Έπαιζες κι εσύ με τους φίλους σου ‘Ρουκ Ζουκ’ στο σχολείο;
Το τηλεπαιχνίδι των αθώων τηλεοπτικών μας χρόνων επιστρέφει κι εμείς θυμόμαστε γιατί είχαμε κολλήσει τόσο.
- 3 ΙΟΥΝ 2017
Το 1994 ήμουν 8 χρονών και όπως φαντάζεσαι, θυμάμαι ελάχιστα πράγματα από εκείνη την εποχή. Θυμάμαι με ποιον καθόμουν στο θρανίο, τη στεναχώρια που είχα περάσει στον χαμένο τελικό του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ και ότι δεν μου άρεσε η πίτσα, με αποτέλεσμα όποτε πήγαινα με τους γονείς μου σε πιτσαρίες, να είμαι το παράξενο παιδί που έπαιρνε μακαρόνια. Πέρα από αυτά, όλα τα άλλα βρίσκονται στο μυαλό μου σαν θολές αναμνήσεις, όπως θυμάσαι ένα βράδυ που είχες μεθύσει και σου έχουν αποτυπωθεί μόνο κάποιες σκόρπιες εικόνες.
Υπάρχει όμως ένα παιχνίδι που παίζαμε με τους συμμαθητές μου, το οποίο θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Καθόμασταν όλοι στη σειρά, κλείναμε τα αυτιά μας και σκουντώντας ο καθένας τον μπροστινό του, προσπαθούσαμε να του περιγράψουμε τη λέξη που ψάχναμε.
Προφανώς, δεν γεννήσαμε την ιδέα του Ταμπού, ούτε ήμασταν παιδιά – θαύματα που ήταν μπροστά από την εποχή τους. Απλά, κάθε μεσημέρι ‘λιώναμε’ βλέποντας το ‘Ρουκ Ζουκ’ με τη Μαίρη Μηλιαρέση στην τηλεόραση και προσπαθούσαμε να μεταφέρουμε την πλάκα της εκπομπής και στη δική μας παρέα, έστω και χωρίς χρηματικό έπαθλο.
Το τηλεπαιχνίδι έπαιζε στους δέκτες μας μέχρι και το 1997 και κάθε αναφορά σε αυτό τα χρόνια που ακολούθησαν, δημιουργούσε μια γλυκιά νοσταλγία. Για τη δεκαετία του ‘90, για την εποχή που ήμασταν παιδιά και το μόνο μας άγχος ήταν αν θα μας χαμογελάσει το κορίτσι του δίπλα θρανίου, μπορεί και για το ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν κρίνουμε.
Το θέμα είναι ότι εκείνη την περίοδο, η ελληνική τηλεόραση ήταν γεμάτη με τηλεπαιχνίδια που γνώρισαν τεράστια επιτυχία και αγαπήθηκαν, ακριβώς επειδή βασίστηκαν σε απλά κόνσεπτ και κυρίως, επειδή σε έκαναν να θέλεις να πας κι εσύ να παίξεις.
Με την πάροδο του χρόνου, τα τηλεπαιχνίδια άρχισαν σιγά – σιγά να ελαττώνονται ή να αντικαθίστανται από βαρετά, πολύπλοκα και αδιάφορα κόνσεπτ κι εμείς μείναμε να ξεχαρμανιάζουμε αναζητώντας τις αγαπημένες μας στιγμές του ‘Ρουκ Ζουκ’ στο YouTube.
Όταν όμως η ελληνική τηλεόραση προτείνει και προωθεί φρέσκα τηλεπαιχνίδια κι εμείς τη βγάζουμε με τα βιντεάκια από αυτά που βλέπαμε πριν 20 χρόνια, κάτι δεν πάει καλά. Παιχνίδια σαν το ‘Ρουκ Ζουκ’ υπήρξαν θρύλοι των αθώων τηλεοπτικών χρόνων και για να είμαι ειλικρινής, δεν κατάλαβα ποτέ γιατί αυτοί οι θρύλοι χάθηκαν από τους δέκτες μας.
Ευτυχώς, 20 χρόνια μετά την τελευταία προβολή του, ο ΑΝΤ1 έρχεται να ζωντανέψει ξανά τις αναμνήσεις μας, φέρνοντας πίσω το ‘Ρουκ Ζουκ’. ΝΑΙ. Ο 8χρονος Κωνσταντίνος σφίγγει γροθιά και ετοιμάζεται να σκουντήξει ξανά όλη την παρέα του κι ο 30χρονος Κωνσταντίνος απαριθμεί μερικούς λόγους που μας έκαναν να κολλήσουμε τόσο με το τηλεπαιχνίδι την πρώτη φορά που προβλήθηκε.
Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ
Μεταξύ μας, κανένας δεν θέλει να βλέπει πολύπλοκα παιχνίδια με ένα εκατομμύριο κανόνες και υποσημειώσεις. Όσο πιο απλό είναι ένα παιχνίδι, τόσο πιο εύκολα κολλάς και ταυτίζεσαι μαζί του. Και όσο πιο εύκολο είναι να το μεταφέρεις και στην παρέα σου, τόσο περισσότερο εγγυημένη θα είναι η επιτυχία του.
Το ‘Ρουκ Ζουκ’ τα είχε όλα αυτά. 2 ομάδες των 5 ατόμων, προσπαθούσαν να περιγράψουν μια λέξη χωρίς να χρησιμοποιήσουν ομόριζες, παράγωγες ή τις ίδιες φράσεις με τους συμπαίκτες τους. Τίποτα δύσκολο, τίποτα δυσνόητο. Και τίποτα πιο αστείο, απ’ το να βλέπεις έναν παίκτη να κολλάει και είτε να μην μπορεί με τίποτα να περιγράψει ακόμη και την πιο απλή λέξη, είτε να μην μπορεί να καταλάβει τι προσπαθεί να του πει ο συμπαίκτης του.
Στον τελικό πάλι, ένας παίκτης έδινε 4 λέξεις σχετικές με το θέμα που έπεφτε και οι συμπαίκτες του προσπαθούσαν να τις βρουν μέσα σε 20 δευτερόλεπτα.
Απλό, κατανοητό, εύκολο να το παρακολουθήσεις, διασκεδαστικό. Η επιτυχία του Ταμπού σε όλες τις παρέες τα χρόνια που ακολούθησαν, μόνο τυχαία δεν ήταν.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ
Ωραία τα τηλεπαιχνίδια στα οποία διαγωνίζεται ένας παίκτης, ακόμη καλύτερα αυτά που διαγωνίζονται οι παρέες. Αρχικά, διασκεδάζεις περισσότερο όταν το βλέπεις με τους φίλους σου, αφού στον κάθε διαγωνιζόμενο, προσπαθείς να αντιστοιχίσεις κι ένα μέλος της παρέας σου. Και ΠΑΝΤΑ ένας τσαντίζεται επειδή τον παρομοιάζουν με τον παίκτη που δεν μπορεί με τίποτα να περιγράψει σωστά τη λέξη.
Τα τηλεπαιχνίδια με παρέες προσφέρουν και περισσότερο γέλιο, αφού η αλληλεπίδραση μεταξύ κολλητών είναι ό,τι πιο ειλικρινές μπορείς να δεις μπροστά στην κάμερα. Προσωπικά, δεν έχω καλύτερο από τα φονικά βλέμματα προς τους παίκτες που για μερικά δευτερόλεπτα πάθαιναν μπλακ άουτ και δεν μπορούσαν να καταλάβουν με τίποτα ότι “αυτό που βγάζει η κότα” είναι το αυγό ή πως αν πουν για δεύτερη φορά σερί την ίδια λάθος λέξη, δεν θα πιαστεί για σωστή.
Και προφανώς, τα τηλεπαιχνίδια που παίζονται από παρέες, είναι πολύ πιο εύκολο να μεταφερθούν από την οθόνη στο σαλόνι ενός σπιτιού ή να πείσουν μια παρέα να δηλώσει συμμετοχή. Μόνος σου είναι καμιά φορά λογικό να φοβάσαι να εκτεθείς, μαζί με τους κολλητούς σου, δεν φοβάσαι τίποτα.
Η ΜΑΙΡΗ ΜΗΛΙ-ΑΡΕΣΕΙ
Γιατί να το κρύψουμε; Τη δεκαετία του ‘90, η Μαίρη Μηλιαρέση ήταν μια από τις ομορφότερες Ελληνίδες και αποτελούσε από μόνη της έναν εξαιρετικό λόγο να κάτσεις να δεις το τηλεπαιχνίδι.
“Γεμάτη ζωντάνια και κέφι”, “φοβερή και τρομερή”, όπως την προλόγιζαν στην έναρξη κάθε επεισοδίου, σε κέρδιζε με το χαμόγελό της και είχε συνδεθεί για τα καλά με το τηλεπαιχνίδι. Είτε με ίσιο μαλλί, είτε με κατσαρό, ήταν η αληθινή σταρ του ‘Ρουκ Ζουκ’. Μέχρι και το πρόσωπό της στο σκηνικό είχαν βάλει, τι να λέμε τώρα.
Θα λείψει πολύ από την επάνοδο του παιχνιδιού, όμως είμαι βέβαιος ότι η Ζέτα Μακρυπούλια θα καλύψει και με το παραπάνω το κενό της.
Με signature φράσεις τύπου “τα 40 ξεκινάνε από Ρουκ, Ζουκ”, υποδεχόταν τους παίκτες με high-five και σε αντίθεση με άλλους παρουσιαστές τηλεπαιχνιδιών, μιλούσε χωρίς ουρλιαχτά, σαν φυσιολογικός άνθρωπος.
Και αν δεν σε έπεισα ακόμη, θα αφήσω τον Pan Pan να το κάνει:
ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΑΡΧΗΣ
Όχι, σε προκαλώ να δεις τους τίτλους αρχής χωρίς να χαζοχορέψεις και να σιγοτραγουδήσεις “Ρουκ Ζουυυκ”. Σε προκαλώ επίσης να τους δεις χωρίς να κινδυνεύσεις να πάθεις επιληψία, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Άλλα χρόνια, άλλες μόδες, περισσότερα λεφτά για ναρκωτικά τότε.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΥΘΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Όπως ήδη έγραψα, έχει τρομερή πλάκα να βλέπεις παρέες να εκτίθενται, αφού η οικειότητα μεταξύ φίλων μπορεί να γεννήσει ιστορικά σκηνικά.
Κάποιες ομάδες όμως, κερδίζουν δικαιωματικά τη θέση τους στο πάνθεον του παιχνιδιού, είτε για τα ονόματα που επέλεγαν, είτε επειδή μας χάρισαν σκηνικά όπως ο ‘Λύκος’ από την ομάδα της Κοζάνης, το οποίο πονάει η ψυχή μου που δεν το βρίσκω στο YouTube.
Πάρε μια γεύση όμως από τους ‘Ψυκτικούς’, για να καταλάβεις τι εννοώ:
ΛΙΓΗ ΜΗΛΙΑΡΕΣΗ ΑΚΟΜΑ
Έτσι, για το φινάλε.
Το ‘Ρουκ Ζουκ΄ κάνει πρεμιέρα στον ANT1 τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στις 15.00 και κάθε μέρα, με παρουσιάστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια.