
Εδώ Μιλάνε για Λατρεία (αλλά όχι μόνο)
Το βραβευμένο Εδώ Μιλάνε για Λατρεία, το μουσικό ντοκιμαντέρ για τους Κόρε.Ύδρο, είναι πάνω απ' όλα ευπρόσδεκτο.
- 3 ΑΠΡ 2025
Για ποιους φτιάχτηκε το Εδώ Μιλάνε για Λατρεία; Το μουσικό ντοκιμαντέρ για τον σχηματισμό, την άνοδο και την – αναπόφευκτη – πτώση των Κόρε.Ύδρο αφορά αρχικά, προφανώς, τους φαν του συγκροτήματος. Ορισμένοι εξ αυτών, όπως ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ξενοφώντας Ραράκος, ο μουσικός και κομίστας Pan Pan και η συγγραφέας Αλεξάνδρα Κ*, είναι ομιλούντα πρόσωπα της ταινίας που μόλις κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (μετά από δύο sold out προβολές), αλλά και αυτό του Αργυρού Αλέξανδρου του τμήματος Newcomers για τον δημιουργό Βύρωνα Κριτζά.
Το τραγούδι «Εδώ Μιλάνε για Λατρεία», κομμάτι του τρίτου άλμπουμ τους Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του ’78 και προσφάτως χρησιμοποιημένο και στο Milky Way του Βασίλη Κεκάτου, δίνει στο ντοκιμαντέρ τον τίτλο αλλά και το coda του, ντύνοντας κάποια τελευταία, ονειρικά πλάνα της Κέρκυρας. Το όνειρο το υπόσχονται κι οι στίχοι: «Εδώ δεν είναι μια απλή επαρχία/εδώ είναι όνειρο η ζωή».
Η Κέρκυρα είναι ένας ακόμη χαρακτήρας στην ταινία που αναδύεται ως τέτοιος, όχι μόνο ως γενέτειρα της μπάντας και του Σάκη Ρουβά (έχει προσφέρει το νησί ε!), αλλά και ως σημείο αναφοράς των ανθρώπων που αγάπησαν το συγκρότημα. Είτε Κερκυραίοι είτε όχι, οι φαν την αναγνωρίζουν ως τόπο μυσταγωγικό, πρόσφορο έδαφος για καλλιτεχνική και μη τρέλα. Άρα το ντοκιμαντέρ θα ενδιέφερε εν μέρει και κάποιο μέρος του κοινού που ιντριγκάρεται από τη σύνδεση της μουσικής με τη γη προέλευσής της.
Η εξέλιξη των Κόρε.Ύδρο είναι άλλωστε μια τρέλα. Μία σχολική μπάντα από τις τόσες, φτιαγμένη για πλάκα αλλά βασισμένη στην αντίδραση όπως άλλες τόσες, από ανθρώπους που δεν ήξεραν να παίζουν όργανα και με έναν τραγουδιστή που οριακά αποκαλείται παράφωνος στο ντοκιμαντέρ – ξέφυγε από τα σύνορα του νησιού και διέσχισε τη χώρα ως την Αθήνα, για να βρεθεί τελικά να ηχογραφεί για την EMI (όχι όμως σε στούντιο παρά την παραίνεση στελέχους της δισκογραφικής που συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ – η πιο DIY μπάντα της Ελλάδας δεν ήθελε να διανοηθεί να μπει σε συνεργαζόμενο στούντιο της εταιρείας).
Ήταν, τότε, ένα κομμάτι στο παζλ μίας πρωτεύουσας που σύντομα θα τσακιζόταν οικονομικά, θα έμπαινε όμως επίσης και σε ρυθμούς greek weird wave και φρέσκιας μουσικής σε αγγλόφωνο στίχο («η Αθήνα ήθελε να γίνει Βερολίνο» λέγεται στο ντοκιμαντέρ). Να λοιπόν και μία ακόμη είσοδος για τους μη φαν, ή και για αυτούς που ακούνε “Κόρε.Ύδρο” και εικάζουν πως μιλάς για κάποιο μη τουριστικό νησάκι της Ιαπωνίας. Ο Κριτζάς απαθανατίζει μία πολύ συγκεκριμένη πλευρά και φάση της Αθήνας, με εκκεντρικούς, εναλλακτικούς πρωταγωνιστές.
Χώρο βρίσκουν και οι haters τους σε highlight σκηνές όπου ο κωμικός Πάρις Ρούπος θεωρεί – όπως πολλοί! – δυσανάλογη τη μυθολογία της μπάντας σε σχέση με την πραγματική επίδρασή της. Είναι μόνο μία στάση για χιούμορ αυτή που θα κάνεις, πλάι ας πούμε σε πλάνα του τραγουδιστή και βασικού μέλους του γκρουπ Παντελή Δημητριάδη να μπαίνει στη θάλασσα με λευκή κελεμπία. Θα βαφτίσει κάποιον; Θα κολυμπήσει με τα ρούχα; Ποιος ξέρει στ’ αλήθεια.
Είναι πολλές οι πτυχές που θέλει να εξετάσει το Εδώ Μιλάνε για Λατρεία και όλες τους μένουν μετέωρες, σε μία ταινία χρειαζόταν σαφώς περισσότερο εστίαση. Έχει όμως σίγουρα λόγο ύπαρξης και επιθυμεί να γιορτάσει την ιδιαιτερότητα εντός και εκτός της τέχνης. Αμφότερα ευπρόσδεκτα στο σινεμά.
Το Εδώ Μιλάνε για Λατρεία θα προβάλλεται από τις 7 Απριλίου στον κινηματογράφο Άστορ, Σταδίου 28, Πανεπιστήμιο.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.