H απόσυρση της Ουκρανής Maruv κάνει τη Eurovision κι άλλο πολιτική
- 26 ΦΕΒ 2019
Τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις είναι πολλές από το μέτωπο της Eurovision. Πριν λίγες μέρες επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή μας με την Katerine Duska, προχτές λίκαρε το τραγούδι της Τάμτα για την Κύπρο και σήμερα η συζήτηση δεν είναι τόσο ελαφριά και αφορά στην ουκρανική συμμετοχή.
Το Σάββατο έγινε ο ουκρανικός διαγωνισμός για την εκπροσώπηση της χώρας στη Eurovision και τις περισσότερους ψήφους κέρδισε η Maruv με το ‘Siren Song’.
Στη συνέχεια όμως η ουκρανική δημόσια τηλεόραση απαίτησε από τη Maruv να υπογράψει ένα συμβόλαιο, που της απαγορεύει τις συναυλίες -που είχε η ίδια προγραμματίσει- στη Ρωσία για το πρόμο του τραγουδιού της εξ αιτίας της τεταμένης κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών.
Η Maruv είπε ότι ήταν πρόθυμη να ακυρώσει τις συναυλίες στη Ρωσία, αλλά το συμβόλαιο που την υποχρέωναν να υπογράψει ήταν πολύ πιο απαιτητικό από αυτό. Όπως έγραψε στο Facebook, της απαγορεύτηκει να κάνει οποιοδήποτε αυτοσχεδιασμό στη σκηνή, να μιλήσει σε οποιονδήποτε δημοσιογράφο αν πρώτα δεν έχει την έγκριση της κρατικής τηλεόρασης και της ζητήθηκε να εκπληρώνει οτιδήποτε της ζητήσει το κρατικό κανάλι, όπως να χορέψει στα γενέθλια κάποιου πολιτικού. Και όλα αυτά με πρόστιμο έως και 2 εκατομμύρια σε περίπτωση ανυπακοής.
Η τραγουδίστρια είχε 24 ώρες να αποφασίσει το αν θα υπογράψει και μετά από συζητήσεις 7 ωρών με την κρατική τηλεόραση, δεν τα βρήκαν. Οπότε η Maruv ενημέρωσε τους φαν της ξανά στο Facebook:
“Είμαι Ουκρανή πολίτης, πληρώνω φόρους και αγαπώ ειλικρινά τη χώρα μου. Δεν είμαι όμως έτοιμη να κάνω σόου λέγοντας σλόγκαν και να κάνω την παραμονή μου στον διαγωνισμό μια διαφημιστική καμπάνια για πολιτικούς. […] Θέλω να δημιουργώ χωρίς λογοκρισία.”
Μετά την απόσυρση της συμμετοχής της Maruv και οι καλλιτέχνες που είχαν κερδίσει τη 2η και την 3η θέση στον ουκρανικό τελικό αρνήθηκαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα, έτσι είναι αρκετά πιθανό να μην πάει η Ουκρανία στη Εurovision.
Το 2016 η συμμετοχή και η νίκη της Oυκρανίας στη Eurovision με τραγούδι ‘1944’, που αναφερόταν στην απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τους Σοβιετικούς, είχε ξεκάθαρη πολιτική χροιά και αντιπαρατέθηκε και με τη σημερινή ρωσο-ουκρανική διένεξη στην Κριμαία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10000 άνθρωποι.
Aυτό δεν είναι το μοναδικό πολιτικό ζήτημα που τίθεται φέτος όμως στη Eurovision. Mην ξεχνάμε ότι ο διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί στο Τελ Αβίβ, μετά την περσινή νίκη του Ισραήλ και από την πρώτη μέρα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού κοινού συμπεριλαμβανομένου του καλλιτεχνικού χώρου, ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός στη χώρα και πλέον να μποϊκοταριστεί, λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, τα εγκλήματα πολέμου και της συνεχούς καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστίνιων.