ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Fresh: Επιτέλους μια καλή ταινία με κανίβαλους

To Fresh του Hulu ίσως και να είναι η πιο φρέσκια ταινία τρόμου της χρονιάς.
Το παλικάρι, κοτζάμ γιατρός, δεν είχε καθόλου social media. Φρόντισε από το πρώτο ραντεβού να επιβεβαιώσει ότι το κορίτσι μας (η πιο γλυκιά πεθαίνεις Daisy Edgar-Jones του Normal People) δεν έχει κανένα συγγενή να την ψάξει, αν και εφόσον χαθεί από προσώπου γης.

Και, το σημαντικότερο, όταν αρνήθηκε να δοκιμάσει από τα παϊδάκια μπάρμπεκιου, στα οποία εκείνη είχε βουτήξει μέχρι τους αγκώνες, η εξήγηση που της έδωσε ήταν ότι δεν τρώει κρέας ζώων.

Προσοχή. Δεν είπε ότι είναι χορτοφάγος ή vegan. Ούτε ότι δεν τρώει κρέας γενικά. Διευκρίνισε, αντιθέτως, ότι δεν τρώει κρέας ζώων. Το γιατί το καταλαβαίνουμε από το 33ο λεπτό και μετά, όταν πέφτουν για πρώτη φορά οι τίτλοι αρχής. Επίτηδες για να ξεχωρίσουν το τι προηγήθηκε, ένα κλασικό rom com, με το τι ακολουθεί.

Αυτή η «τσαχπινία» με τους τίτλους δεν είναι φυσικά το μοναδικό φρέσκο πράγμα σε αυτό το ρομαντικό θρίλερ, δια χειρός της  first-time director Mimi Cave, που καταφέρνει να μας θυμίζει αρκετά πράγματα (Promising Young Woman, Get Out, American Psycho, Hannibal) χωρίς τελικά να θυμίζει τίποτα απολύτως.

Το πρώτο μισό, όπως ήδη κατάλαβες, είναι μια κλασική girl meets boy ιστορία, όπου η ηρωίδα μας, απογοητευμένη από τους κόπανους που υπάρχουν εκεί έξω και online (βλέπε dick pics, σχόλια για το ότι δεν ντύνεται αρκετά σέξι κλπ.), καταλήγει να δώσει το τηλέφωνό της στο γοητευτικό πλαστικό χειρουργό που συναντά, αργά το βράδυ, μπροστά από κάτι λαχανικά σε ένα μανάβικο.

Το σκληρό θέαμα υπαινίσσεται

Εντάξει, όταν αυτός ο γιατρός έχει τη φάτσα του Winter Soldier Sebastian Stan (στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του), λογικό είναι να του το δώσει. Επιπλέον, το παλικάρι είναι χαριτωμένο, ελαφρώς ψαρωμένο και λέει όλα τα σωστά πράγματα.

Το έργο αρχίζει και στραβώνει όταν οι δυο τους, παρότι είναι πολύ νωρίς στη σχέση τους, πάνε ένα Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του στο βουνό. Εκεί που, όπως μπορείς να φανταστείς, τα κινητά δεν έχουν σήμα και όσο και να φωνάξεις δεν μπορεί να σε ακούσει κανείς.

Προσοχή. Παρότι μερικές κριτικές έχουν λανθασμένα τονίσει το gory του θέματος, η υπόλοιπη ταινία δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Το πιο ανατριχιαστικό πράγμα που βλέπουμε να συμβαίνει είναι κρέας να ψήνεται, να μαρινάρεται και να σερβίρεται. Το πιο ανατριχιαστικό πράγμα που νοιώθουμε είναι η λαχτάρα να δοκιμάσουμε τα συγκεκριμένα πιάτα.

Μια συνειδητή απόφαση της δημιουργού που δήλωσε ότι «Δεν με ενδιέφερε να βλέπω γυναίκες να τεμαχίζονται στην οθόνη. Νιώθω ότι υπάρχει αρκετή βία κατά των γυναικών στον κόσμο που δεν χρειάζεται να συνεχίσω να δείχνω αυτές τις εικόνες».

Τα φεμινιστικά μηνύματα

Η ουσία του Fresh, που οφείλω να σου επισημάνω ότι είναι σούπερ στιλάτο, είναι αλλού. Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει μια γυναίκα κάθε φορά που βγάζει τον εαυτό της εκεί έξω προκειμένου να βρει το άλλο της μισό.

Στο πως ο μισογυνισμός είναι ριζωμένος στο υποσυνείδητο κάθε άντρα (βλέπε η απάντηση του πρωταγωνιστή στο γιατί προτιμάει μόνο γυναικείο κρέας). Στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής που εμπορευματοποιεί τα πάντα. Και στο πως οι γυναίκες, συχνά πυκνά, είναι ο χειρότερος εχθρός η μια της άλλης.

Για το Fresh και τις γυναίκες δημιουργούς του (σκηνοθέτις, παραγωγός σεναριογράφος), ο κανιβαλισμός είναι απλώς το πρόσχημα για να μας αναγκάσουν να προσέξουμε άλλου τύπου βαρβαρότητες που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση και έχουν πάντα τους θύματα γυναίκες.

Το γεγονός ότι φθάνουμε να τρώμε τα νύχια μας μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, είναι απλώς το κερασάκι στην καλοφτιαγμένη αυτή τούρτα. Ειδική μνεία τέλος για τον μαύρο χαρακτήρα που, γνωρίζοντας τα κλισέ του είδους, κάνει το αυτονόητο και τα αποφεύγει βάζοντας επιτόπου όπισθεν.

Exit mobile version