Βιβλιοφαγικό mashup v72: H πρώτη μεγάλη είδηση του 2018 είναι ένα βιβλίο
Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.
- 8 ΙΑΝ 2018
Το πρώτο βιβλιοφαγικό mashup του 2018 είναι εδώ και σας εύχεται καλή αναγνωστική χρονιά με μπόλικες καινούριες κυκλοφορίες, το βιβλίο που έγινε η πρώτη σημαντική είδηση παγκοσμίως για το ‘18, το αναγνωστικό ημερολόγιο και οι αναγνωστικές προκλήσεις της νέας χρονιάς, τον ραδιοφωνικό Neil Gaiman και την επίσημη θέση της στήλης στο πρώτο αναγνωστικό debate του 2018, την αλλαγή του ονόματος μιας pub στο Εδιμβούργο, μαζί φυσικά με τα σταθερά μας links και τις σταθερές μας φωτογραφίες.
Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ 2018 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Ω ναι. Το ειδησεογραφικό γεγονός με το οποίο ασχολήθηκε περισσότερο ο κόσμος στην πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς είναι ένα βιβλίο.
Βέβαια δε μιλάμε εδώ για ένα βιβλίο μυθοπλασίας αλλά για το ‘Fire and Fury: Inside the Trump White House’ του δημοσιογράφου Michael Wolff, ένα βιβλίο που προέκυψε από την εκτεταμένη πρόσβαση του Wolff στον Λευκό Οίκο και στις περισσότερες από 200 συνεντεύξεις του με τον Trump και το προσωπικό του σε μια περίοδο 18 μηνών.
Στο αποκαλυπτικό περιεχόμενο του ‘Fire and Fury’ συμπεριλαμβάνεται το τι σκέφτονται πραγματικά οι άνθρωποι γύρω από τον πρόεδρο για τον Trump, τι τον ενέπνευσε να ισχυριστεί πως ο Obama παρακολουθεί τις συνομιλίες του, την αλήθεια για το λόγο που απολύθηκε ο διευθυντής του FBI James Comey, γιατί ήταν αδύνατο να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο ο Steve Bannon με τον Jared Kushner, ποιος διευθύνει τη στρατηγική της διακυβέρνησης του Trump μετά την απόλυση του Bannon, ποιο είναι το μυστικό στην επικοινωνία με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Αμερικής και πολλά ακόμα γεγονότα και μυστικά της μέχρι τώρα πορείας του Donald Trump στην προεδρία.
Την περασμένη Τετάρτη αποσπάσματα του βιβλίου, που κανονικά θα κυκλοφορούσε αύριο, Τρίτη 9 Ιανουαρίου, είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Guardian και το New York αντίστοιχα. Το πρώτο έχει πρωταγωνιστή τον Bannon (που αποκαλεί μεταξύ άλλων “προδοσία” τη συνάντηση του Trump με τους Ρώσους) και το δεύτερο έχει τίτλο “Ο Donald Trump δεν ήθελε να γίνει πρόεδρος”. Την ίδια ημέρα το ‘Fire and Fury’ σκαρφαλώνει στο νο1 των bestsellers του Amazon. Ο Trump απαντά με μια επίθεση στον Bannon και με μια απειλή προς θα κινηθεί νομικά εναντίον του.
Το ίδιο βέβαια κάνει και την επόμενη ημέρα προς τον Wolff και τον εκδότη του, ο οποίος αποφασίζει έτσι να μεταφέρει πιο κοντά την έκδοση του βιβλίου, από τις 9/1 στην αμέσως επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου.
Το Kramerbooks, ένα βιβλιοπωλείο στο DC, ξεκινά να πουλά το βιβλίο ακριβώς τα μεσάνυχτα της (νέας) ημέρας κυκλοφορίας του, δημιουργώντας ουρές μέσα στον παγωμένο καιρό της πόλης και ξεπουλώντας όλα τα αντίτυπά του μέσα σε ελάχιστα λεπτά.
Φυσικά ο Trump είναι έξαλλος, κάτι που μάλλον είναι το καλύτερο ανάμεσα σε όλα αυτά που έχουμε πει για το βιβλίο. Αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε περισσότερα για το ‘Fire and Fury’, ορίστε η κριτική του στον Guardian και συνοπτικά τα όσα μάθαμε από αυτό το exposé στο Quartz.
Εμείς όμως ας κλείσουμε με αυτό: Αφού ένα από τα πράγματα που μιλάει ο Wolff στο βιβλίο του είναι πως ο Trump δε διαβάζει, ένας καλλιτέχνης αποφάσισε να μετατρέψει το ‘Fire and Fury’ σε pop-up βιβλίο, με την ελπίδα αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Αμερικής να το ξεφυλλίσει έστω. Ξεκινάτε από το thread του παρακάτω tweet.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Δεν ξέρω αν τις 2 Δευτέρες των γιορτών σαν έλειψαν τα καινούρια βιβλία που παρουσιάζει η στήλη, αλλά εμένα μου έλειψαν οι νέες προσθήκες στη wishlist. Οπότε πάμε σήμερα να δούμε τα τελευταία βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2017.
Αρχή με τις Εκδόσεις Πατάκη που μας έφεραν ένα από τα σπουδαιότερα έργα της βραβευμένης με Νόμπελ Svetlana Alexievich. Το βιβλίο ‘Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας’ (‘War’s Unwomanly Face’, 1985) ασχολείται με τη συμμετοχή των γυναικών της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συγγραφέας μίλησε με περισσότερες από 200 γυναίκες που ως νεαρά κορίτσια μπήκαν το 1941 στον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα και αγωνίστηκαν απέναντι στον Άξονα. Η Alexievich επισκέφθηκε 100 χωριά και πόλεις και κατέγραψε τις μνήμες αυτών των γυναικών, παραδίδοντας ένα σπουδαίο ανάγνωσμα ενάντια στο φασισμό του τότε αλλά και του σήμερα.
Άλλο ένα nonfiction βιβλίο έχω για εσάς σήμερα: Ο ‘Λιμόνοφ’ (‘Limonov’, 2011) του Emmanuel Carrère μας έρχεται από τις Εκδόσεις Του Εικοστού Πρώτου και αφορά τον Eduard Limonov, μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας της Ρωσικής κοινωνίας που ξεκινά από την άσχημη παιδική του ηλικία και φτάνει μέχρι τις απελπισμένες, κωμικές και τελικά επιτυχημένες προσπάθειες του συγγραφέα και πολιτικού στο να κερδίσει το σεβασμό της Ρωσικής λογοτεχνικής ελίτ, από τη μετανάστευσή του στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και τέλος στην επιστροφή του στη Ρωσία, εκεί που θα δημιουργήσει το Εθνικό Μπολσεβικικό Κόμμα.
Συνεχίζουμε στο nonfiction κλίμα, αλλά αυτή τη φορά περνάμε στα κόμικς, με 2 μικρότερους εκδοτικούς να μας δίνουν 2 ξεχωριστά αναγνώσματα. Οι Εκδόσεις Angelus Novus μας φέρνουν το ισπανικό ‘Εδώ έζησε: Η ιστορία μιας έξωσης’ (‘Aquí vivió: Historia de un desahucio’, 2016) Isaac Rosa και Cristina Bueno, ένα κόμικς που ακολουθεί την ιστορία της Αλίθια από την παιδική της ηλικία μέχρι και τον κίνδυνο της έξωσης που, όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι στη χώρα της και αλλού, προσπαθεί να αντιμετωπίσει με δύναμη και την αλληλεγγύη των υπολοίπων γύρω της.
Το ‘Hoolifan: 1968-1998, 30 χρόνια αρρώστια’ (‘Hoolifan: 30 Years Of Hurt’, 1999) των Martin King και Martin Knight ήρθε και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Απρόβλεπτες. Το βιβλίο αφηγείται ένας χούλιγκαν της Τσέλσι, που περιγράφει ωμά την ποδοσφαιρική βία που επικρατούσε για δεκαετίες στη Βρετανία. Ξεκινώντας από έναν αγώνα της Τσέλσι με την Τότεναμ το 1968 και φτάνοντας μέχρι 30 χρόνια αργότερα, το κόμικς βοηθά να κατανοήσουμε λίγα πράγματα για το, ιδιαίτερα αιματηρό, φαινόμενο. Ο Martin King ήταν μέλος για πολλά χρόνια των Headhunters, των οργανωμένων χούλιγκανς της ομάδας που υποστήριζε.
Είχαμε αρκετά χρόνια να δούμε μια Ursula K. Le Guin στη χώρα μας και τώρα οι Εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες μας παρουσιάζουν τη συλλογή κειμένων της με τίτλο ‘Τα άγρια κορίτσια’ (‘The Wild Girls’, 2011). Το βιβλίο περιλαμβάνει την ομώνυμη ιστορία που μιλάει για 2 αποφασισμένα κορίτσια “του χώματος” που ζουν σε μια κοινωνία σπαθιού και μεταξιού και προσπαθούν να βρουν λίγη δικαιοσύνη, πράγμα που θα οδηγήσει σε ένα βίαιο τέλος. Ακόμα, εδώ περιλαμβάνεται ένα κείμενό της που ασκεί κριτική στον εκδοτικό κόσμο και στον καπιταλισμό, αλλά και μια προσωπική, ιδιαίτερη συνέντευξή της.
Τέλος για σήμερα με το ‘Οι φλέβες του ωκεανού’ (‘The Veins of the Ocean, 2016), το μυθιστόρημα της Patricia Engel που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Opera. Το βιβλίο ακολουθεί την Ρέινα, μια γυναίκα που μετακομίζει σε μια μικρή στις ακτές της Φλόριντα, μετά την επιβολή της θανατικής ποινής στον αδερφό της που κατηγορήθηκε για το θάνατο ενός μωρού. Εκεί η Ρέινα θα συναντήσει τον Νέστο, έναν εξορισμένο Κουβανό που περιμένει με ελπίδα τα παιδιά του που άφησε πίσω στην Αβάνα. Με τη βοήθειά του και την αγάπη του για τη θάλασσα, η Ρέινα θα ανακαλύψει τη δική της σύνδεση με τον ωκεανό και θα βρει λύτρωση από τις ενοχές για το έγκλημα του αδερφού της.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπορεί εντός να μπήκαμε αρκετά δυνατά στο ‘18 με 6 βιβλία, αλλά στην Αμερική ξεκινήσανε χαλαρά και σήμερα θα μιλήσουμε μόνο για 3 φρέσκα αναγνώσματα. Μην υποτιμάτε τον αριθμό τους πάντως, πρόκειται για δυνατά βιβλία. Ας τα δούμε.
‘Green’ του Sam Graham-Felsen, μια coming-of-age ιστορία που διαδραματίζεται στη Βοστώνη του 1992 και ακολουθεί τον David Greenfield, ένας από τα πρώτα λευκά παιδιά που βρέθηκαν στο Γυμνάσιο Martin Luther King, Jr., εκεί όπου ξεκινά μια ασυνήθιστη φιλία μεταξύ του με τον Marlon Wellings, μια φιλία που θα φέρει τον David σύντομα αντιμέτωπο με το προνόμιο του σε σχέση με τις αδικίες της ζωής του Marlon.
‘The Cruel Prince’ της Holly Black, μια νέα σειρά ξεκινά με αυτό το βιβλίο, στο οποίο η νεαρή Jude, μια θνητή που έχει απαχθεί από νεράιδες μαζί με τις αδερφές της όταν ήταν 7 χρονών, μπλέκεται στις ίντριγκες της βασιλικής οικογένειας των νεράιδων που απειλούν να φέρουν τον κόσμο τους κοντά σε έναν ολέθριο εμφύλιο πόλεμο.
‘The Music Shop’ της Rachel Joyce, που μιλά για τη συνάντηση της Ilse και του Frank το 1988, που ξεκινά όταν η πρώτη μπαίνει στο μαγαζί που πουλά δίσκους και ανήκει στον δεύτερο και του ζητά να της μάθει για τη μουσική, μια συνάντηση που θα αλλάξει τη ζωή και των 2, σε μια ιστορία για τη θεραπευτική αξία της μουσικής και τα συναισθηματικά βάρη που φέρει κάθε άνθρωπος.
ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Και τώρα, χωρίς περιττά λόγια, οι σημαντικότερες ημερομηνίες του βιβλιοφιλικού 2018:
1/2 World Read Aloud Day
14/2 International Book Giving Day
8/3 Το ‘A Wrinkle in Time’ βγαίνει στα σινεμά
21/3 Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
25/3 Ημέρα Ανάγνωσης Tolkien
26-29/3 Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια
29/3 Το ‘Ready Player One’ βγαίνει στα σινεμά
2/4 Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
20-22/4 Comicdom Con
21-22/4 Fantasmagoria
23/4 Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
28/4 Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων
2/5 Ημέρα Harry Potter
3-6/5 Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
4-6/5 The Comic Con
5/5 Free Comic Book Day
22/5 Ημέρα Sherlock Holmes
22/5 Απονομή Man Booker International Prize
25/5 Towel Day
26/5 Dracula Day
16/6 Bloomsday
30/7 200α γενέθλια Emily Bronte
9/8 Book Lovers Day
11-27/8 Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Εδιμβούργου
22/9 Hobbit Day
30/9 150η επέτειος της έκδοσης του ‘Little Women’
10-14/10 Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης
16/10 Απονομή Man Booker Prize
10ος Φantasticon
10ος Απονομή Nobel Prize in Literature
29/11 120α γενέθλια C. S. Lewis
12ος AthensCon
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2018
Όπως κάθε Γενάρη τα τελευταία χρόνια, οι αναγνωστικές προκλήσεις επιστρέφουν για να μας προτρέψουν να διαβάσουμε περισσότερο και καλύτερα από ό,τι την περασμένη χρονιά. Και φυσικά εμείς εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup έχουμε τις δικές μας προτάσεις.
Το #readathon18 του somuchreading επιστρέφει για 4η χρονιά με 80 διαφορετικές προτάσεις για πιο diverse και ξεχωριστή ανάγνωση από κάθε άλλη φορά και κάθε αναγνώστης καλείται να συμπληρώσει όσες περισσότερες από αυτές μπορεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου. Και φέτος το challenge μας προκαλεί να διαλέξουμε γυναίκες συγγραφείς για τουλάχιστον 50% των συνολικών βιβλίων μας, αλλά και μιλήσουμε online για τα μισά τουλάχιστον από τα βιβλία που θα διαβάσουμε μέσα στο 2018. Μια κριτική στο Goodreads, μια φωτογραφία στο Instagram, 2 προτάσεις στο Facebook ή στο Twitter, όπως προτιμά δηλαδή ο καθένας, αρκούν για να μοιραστούμε τη γνώμη μας για ένα βιβλίο και να κάνουμε το διάβασμα πιο social από ποτέ.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα μικρότερους αναγνώστες. Έτσι, το somuchreading συνεργάστηκε μαζί με την Κόκκινη Αλεπού (για την οποία θα ξαναμιλήσουμε σύντομα εδώ στο PopCode) για να φέρουν το #kidsreadathon18, μια αναγνωστική πρόκληση για παιδιά. Με 52 προτάσεις, οι μικροί αναγνώστες θα ψάξουν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους βιβλία, θα διαβάσουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων και θα βάλουν ένα πολύ σημαντικό στόχο για το 2018 τους: Να ανακαλύψουν τη μαγεία των ιστοριών.
Βρείτε νέους συγγραφείς και βιβλία, ασχοληθείτε με λογοτεχνικά είδη που δε θα αγγίζατε αλλιώς, ανταλλάξτε αναγνωστικές εμπειρίες με τους υπόλοιπες συμμετέχοντες, ανακαλύψτε την πιο παιχνιδιάρικη πλευρά της ανάγνωσης και γίνετε κομμάτι της μεγάλης παρέας των #readathon18 και #kidsreadathon18.
Πληροφορίες για τα #readathon18 και #kidsreadathon18.
Δηλώσεις συμμετοχής στα #readathon18 και #kidsreadathon18.
Goodreads group για το #readathon18.
Ο αναγνωστικός στόχος του 2018 που μπορείτε να δηλώσετε στο Goodreads.
AND NOW, THIS
Είμαι απόλυτα σίγουρος πως κάποιοι από εσάς θα έχετε βάλει στόχο να γυμνάζεστε περισσότερο μέσα στο 2018. Είμαι επίσης απόλυτα σίγουρος πως δε θα θέλατε αυτό να σας σταματήσει από το να διαβάζετε αρκετά ή να ολοκληρώσετε ταυτόχρονα και τους αναγνωστικούς σας στόχους για τη χρονιά. Οπότε ορίστε, σας έχω τη λύση, να πέσει το βίντεο παρακαλώ.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Τα πρώτα βιβλία του ‘18 φωτογράφισαν οι έλληνες bookstagrammers και μας έδειξαν στο #instavivlio, το hashtag που έχει αποδειχθεί τελικά μια τεράστια παγίδα για όσους δε θέλουν να προσθέσουν νέα αναγνώσματα στις wishlists τους.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΙΓΟ NEIL GAIMAN
Το ‘Anansi Boys’ είναι ένα μυθιστόρημα που έγραψε ο Neil Gaiman το 2005. Σε αυτό ο Mr. Nancy, η προσωποποίηση του Δυτικοαφρικανού θεού Anansi, πεθαίνει αφήνοντας πίσω του 2 γιους που ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλο, με τον ένα να έχει κληρονομήσει τις δυνάμεις του πατέρα και τον άλλο όχι.
Το βιβλίο μεταφέρθηκε μέσα στις γιορτές στο ραδιόφωνο, με αυτό να είναι το 5ο έργο του Gaiman που κάνει τη μεταφορά από το χαρτί στα ερτζιανά από τον Dirk Maggs, το άνθρωπο που έχει δημιουργήσει τις σπουδαιότερες ραδιοφωνικές μεταφορές της Βρετανίας. Στη ραδιοφωνική μεταφορά πρωταγωνιστούν οι Jacob Anderson και Nathan Stewart-Jarrett και τα 6 κομμάτια της μεταδόθηκαν στο BBC Radio 4 ξεκινώντας από τα φετινά Χριστούγεννα και για τις επόμενες 5 ημέρες.
Τα 6 επεισόδια θα είναι διαθέσιμα μέχρι τις 23/1 στον iPlayer του BBC Radio 4. Τα 5 πρώτα από αυτά έχουν διάρκεια περίπου 28 λεπτά και η σειρά ολοκληρώνεται με ένα 58λεπτο finale. Προλαβαίνετε άνετα ένα binge-hearing.
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ
Ως βιβλιοφιλική εβδομαδιαία στήλη αισθάνομαι υποχρεωμένος να μιλήσω για αυτή τη φωτογραφία, μιας και αφορά το Πρώτο Πολύ Σημαντικό Αναγνωστικό Debate του 2018.
Είναι από ένα περιοδικό διακόσμησης και δείχνει μια βιβλιοθήκη στην οποία τα βιβλία κάθονται στα ράφια με τις σελίδες τους προς τα έξω και όχι με τη ράχη τους, όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε καθωσπρέπει βιβλιοθήκη. Και αυτό, όπως φαίνεται, είναι για πολύ κόσμο μεγάλο πρόβλημα. Υπερισχύει η αισθητική, λένε, και έτσι χάνει την αξία του το περιεχόμενο των βιβλίων. Το βιβλίο γίνεται αντικείμενο. Πεθαίνει η ψυχή των βιβλίων. Λιώνουν οι λέξεις του Τζόις. Τρέμουν τα κόκαλα του Ντοστογιέφσκι. Καταρρέει η τέχνη. Κάποιοι δηλώνουν πως νιώθουν σωματικό πόνο με τη σκληρή εικόνα των βιβλίων ανάποδα. Νομίζω άκουσα και κάποιον να λέει “ωω προσβόλα”, αλλά δεν είμαι σίγουρος.
Είμαι λοιπόν αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να πάρω κι εγώ θέση στο φλέγον ζήτημα που προέκυψε με αυτή τη φωτογραφία. Δεν ξέρω αν είστε έτοιμοι για αυτό αλλά hot take είναι, θα το πάρετε όπως βγαίνει:
Αφήστε τον κόσμο να κάνει ό,τι θέλει και σταματήστε να είστε έξαλλοι με ανούσια πράγματα. Δεν υπάρχει κανένα debate εδώ, πάμε τώρα να ασχοληθούμε με κάτι άλλο, οτιδήποτε, που να αξίζει το χρόνο μας.
Η PUB ΤΗΣ J.K.ROWLING
Στο Εδιμβούργο υπάρχει εδώ και χρόνια μια pub που ονομαζόταν The Conan Doyle, παίρνοντας το όνομά της από τον συγγραφέα του Sherlock Holmes που γεννήθηκε στην πόλη το 1859. Τώρα όμως η pub μετονομάστηκε σε The J.K. Rowling.
Η είδηση θα μπορούσε να ήταν απλά αυτή, χωρίς άλλες φιοριτούρες. Βέβαια έγινε ένας μικρός χαμός, γιατί ο κόσμος δεν τα πάει ιδιαίτερα καλά με τις αλλαγές, και οι φανς του Arthur Conan Doyle ήταν έτοιμοι να μποϊκοτάρουν το μαγαζί. Αποκαλύφθηκε όμως πως αυτή είναι απλά μια προσωρινή αλλαγή για τον Ιανουάριο, κομμάτι των φετινών εκδηλώσεων του Edinburgh’s Hogmanay, και όλοι ησύχασαν.
Το Message from the Skies, όπως ονομάζεται το event, είναι ένας λογοτεχνικός περίπατος στην πόλη, στον οποίο οι αναγνώστες θα διαβάσουν ένα πρωτότυπο διήγημα της Σκωτσέζας συγγραφέα Val McDermid, μέσα από προβολές σε μνημεία και κτίρια της πόλης που ενέπνευσαν τους σημαντικότερους συγγραφείς του Εδιμβούργου.
Εγώ πάντως έπινα μια μπυρίτσα στην Rowling.
RANDOM LINKS
Τα (δικά μας) καλύτερα του λογοτεχνικού 2017, οι bookstagrammers διαλέγουν τα αγαπημένα τους βιβλία για το 2017, Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζεις το βιβλιοφαγικό 2017, ο πρώτος πραγματικά σπουδαίος χαρακτήρας του Discworld έρχεται στο ‘Equal Rites’, η νέα σειρά του George R.R. Martin πηγαίνει τη φαντασία στο διάστημα, πως να προετοιμαστείτε για μια σπουδαία νέα αναγνωστική χρονιά, οι 10 στιγμές που ταρακούνησαν τον κόσμο του βιβλίου μέσα στο ‘17, 35 μεταφορές βιβλίων στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο που περιμένουμε μέσα στο 2018, τα 100 Βρετανικά bestsellers της χρονιάς, τα εκδοτικά trends της χρονιάς που φεύγει, ένα quiz με ερωτήσεις που αφορούν τα γεγονότα της λογοτεχνίας που συνέβησαν το 2017 στη Βρετανία, τα βιβλία που μπήκαν στις περισσότερες λίστες με τα καλύτερα του ‘17, 20 βιβλία που άξιζαν μεγαλύτερη προσοχή μέσα στη χρονιά που φεύγει, ο γιος του David Bowie έφτιαξε μια online λέσχη ανάγνωσης που θα διαβάσει τα αγαπημένα βιβλία του πατέρα του, ο Barack Obama προτείνει 10 βιβλία από το 2017, οι καλύτερες σειρές του 2017 που προέρχονται από βιβλία, για ένα βιβλίο του 1968 που προσπάθησε να προβλέψει το 2018, 13 από τα πιο παράξενα αναγνώσματα που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2017, ένα κείμενο για την επιρροή του ‘A Wrinkle in Time’ μέχρι σήμερα, τα καλύτερα ερωτικά γράμματα της λογοτεχνίας, ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που μπορείτε να διαβάσετε στο ίντερνετ, πώς το Kickstarter αλλάζει τον εκδοτικό κόσμο, είναι επίσημο: ο ‘Artemis Fowl’ έρχεται στον κινηματογράφο, οδοιπορικό στα χνάρια των John Steinbeck και Robert Capa στην Ανατολική Ευρώπη του 1947, πέθανε στα 77 της χρόνια η συγγραφέας Sue Grafton, γιατί μερικές φορές οι συγγραφείς απορρίπτουν την τιμή του τίτλου του ιππότη, τα βιβλία που απορρίφθηκαν περισσότερες φορές από εκδοτικούς, 19 παγωμένα βιβλία για να απολαύσετε δίπλα στη φωτιά, ζήτω τα παράξενα βιβλία που δυσκολευόμαστε να κατηγοριοποιήσουμε, τα σχετικά με βιβλία πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν βρίσκεστε σε αναγνωστική κοιλιά, ένα κομμάτι χαρτί αποκαλύπτει τι διάβαζαν οι πειρατές, άραγε είναι οι λογοτεχνικές βιογραφίες το χειρότερο είδος ταινιών, 11 βιβλία και τα 11 εντυπωσιακά δέντρα τους, για τις ιστορίες ζώων των Γερμανοεβραίων συγγραφέων, ποιος θα νικούσε σε μια μάχη ανάμεσα στον Durin’s Bane και τον Smaug, τότε που ο Lewis Carroll ήταν ύποπτος για τους φόνους του Τζακ του Αντεροβγάλτη, μια λίστα με 100 βιβλία για τον Μεσαίωνα, γιατί μας έλκουν τόσο πολύ τα χαμένα λογοτεχνικά χειρόγραφα και βιβλία, η σύντομη ιστορία των audiobooks.
|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.