Βιβλιοφαγικό mashup v60: Eπιτέλους ολόκληρη η Φερράντε στα ελληνικά
Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.
- 2 ΟΚΤ 2017
Γεια σας, γεια σας. Δευτέρα θα πει Βιβλιοφαγικό mashup και σήμερα το μενού έχει φρέσκα βιβλία, ένα φεστιβάλ για το φανταστικό, κάποια παράξενα ονόματα στις λίστες με τους πιθανούς νικητές του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας, όλα τα βιβλία της ελληνικής speculative λογοτεχνίας για τον Σεπτέμβριο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βιβλίων και το πολύ περίεργο trailer για την κινηματογραφική μεταφορά ενός sci-fi βιβλίου. Εκτός φυσικά από τα σταθερά links από ολόκληρο το ίντερνετ και τις φωτογραφίες του #instavivlio.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Ο τίτλος για αυτό το κομμάτι της στήλης θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΕΡΡΑΝΤΕ. Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την έκδοση στην Ελλάδα του πρώτου μέρους της ‘Τετραλογίας της Νάπολης’, το έργο της Elena Ferrante ολοκληρώθηκε και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Περάσαμε από την ‘Υπέροχη φίλη μου’ στο ‘Νέο όνομα’ και στο ‘Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν’ κι από εκεί τώρα στην ‘Ιστορία της χαμένης κόρης’ (‘The Story of the Lost Child’, 2014), που φέρνει την πορεία της Έλενα και της Λίλα στο τέλος της. Η πρώτη επιστρέφει στην πόλη των παιδικών της χρόνων, εκεί από όπου η δεύτερη δεν έφυγε ποτέ και ανακαλύπτουν, μαζί ξανά, τον εαυτό τους και τη φιλία τους.
Σίγουρα ένα από τα βιβλία που περίμενε πολύς κόσμος σε αυτό το τελευταίο κομμάτι του 2017, μιας και η Ferrante είναι από τους συγγραφείς που διάβασαν και αγάπησαν ιδιαίτερα οι αναγνώστες την τελευταία 2ετία.
Μαζί με αυτό, ο εκδοτικός μας έφερε και το κόμικς ‘Πρόσφυγες’ (‘Illegal’, 2017) των Eoin Colfer (ο συγγραφέας του ‘Artemis Fowl’) και Andrew Donkin, με την εικονογράφηση του Giovanni Rigano. Το κόμικς αφηγείται την ιστορία του Ίμπο. Ο μικρός έχει χάσει την αδερφή του πριν καιρό και τώρα χάνει και το αδερφό του. Μοναδική επιλογή του είναι να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι για την Ευρώπη, διασχίζοντας πρώτα την έρημο και μετά τη θάλασσα, με την ελπίδα πως εκεί θα βρει μια καλύτερη ζωή. Και κάτι τελευταίο: Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα λίγες μέρες *πριν* την έκδοση του στη Βρετανία, όπου έχει ημερομηνία εξόδου στα βιβλιοπωλεία την 5η Οκτωβρίου. Δεν τα βλέπουμε συχνά αυτά ε;
Τέλος για αυτή την εβδομάδα, είδαμε στα βιβλιοπωλεία και το ‘Αλήθειες και ενοχές’ (‘Truly Madly Guilty’, 2016), το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα της Liane Moriarty, συγγραφέα του ‘Big Little Lies’ που παρακολουθήσαμε φέτος και στην τηλεόραση. Το βιβλίο μας ήρθε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μιλά για τη σχέση του Σαμ και της Κλέμενταϊν, 2 ανθρώπων που ζουν μια πολυάσχολη αλλά όμορφη ζωή μαζί με τις 2 τους κόρες, μέχρι που προσκαλούνται στο μπάρμπεκιου της παιδικής φίλης της Κλέμενταϊν και όλα αλλάζουν για πάντα.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με νέο Stephen King και άλλα 3 φρεσκότατα αναγνώσματα θα ξεκινήσουμε τον Οκτώβριο μας, με το υπόλοιπο του μήνα να πικάρει σε νέες κυκλοφορίες μιας και τα Χριστούγεννα δεν είναι καθόλου μακριά πια.
‘Sleeping Beauties’ των Stephen King και Owen King, το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει ο King μαζί με τον μικρότερο από τους γιους του, όπου οι γυναίκες επηρεάζονται από μια αρρώστια που τις καλύπτει με ένα κουκούλι όταν πέφτουν για ύπνο και αν κάποιος τις ενοχλήσει ή τις ξυπνήσει γίνονται άγριες και βίαιες, ενώ η Eve είναι η μόνη που έχει ανοσία στην αρρώστια και ο κόσμος των ανδρών χωρίζεται σε ομάδες, που άλλοι θέλουν να σώσουν την Eve κι άλλοι πιστεύουν πως είναι ένας δαίμονας που πρέπει να σφαγιαστεί.
‘Fire-Carat Soul’ του James McBride, μια συλλογή ιστοριών μέσα από τα μάτι ενός εμπόρου παλιών παιχνιδιών που κάνει τη μπάζα της ζωής του, των φτωχών παιδιών μιας μπάντας που ονομάζεται Five-Carat Soul Bottom Bone Band, ένας μικρός μιγάς που πιστεύει πως είναι ο γιος του Αβραάμ Λίνκολν, ενός μποξέρ, ενός λιονταριού, ενός διδακτορικού φοιτητή που ξεσκεπάζει μια όμορφα περίπλοκη πολεμική ιστορία.
‘Provenance’ της Ann Leckie, με την Ingray να προσπαθεί να σώσει πολύτιμα αντικείμενα για το λαό της, ελευθερώνοντας τον κλέφτη τους που βρίσκεται σε έναν πλανήτη-φυλακή από όπου κανείς δε γύρισε ποτέ, αλλά γυρνώντας πίσω μαζί του βρίσκει τον πλανήτη της σε πολιτική αναταραχή, στην καρδιά μιας διαστρικής σύγκρουσης και, μαζί του, θα πρέπει να στήσουν ένα σχέδιο για να σώσουν το μέλλον της Ingry, την οικογένεια και τον κόσμο της, πριν αυτά χαθούν για πάντα.
‘An Unkindness of Magicians’ της Kat Howard, ο Αθέατος Κόσμος παραμένει αόρατος καθώς πλούσιοι και παντοδύναμοι μάγοι περπατάνε στους δρόμους της Νέας Υόρκης και κάθε 20 χρόνια στο Turning οι αρχηγοί των μαγικών οίκων εκλέγουν έναν πρωταθλητή και ξεκινούν μια σειρά από μονομαχίες, όμως τώρα το Turning ήρθε στα 13 χρόνια και ο Sydney, ένας άγνωστος μάγος από οίκο που δεν υπολογίζεται από κανέναν, θα μπει στις μονομαχίες με πολύ μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι θα περίμενε κανείς και με ένα λογαριασμό να ξεκαθαρίσει.
Ο DONALD TRUMP, Ο KANYE WEST ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Μπήκαμε λοιπόν στον Οκτώβριο, τον μήνα που μέχρι το τέλος του θα μάθουμε τον φετινό νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ενός θεσμού που μας έχει δώσει πλούσια γκάμα συναισθημάτων και έχει αποδειχτεί άκρως ψυχαγωγικός. Όχι με τις επιλογές του (αν κι αυτές έχουν το γούστο τους) αλλά με τις αντιδράσεις μερίδας των αναγνωστών απέναντι σε αυτές.
Δε χρειάζεται να σας θυμίσω πόσο καλά είχαμε περάσει πέρυσι όταν ανακοινώθηκε ο Bob Dylan, αλλά αν χρειάζεστε ένα φρεσκάρισμα, ορίστε η αρχή του έπους με την ανακοίνωση της βράβευσης και το τέλος του, 7,5 μήνες αργότερα, με την ηχογραφημένη ομιλία του Dylan. Φέτος λοιπόν περιμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία τη νέα βράβευση και είπαμε να ρίξουμε μια ματιά στους συγγραφείς που παίζονται ψηλά στις λίστες των στοιχηματζίδικων.
Τα 5 πρώτα ονόματα πέρυσι ήταν οι:
Haruki Murakami
Adonis
Philip Roth
Ngugi Wa Thiong’o
Joyce Carol Oates
Τα 5 πρώτα ονόματα φέτος είναι οι:
Ngugi Wa Thiong’o
Haruki Murakami
Margaret Atwood
Amos Oz
Adonis
Το αστείο με τον Murakami συνεχίζεται κάθε χρόνο. Ένας συγγραφέας που είναι σχεδόν το ίδιο αστεία η βράβευση ή η μη βράβευση του κάθε φορά, είναι τόσο παθιασμένοι οι φανς και οι εχθροί. Ο Ngugi Wa Thiong’o, Κενυάτης συγγραφέας που βιβλίο του εκδόθηκε στα ελληνικά για πρώτη φορά μέσα στο ‘17, και ο Adonis, Σύριος ποιητής που παίζεται στα φαβορί από όταν θυμάμαι εγώ το Νόμπελ, είναι και πάλι εκεί. Οι μόνες αλλαγές είναι η Margaret Atwood πολύ σε σχέση με πέρυσι λόγω zeitgeist και ο Amos Oz που πάντα παίζεται ψηλά απλά φέτος πέσανε λίγο οι Philip Roth και Joyce Carol Oates και κάποιος έπρεπε να μπει εκεί, καταλαβαίνετε.
Γενικά δουλίτσα να υπάρχει, ονόματα να συζητιούνται, χαβαλές να γίνεται. Και τώρα που είπα “χαβαλές”: Στο τέλος της λίστας υπάρχουν μερικά ονόματα έκπληξη. Η νίκη του Donald Trump, προέδρου της Αμερικής και white supremacist, πληρώνει την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, με 1001 φορές τα λεφτά σας και η νίκη του Kanye West, συζύγου της Kim Kardashian, θανάσιμου εχθρού της Taylor Swift και επόμενου προέδρου της Αμερικής, 5000 φορές τα λεφτά σας.
Κοιτάξτε, χαχαχα, χουχουχου, χιχιχι μεν, αλλά εγώ σκέφτομαι να ρίξω €1 στον Kanye. Γιατί θυμάστε τι λέγανε όλοι πέρυσι και τι συνέβη τελικά.
ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ
Φτάσαμε αισίως στην 3η χρονιά που η Αθήνα έχει το δικό της, κάθε φορά και μεγαλύτερο φεστιβάλ για το φανταστικό. Όλη η speculative λογοτεχνία θα έχει την τιμητική της αυτό το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, αλλά καμία τέχνη δε θα μείνει παραπονεμένη στο φετινό ΦantastiCon.
Μουσική, RPG, τηλεόραση, cosplay, κινηματογράφος, χορός και video games έχουν θέση στο πολυποίκιλο και γεμάτο πρόγραμμα του Con, που μέσα από παρουσιάσεις, live παραστάσεις, σεμινάρια, προβολές, εργαστήρια, quiz, διαγωνισμούς και ομιλίες θα προσφέρει στους φίλους του φανταστικού ένα δυνατό διήμερο.
Όσο για το λογοτεχνικό κομμάτι, σας διάλεξα τις 4 τοπ επιλογές μου που, αν είχα την ευκαιρία, θα παρακολουθούσα από κοντά. Πέρα όμως από τις παρακάτω, ρίξτε μια ματιά στο πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης γιατί υπάρχουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε.
- Αφιέρωμα στην Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Σάββατο 7/10 στις 17:30 (μην το χάσετε αυτό, πάρτε και τα βιβλία σας να σας τα υπογράψει μετά)
- Υπό το Φως των Κεριών: Η Γοτθική Ηρωίδα στη Λογοτεχνία και τον Κινηματογράφο, Σάββατο 7/10 στις 19:30 (γκόθικ φίλοι μου, εννοείται ψηνόμαστε και επίσης είναι και για σινεμά, 2 σε 1)
- Περί Συγγραφέων και Μάγων: Η χρησιμότητα του αποκρυφισμού στη σύγχρονη κοσμοπλασία του Φανταστικού, Κυριακή 8/10 στις 12:00 (δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για Κυριακή πρωί και το εννοώ, αλλά να ξέρετε αυτό έχει συμμετοχή €10)
- Πορφύρα, πεντάλφες και FBI: η σημασία της έρευνας στη συγγραφή (μπορεί να αφορά κυρίως συγγραφείς αλλά εγώ θα πήγαινα σε οποιαδήποτε ομιλία είχε τίτλο “Πορφύρα, πεντάλφες και FBI” κι ας μιλούσε και για ψάρεμα ας πούμε)
Πέρα όμως από το πρόγραμμα που ετοίμασαν οι διοργανωτές, το αγαπημένο μου στοιχείο του ΦantastiCon είναι πως ήδη από τα ξεκινήματα του αναδείχθηκε σε κεντρικό άξονα του εγχώριου τρόμου, της επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού. Έτσι, εκεί θα βρίσκονται όλοι οι εκδοτικοί που ασχολούνται με αυτό το κομμάτι της genre λογοτεχνίας και, το σημαντικότερο, θα προσφέρουν νέους τίτλους που θα κάνουν το ντεμπούτο τους τις ημέρες του φεστιβάλ.
Το γεγονός αυτό, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια στο Comicdom Con, σε ό,τι αφορά τα κόμικς, δυναμώνει ακόμη περισσότερο το ΦantastiCon και του δίνει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο χώρο. Οι εκδοτικοί στηρίζουν το φεστιβάλ και το φεστιβάλ στηρίζει τους εκδοτικούς, με κερδισμένους και τους αναγνώστες της εγχώριας speculative λογοτεχνίας που όλο και αυξάνονται.
Εμείς ευχόμαστε σε όσους το διοργανώνουν να συνεχίσουν να το μεγαλώνουν με κάθε χρονιά που περνά και σε όσους το επισκεφτούν καλή διασκέδαση και καλά βιβλιοψώνια.
AND NOW, THIS
Αφού μιλήσαμε πριν για το ΦantastiCon, ορίστε κάτι ωραίο. Ένα flowchart για μερικά από τα πιο βασικά υποείδη της speculative λογοτεχνίας (αν και ασχολείται κυρίως με το κομμάτι του φανταστικού και όχι τόσο με τον τρόμο και την επιστημονική φαντασία), μαζί με προτάσεις για το κάθε ένα από αυτά. Καλό για όσους ψάχνουν μια πρώτη επαφή.
Το βλέπετε και σε καλύτερη ανάλυση.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Μία ήσυχη βδομάδα είχαμε στο #instavivlio αυτή τη φορά, γεμάτη βιβλία όμως. Όπως πάντα. Αυτή τη φορά όμως πολλές φωτογραφίες είχαν μια εσάνς τρόμου και πιστεύω πως φταίει το ‘It’.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ SPECULATIVE ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Λίγο πριν φτάσουμε στο ΦantastiCon, για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω, είναι ώρα να δούμε τα νέα βιβλία του φανταστικού, της επιστημονικής φαντασίας και του τρόμου που μας δώσανε Έλληνες συγγραφείς μέσα στον Σεπτέμβριο. Όπως είπαμε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα το κάνουμε αυτό στην αρχή κάθε μήνα για να μένουμε up to date με τις φρέσκες κυκλοφορίες στα είδη της speculative λογοτεχνίας.
‘Το στοιχειωμένο λαγκάδι’ – Γιάννης Θωμαδάκης, από τις Εκδόσεις Nightread: Μυθιστόρημα τρόμου.
Το ‘Στοιχειωμένο Λαγκάδι’ είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα φολκλορικού τρόμου, που αποτελείται από μικρές ιστορίες που εκτυλίσσονται στο φανταστικό χωριό Βελανιδοχώρι και την ευρύτερη κοινότητα Βελανιδιάς, σε μια απομονωμένη περιοχή ψηλά στα Λευκά Όρη του νομού Χανίων.
Εκεί, σε αυτήν τη μικρή κλειστή αγροτική κοινωνία περιγράφονται ιστορίες ανθρώπων του 2014, αλλά και ιστορίες ανθρώπων ενενήντα χρόνια πριν. Το πραγματικό με το φανταστικό αναμειγνύονται: η σκληρή πραγματικότητα των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο ρατσισμός, η φτώχεια, ο έρωτας και η μοναξιά συνυπάρχουν με φαντάσματα, νεράιδες, αρχαία ξόρκια, πόλεμο μεταξύ μαγισσών και μια παλιά κατάρα που μαστίζει τρεις ισχυρές και ιστορικές οικογένειες, ενώ η σκοτεινή και δραματική περιγραφή της φύσης αντανακλά την ενίοτε ζοφερή ανθρώπινη συνθήκη.
‘Zombie στην Ελλάδα’ – Συλλογικό, από τις Εκδόσεις iWrite: Ανθολογία διηγημάτων τρόμου.
Είναι γεγονός πώς οι ιστορίες με ζόμπι έλκουν διαχρονικά το ενδιαφέρον του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από την προβολή κινηματογραφικών ταινιών, με χαρακτηριστικότερες εκείνες του George Romero (τέλη δεκαετίας 60’ και εξής), ενώ στις μέρες μας τηλεοπτικές παραγωγές όπως οι ταινίες/video games «Resident Evil» και η σειρά «Walking Dead» θεωρούνται εξαιρετικά δημοφιλείς. Παρ’ όλα αυτά, στις εκδόσεις iWrite σκεφτήκαμε πως μία ιστορία με ζόμπι δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο συνωμοσιολογικά σενάρια και φονικούς ιούς που ξεπηδούν από μυστικά εργαστήρια…
Η χώρα μας διαθέτει μία πλούσια λαογραφική Παράδοση, με αμέτρητους μύθους και θρύλους, που αναφέρονται σε περιστατικά… δράσης νεκροζώντανων πλασμάτων, από την αρχαία Ελλάδα και τον Μεσαίωνα, έως την περίοδο της Τουρκοκρατίας και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η Παράδοση αυτή, σκεφτήκαμε πως θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή πρωτότυπων διηγημάτων με ζόμπι… ελληνικής προέλευσης!
Μέσα από την αναγγελία για τη διενέργεια ενός πρωτότυπου λογοτεχνικού διαγωνισμού (το αποτέλεσμα του οποίου είναι ο συλλογικός τόμος που κρατάτε στα χέρια σας), στόχος μας ήταν να δώσουμε την ευκαιρία σε Έλληνες συγγραφείς να αναδείξουν το ταλέντο τους, παντρεύοντας ένα ανερχόμενο ρεύμα Λογοτεχνίας με την ελληνική Ιστορία, τη λαογραφία, τις ιδιαίτερες κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις του λαού μας και τη σύγχρονη πραγματικότητα που μας περιβάλλει, είτε κατοικούμε στα αστικά κέντρα είτε στην επαρχία.
‘Martin Hellwood’ – Γιώργος Μεσολογγίτης, από τις Εκδόσεις Rising Star: Μυθιστόρημα τρόμου.
Οξφόρδη, σχεδόν Πρωτοχρονιά…
Ο Άρης μόλις είχε προσπαθήσει να ξορκίσει τους δαίμονες του και πίστευε ότι μπορούσε να γυρίσει σελίδα πια. Όμως ένας μάνατζερ, ο Τζέρι Κόλντγουιλ, εμφανίστηκε από το πουθενά για να τον αναστατώσει και πάλι.
Έφερνε μαζί του μια πρόταση· ένα βαρύ φορτίο. Του ζητούσε να βαδίσει στα μονοπάτια προς τη λεωφόρο της δόξας, για το χρήμα και τη φήμη, ξανά. Του ζητούσε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο ταλέντο του.
Η πορεία του Άρη, από την Ελλάδα προς το όνειρο του, θα έκανε ακόμα μια στάση. Στη χειρότερη κόλαση που είχε φανταστεί. Εκεί, πίσω από την κουρτίνα που κρύβονταν τα τέρατα.
‘Κάτι παράξενες γυναίκες’ – Γιώργος Λαγκώνας, από τις Εκδόσεις Nightread: Συλλογή διηγημάτων φανταστικού.
Παράξενες γυναικείες μορφές παρελαύνουν σε αυτές τις πέντε ιστορίες, όπου με αφορμή το θηλυκό στοιχείο -ή και εξαιτίας του- το Φανταστικό και το παράδοξο εισβάλλουν στην καθημερινή πραγματικότητα.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΙΒΛΙΩΝ
Μπορεί αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στο Twitter των βιβλιοπωλείων Waterstones να μην ήταν ακριβώς παγκόσμιο και τυπικά όχι πρωτάθλημα, αλλά αφού ήταν βιβλίων εμείς θα ασχοληθούμε με αυτό όπως κι αν το λένε.
Το Waterstones λοιπόν έβαλε μέσα στον Αύγουστο τους αναγνώστες να επιλέξουν το αγαπημένο τους βιβλίο. Μάζεψε τις προτάσεις όλων και βρήκε τα 32 με τις περισσότερες ψήφους. Μοίρασε τους 32 τίτλους σε 4 ομίλους και, χρησιμοποιώντας το σύστημα του Μουντιάλ και με τις ψήφους όλου του Twitter, έφτασε μέχρι τον τελικό και τον νικητή.
Όλα όσα συνέβησαν μπορείτε να τα βρείτε στο Moments που φτιάξανε τα Waterstones, αλλά δεν μπορώ να μη σας σποϊλάρω το ζευγάρι του τελικού και το τι συνέβη εκεί μετά από τις ψήφους 20,000 αναγνωστών:
ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ANNIHILATION
Ετούτο το βίντεο είναι το πρώτο trailer που έχουμε από το ‘Annihilation’, μια από τις πολυαναμενόμενες ταινίες των επόμενων 6 μηνών.
Το βιβλίο στο οποίο βασίζεται είναι το πρώτο κομμάτι της ‘Southern Reach’ τριλογίας του Jeff VanderMeer (στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο ‘Αφανισμός’ από τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Μια τετραμελής ομάδα επιστημόνων καλείται να εξερευνήσει την αποκλεισμένη Περιοχή Χ, εκεί που κανείς δεν ξέρει τι θα συναντήσουν και η πραγματικότητα, αν υπάρχει όντως τέτοια, είναι πιο παράξενη από οτιδήποτε έχουν συναντήσει ποτέ.
Ο Alex Garland, σκηνοθέτης του ‘Ex Machina’ βρίσκεται στο τιμόνι της κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος. Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson και Oscar Isaac πρωταγωνιστούν. Εσείς έχετε αρκετό χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο που ανοίγει η ταινία στα σινεμά να διαβάσετε το βιβλίο.
RANDOM LINKS
Ο Marcel Proust πλήρωνε εφημερίδες να γράφουν θετικές κριτικές για τα έργα του, γιατί τα εξώφυλλα των βιβλίων στην Αμερική και στη Βρετανία είναι συχνά τόσο διαφορετικά, πού έχουν εξαφανιστεί οι ουτοπίες, γιατί δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως ο H.P. Lovecraft ήταν ένας white supremacist, η λογοτεχνία του κόσμου είναι ταυτόχρονα μια πραγματικότητα της αγοράς και ένα παγκόσμιο ιδεώδες, μια ματιά στα βιβλία που απαγορεύτηκαν περισσότερες φορές μέσα στο 2016 στην Αμερική, ειδικοί απαντούν στο αν τα sci-fi βιβλία που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, πως τα βιβλία που σχεδιάστηκαν για να χωράνε στις τσέπες των στρατιωτών του Β’ ΠΠ άλλαξαν για πάντα τον εκδοτικό κόσμο, για την προέλευση του ‘Μικρού Πρίγκιπα’ και την αποκατάσταση του αεροπλάνου του Antoine de Saint-Exupéry, μια βόλτα στις Φιλιππίνες μέσα από 10 βιβλία, ένα review για το online RPG της Jane Austen, 13 λογοτεχνικές απόψεις για τις ζωές των ζώων, σπίτια που ενέπνευσαν κλασικά βιβλία και πόσο κοστίζουν να τα αγοράσετε, όλες οι μεταφορές βιβλίων του Stephen King που ετοιμάζονται, 10 μαγικά φεμινιστικά βιβλία που θα εμπνεύσουν δημιουργική αντίσταση, αλλάζοντας τα όρια της μαγείας, η θέση των genre βιβλίων στολογοτεχνικό canon, 5 βιβλία για όσους είναι μηχανικοί και 5 βιβλία για κόσμους που δένονται μεταξύ τους με βάση τη Θεωρία των Χορδών, φανταστικές εικονογραφήσεις για τα ‘The Shining’ και ‘The Exorcist’, πάντα ονειρευόμασταν άλλους κόσμους (και) στη λογοτεχνία, οι 5 πιο παράξενες αγωγές για συγγραφείς που κλέψανε ιδέες άλλων, 18 παράξενα πράγματα που μπορείς να δανειστείς σε βιβλιοθήκες της Αμερικής, μια βόλτα στα δωμάτια που γράφουν οι συγγραφείς, 8 βιβλία στα οποία οι θεοί τα έχουν βρει σκούρα, η Melina Matsoukas θα σκηνοθετήσει μια σειρά για το ‘A Brief History of Seven Killings’ του Marlon James, μερικά βιβλία για τις μάγισσες του Σάλεμ και τη δίκη τους, 8 απόπειρες για πρόσβαση στη λίστα των bestsellers των The New York Times με ζαβολιές, μήπως πρέπει να πετάξουμε στα σκουπίδια τα είδη στα οποία διαχωρίζεται η λογοτεχνία;
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ