Βιβλιοφαγικό mashup v45: Τo νέο περιτύλιγμα του τρόμου
- 29 ΜΑΙ 2017
Χωρίς καμία καθυστέρηση πάμε να γεμίσουμε βιβλία και αυτή τη Δευτέρα, με τα βιβλία που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα ράφια των βιβλιοπωλείων, με πανέμορφες εικονογραφημένες εκδόσεις διάσημων βιβλίων, με ελληνικά λογοτεχνικά βραβεία κοινού, με νέα startups στον κόσμο του βιβλίου, με συνεντεύξεις συγγραφέων και φυσικά με #instavivlio και πολλά links που θα ανοίγετε από σήμερα μέχρι και την επόμενη στήλη.
ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε για τη Folio Society.
Η Folio Society είναι ένας εκδοτικός που φέτος κλείνει τα 70 του χρόνια. Ξεκινώντας από το Λονδίνο το 1947, δημιουργεί ειδικές, εικονογραφημένες εκδόσεις από τα καλύτερα, πιο σημαντικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στις εκδόσεις τους συνεργάζονται με φανταστικούς εικονογράφους και παραδίδουν slipcases εξαιρετικής ποιότητας και ομορφιάς. Είναι θα λέγαμε το αντίστοιχο της κινηματογραφικής Criterion Collection για τα βιβλία.
Η τελευταία δημιουργία της Folio Society είναι το ‘The Call of Cthulhu & Other Weird Stories’ του H.P. Lovecraft, συλλογή που καλύπτει ολόκληρη τη συγγραφική πορεία του συγγραφέα, σε εικονογράφηση του Dan Hillier και με εισαγωγή από τον Alan Moore, σε μια υπέροχη έκδοση που μπορείτε να χαζέψετε στο βίντεο παραπάνω και στις φωτογραφίες εδώ. Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε με £75 ή με £345 αν θέλετε τη limited edition των 750 αντιτύπων που περιλαμβάνει κουτί και υπογραφή του Hillier.
Μερικά ακόμη βιβλία που αξίζει να δείτε: Το ‘American Gods’, το ‘Dune’, το ‘Beloved’, το ‘Dracula’, τα αγαπημένα μου ‘Mort’ και ‘Catch-22’. Γενικά κάντε μια βόλτα στον κατάλογο της Folio Society, δε θα απογοητευτείτε.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Γεμάτη από καινούρια βιβλία ήταν η περασμένη εβδομάδα και εμείς θα μιλήσουμε σήμερα για αρκετά από αυτά. Διαβάστε παρακάτω και κάντε μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία, ειδικά αν δεν έχετε περάσει από κάποιο μέσα στον Μάιο, θα βρείτε πολλά αναγνώσματα για να προσθέσετε στα ράφια με τα προς ανάγνωση βιβλία σας.
Ξεκινάμε από την Emma Donoghue, που αρκετά χρόνια μετά το best seller της ‘Το Δωμάτιο’, επιστρέφει με ‘Το θαύμα’ (‘The Wonder’, 2016) από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το βιβλίο μιλά για την Άννα, το παιδί μιας φτωχής οικογένειας στην Ιρλανδία του 1850, που ισχυρίζεται πως δεν έχει φάει εδώ και 4 μήνες και τη Λιμπ, νοσοκόμα που παρακολουθεί το παιδί και προσπαθεί να αποδείξει ή να διαψεύσει το “θαύμα”. Ένα μυθιστόρημα για τις θρησκευτικές προλήψεις και δεισιδαιμονίες μιας ολόκληρης κοινωνίας και ένα βιβλίο που ανυπομονώ να διαβάσω.
Ακολουθεί το μυθιστόρημα του Michael Ondaatje, ‘Το τραπέζι της γάτας’ (‘The Cat’s Table’, 2011) που μας φέρνουν οι Εκδόσεις Πατάκη. Ο συγγραφέας του ‘Άγγλου Ασθενή’ γράφει για ένα 11χρονο αγόρι από το Κολόμπο της Σρι Λάνκα (τόπο όπου γεννήθηκε ο ίδιος το 1943), που τη δεκαετία του ‘50 μπαίνει σε ένα υπερωκεάνιο με προορισμό την Αγγλία. Εκεί θα βρεθεί στο “τραπέζι της γάτας”, το πιο απομακρυσμένο σημείο από το τραπέζι του πλοιάρχου, μαζί με άλλα παιδιά και ενήλικες. Τα παιδιά θα γίνουν παρέα και θα γυρίσουν όλο το πλοίο μέσα από τις περιπέτειες τους, ενώ θα γνωρίσουν για πρώτη φορά νέους κόσμους με τη βοήθεια των ενηλίκων.
Σειρά των Εκδόσεων Μεταίχμιο, που μας φέρνουν 2 ενδιαφέροντες ξένους τίτλους. Πρώτος από αυτούς το ‘Κι αν εγώ χαθώ’ (‘Imagine Me Gone’, 2016) του Adam Haslett. Μια νεαρή γυναίκα, η Μάργκαρετ, παίρνει την απόφαση να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της Τζον που νοσηλεύεται με κατάθλιψη και μια ιστορία αγάπης ξεκινά, με τα 3 παιδιά του ζευγαριού στον πυρήνα της. Χρόνια αργότερα, με τον μεγαλύτερο γιο του ζευγαριού να πάσχει από αγχώδη διαταραχή και κατάσταση του να γίνεται όλο και πιο προβληματική, η μητέρα και τα αδέρφια του θα προσπαθήσουν να τον βοηθήσουν, σε αυτό το δύσκολο, γεμάτο ευαισθησίες μυθιστόρημα που βρέθηκε σε λίστες σημαντικών βραβείων για την περσινή χρονιά.
Ένα νεανικό μυθιστόρημα από τη συγγραφέα της ‘Ιστορίας του Ντεσπερό’ είναι το επόμενο βιβλίο από το Μεταίχμιο για αυτή την εβδομάδα. ‘Το σχέδιο της Ρέιμι’ (‘Raymie Nightingale’, 2016) της Kate DiCamillo μπορεί να έχει στόχο ένα νεαρότερο κοινό, αλλά η ιστορία της δεκάχρονης Ρέιμι, ο τοπικός διαγωνισμός που θέλει να κερδίσει για να κάνει τον πατέρα της να επιστρέψει στο σπίτι και η απροσδόκητη φιλία της με 2 άλλα κορίτσια που συναγωνίζονται απέναντι της, είναι μια ιστορία που έχει το υλικό για να μαγέψει και τους ενήλικες.
Η πολύ δυνατή άνοιξη για τις Εκδόσεις Καστανιώτη συνεχίζεται με άλλα 2 μυθιστορήματα. Το ‘Μια ξεχωριστή παρέα’ (‘The Interestings’, 2013) της Meg Wolitzer, παρακολουθεί τα άτομα μιας παρέας που δημιουργήθηκε σε μια καλλιτεχνική κατασκήνωση το καλοκαίρι του 1974, στην πορεία από τα 15 τους χρόνια μέχρι τη μέση ηλικία, παρουσιάζοντας τις επιτυχίες και τις απογοητεύσεις τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς οι χαρακτήρες προσπαθούν να ξεπεράσουν τις ατέλειες τους και να προχωρήσουν όταν τα όνειρα και το πάθος τους αρχίσουν να ξεφουσκώνουν.
Ο Νίκος Α. Μάντης επιστρέφει 3 χρόνια μετά το τελευταίο του βιβλίο με το ‘Οι τυφλοί’. Στο παράξενο, χορταστικό νέο του μυθιστόρημα, άνθρωποι και ιστορίες από διαφορετικές χρονικές περιόδους, ο Γιώργος στο 1972, ο Νέιτ στο 1985 και ο Ισίδωρος και ο Κλεάνθης στο 2011, συνδέουν την πραγματικότητα με τη φαντασία και όλες αυτές τις ξεχωριστές περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας μεταξύ τους.
Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα που πήρε το Prix Goncourt*, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της γαλλικής λογοτεχνίας, μας φέρνουν οι Εκδόσεις Ψυχογιός. Το ‘Γλυκό τραγούδι’ (‘Chanson douce’, 2016) της Leïla Slimani παρακολουθεί την οικογένεια της Μιριάμ, καθώς αυτή αποφασίζει να επανέλθει στη δικηγορία και προσλαμβάνει τη Λουί για νταντά των παιδιών. Η Λουί θα αγαπηθεί από τα παιδιά, αλλά η παρουσία της και η θέση που κερδίζει στην οικογένεια θα οδηγήσει στην τραγωδία.
*Αυτό είναι το 4ο συνεχόμενο βιβλίο που κερδίζει το Prix Goncourt και έρχεται στα ελληνικά, μετά τα ‘Καλή αντάμωση εκεί ψηλά’ του Pierre Lemaitre, ‘Μην κλαις’ της Lydie Salvayre και ‘Πυξίδα’ του Mathias Énard. Το ρεκόρ βέβαια είναι 6 συνεχόμενες χρονιές, από το 2003 μέχρι και το 2008.
Επίσης αξίζει να μιλήσουμε για τις επανεκδόσεις των 3 βιβλίων της Βιβλιοθήκης του Χάρι Πότερ από τον Ψυχογιό, με νέα εξώφυλλα. Τα βιβλιαράκια ‘Φανταστικά ζώα και που βρίσκονται’, ‘Το Κουίντιτς ανά τους αιώνες’ και ‘Οι ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου’ βρίσκονται και πάλι στα βιβλιοπωλεία και σας περιμένουν.
Κι ας κλείσουμε για σήμερα με 2 κόμικς, κάτι που δεν κάνουμε συχνά αλλά θα έπρεπε. Το πρώτο μας έρχεται επίσης από τον Ψυχογιό και είναι ‘Η φιλοσοφία σε κόμικς’ (‘The Cartoon Introduction to Philosophy’, 2015) των Michael Patton και Kevin Cannon, μια διασκεδαστική εισαγωγή στις βασικές αρχές της φιλοσοφίας, στοχεύοντας σε νεαρές ηλικίες που θέλουν να σκαλίσουν τις ιδέες της.
Το δεύτερο είναι ένα κόμικς των Εκδόσεων ΚΨΜ με τίτλο ‘Τέρμινους’. Το έργο του Λευτέρη Παπαθανάση ασχολείται με τον Εμφύλιο Πόλεμο και το σχέδιο του κυβερνητικού στρατού για τη διάλυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την άνοιξη του 1947 και τις ιστορίες των ανθρώπων που στάθηκαν εμπόδιο στην ολοκλήρωση του. Ένα ιστορικό κόμικς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Έχουμε μόλις 2 βιβλία από την Αμερική σήμερα, τα οποία θα ακολουθήσουν 2 διάσημους παλαιοντολόγους το 1876 και μια διάσημη χορεύτρια το 1913.
‘Dragon Teeth’ του Michael Crichton, ένα βιβλίο του συγγραφέα του ‘Jurassic Park’ που ανακαλύφθηκε αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του το 2008, βασισμένο στην πραγματική κόντρα μεταξύ των παλαιοντολόγων Edwin Cope και Othniel Marsh, που συναγωνίστηκαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε τρόπο είχαν στη διάθεση τους, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης τους για απολιθώματα δεινοσαύρων στην Άγρια Δύση του 19ου αιώνα.
‘Isadora’ της Amelia Gray, μυθιστόρημα που παρακολουθεί τη μητέρα του μοντέρνου χορού Isadora Duncan, όπου την άνοιξη του 1913 χάνει σε ένα φρικιαστικό ατύχημα στο Παρίσι τα 2 της παιδιά, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν βυθίζεται στον Σηκουάνα, αφήνοντας την Isadora να θρηνεί για τη βιαιότητα της ζωής και να φτάνει στο χείλος της ψυχικής κατάρρευσης.
PUBLIC BOOK AWARDS
Για άλλη μια φορά ξύνουμε το κεφάλι μας με τις επιλογές των Λογοτεχνικών Βραβείων των Public, οι νικητές των οποίων ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα.
2 πραγματικά μικροί εκδοτικοί-αουτσάιντερ κέρδισαν στις κατηγορίες του Διηγήματος (με βιβλίο που πλησιάζει προς τον τρόμο) και της Εφηβικής Λογοτεχνίας (με βιβλίο που είναι fantasy). Την ίδια στιγμή, στην κατηγορία Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα κέρδισε η Jojo Moyes γιατί προφανώς, στην κατηγορία μπόνους/τα-πάντα-όλα Ευ Ζην κέρδισε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος με ένα βιβλίο για το Champions League και στην κατηγορία Ηρωίδα Έμπνευση κέρδισε… ξέρετε κάτι; Δεν έχει σημασία, κανείς δεν ξέρει καν τι θα πει “Ηρωίδα Έμπνευση”. Α, και σαν Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο κέρδισε το Book & Art της Μυτιλήνης στην πιο, χμ, ας πούμε “αμφιλεγόμενη” κατηγορία των φετινών βραβείων.
Εδώ υπάρχουν συγκεντρωμένοι όλοι οι νικητές, αλλά να πούμε πως το μεγάλο βραβείο του Ελληνικού Μυθιστορήματος το σήκωσε η Ευτυχία Γιαννάκη με το αστυνομικό της βιβλίο ‘Στο πίσω κάθισμα’, από τον πολυνίκη της απονομής Ίκαρο.
1.300 συγγραφείς, 160 εκδοτικοί οίκοι και 2.200 βιβλία συμμετείχαν στα βραβεία, 140.000 αναγνώστες έριξαν 250.000 ψήφους στα βιβλία που αγάπησαν και εμείς περνάμε όμορφα με τις τελικές επιλογές. Άραγε υπάρχει Public Book Awards bump στα βιβλία που κερδίζουν; Να κάτι ενδιαφέρον για να μάθουμε.
AND NOW, THIS
Μερικές φωτογραφίες από το νέο βιβλιοπωλείο του Amazon στη Νέα Υόρκη. Ναι, είναι πολύ βαρετό, σα να βλέπεις το eshop στον έξω κόσμο και επίσης τα βιβλία δεν έχουν πάνω τιμές, πρέπει να τα πας σε ένα από αυτά τα μηχανήματα που βλέπετε για να δείτε πόσο κάνουν.
No thanks.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Το Next Book Thing είναι μια καινούρια προσπάθεια στο χώρο του ελληνικού βιβλίου που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που ψάχνουμε και αναζητούμε νέα βιβλία.
Οι άνθρωποι του συνεργάζονται με αρκετούς εκδοτικούς και μας φέρνουν αποσπάσματα υπό έκδοση βιβλίων που μπορεί κανείς να ξεφυλλίσει μέσα από το site. Μαθαίνουμε για τα νέα βιβλία πριν κυκλοφορήσουν, μια ιδέα που δεν καλυπτόταν μέχρι τώρα παρά μόνο με εποχιακά, γενικόλογα κείμενα βιβλιοφιλικών εφημερίδων και περιοδικών.
Το Next Book Thing λειτουργεί πιλοτικά εδώ και 3 εβδομάδες και 15 Έλληνες εκδότες έχουν ξεκινήσει ήδη τη συνεργασία τους με την πλατφόρμα. Μια νέα απόπειρα για κάτι φρέσκο στον κόσμο του βιβλίου, που αξίζει να παρακολουθήσουμε.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ TALK SHOWS
Δεν ξέρω αν είμαι μόνο εγώ που αισθάνομαι έτσι, αλλά βρίσκω πάντα ενδιαφέρουσες, ακόμη κι όταν δε λένε τίποτα σπουδαίο, τις συνεντεύξεις συγγραφέων στα late-night talk show της Αμερικής. Παρότι δεν είναι συχνές, αυτές οι παρουσίες δίνουν μια καλή ιδέα στο ποια είναι τα ονόματα που δημιουργούν θόρυβο στη λογοτεχνία της χώρας και στην κατεύθυνση που κινείται το εγχώριο μάρκετινγκ του βιβλίου.
Ξεκινώντας λοιπόν από τη σημερινή στήλη και την επίσκεψη του David Sedaris στο ‘The Late Show’ του Stephen Colbert, με την ευκαιρία του νέου του βιβλίου ‘Theft by Finding’ που βγαίνει τις επόμενες ημέρες, θα παρακολουθούμε αυτές τις συνεντεύξεις μέσα από εδώ.
Στο παραπάνω βίντεο ο Sedaris μιλά για το πως πέρασε 2 χρόνια από τη ζωή του στο να διαβάζει τα 164 ημερολόγια του για να αποστάξει τα κομμάτια που βρίσκονται στο βιβλίο του. 164 ημερολόγια για 25 χρόνια, αυτό θα πει προσήλωση παιδιά, εγώ δε θα μπορούσα να κρατήσω ημερολόγιο για 1 μήνα αν μου το ζητούσατε.
RANDOM LINKS
Μια ημιτελής λίστα σε όλες τις λογοτεχνικές αναφορές του Twin Peaks, τα υποψήφια βιβλία για το Βραβείο Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού στα βραβεία του Αναγνώστη, 5 βιβλία για να γιορτάσουμε τα 40 χρόνια του ‘Star Wars’, απόσπασμα από το πολυαναμενόμενο ‘The Book of Dust’ του Philip Pullman, τα καλύτερα shows της τηλεόρασης παίρνουν τις αφηγήσεις τους από τη λογοτεχνία, τα 5 καλύτερα φεστιβάλ βιβλίου της Βρετανίας που θα θέλαμε πολύ να επισκεφθούμε, πως ο ιδιοκτήτης του καλύτερου βιβλιοπωλείου βιβλίων μυστηρίου τράβηξε το είδος από τη λάσπη, μια λίστα με τις 12 τρομακτικότερες εταιρίες της λογοτεχνίας, 9 βιβλία από Αμερικανοασιάτες συγγραφείς, το μέλλον της ανάγνωσης στα κινητάτηλέφωνα κρύβεται στον Charles Dickens, τι είναι αυτό που μας τραβά στο να διαβάζουμε πεσιμιστικά βιβλία, 5 βιβλία speculative fiction που μας έρχονται από τη Φινλανδία, το New York Review of Books γράφει για την επιτυχία του Chinua Achebe, πως το ‘Εκατό χρόνια μοναξιάς’ του Gabriel García Márquez έφτασε να θεωρείται κλασικό βιβλίο, 9 βιβλιοπόλεις του κόσμου που αξίζει να δεις, ανακαλύφθηκαν νέα ποιήματα της Sylvia Plath, οι 11 πιο καταστροφικές διακοπές της λογοτεχνίας, οι πιο σημαντικές μεταφορές των βιβλίων της Jane Austen στο σινεμά και την τηλεόραση, μπορείτε να γίνετε εθελοντές στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης, μια μέρα στη ζωήενός εμπόρου παλιών βιβλίων, γιατί το να διαβάζεις στο κρεβάτι ήταν τόσο αμφιλεγόμενο στον 17ο αιώνα, 8 βιβλία τρόμου από ολόκληρο τον κόσμο, η φανταστική ιστορία των έφιππων βιβλιοθηκάριων του Κεντάκι, οι νικητές των βραβείων επιστημονικής φαντασίας Nebula, κι άλλα βιβλιοφιλικά επιτραπέζια παιχνίδια, σχεδιαστές βιβλίων επιλέγουν τα αγαπημένα τους εξώφυλλα, τι κάνει έναν τίτλο βιβλίου καλό, 20 μπάντες που πήραν τα ονόματα τους από την κλασική λογοτεχνία, η Δανή συγγραφέας Dorthe Nors προτείνει 5 έργα της σύγχρονης Σκανδιναβικής λογοτεχνίας.