμενες έξι εβδομάδες, δίνουν και οι Εκδόσεις Gutenberg σε pdf, μέσα από το Facebook και το Instagram τους.
Αρκετοί εκδοτικοί προσπαθούν να σπρώξουν τους αναγνώστες προς τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, τις οποίες συνεχίζουν να εξυπηρετούν μέσω των eshop τους ή ακόμα και με μήνυμα στα social media τους. Εκπτώσεις και προσφορές έχουν ξεκινήσει αρκετοί από τους μεγάλους εκδοτικούς, όπως οι Εκδόσεις Ίκαρος με τις μειωμένες τιμές των ebooks και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο που προσφέρουν ένα δωρεάν ebook (με επιλογή ανάμεσα σε 10 τίτλους) σε κάθε ηλεκτρονική παραγγελία.
Με το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι παντελώς απών, η καμπάνια του ΟΣΔΕΛ με σύνθημα “Μένουμε σπίτι, ταξιδεύουμε με ένα βιβλίο” ξεχωρίζει και μοιράστηκε δεκάδες φορές στα social media τις προηγούμενες ημέρες.
Αντίστοιχες μεμονωμένες προσπάθειες για την προώθηση της ανάγνωσης υπάρχουν αρκετές, όπως το παραπάνω βίντεο όπου επτά ηθοποιοί μας προτρέπουν να μείνουμε σπίτι στηρίζοντας τους Έλληνες συγγραφείς ή τα υπέροχα πόστερ της εικονογράφου Kelly Covo όπως το παρακάτω.
Μια σειρά με βίντεο αφηγήσεων παραμυθιών και παιδικών βιβλίων έχει ξεκινήσει και το free press για γονείς Ταλκ στο κανάλι του στο Youtube, ενώ και αλλού στο ίντερνετ πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες από αναγνώστες και bloggers. Ενδεικτικά, πετύχαμε συγγραφικές προκλήσεις όπως αυτή του Nyctophilia.gr με θέμα την Πανδημία και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς όπως η συνεργασία 6 λογοτεχνικών blogs με θέμα την Ελπίδα. Και από τα δύο θα προκύψουν ebooks που θα διατεθούν δωρεάν στους αναγνώστες.
Στο Instagram μια αυτοσχέδια, έκτακτη λέσχη ανάγνωσης άκουσε το δωρεάν audiobook του Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο της Άλκης Ζέη, που ηχογραφήθηκε τον Μάιο του 2019 για τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, με περισσότερους από 100 αναγνώστες, για την πλειοψηφία των οποίων αυτό ήταν και το πρώτο τους audiobook, να συμμετέχουν και να σχολιάζουν θετικά την όλη εμπειρία.
Υπερωρίες αυτή την εποχή και στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη, που συγκεντρώνει ελεύθερα ελληνικά βιβλία, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν οι σελίδες όπου μπορεί κανείς να βρει παιδικά παραμύθια που γράφτηκαν ειδικά για τον κορονοϊό και οι προσφορές των εκδοτικών σε δωρεάν ebooks και audiobooks.
Το Bookia, ένα ελληνικό κοινωνικό δίκτυο που αφορά τα βιβλία, προχώρησε στην παραγωγή μιας ζωντανής καθημερινής εκπομπής με τίτλο “Μένουμε Σπίτι με τους συγγραφείς μας”, που φιλοξενεί έλληνες συγγραφείς οι οποίοι μιλούν από το σπίτι τους για τη δουλειά τους. Σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπώλες, εκδότες, κριτικοί λογοτεχνίας και bloggers συνομιλούν κάθε μέρα στις 18:30 με συγγραφείς όπως ο Αλέξης Σταμάτης, ο Κώστας Κρομμύδας και ο Μάκης Τσίτας. Τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά, με το live streaming της εκπομπής με καλεσμένο τον Κώστα Πετρουλάκη να ξεπερνά τα 16,000 views.
Το Public επίσης προχωρά σε live streaming παρουσιάσεων και εκδηλώσεων σχετικά με τη λογοτεχνία, προσφέροντας μάλιστα ένα φουλ πρόγραμμα με 10 διαφορετικές αφηγήσεις και παραστάσεις για την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ενώ η ζωντανή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αύγουστου Κορτώ συγκέντρωσε 40,000 views.
Τα μικρά βιβλιοπωλεία αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, μιας και είναι οι πρώτες επιχειρήσεις του βιβλιόκοσμου που θα κινδυνεύσουν. Με συμπληρωμένη τη δεύτερη εβδομάδα με κατεβασμένα τα ρολά και τα περισσότερα από αυτά να μη διαθέτουν eshop ή άλλη δυνατότητα ηλεκτρονικών παραγγελιών, η κρίση δεν έρχεται αλλά βρίσκεται ήδη εδώ για αυτά.
Παρόλα αυτά, αρκετά μικρά βιβλιοπωλεία δέχονται ηλεκτρονικές παραγγελίες μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook ή μέσω τηλεφώνου και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους αναγνώστες τους με παράδοση στο σπίτι, στα όρια της γειτονιάς ή της πόλης όπου βρίσκονται. Το βιβλιοπωλείο Πολύγραφος στο Ηράκλειο της Κρήτης ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία την παράδοση βιβλίων με ποδήλατο, ενώ και το Book and Art στη Μυτιλήνη συνεχίζει να παραδίδει στο σπίτι των πιστών αναγνωστών που ζητούν στα βιβλία μια ανάσα από την πραγματικότητα.
Τα μικρά βιβλιοπωλεία όμως εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ και είναι σίγουρο πως θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στις πιέσεις των μεγάλων, γνωστών αλυσίδων και eshop του χώρου, συνεχίζοντας να προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία στους αναγνώστες τους, χώρια ή και ενωμένα μαζί, μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες της καραντίνας.
Όπως γίνεται εύκολα λοιπόν κατανοητό, ο κόσμος του βιβλίου προσπαθεί να ανταπεξέλθει της πανδημίας και να φέρει με κάθε τρόπο τη λογοτεχνία και την ανάγνωση στα σπίτια όλων εμάς. Εμείς ελπίζουμε τα θετικά που θα βγουν από όλη αυτή την ιστορία να υπερκεράσουν τα αρνητικά και θα είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε μαζί σας.