ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v78: Τι να μην χάσετε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Με πολλά φρέσκα βιβλία, μπόλικα λινκς και ειδήσεις για events, εξώφυλλα, βιβλιοθήκες και μέταλ μουσική επιστρέφει το Βιβλιοφαγικό mashup μετά από 2 κενές Δευτέρες. Ελπίζω να είστε έτοιμοι για την εντελώς αναγνωστική Άνοιξη που θα περάσουμε μαζί!

ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Μπορεί το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης να ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, αλλά η πιο ενδιαφέρουσα εκδήλωση για εμάς εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup έρχεται το Σάββατο 10/3.

 

Το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη προβάλλεται το ‘Ex Libris: Τhe New York Public Library’ του Frederick Wiseman, ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2017, στο οποίο ο γνωστός δημιουργός επισκέπτεται τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και παρατηρεί τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτή, καθώς και όσους τη χρησιμοποιούν. Η ταινία βέβαια είναι για δυνατούς φεστιβαλιστές, αφού η διάρκειά της αγγίζει τις 3 ώρες και 15 λεπτά. Όσοι όμως το προσπαθήσετε και βρεθείτε στην προβολή, κάτι ωραίο θα σας περιμένει απέναντι στην Αποθήκη Γ’ όταν το ‘Ex Libris’ ολοκληρωθεί.

Οι άνθρωποι του φεστιβάλ, σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, ετοίμασαν μια ανταλλαγή βιβλίου με συμμετέχοντες όλους τους θεατές. Παρότι στην ανακοίνωσή του το φεστιβάλ χρησιμοποιεί τον όρο “book crossing”, το event δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό μας BookCrossing (παιδιά, μη χρησιμοποιείτε λέξεις και κόνσεπτ που δεν είστε ιδιαίτερα σίγουροι τι σημαίνουν) και είναι μια ανταλλαγή βιβλίου όπου όλοι καλούνται να φέρουν το δικό τους αγαπημένο βιβλίο και να το ανταλλάξουν με κάποιο από αυτά που θα φέρει ο υπόλοιπος κόσμος.

Εκεί θα βρίσκεται και ο Γιάννης Τροχόπουλος, επικεφαλής της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, ο οποίος θα μιλήσει για τις προετοιμασίες της Αθήνας, για την εμπειρία του στη διεύθυνση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας και για το πόσο σημαντικές είναι οι βιβλιοθήκες.

(Αν σας ενδιαφέρουν τα βιβλιοφιλικά ντοκιμαντέρ γενικότερα, ρίξτε μια ματιά στα ‘Ονειρεύομαι τον Μουρακάμι’, ‘Πάνω απ’ όλα το έργο’ και ‘Παντελής Καλιότσος: Στο εργαστήρι του μυθιστοριογράφου’)

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Λείψαμε 2 Δευτέρες και έχουμε να καλύψουμε αρκετό έδαφος, οπότε χωρίς περιστροφές πάνε να δούμε τις 20, ναι, ΕΙΚΟΣΙ νέες εκδόσεις που κρατάμε από τις αρκετά busy προηγούμενες εβδομάδες.

 

Στις Εκδόσεις Πατάκη έχουν και νέα ευθυμογραφήματα από τον Αύγουστο Κορτώ, που στο ‘Φωτιά στα Σαββατόπαχα’ απαντά σε ερωτήματα όπως “Είναι η υψηλή μαγειρική το πρώτο βήμα για τον νευρικό κλονισμό;” και ένα πολύ ενδιαφέρον nonfiction βιβλίο που αφηγείται την ‘Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας’ από τον Φίλιππο Φιλίππου, απαραίτητο ανάγνωσμα για τους φανς του αστυνομικού, αλλά και ένα Ελβετικό οικονομικό θρίλερ, το ‘Μοντεχρίστο’ (‘Montecristo’, 2015) του Martin Suter, με πρωταγωνιστή τον Γιόνας Μπραντ, ένα δημοσιογράφο που θέλει να γίνει σκηνοθέτης και που η ιστορία του ξεκινά με την αυτοκτονία ενός συνεπιβάτη του στο τρένο όπου ταξιδεύει, μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη σασπένς.

Επόμενη στάση οι Εκδόσεις Ψυχογιός, που μας φέρνουν το μυστηριώδες ‘Η γυναίκα στο παράθυρο’ (‘The Woman in the Window’, 2018) του A.J. Finn, ένα από τα best-sellers της χρονιάς μέχρι στιγμής. Το ψυχολογικό θρίλερ αφορά την αγοραφοβική Άννα Φοξ, μια γυναίκα που ζει κλεισμένη στο σπίτι της εδώ και μήνες, όταν μια νέα οικογένεια μετακομίζει στο διπλανό σπίτι, μια οικογένεια που η Άννα παρακολουθεί από το παράθυρό της. Έτσι η Άννα θα δει κάτι που δε θα έπρεπε. Ή μήπως όλα αυτά οφείλονται στα χάπια της και το κρασί που καταναλώνει;

Μαζί έχουμε και το χιουμοριστικό ‘Γατακι’ (‘Pussy’, 2017) του Howard Jacobson, ένα βιβλίο που σπάει πλάκα με τις δημοκρατίες του δυτικού κόσμου, με πρωταγωνιστή τον πρίγκιπα Φράκασους, τον τεμπέλη, άξεστο, αμόρφωτο διάδοχο του Δουκάτου των Όριτζεν και μοναδικού ανθρώπου που μπορεί να επιστρέψει το Δουκάτο στη δόξα.

Την επιστροφή του George Smiley μετά από πολλά χρόνια μας φέρνουν και στα ελληνικά οι Εκδόσεις Bell. Στο ‘Η Κληρονομιά των Κατασκόπων’ (‘A Legacy of Spies’, 2017) ο John le Carré συνδέει το παρόν με το παρελθόν και την κατασκοπία του Ψυχρού Πολέμου με την μεταψυχροπολεμική αμφισβήτηση των ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή, μέσα από την εξερεύνηση της ζωής ενός πρώην κατασκόπου.

Ένα εξαιρετικό δείγμα σύγχρονης Βουλγαρικής λογοτεχνίας μας έρχεται από τις Εκδόσεις Αντίποδες. Το μυθιστόρημα ‘Το βουνό των πελαργών’ (‘Stork Mountain’, 2016) του Miroslav Penkov αφορά έναν νεαρό Βούλγαρο που επιστρέφει στη γη του χαμένου παππού του για να τον αναζητήσει, μια πορεία που θα τον φέρει σε ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στη συμβολή των συνόρων μεταξύ Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, εκεί που θα συναντήσει έναν τόπο ακόμα χαμένο σε παγανιστικές παραδόσεις και γεμάτο πελαργούς.

Την πιο πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του Chuck Palahniuk προσθέτουν στη σημερινή λίστα μας οι Εκδόσεις Αίολος, με το ‘Σκαρφίσου κάτι! Ιστορίες που δεν γίνεται να ξεχάσεις’. Στα περισσότερα από 20 διηγήματα παρελαύνουν από φλαμίνγκο που κάνουν πεζοδρόμιο μέχρι μαϊμούδες που διαπρέπουν στον χώρο του μάρκετινγκ, με το στυλ του συγγραφέα να κάνει κάθε μια από αυτές ιδιαίτερες και δημιουργικές.

Τα 2 από τα 6 συνολικά κοινωνικά μυθιστορήματα που έγραψε η Agatha Christie από το 1930 μέχρι και το 1956 με το ψευδώνυμο Mary Westmacott μας παραδίδουν οι Εκδόσεις Διόπτρα. Στο πρώτο, την ‘Ανοιξιάτικη απουσία’ (‘Absent in the Spring’, 1944), η Τζόαν Σκάνταμορ αναγκάζεται να επανεξετάσει τη ζωή της καθώς βρίσκει τον εαυτό της αποκλεισμένο σε έναν απομονωμένο ξενώνα, λόγω πλημμύρας στον σιδηρόδρομο. Στο δεύτερο, ‘Το θηρίο στο πιάνο’ (‘Giant’s Bread’, 1930), η ιστορία ενός νεαρού συνθέτη, του Βέρνον Ντίερ, που επινοεί από την αρχή την ταυτότητά του, μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σύντομο μυθιστόρημα ‘Ένας από μας’ (‘One of the Boys’, 2017) του Daniel Magariel είναι το επόμενο της λίστας μας. Το βιβλίο ακολουθεί μια οικογένεια 3 ατόμων, ενός πατέρα που μόλις έχει κερδίσει την επιμέλεια των 2 αγοριών του, καθώς ξεκινούν τη νέα τους ζωή, μια ζωή που θα αλλάξει τον πατέρα που πάντα ήξεραν τα 2 παιδιά και που θα τα φέρει σε κίνδυνο, έχοντας μόνο ο ένας τον άλλο απέναντι. Μια ιστορία για την ψυχολογική και σωματική κακομεταχείριση και την αδερφική αγάπη, που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ανάμεσα στα νέα βιβλία από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο ξεχωρίζουν τα ‘Χέρια μικρά’ (‘Such Small Hands’, 2008) του Ισπανού Andrés Barba, ένα μικρό βιβλίο που διηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού, της 7χρονης Μαρίνα, που φτάνει σε ένα ορφανοτροφείο και το βίαιο, μοχθηρό παιχνίδι που επινοεί με τα υπόλοιπα παιδιά. Το βιβλίο βρίσκεται στη wishlist μας από τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχαμε μιλήσει για αυτό εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup με την ευκαιρία της αγγλικής του μετάφρασης που κυκλοφόρησε στα Αμερικανικά βιβλιοπωλεία.

Μαζί και το θρίλερ ‘Η καλή και η κακή’ (‘Good Me, Bad Me’, 2017) της Ali Land, όπου η Άννι μπορεί να ζει μακριά από τη serial killer μητέρα της, με νέο όνομα και σε ανάδοχη οικογένεια, αλλά όσο πιο κοντά στη δίκη της μητέρας της φτάνει, τόσο πιο άγρυπνα βράδια περνά.

Το ‘Ψυχρός γρανίτης’ (‘Cold Granite’, 2005) που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα είναι το πρώτο μέρος της σειράς αστυνομικής λογοτεχνίας του Stuart MacBride με πρωταγωνιστή τον αρχιφύλακα Λόγκαν ΜακΡέι και τοποθεσία το παγωμένο Αμπερντίν. Σε αυτό, οι εξαφανίσεις και τα πτώματα μικρών παιδιών ολοένα και αυξάνονται, με τον Λόγκαν να είναι αυτός που μπορεί να σταθεί εμπόδιο ανάμεσα στον κατά συρροή δολοφόνο και στα παιδιά της πόλης.

Με ρυθμό πολυβόλου οι τελευταίες για σήμερα κυκλοφορίες, μιας και αποτελούν επανεκδόσεις εξαντλημένων βιβλίων (που έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα για όλους τους αναγνώστες, μπράβο, στηρίζουμε). Από τις Εκδόσεις Πατάκη, οι ‘Μέρες εγκατάλειψης’ (‘The Days of Abandonment’, 2002) της Elena Ferrante που είχε κυκλοφορήσει παλιότερα από τις Εκδόσεις Άγρα. Από τις Εκδόσεις Anubis, οι ‘Θνητοί θεοί’ (‘Altered Carbon’, 2002) του Richard K. Morgan που επανακυκλοφορεί από τον εκδοτικό με την ευκαιρία της σειράς του Netflix και το ‘Manifesto’ του Ηλία Κυριαζή που φέρνει για πρώτη φορά σε όλα τα βιβλιοπωλεία το ολοκληρωμένο κόμικς που αγαπήθηκε στο ‘9’ της Ελευθεροτυπίας. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, η τριλογία ‘Hunger Games’, με τα ‘Αγώνες πείνας’ (‘The Hunger Games’, 2008), ‘Φωτιά’ (‘Catching Fire’, 2009), ‘Κοτσυφόκισσα’ (‘Mockingjay’, 2010) που είχαν κυκλοφορήσει παλιότερα από τις Εκδόσεις Πλατύπους.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κι αν τα 20 δικά μας για τα οποία διαβάσατε παραπάνω δε σας φτάσανε, ορίστε άλλα 9 από τις κυκλοφορίες των προηγούμενων εβδομάδων της Αμερικής.

A Long Way From Home’ του Peter Carey, που μας μεταφέρει στην Αυστραλία του 1954 και ασχολείται με τις εμπειρίες τριών ανθρώπων, της Irene Bobs, του συζύγου της και ενός αποτυχημένου δασκάλου, καθώς συμμετέχουν μαζί στο Redex Trial, τον περίφημο αγώνα των 10,000 μιλίων, που τους φέρνει μακριά από την Αυστραλία των λευκών που γνωρίζουν, σε μια υψηλών ταχυτήτων, συναρπαστική ιστορία.

Where the Dead Sit Talking’ του Brandon Hobson, μια ιστορία ενηλικίωσης στην Οκλαχόμα της δεκαετίας του ‘80, εκεί που ένα 15χρονο αγόρι Cherokee με το όνομα Sequoyah θα αναπτύξει μια σχέση με ένα κορίτσι στη θετή οικογένεια που μοιράζονται οι δυο τους και που ο Sequoyah θα βρεθεί μετά τη φυλάκιση της μητέρας του.

White Houses’ της Amy Bloom, ένα μυθιστόρημα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, που μιλά για τη σχέση της Πρώτης Κυρίας Eleanor Roosevelt με τη συντάκτρια ομιλιών Lorena Hickok, από την πλευρά της δεύτερης, με την αφήγησή της να μιλά μεταξύ άλλων για το κόστος που κάθε άντρας ή γυναίκα πληρώνει όταν η αγάπη τους ζει στον Λευκό Οίκο.

Heart of Iron’ της Ashley Poston, όπου η Ana, που σαν παιδί βρέθηκε να περιπλανιέται στο διάστημα, θα κάνει τα πάντα να σταματήσει τον D09, ένα από τα τελευταία παράνομα androids που ονομάζονται Metals, από το να παθαίνει βλάβες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνει ένα ταξίδι διασχίζοντας το γαλαξία μαζί με ένα κακομαθημένο Ironblood αγόρι, για να βρει ένα διαστημόπλοιο που πιθανώς να μην υπάρχει καν.

What Are We Doing Here?’ της Marilynne Robinson, μια συλλογή κειμένων της γνωστής συγγραφέως όπου η Robinson εξερευνά το σύγχρονο πολιτικό κλίμα και τα μυστήρια της πίστης, εξερευνώντας για παράδειγμα το πως το έργο σπουδαίων στοχαστών για την Αμερική, όπως ο Emerson και ο Tocqueville εμπλουτίζουν την πολιτική συνείδηση της χώρας ή συζητά τον τρόπο που η ομορφιά διαμορφώνει την καθημερινή ζωή.

Freshwater’ της Akwaeke Emezi, ένα σουρεαλιστικό, μεταφυσικό ντεμπούτο που πραγματεύεται το μύθο, την ψυχική υγεία και τα κατακερματισμένα πρόσωπα που βρίσκονται γύρω από την Ada, μια γυναίκα από τη νότια Νιγηρία, γεννημένη με το ένα πόδι στη άλλη πλευρά, που σπουδάζει στην Αμερική, εκεί που πολλές εσωτερικές φωνές απειλούν να τη διαλύσουν.

Song of a Captive Bird’ της Jasmin Darznik, η μυθιστορηματική ιστορία της ζωής της Forough Farrokhzad, μιας διάσημης ποιήτριας από το Ιράν, που έζησε με τους δικούς της όρους μέσα σε ένα ασφυκτικό καθεστώς και πέθανε μόλις στα 32 της χρόνια, με το βιβλίο της Darznik να είναι εμπνευσμένο από ποιήματα, γράμματα, συνεντεύξεις της Farrokhzad και να περιέχει νέες μεταφράσεις των έργων της.

The Prince and the Dressmaker’ της Jen Wang, ένα κόμικς για τη συγκινητική ιστορία ενός πρίγκιπα που όσο οι γονείς του ψάχνουν γι’ αυτό μια νύφη, εκείνος ζει μια διπλή ζωή ως Lady Crystallia, ένα σύμβολο της μόδας, και τον μόδιστρο που βοηθά να συμβούν όλα αυτά, σε μια ιστορία που ανατρέπει τους φυλετικούς κανόνες.

I’ll Be Gone in the Dark: One Woman’s Obsessive Search for the Golden State Killer’ της Michelle McNamara, η προσπάθεια της MacNamara, μέχρι και το θάνατό της, να ανακαλύψει στοιχεία σχετικά με τον άπιαστο μέχρι σήμερα Golden State Killer, έναν σαδιστή δολοφόνο που για περισσότερα από 10 χρόνια διέπραξε 50 βιασμούς στη Βόρεια Καλιφόρνια, πριν μετακομίσει στο νότο, εκεί που προχώρησε σε 10 σαδιστικούς φόνους.

Ο TERRY GOODKIND ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΜΑΛΑΚΑΣ

Ο Terry Goodkind είναι ένας αρκετά γνωστός συγγραφέας φανταστικού, γνωστός κυριότερα για τη σειρά ‘Sword of Truth’. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, ‘Shroud of Eternity’, βγήκε στα βιβλιοπωλεία στις αρχές της χρονιάς από την Tor Books.

Το ‘Shroud of Eternity’ είναι το 2ο μέρος της σειράς ‘Sister of Darkness: The Nicci Chronicles’ και το εξώφυλλό του βιβλίου δεν άρεσε στον Terry Goodkind. Την ευθύνη για τη δημιουργία του εξώφυλλου την έχει ο εκδοτικός του συγγραφέα, ο οποίος, όπως στο πρώτο μέρος της σειράς, έδωσε στον καλλιτέχνη Bastien Lecouffe Deharme την εντολή και τις οδηγίες για να δημιουργήσει το τελικό cover.

Ο Terry Goodkind είπε δημόσια πως το εξώφυλλο του βιβλίου του είναι “γελοία κακό”, προσβάλλοντας τον δημιουργό του. Αλλά δε σταμάτησε εκεί.

Ο Terry Goodkind έφτιαξε ένα poll στο Facebook για να αφήσει το κοινό του να ψηφίσει τι νομίζει πως είναι το εξώφυλλο. Οι επιλογές είναι “Γελοία κακό” και “Εξαιρετικό”.

Ο Deharme διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας πως βρίσκει τη συμπεριφορά του Goodkind “απολύτως ασεβή” και πως σε ολόκληρη την καριέρα του δεν έχει συναντήσει κάποιον συγγραφέα που να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

Ο Terry Goodkind απολογήθηκε στο περίπου, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν είναι με τον σχεδιαστή, αλλά με τον εκδοτικό του που δεν έδωσε τις σωστές οδηγίες για να δημιουργηθεί το κατάλληλο εξώφυλλο. Εν τω μεταξύ, το αρχικό ποστ του συγγραφέα και το poll με τα “γελοία κακό” βρίσκονται στη θέση τους ακόμα.

Ο Terry Goodkind μετά ανέβασε ένα βίντεο με το σκυλί του να γλείφει το εξώφυλλο, γιατί φαντάζομαι αυτό είναι το χιούμορ του Terry Goodkind.

Ο Terry Goodkind είπε τελικά πως το πρόβλημά του με το εξώφυλλο είναι πως είναι σεξιστικό, λίγο πριν στραφεί και πάλι εναντίον του Deharme, λέγοντας πως “φαίνεται πως δε διάβασε σελίδα από το έργο του”.

Ο Terry Goodkind είναι λιγάκι μαλάκας.

AND NOW, THIS

Ένα σύντομο animation για το πως οι βιβλιοθήκες αλλάζουν ζωές, μέσα από την ιστορία του Ronald, του οποίου ο πατέρας ήταν επιστάτης σε ένα τμήμα της New York Public Library την εποχή που οι επιστάτες μαζί με τις οικογένειές τους ζούσαν μέσα στα κτίρια.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Μπορεί να λείπαμε αρκετά, αλλά μια βόλτα στις δεκάδες φωτογραφίες του #instavivlio είναι μια καλή ιδέα για να πιάσει κανείς κλίμα από την ελληνική κοινότητα των βιβλιόφιλων του Instagram. Ορίστε τι διάλεξα για αυτή την εβδομάδα:

ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΙΜΙΖΕΙ

Στο μικρό Hawarden, ένα χωριό της Βόρειας Ουαλίας, υπάρχει μια βιβλιοθήκη στην οποία μπορείς να κοιμηθείς.

Με τα 26 δωμάτιά της, η Gladstone’s Library λειτουργεί σαν το ιδανικό bed and breakfast για κάθε αναγνώστη, αφού μπορείς να ξεφυλλίσεις όποιο από τα 150,000 βιβλία και περιοδικά που βρίσκεται στα ράφια της. Θέλετε να καθίσετε στις αναπαυτικές πολυθρόνες της και να διαβάζετε όλο το βράδυ; Μπορείτε!

Δείτε το βίντεο, φαίνεται αν μη τι άλλο δελεαστικότατο, σωστά;

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ + METAL = L.F.E.

Να κάτι exciting που μας έρχεται από την ελληνική σκηνή της speculative λογοτεχνίας και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το πόσα βήματα έχουν κάνει οι άνθρωποί της τα τελευταία χρόνια και το πόσο εξωστρεφείς, δημιουργικοί και έτοιμοι είναι για να παρουσιάσουν κάθε στιγμή νέες ιδέες.

Μέσα στον Μάρτιο θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο 10 διηγημάτων που αντλεί έμπνευση από 10 μουσικά κομμάτια διαφορετικών ελληνικών metal συγκροτημάτων: Των Rotting Christ, Nightrage, Suicidal Angels, InnerWish, Until Rain, Xelyruth, Sunburst, Emerald Sun, Nightstalker και Enemy Of Reality. Τα διηγήματα έχουν γράψει οι συγγραφείς Μάριος Δημητριάδης και Γιώργος Δάμτσιος, ενώ ο Graham Masterton, καλεσμένος και στο φεστιβάλ Fantasmagoria της Θεσσαλονίκης τον προσεχή Απρίλιο, θα συμμετέχει με δικό του διήγημα.

Το πρότζεκτ, που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, έχει τον τίτλο ‘The Metal Chapters’ και ενώνει τη speculative λογοτεχνία με τη μουσική, με τρόπο που σπάνια βλέπουμε στη χώρα μας. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε μερικές ημέρες σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

RANDOM LINKS

Το ‘Mort’ είναι ένα από τα αστειότερα λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών, πώς θα έμοιαζαν τα Όσκαρς των Βιβλίων αν υπήρχαν, το ‘Sandman’ του Neil Gaiman επιστρέφει με 4 νέα κόμικς, ένα κομμάτι του ‘Discworld’ έρχεται στην τηλεόραση, το Amazon ετοιμάζει μια σειρά βασισμένη στα Culture βιβλία του Iain M. Banks, επισκεφθείτε ιντερνετικά την έκθεση ‘Harry Potter: A History of Magic’, ορίστε 9 αφροφουτουριστικά βιβλία για να διαβάσετε αν σας άρεσε ο ‘Black Panther’, 20 λογοτεχνικές μεταφορές που αποκηρύχθηκαν από τους αρχικούς συγγραφείς τους, οι υποψήφιοι για τα φετινά Nebula Awards, ένα προφίλ της Astrid Lindgren από το Paris Review, μαγειρεύοντας με την Ursula K. Le Guin, η επόμενη βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας μετά την Σκανδιναβία είναι η Ιαπωνία ή η Κορέα, 15 εξαιρετικά βιβλία που θα γινόταν χάλια ταινίες, οι γυναίκες εκπροσωπούνταν καλύτερα στη λογοτεχνία στα Βικτωριανά μυθιστορήματα παρά αργότερα, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά λογοτεχνικά βραβεία, για τον δημιουργό του Αστερίξ και του Λούκι Λουκ René Goscinny, όταν πρέπει να σκοτώσεις το ιδανικό εξώφυλλο, τι είναι ένα memoir, μπορούν τα βιβλία να αλλάξουν τη στάση μας απέναντι στο θάνατο, για τη σεξουαλική παρενόχληση στη βιομηχανία παιδικού βιβλίου, η δύναμη του φεμινιστικού φανταστικού και είναι άραγε οι φεμινιστικές δυστοπίες το #MeToo της λογοτεχνίας,  o Holden Caulfield και η κουλτούρα της σεξουαλικής κακοποίησης, το Stormlight Archives του Brandon Sanderson έρχεται σε μια νέα VR εμπειρία, 50 must-read σύγχρονα μυθιστορήματα τρόμου, 5 βιβλιοθήκες που παραμένουν ανοιχτές παρόλες τις συνθήκες στις οποίες λειτουργούν, ο οδηγός του συγγραφέα ρομάντζων για καυτή συναίνεση, το Χρυσό Βραβείο Man Booker θα διαλέξει τον καλύτερο από όλους τους νικητές, αποκτώντας περισσότερα βιβλία από όσα είναι δυνατό να διαβάσεις, πώς οι αφηγητές του μεσαίωνα διαμόρφωσαν την αντίληψή μας για το ρομάντζο, 10 χαρακτήρες βιβλίων που σίγουρα έχουν μια χειρότερη μέρα από σένα, τα 5 κεφάλαια μιας αναγνωστικής κοιλιάς, ένα εγκώμιο στα ανολοκλήρωτα μυθιστορήματα και ένα στις αρνητικές κριτικές, ο ξεχασμένος πόλεμος του FBI απέναντι στα βιβλιοπωλεία των μαύρων βιβλιοπωλών, η πρώτη γυναίκα βιβλιοπώλης της Βαγδάτης, η Lupita Nyong’o και η Danai Gurira φέρνουν την ‘Americanah’ της Chimamanda Ngozi Adichie στην τηλεόραση, έρχεται μια κρουαζιέρα στον Τάμεση με θέμα τον Χάρι Πότερ, 27 κοστούμια για τη φετινή World Book Day.