Eurovision 2020 by Oneman: Η τελική κατάταξη και ο μεγάλος νικητής
Το επιτελείο του Oneman άκουσε όλα τα τραγούδια, ψήφισε και έφτιαξε την τελική κατάταξη της μεγάλης βραδιάς, στην πρώτη Eurovision που τα αποτελέσματα δεν επηρεάστηκαν από τις συμμαχίες.
- 16 ΜΑΙ 2020
Η Eurovision 2020 ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το ξέρουμε εδώ και δύο μήνες. Η EBU ανακοίνωσε όμως ότι στη θέση της θα δούμε ένα μη διαγωνιστικό πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που θα έπαιρναν φέτος μέρος στον θεσμό, και θα μεταδοθεί κανονικά από την ΕΡΤ απόψε (16/5) στις 22.00.
Παράλληλα, στο “Europe Shine A Light” θα δούμε και αρκετούς αγαπημένους καλλιτέχνες της Eurovision, όπως φυσικά και τις δύο Ελένες μας, την Παπαρίζου, αλλά και τη Φουρέιρα.
Έλα όμως που εμείς ποσώς ενδιαφερόμαστε για το μη διαγωνιστικό του πράγματος και καιγόμαστε να ακούσουμε το “ντους πουά”. Αφού λοιπόν δεν θα το ακούσουμε επίσημα, το επιτελείο του Oneman αποφάσισε να διοργανώσει τη δική του Eurovision. Χωρίς συμμαχίες, με απόλυτο κριτήριο τη γνώμη τεσσάρων δημοσιογράφων ειδικών επί της Eurovision.
Τα αποτέλεσμα των δύο ημιτελικών τα ανακοινώσαμε όπως θα γινόταν κανονικά, δηλαδή την Τρίτη (12/5), αλλά και την Πέμπτη (14/5).
Σήμερα, Σάββατο (16/5) ήρθε η στιγμή που κάθε Eurofan περιμένει έναν ολόκληρο χρόνο. Η βραδιά του τελικού. Κι αφού το φετινό σόου δεν θα έχει ψηφοφορία, εμείς ΚΑΙ ακούσαμε τα κομμάτια του τελικού ΚΑΙ τα βαθμολογήσαμε, για να βγάλουμε τον μεγάλο νικητή.
Πάμε, λοιπόν, να ακούσουμε τα 26 τραγούδια του μεγάλου τελικού!
Γερμανία
Η Γερμανία τερμάτισε προτελευταία στην πιο πρόσφατη Eurovision του Ισραήλ. Φέτος αποφάσισε να σηκώσει μανίκια και να στείλει μια πραγματικά καλή συμμετοχή στο διαγωνισμό. Ο Ben Dolic με το ‘Violent Thing’ ξεκινάει δυναμικά τον μεγάλο τελικό.
Βουλγαρία
Μετά από απουσία ενός χρόνου η Βουλγαρία επιστρέφει στη Eurovision με ένα τραγούδι που δικαιωματικά μπορεί να ελπίζει ακόμα και για την πρωτιά. Η Victoria Georgieva ή σκέτο Victoria, όπως είναι γνωστή στη γειτονική μας χώρα, ερμηνεύει ένα τραγούδι που θυμίζει αρκετά Billie Eilish και ήδη έχει αγαπηθεί από τους Eurofans.
Αλβανία
Η 21χρονη Arilena Ara εκπροσωπεί την Αλβανία στη φετινή Eurovision με τη δυνατή μπαλάντα “Fall from the Sky” σε αγγλικό στίχο. Η νεαρή τραγουδίστρια έκανε αίσθηση όταν κέρδισε το αλβανικό X Factor το 2013 κι έκτοτε η πορεία της στη μουσική είναι μόνο ανοδική.
Λιθουανία
The Roop is ‘On Fire’. Συγγνώμη αλλά δεν μπορούσε να μην πάει το μυαλό μας εκεί. Οι The Roop παραλίγο να πάνε και το 2018 Eurovision, αλλά ήρθαν δεύτεροι στον τελικό της χώρας τους. Πού να περίμεναν ότι δεν θα πάνε ούτε το 2020. Γι αυτό είναι όμως εδώ το Oneman.
Τσεχία
Ανεβαστικό κομμάτι από την Τσεχία φέτος που στέλνει στη διοργάνωση τον Benny Cristo και το “Kemama”. Ο πατέρας του είναι από την Ανγκόλα και η μητέρα του από την Τσεχία, γι’ αυτό και στη μουσική του μπορεί να βρει κανείς στοιχεία και από τις δύο χώρες καταγωγής του.
Γαλλία
O 30χρονος τραγουδιστής, ηθοποιός και κωμικός Tom Leeb είναι ο εκλεκτός της Γαλλίας για τον θεσμό. Το τραγούδι με το οποίο θα εκπροσωπήσει τη χώρα ονομάζεται “The Best In Me” είναι μπαλάντα, αλλά προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι έχει και αγγλικό στίχο, εκτός από γαλλικό. Φαντασμαγορικό πάντως το video clip του πάνω στον Πύργο του Άιφελ.
Σουηδία
Οι Mamas είναι από τα μεγάλα φαβορί του φετινού διαγωνισμού, ενώ η Σουηδία μας έχει συνηθίσει επίσης σε καλές συμμετοχές.
Ρωσία
Το act των Little Big θυμίζει κάτι μεταξύ της συμμετοχής της Ισλανδίας, που μας είχε κάνει εντύπωση και είδαμε στον Β Ημιτελικό, και της Verka Serduchka. Tο στήσιμο μας θυμίζει το ‘Μάθημα Σολφέζ’. Τα δε βίντεο του γκρουπ σκηνοθετεί η Alina Pasok.
Ελβετία
Ο Gjon Muharremaj που εκπροσωπεί φέτος την Ελβετία έχει καταγωγή από την Αλβανία. Και πάει τελικά στη Eurovision με γαλλικό στίχο και την ιδιαίτερη μπαλάντα “Répondez-moi”. Ένα κομμάτι που δικαίως έχει ξεχωρίσει και θεωρείται από τα φαβορί ακόμα και για την πρωτιά.
Ισπανία
Στη δεύτερή του προσπάθεια συμμετοχής στον τελικό της Eurovision, ο 27χρονος Ισπανός Blas Canto τα κατάφερε. Το 2011 δεν είχε πάρει με την μπάντα Auryn το εισιτήριο για τη Γερμανία, αλλά φέτος με το “Universo” θέλει να στείλει στο διάστημα τους Ισπανούς. Σε μια καλή θέση πάντως δύσκολα θα τους στείλει.
Αζερμπαϊτζάν
Το Αζερμπαϊτζάν μας έχει συνηθίσει σε πολύ κεφάτες συμμετοχές. Η Efendi με το ‘Cleopatra’ συνεχίζει την παράδοση της χώρας σε ένα τραγούδι που για πολλούς είναι φαβορί.
Βέλγιο
Το Βέλγιο φέτος βάζει ένα μεγάλο χαρτί στη Eurovision, τους Hooverphonic. Αν και μοναδική επιτυχία του γκρουπ είναι το ‘Mad about you’, είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που κάποιος διάσημο λαμβάνει μέρος στη Eurovision. Και τι να κάνουμε; Έχει την προσοχή μας. ‘Release Me’ λοιπόν.
Ελλάδα
Η Ελλάδα φέτος έβαλε τα δυνατά eurovisionικά χαρτιά της, Δημήτρη Κοντόπουλο και Φωκά Ευαγγελινό, να υπογράψουν την συμμετοχή της χώρας μας. Η Στεφανία Λυμπερακάκη, η οποία κάνει καριέρα στην Ολλανδία, ανέλαβε την ερμηνεία του ‘Superg!rl”, το οποίο μπορεί να παλέψει για μια θέση στην πρώτη δεκάδα.
Και κάπως έτσι συμπληρώνεται το πρώτο μισό του διαγωνισμού. Απαραίτητο διάλειμμα για λίγες διαφημίσεις.
Εδώ είμαστε ξανά. Και συνεχίζουμε με 13 ακόμα χώρες.
Ολλανδία
Οι οικοδεσπότες Ολλανδοί φέτος επέλεξαν τον Jeangu Macroo, ο οποίος έχει καταγωγή από το Σουρινάμ, για να τους εκπροσωπήσει εντός έδρας. Μια μέτρια μπαλάντα, η οποία δύσκολα θα συγκινήσει την Ευρώπη.
Κροατία
Ο 32χρονος Damir Kedžo είναι ένα χρυσό παιδί των ριάλιτι της Κροατίας, αφού αναδείχθηκε από την κροάτικη βερσιόν του Americal Idol το 2003. Έγινε ακόμα όμως πιο διάσημος στη χώρα, όταν νίκησε το ‘Your Face Sounds Familiar’ το 2016. ‘Divlji Vjetre’ για τη Eurovision ή αλλιώς “Άγριος Άνεμος”.
Ισλανδία
Αυτοί εδώ οι περίεργοι τύποι της Ισλανδίας ενθουσίασαν το κοινό της χώρας τους κατά την επιλογή του φετινού τραγουδιού που θα τους εκπροσωπούσε. Η μπάντα ονομάζεται “Gagnamagnið”, αλλά είμαστε σίγουροι πως κανένας δε θα πει ποτέ σωστά το όνομά της. Ακόμα κι αν τελικά κερδίσουν τον θεσμό με αυτό το ’80s κομμάτι, που σε κάνει να κουνιέσαι με το που το ακούς.
Ηνωμένο Βασίλειο
Φιλόδοξη η φετινή συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά κάθε χρόνο κάτι πάει λάθος. Ο James Newman, ο οποίος το εκπροσωπεί, είναι ο μεγάλος αδερφός του John Newman (“Love Me Again”) και είναι αρκετά γνωστός και σίγουρα αρκετά επιτυχημένος. Το κομμάτι δεν είναι άσχημο.
Μάλτα
Η Destiny είναι μόλις 17 χρονών και το 2015 είχε συμμετάσχει και στη Eurovision Junior. Μια παρόμοια πορεία με τη δική μας Στεφανία, μόνο που η Στεφανία είχε συμμετάσχει το 2016.
Σερβία
Η Eurovision που αγαπήσαμε. Κάθε χρόνο υπάρχει μια χώρα που τραβάει τα βλέμματα, όχι τόσο για το φανταστικό κομμάτι της, αλλά για το sexyness των εκπροσώπων της. Λοιπόν, φέτος αυτή η χώρα είναι με διαφορά η Σερβία. Οι Hurricane, το σέρβικο girl-band που αποτελείται από τρεις τραγουδίστριες που ξέρουν να χορεύουν, ερμηνεύουν το “Hasta La Vista”, σε μια συμμετοχή που σίγουρα θα ταρακουνούσε το στάδιο. Άσχετα με την τελική τους κατάταξη, η Ευρώπη θα μιλούσε για αυτή τη συμμετοχή.
Νορβηγία
Η 24χρονη Ulrikke έχει ζητήσει τρεις φορές την προσοχή της Νορβηγίας έχοντας συμμετάσχει στο Idol το 2013, στο The Voice το 2015 και στο Stjernekamp το 2018. Τώρα ζήτησε και την προσοχή της Ευρώπης με μία μπαλάντα. Θα είναι η χρονιά της;
Φινλανδία
Ο Aksel Kankaanranta (ναι αυτό είναι το όνομά του) θυμίζει κάτι μεταξύ Ed Sheeran και Freddie Mercury. Για το δεύτερο ίσως φταίει και το χαρακτηριστικό μουστάκι του. Το “Looking Back” είναι μια διαφορετική συμμετοχή για τη Φινλανδία (θυμίζει πιο πολύ σουηδική συμμετοχή) και δεν μπορείς, παρά να το αγαπήσεις.
Ιταλία
Ιταλία και μπαλάντα με ιταλικό στίχο. Το ‘Fai Rumore’ του Diodato αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό της Eurovision, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρονιά με την ιταλική συμμετοχή. Πάντα το ‘χάνουν’ όμως στο τσακ. Μήπως φέτος θα μπορούσαν να σηκώσουν το τρόπαιο;
Πολωνία
Καθόλου κακή η φετινή δυναμική μπαλάντα που στέλνει η Πολωνία. Η Alicja Szemplińska με το “Empires” πέρασε στον μεγάλο τελικό, αλλά σήμερα έχει αρκετά δύσκολο έργο.
Ρουμανία
Η 20χρονη Roxen από τη γειτονική μας Ρουμανία ανήκει στα παιδιά της Billie Eilish. Το είδος που είναι αναμενόμενο να προκύψει μετά από τη μεγάλη επιτυχία του μητρικού του είδους. Το ‘Alcohol You’ είναι ένα θρηνητικό σύγχρονο τραγουδάκι με μπόνους λογοπαίγνιο.
Ουκρανία
H Ουκρανία έχει πάντα και καλές συμμετοχές και αρκετές νίκες, ενώ συχνά ποντάρει στον παράγοντα παράδοση. Οι Go_A μπερδεύουν τον παραδοσιακό με τον ηλεκτρονικό ήχο και έχουν ένα τραγούδι που σίγουρα σε κάνει να γυρίζεις το κεφάλι.
Αρμενία
Η Αθηνά Μανουκιάν, η φετινή εκπρόσωπος της Αρμενίας, όπως καλά κατάλαβες έχει και ελληνική καταγωγή. Και λογικά όλο και κάπου θα την έχεις ακούσει στη χώρα μας. Το τραγούδι με το οποίο πάει στην Eurovision είναι ανεβαστικό, έχει χορό, θυμίζει κάτι μεταξύ Στικούδη και Κόνι Μεταξά, αλλά ναι, μπορεί να πάει καλά.
Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται το διαγωνιστικό μέρος και περνάμε με βήμα ταχύ στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι κάθε Eurovision. Ω, μα ναι, στην ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ.
Nα επικοινωνήσουμε με τον επικεφαλής της EBU Jon Ola Sand, προκειμένου να μας ενημερώσει ότι όλα κύλησαν ομαλά κατά την ψηφοφορία. Το ‘χουμε;
Ευχαριστούμε πολύ Jon. Πάμε. λοιπόν. στα αποτελέσματα.
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Η κριτική επιτροπή του Oneman αποτελούμενη από τους Ιωσηφίνα Γριβέα, Ναστάζια Καπέλλα, Γιάννη Μπαϊρακτάρη και Γιάννη Σαχανίδη ψήφισε:
Γιάννης Σαχανίδης
1 Αζερμπαϊτζάν
2 Νορβηγία
3 Σουηδία
4 Ρωσία
5 Φινλανδία
6 Λιθουανία
7 Ελβετία
8 Βουλγαρία
10 Γερμανία
12 Ισλανδία
Ναστάζια Καπέλλα
1 Σερβία
2 Βουλγαρία
3 Ελλάδα
4 Κροατία
5 Αζερμπαϊτζάν
6 Ισλανδία
7 Σουηδία
8 Πολωνία
10 Ουκρανία
12 Αρμενία
Ιωσηφίνα Γριβέα
1 Κροατία
2 Βουλγαρία
3 Ισπανία
4 Αρμενία
5 Σουηδία
6 Λιθουανία
7 Ελβετία
8 Ισλανδία
10 Ουκρανία
12 Γερμανία
Γιάννης Μπαϊρακτάρης
1 Γερμανία
2 Ρουμανία
3 Ελλάδα
4 Λιθουανία
5 Ρωσία
6 Σερβία
7 Ιταλία
8 Αρμενία
10 Βουλγαρία
12 Ισλανδία
Και ναι, έχουμε ΝΙΚΗΤΗ!
ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
- Ισλανδία 36
- Αρμενία 24
- Γερμανία 23
- Βουλγαρία 22
- Ουκρανία 20
- Λιθουανία 16
- Σουηδία 15
- Ελβετία 14
- Ρωσία 9
- Πολωνία 8
- Ιταλία 7
- Σερβία 7
- Αζερμπαϊτζάν 6
- Ελλάδα 6
- Κροατία 5
- Φινλανδία 5
- Ισπανία 3
- Νορβηγία 2
- Ρουμανία 2
- Αλβανία 0
- Βέλγιο 0
- Γαλλία 0
- Ηνωμένο Βασίλειο 0
- Μάλτα 0
- Ολλανδία 0
- Τσεχία 0
ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ: ΙΣΛΑΝΔΙΑ
“Baby, I can’t wait to know
What do you think about things
Believe me, I will always be there, so
You can tell me anything and I’ll listen”
O στίχος των Ισλανδών ήταν catchy, σου μένει και ο ρυθμός τους κάνει το σώμα σου να κουνιέται χωρίς καν να το σκεφτείς. Δικαιωματικά έκλεψαν τις εντυπώσεις, σάρωσαν στην ψηφοφορία και η Eurovision 2020 by Oneman τους ανήκει.
Η ελληνική συμμετοχή τερμάτισε στην 14η θέση, την οποία δεν λες ούτε καλή, αλλά ούτε κι άσχημη. Μια ΟΚ χρονιά για την Ελλάδα στην Eurovision. H ελληνοαρμενικής καταγωγής Αθηνά Μανουκιάν πάντως τερμάτισε στη δεύτερη θέση και της αξίζουν συγχαρητήρια. Πολύ ψηλά τερμάτισε, όμως, και η Γερμανία, η οποία εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή και πήρε μάλιστα και ένα από τα τέσσερα 12άρια.
Τώρα το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε με μηδέν ψήφους στις τελευταίες θέσεις δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Sorry UK.
Αυτά από την Onemanική Eurovision. Ελπίζουμε του χρόνου απλά να σχολιάζουμε όσα θα γίνουν στο Ρότερνταμ και να δούμε την καλύτερη Eurovision ever.
Α, και φυσικά να έχουν καλεσμένη την Ελένη Φουρέιρα ξανά. Είπαμε, δεν γίνεται Eurovision χωρίς ‘Fuego’.